skip to Main Content

Η κατάμεστη εκκλησία Πέτρου και Παύλου της πόλης των Χανίων μαγεύτηκε από την μελοποιημένη από τον Μίκη Θεοδωράκη «Θεία Λειτουργία του Ι.Χρυσοστόμου» και τις αγγελικές φωνές της πολυφωνικής Κερκυραϊκής παιδικής χορωδίας «Άγ. Σπυρίδων».

Ήταν μια μυσταγωγική, μια υπερβατική, μια άκρα συγκινητική εκδήλωση, που φάνηκε στο τέλος με το ατέλειωτο χειροκρότημα. Μόνο με διακοπή σταμάτησε μετά από 7 λεπτά.

Ήταν μια εκδήλωση έκπληξη για τους πολλούς, που ανακάλυπταν ένα άλλο Θεοδωράκη. Που άκουγαν ένα άλλο μελωδικό κόσμο, τον οποίο αποκάλυπτε η Κερκυραϊκή πολυφωνική (τρίφωνη) παιδική χορωδία.

Στις εκφωνήσεις ήταν ο Ευστάθιος Μακρής. Σολίστ της χορωδίας ήταν οι: Δέσποινα Αλέξη, Ιωσήφ Καποδίστριας, Ευαγγελία Λυρίτη. Μαέστρος ήταν η Χριστίνα Καλλιαρίδου.

Ήταν μια συναυλία του Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης 2024, την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου το πρωί.

Στην σύντομη παρουσίαση της εκκλησιαστικής μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη -στην έναρξη της συναυλίας- ο Γιώργος Αγοραστάκης είπε τα εξής:

Η εκκλησιαστική μουσική αποτελεί ένα από τους βασικούς πυλώνες του μουσικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη.

Σε σημείωμά του για το έργο «θεία Λειτουργία» αναφέρει:  “Μέσα στο μουσικό σύμπαν του νεοέλληνα, σίγουρα η εκκλησιαστική μουσική κατέχει την πρώτη θέση κι ας μην το συνειδητοποιεί καλά καλά κι ο ίδιος. Δεν έχει γι’ αυτό παρά ν’ αθροίσει τις ώρες που πέρασε μέσα στην εκκλησία για τον α ή β λόγο. Κι αν είναι κι αν δεν είναι αυτό που λέμε «θρήσκος». Βαφτίσια, γόμοι, κηδείες. Μεγάλη Εβδομάδα, κυριακάτικα πρωινά, γιορτές και δοξολογίες. Έτσι, το υφάδι της μουσικής του μνήμης είναι φτιαγμένο σ’ έναν μεγάλο βαθμό από τους ήχους της εκκλησίας: ύμνους, ψαλμούς, ευχολόγια. Άλλοτε βυζαντινούς, άλλοτε μεταβυζαντινούς -αυτό που λέμε σύγχρονη εκκλησιαστική μουσική.

Ο νεοέλληνας συνθέτης, θέλει δεν θέλει, δέχεται κι αυτός τις μουσικές αυτές επιδράσεις. Ο λαϊκός, αυθόρμητα, τις έχει κιόλας περάσει στα τραγούδια του. Ο λόγιος, όπως είπαμε, αυτός που περνά από τα ωδεία, διδάσκεται να ξεχάσει τις εθνικές μουσικές του μνήμες, και ιδιαίτερα τη βυζαντινή μουσική παράδοση! Αν είναι δυνατόν να υπάρχουν ωδεία όπου αγνοείται 100% τόσο η βυζαντινή όσο και η δημοτική μουσική μας παράδοση!

Προσωπικά είχα την τύχη να ζυμωθώ από μικρός με τη μουσική της εκκλησίας. Μαθητής του δημοτικού, στο Αργοστόλι, συμμετείχα στην εκκλησιαστική χορωδία που σχημάτιζε κάθε χρόνο ο μητροπολίτης για τα Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής. Τώρα που τα έβαλα ατόφια μέσα στην Τρίτη Συμφωνία, μπορώ να πω ότι νιώθω σαν να εκπλήρωσα το πιο βαρύ μου χρέος απέναντι σε εκείνο που θεωρώ νερομάνα της μουσικής μας -και όχι μόνο μουσικής- μνήμης: τη βυζαντινή παράδοση».

Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει μελοποιήσει και εισάγει την εκκλησιαστική μουσική στην μουσική του, είτε φανερά όπως αναφέρει παραπάνω, είτε εσωτερικά (κρυφά) μέσα στην μουσική και τα τραγούδια του, όπου πρέπει να έχει κανείς πολύ καλές μουσικές γνώσεις για να τη διακρίνει. Επίσης ο Θεοδωράκης έχει μελοποιήσει και αυτούσια λατρευτικά εκκλησιαστικά κείμενα, όπως είναι «η θεία λειτουργία του του Ι.Χρυσοστόμου» την οποία θα ακούσομε στην συνέχεια, «η εξόδιος ακολουθία» κ.ά.

Έτσι δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ο σύγχρονος, ο νέος Μελωδός της Εκκλησίας.


Η Χορωδία «Άγ. Σπυρίδων» ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023, στο πλαίσιο του νεοϊδρυθέντος ομώνυμου Σωματείου. Τελεί υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Χριστίνας Καλλιαρίδου και αποτελείται από τα τμήματα, Προετοιμασία, Παιδική – Νεανική Χορωδία, Γυναικεία Χορωδία. Η Χορωδία δίνει έμφαση στην εκπαιδευτική διάσταση της χορωδιακής πράξης, για την προαγωγή της βασικής και της διά βίου μουσικής εκπαίδευσης στο νησί της Κέρκυρας. Η Χριστίνα Καλλιαρίδου ανήκει στο Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και έχει την ευθύνη της ειδίκευσης «Διεύθυνση Παιδικής, Σχολικής και Νεανικής Χορωδίας». Η Παιδική – Νεανική Χορωδία «Άγ. Σπυρίδων» έχει πραγματοποιήσει συναυλίες, καθώς και συμμετοχές σε Θείες Λειτουργίες σε μελοποίηση του Μίκη Θεοδωράκη. Η Παιδική – Νεανική και Γυναικεία Χορωδία έχουν ηχογραφήσει έργα του ρεπερτορίου τους, τα οποία είναι υπό έκδοση.

Back To Top