skip to Main Content

2001

21/01: Ανακοινώνεται η παρουσίαση της όπερας Λυσιστράτη, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.


4/02: Πέθανε ο Ιάννης Ξενάκης, συνθέτης πρωτοποριακής μουσικής. (γέννηση: 29/5/1922). Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες και αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα, διεθνώς γνωστός ως Iannis Xenakis. Οι πρωτοποριακές συνθετικές μέθοδοι που ανέπτυξε συσχέτιζαν τη μουσική και την αρχιτεκτονική με τα μαθηματικά και τη φυσική. Ο Γιάννης Ξενάκης και ο Μίκης Θεοδωράκης κινήθηκαν σε παράλληλες κατευθύνσεις φιλοσοφικά και πολιτικά αλλά σε αντίθετες μουσικά. Και οι δύο αναγνωρίζονται στο εξωτερικό ως οι μεγαλύτεροι Έλληνες μουσικοί. Σύντροφοι και συναγωνιστές στην κατοχή και στον εμφύλιο γνωρίστηκαν μεταγενέστερα στο Παρίσι το 1954. Και οι δυο είχαν τον ίδιο δάσκαλο τον Olivier Messiaen.


21/05: Συναυλία με τα έργα του Μ.Θ. «Πνευματικό Εμβατήριο» σε ποίηση Αγγέλου Σικελιανού και «Άξιον Εστί» σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη πρώτα στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, και μετά στο Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, υπό τη διεύθυνση του, με ερμηνευτές τους Γιάννη Κότσιρα, Ιωάννα Φόρτη και Ανδρέα Κουλουμπή. Συμμετείχαν η Χορωδία της ΕΡΤ, η Ανδρική Χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας, η Χορωδία Νεανίδων Νίκαιας, η Νεανική Χορωδία Λεοντείου Λυκείου Ν. Σμύρνης και η Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.


3/06: o Μίκης Θεοδωράκης αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίδ στο Ισραήλ σε τιμητική τελετή. Σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου ο Μίκης Θεοδωράκης βραβεύεται για την «πολυμορφική μουσική συνεισφορά του ως συνθέτης και ερμηνευτής» καθώς επίσης για «τον σταθερό αγώνα του ενάντια στην τυραννία και την αδιάκοπη δραστηριότητά του για τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ελευθερίας και της ειρήνης…


11/06: Ο Μ.Θ. Ανακηρύσσεται επίτιμος πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης στην 60στή επέτειο της μάχης της Κρήτης στο Παναθηναϊκό στάδιο, με συναυλία των έργων του.


20/06 Παρουσιάζεται ο Ζορμπάς στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ όπερας και μπαλέτου της Ασπένδου στην πόλη Αττάλεια της Τουρκίας, με τη Λυρική Σκηνή. Μια παράσταση που ξεσήκωσε ένα γεμάτο από 10.000 άτομα θέατρο.


23/06: Το Μ.Θ. βράβευσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες για τη συνεισφορά του στον αγώνα του διεθνούς ανθρωπιστικού οργανισμού. Ο Ελληνας συνθέτης παραλαμβάνοντας το βραβείο, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “η λέξη πρόσφυγας είναι συνυφασμένη με τη ίδια μου την ύπαρξη, τη διαμόρφωση του χαρακτήρα μου και τις βασικές ιδεολογικοπολιτικές επιλογές της ζωής μου”. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια εκδήλωσης- συναυλίας στο Αρχαίο Στάδιο των Δελφών για την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στη συναυλία συμμετείχαν ο Γιώργος Νταλάρας, η ρωσική ορχήστρα Οσίποφ και η Αμερικανίδα σοπράνο Τζόσλιν Σμιθ. επίσημα με ειδικό βραβείο που του απονέμει η Ύπατη Αρμοστεία.


-/07: Συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη στο Ηρώδειο τον Ιούλιο 2001, αφιέρωμα με τίτλο “ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ”. Παίζει η Ορχήστρα των Χρωμάτων, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.

Playlist: Μαρία Φαραντούρη: ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ


18/07: Ο Μίκης Θεοδωράκης παρουσίασε για πρώτη φορά στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού τα «ιερατικά του ζεϊμπέκικα», όπως ο ίδιος αποκαλεί τα τραγούδια των έργων «Το Τραγούδι του Νεκρού Αδερφού» και «Επιτάφιος» (ποίηση Γιάννη Ρίτσου). Μαζί εκτελέστηκαν οι κύκλοι τραγουδιών «Λιποτάκτες» και «Λυρικότατα» σε ποίηση Γιάννη Θεοδωράκη, με ερμηνευτές τους Νένα Βενετσάνου, Δημήτρη Μπάση και Γιάννη Μπέζο.

Playlist: Mikis Theodorakis concert (Herodeion 2001) ερασιτεχνική ηχογράφηση


21/07: Μεγάλη επιτυχία σημειώνει η συναυλία του Γιάννης Πάριου: “Ο ερωτικός Θεοδωράκης” συνοδεία της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» στο Λυκαβηττό στην Αθήνα. Ο Γιάννης Πάριος έκανε πραγματικά μια κατάθεση ψυχής, με τον μεν κόσμο να τον αποθεώνει μαζί με τον συνθέτη. «Η απέραντη σεμνότητα και η ευαισθησία του, καλά κρυμμένες πίσω από τα ονειροπόλα μάτια του, πετάγονται έξω, όταν ανεβαίνει στην πίστα και μεταμορφώνεται σε τροβαδούρο», είπε τότε ο Μ.Θ. για τον Γιάννη Πάριο. Τα τραγούδια της συναυλία κυκλοφόρησαν σε δύο δίσκους και έγιναν αμέσως χρυσά.


-/07:  Πολυάριθμες συναυλίες δίνονται στην Κρήτη και στη Κύπρο προς τιμήν του Μ.Θ.


24/08: Παρουσιάζεται η Μήδεια του Ευριπίδη στο αρχαίο της Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, με νέα μουσική που συνέθεσε ειδικά για την παράσταση.


6/09: Παρουσιάστηκε στο θέατρο Λυκαβηττού το «Κάντο Χενεράλ», 26 χρόνια μετά από την πρώτη του παρουσίαση στην Ελλάδα, με ανεπανάληπτες ερμηνείες της Μαρίας Φαραντούρη και του Πέτρου Πανδή. Συμμετείχαν η Μεικτή Δημοτική Χορωδία Αθηνών (με διευθυντή τον Σταύρο Μπερή) και η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Διάβασε ο Γιάννης Φέρτης. Διεύθυνε ο Ανδρέας Πυλαρινός.


14/09: Φεύγει ο Στέλιος Καζαντζίδης (1931 – 2001), ένας μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής του 20ου αιώνα, που αγαπήθηκε όσο κανένας άλλος. Με το Μ.Θ. συνεργάστηκαν μόλις δύο φορές. Αρχές του ’60 και το 1974 με το δίσκο «στην Ανατολή». Η συνεργασία τους θα δώσει μια σειρά μεγάλων τραγουδιών. Ο Μ.Θ. περιγράφει με μοναδικό τρόπο την καλλιτεχνική συνεύρεσή του με τον Στέλιο Καζαντζίδη στον πρόλογο του βιβλίου Στέλιος Καζαντζίδης: Η φωνή, η ψυχή, η ζωή του, του Γιώργου Λιάνη. «Ήμασταν παράλληλα ποτάμια που έτρεχαν ορμητικά προς τη θάλασσα», γράφει ο Μίκης Θεοδωράκης για να περιγράψει τη χημεία της συνεργασίας του με τον Στέλιο Καζαντζίδη. Ο χείμαρρος που γεννήθηκε από τα ποτάμια τους είχε «ήχο που έσφαζε γλυκά τις καρδιές του νταλικέρη και του επαναστάτη»! Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1993, συναντήθηκαν τηλεοπτικά στην εκπομπή «Στη φάρμα των ανθρώπων» που παρουσίαζε ο δημοσιογράφος Θανάσης Λάλας, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Τότε και χωρίς πρόβα τραγούδησαν χαρίζοντάς σε όλους τους Έλληνες σπουδαίες στιγμές.


-/10: Κυκλοφόρησε η δίγλωσση απόδοση των ποιημάτων του Μ.Θ. (στα γερμανικά και στα γαλλικά ) από τον εκδοτικό οίκο PHI του Λουξεμβούργου. Μια έκδοση του διεθνούς Ιδρύματος Μίκης Θεοδωράκης – Φιλικοί.


Φθινόπωρο: – Ο Μ.Θ. ολοκληρώνει την ενορχήστρωση της νέας του όπερας Λυσιστράτη. Συνθέτει την μουσική για τη σκηνική παρουσίαση της Μήδειας.


30/10: Ο Μ.Θ. και ο Μανώλης Γλέζος ενάντια στον πόλεμο στο Αφγανιστάν έδωσαν στη δημοσιότητα δήλωση στην οποία τονίζουν μεταξύ των άλλων: «Η ανθρωπότητα ολόκληρη βιώνει την αγριότητα του νέου πολέμου που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κατά του λαού του Αφγανιστάν, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα της Ν. Υόρκης και της Ουάσιγκτον. Ισχυρίζονται υποκριτικά πως κυνηγούν τους Ταλιμπάν, αλλά χτυπούν στην πραγματικότητα όλο τον αφγανικό λαό. Δεκάδες άνθρωποι δολοφονούνται καθημερινά, ισοπεδώνονται χωριά και περιοχές. Οι βάρβαροι βομβαρδισμοί των Αμερικανών που έχουν, όπως λένε, στόχο τους Ταλιμπάν, στην ουσία εξοντώνουν τον άμαχο πληθυσμό, αθώα παιδιά και γυναίκες, δηλαδή τα κύρια θύματα της αγριότητας των Ταλιμπάν, είτε τραυματίζοντας και σκοτώνοντάς τους, είτε υποχρεώνοντάς τους να εγκαταλείψουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες τους τόπους διαμονής τους και καταδικάζοντάς τους σε βέβαιο θάνατο από κρύο, πείνα και αρρώστιες. Βομβαρδίζονται αδιακρίτως νοσοκομεία, γηροκομεία, αθώοι άνθρωποι πληρώνουν με τη ζωή τους έναν πόλεμο που έχει στόχο τα πετρέλαια και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ευρασίας. Εκατομμύρια άνθρωποι παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς, καταδικάζονται στην πείνα και τη δυστυχία, πληρώνοντας και με αυτόν τον τρόπο έναν πόλεμο που γίνεται για να δώσει διέξοδο στην κρίση του συστήματος… Ενώνουμε κι εμείς τη δική μας φωνή με την αγωνία και την οργή των λαών και λέμε: ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ – ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ.»

2002

12/02: Σκάνδαλο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σολτ Λέικ. Στην τελετή εγκαινίων παίζεται μουσική του Θεοδωράκης “Canto Olympico” αλλά το όνομα του συνθέτη δεν αναφέρεται πουθενά. Διαμαρτυρίες από το Μ.Θ.


17/04: Παρουσιάζεται το Βιβλίο του Guy Wagner, Μίκης Θεοδωράκης : μια ζωή για την Ελλάδα, Εκδόσεις Τυπωθήτω, στη Στοά του βιβλίου στην Αθήνα.


10/4: Με αφορμή την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στην Παλαιστίνη και την πολιορκία του Προέδρου Αραφάτ. Μεγάλη Συναυλία αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Η ομιλία του Μ.Θ. προς τους χιλιάδες συγκεντρωμένους ήταν ένα δριμύ κατηγορώ στους πολεμοκάπηλους ιμπεριαλιστές και μια δραματική έκκληση «να τους σταματήσουμε τώρα πριν είναι αργά». «Ο ελληνικός λαός βρίσκεται στο πλευρό σας», είπε απευθυνόμενος στους Παλαιστίνιους. «Παρακολουθεί με αγωνία και πόνο την καινούρια μεγάλη τραγωδία σας… Αγανακτεί και διαμαρτύρεται μπροστά στα εγκλήματα του Σαρόν, που σαν ένας μικρός Χίτλερ, στηριγμένος στην ωμή βία και στα Μεγάλα του Αφεντικά, σκοτώνει, γκρεμίζει, αιχμαλωτίζει, βασανίζει ανυπεράσπιστους πολίτες, γέρους, γυναίκες και παιδιά»…«Ποιος όμως δε γνωρίζει ότι η Κυβέρνηση της Αμερικής, εκμεταλλευόμενη την ανθρώπινη τραγωδία μετά το καταστροφικό χτύπημα στους πύργους της Νέας Υόρκης, έχει καταστρώσει και αρχίσει να θέτει σε εφαρμογή ένα σχέδιο πολέμου που απειλεί το μέλλον της ανθρωπότητας;» αναρωτήθηκε, για να ρωτήσει στη συνέχεια τους «πολιτισμένους και δυνατούς του κόσμου»: «Θα κάθονται με σταυρωμένα χέρια να παρακολουθούν (όταν δε συμμετέχουν και οι ίδιοι) τους Αμερικανούς στρατηγούς να βομβαρδίζουν πότε τη Γιουγκοσλαβία και πότε το Αφγανιστάν, είτε να βοηθούν όπως τώρα τους διάφορους Σαρόν να εφαρμόζουν τη χιτλερική τακτική της καμένης γης;… Εάν δε σταματήσουμε τώρα στο ξεκίνημά τους αυτούς που βαφτίζουν τους λαούς τρομοκράτες για να τους αφανίσουν, τότε αύριο ίσως να είναι πολύ αργά».


14/04: Πρεμιέρα για τη «Λυσιστράτη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Mια “λυρική κωμωδία” σε δύο μέρη (δέκα σκηνές) σε λιμπρέτο του συνθέτη. Το έργο, ανατέθηκε για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την Πολιτιστική Ολυμπιάδα (στα πλαίσια μιας σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού, που οδηγούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004). Τα σκηνικά ήταν του Διονύση Φωτόπουλου, τα κοστούμια του Γιώργος Γαβαλάς, η μουσική διεύθυνση του Νίκου Τσούχλου και του Βασίλη Χριστόπουλου. Έπαιξε η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στη διανομή ήταν οι: Δάφνη Ευαγγελάτου, Λουντμίλα Σεμτσούκ, Μαρίνα Βουλογιάννη, Αλεξάνδρα Παπατζιάκου, Δημήτρης Καβράκος, Ζάχος Τερζάκης κ.ά. Ο Γιώργος Νταλάρας, με τον ρόλο του Ποιητή, μετείχε για πρώτη φορά σε όπερα. Συμμετείχε επίσης η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Γιώργος Μιχαηλίδης.


18/6: Την υποστήριξη όλων στην πρωτοβουλία για την Ολυμπιακή Εκεχειρία ζήτησε ο τέως πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, Νέλσον Μαντέλα, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην οποία ήταν το τιμώμενο πρόσωπο. Μαζί με τον Νέλσον Μαντέλα τη διακήρυξη υπέγραψε και ο Μ.Θ. Ο Μαντέλα τιμήθηκε για τη μεγάλη προσφορά του στην παγκόσμια ειρήνη μέσω των αγώνων του για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων.


 

27-29/06: Ο Μ.Θ. τιμήθηκε στη Βόννη με το βραβείο Erich Wolfgang Korngold για κινηματογραφική μουσική στη Μπιενάλε της Διεθνούς Μουσικής Κινηματογράφου. Προς τιμή του πραγματοποιήθηκε μια συναυλία μουσικής δωματίου στο Beethovenhaus – το σπίτι που γεννήθηκε ο Μπετόβεν- στις 27 Ιουνίου και μια ανοιχτή συναυλία με τη σουίτα Μπαλέτου «Αλέξη Ζορμπάς» στις 29, με την Ομοσπονδιακή Ορχήστρα Νέων. Ένας ύμνος για τον Μίκη Θεοδωράκη ήταν η ομιλία που εκφώνησε ο Γάλλος υπουργός Παιδείας Τζακ Λανγκ στην εκδήλωση.


5/08: Ο Μ.Θ. με ένα άρθρο – παρέμβαση του στην Ελευθεροτυπία με τίτλο «Ιστορική ύβρις η 17Ν» τάραξε τα νερά. Στο άρθρο ο Θεοδωράκης αναφέρεται στο ρόλο και τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», και στη στάση της αριστεράς απέναντι στην τρομοκρατία. Αναφέρεται στην αντίσταση την περίοδο της Χούντας και σημειώνει με έμφαση ότι « και μόνο το γεγονός ότι η 17 Νοέμβρη άρχισε τη δράση της αφού πρώτα έπεσε η Χούντα αποτελεί μια καρικατούρα της ιστορίας, μια ιστορική ύβρι απέναντι σ’ ένα λαό που μάταια περίμενε από τους εκλεκτούς του να επιτελέσουν το χρέος που του όφειλαν…» Τέλος καταλήγει ασκώντας κριτική στην Αριστερά για τη στάση της απέναντι στην τρομοκρατία τονίζοντας: «Μεγαλύτερη διαστρέβλωση, κακοποίηση και τελικά παρακμή από αυτή την ανοχή της τρομοκρατίας δεν υπέστη ποτέ ένα μαζικό κίνημα όπως αυτό της ελληνικής αριστεράς. Να φτάνουν δηλαδή μπαρουτοκαπνισμένα κόμματα του παρελθόντος να αποφεύγουν να καταγγείλουν καθαρά, αποφασιστικά και δυνατά όλους αυτούς τους δειλούς και ποταπούς δολοφόνους που μόνο και μόνο επειδή είχαν το θράσος να χρησιμοποιήσουν τα λάβαρα της Αριστεράς θα έπρεπε η ίδια η Αριστερά να τους πνίξει μέσα στη γενική λαϊκή περιφρόνηση…»


17/08: Εγκαίνια Δημοτικού Θεάτρου Δημητσάνας – Ζάτουνας “ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ” στη Δημητσάνα


2002: Εκδίδεται το βιβλίο του Μ.Θ., Πού να βρω την ψυχή μου. Μουσική, τομ. 1,2, από τις Εκδόσεις Νέα Σύνορα – Λιβάνης

2003

26/01: Θεοδωράκης αρχίζει μια μακρά σειρά εκπομπών «ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ, ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ – ΑΞΙΟΣ ΕΣΤΙ» στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ με το Γιώργο Μαλούχο . Ο ίδιος αφηγείται τη ζωή του σε σύνδεση με τα ιστορικά γεγονότα από τη γέννησή του το έτος 1925. Αργότερα οι ηχογραφημένες εκπομπές θα κυκλοφορήσουν σε 59 CD.


15/02: Χιλιάδες πολίτες στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ένωσαν τη φωνή τους με αυτή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, φωνάζοντας «όχι» στον πόλεμο. Μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, αγωνιστές της εθνικής αντίστασης, καλλιτέχνες, βουλευτές και η ηγεσία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ ένωσαν τη φωνή τους κατά του πολέμου. Μεγάλη συγκέντρωση και μουσική εκδήλωση στο Σύνταγμα στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του Μ.Θ. «Μας λένε οι Αμερικανοί πως κινδυνεύει η χώρα τους από το κακό Ιράκ. Τι πιστεύουν τέλος πάντων για όλους εμάς; Πως είμαστε εντελώς ηλίθιοι; Γιατί πιστεύουν ότι είναι τόσο δυνατοί που κανένας δεν μπορεί να τους αντισταθεί; Αυτός είναι ο νόμος της ζούγκλας. Την απειλή αυτή την έχουμε ξανακούσει, όταν υπήρχε μία άλλη υπερδύναμη, η χιτλερική Γερμανία» τόνισε στο λόγο του προς τους συγκεντρωμένους ο Μ.Θ. Οι εκδηλώσεις στην Αθήνα ολοκληρώθηκαν με πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.


21/03: Αμέσως μετά τους πρώτους βομβαρδισμούς της Βαγδάτης, σε δήλωσή του ο Μ.Θ. σημείωσε τα παρακάτω: «Αυτή τη στιγμή βλέπω όπως ολόκληρη η υφήλιος τη βιβλική καταστροφή της Βαγδάτης. Μέσα στις φλόγες που τυλίγουν τη μαρτυρική πόλη, βλέπω να εκμηδενίζεται μέσα μου η εικόνα των ΗΠΑ ως χώρας πολιτισμένης. Βλέπω τον Μπους πλάι στον Τζέγκις Χαν, τον Αττίλα και τον Χίτλερ. Θεωρώ τους Αμερικανούς βδελυρούς, αδίστακτους και δειλούς δολοφόνους των λαών… Πρέπει το μίσος των απλών ανθρώπων όλου του κόσμου να υψωθεί σαν ένα πελώριο κύμα και να τους πνίξει μέσα στην ντροπή».


9/04: σε ανοιχτή επιστολή του ο Μ.Θ., την οποία δημοσιοποίησε ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 16/4 στην Αθήνα, επισημαίνει οργισμένα: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αναλγησία και ανηθικότητα από τη συζήτηση για την επόμενη του πολέμου στο Ιράκ. Το θύμα σπαράσσει κάτω από τα θανατηφόρα χτυπήματα του θύτη, ενώ η Ευρώπη δεν τολμά να δει το θύμα, δεν τολμά να δει το θύτη, δεν τολμά να δει τη σφαγή, αλλά συζητά για τη συμμετοχή της στα κέρδη της ταφής ενός ολόκληρου λαού». Πρόκειται, για μια «τερατώδη στάση, που αμαυρώνει τις ηθικές αξίες που υποτίθεται ότι πάνω τους κτίστηκε και τώρα διευρύνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση» «Στις 16 Απριλίου, την ημέρα των πανηγύρεων στην Αθήνα προς τιμήν της Ευρώπης των “25”», τονίζει ο Μ. Θεοδωράκης, «οι άμαχοι νεκροί και τραυματίες του Ιράκ θα είναι δεκάδες χιλιάδες, οι καταστροφές ανυπολόγιστες». Και καταλήγει: «Η ελληνική κυβέρνηση μας προσβάλλει με την επιμονή της, με πρόσχημα μιαν ανύπαρκτη Ενωμένη Ευρώπη, να δίνει έμπρακτα άφεση αμαρτιών σε κυβερνήσεις που έχουν τα χέρια τους βαμμένα στο αίμα των αθώων παιδιών του Ιράκ. Ο ελληνικός λαός – εάν πράγματι συμφωνεί με τις αρχές αυτές – θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα τη θέλησή του».


29-31/08: Με την Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, ο Μ.Θ. δίνει τρείς συναυλίες στη Μακρόνησο, στην οποία επέστρεψε μετά από σαράντα πέντε χρόνια και τις αφιερώνει στον Γιάννη Ρίτσο με τα έργα τους «Επιτάφιο», τη «Ρωμιοσύνη», τα «Δεκαοχτώ Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας». Χιλιάδες άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα αψήφησαν την ταλαιπωρία και τη ζέστη και έφθασαν συγκλονισμένοι στη Μακρόνησο. Πολλοί ήταν που έζησαν κρατούμενοι επί χρόνια στο ξερονήσι. Μαζί είχαν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Μπροστά από το ερειπωμένο κρατητήριο όπου έχει στηθεί η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» ανεβαίνει ένας ηλικιωμένος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Και διαβάζει το μήνυμά του. «Ηρθαμε να επισκεφθούμε αυτόν τον τόπο και να προσκυνήσουμε και να τιμήσουμε όλους εκείνους τους ανθρώπους που πλήρωσαν ακριβά το κόστος αυτής της παρανοϊκής, φασιστικής και αυταρχικής εξουσίας. Είναι προσκύνημα τιμής σε όλους αυτούς που υπέφεραν για να υπερασπίσουν τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας, εδώ που φτερουγίζουν οι ψυχές που άφησαν την τελευταία πνοή τους».


Καλοκαίρι: η Ορχήστρα παρουσίασε ανά την Ελλάδα ένα αφιέρωμα στον μεγάλο ποιητή Γιάννη Ρίτσο, με τους: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Δημήτρη Μπάση, Γιάννη Μπέζο, Γιάννη Φέρτη, Κάκια Ιγερινού, Μαρία Σουλτάτου και Παντελή Θεοχαρίδη.


5-12/10:  Η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης κάνει το γύρο της Αυστραλίας. Συναυλίες στις πόλεις Ντάργουιν, Περθ, Αδελαΐδα, Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη.


10/10: Ο Μ.Θ. γράφει έναν ύμνο για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, που θα ακουστεί για πρώτη φορά στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Αθηνά, όπου η Ελλάδα συναντά τη Βόρεια Ιρλανδία στο Euro 2004.


4/11: Ο Μ.Θ. κατά την παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Που Να βρω την ψυχή μου. Ιδέες, τ. 3,» από τις Εκδόσεις Νέα Σύνορα – Λιβάνης μεταξύ των άλλων επέκρινε την ισραηλινή πολιτική έναντι των Παλαιστινίων. Στις δηλώσεις του αντέδρασαν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ δια του πρεσβευτή της κατηγορώντας τον για αντισιωνισμό.


12/11: Κατόπιν των αντιδράσεων ο Μ.Θ. εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων εκφράζει την απορία του για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την αναφορά του, προσθέτοντας ότι η γνώμη του για την ισραηλινό λαό ήταν πάντα γνωστή. Ο Θεοδωράκης αναφέρει ακόμα ότι ήταν πάντα στο πλευρό των αδυνάτων και φυσικά και του ισραηλινού λαού, ενώ έχει κατ’ επανάληψη καταδικάσει την πολιτική Σαρόν και το ρόλο επιφανών Αμερικανοεβραίων πολιτικών και διανοητών στη χάραξη της «επιθετικής πολιτικής Μπους». Μόνο σκόπιμα, τονίζει, μπορεί να γίνει σύγχυση ανάμεσα στον ισραηλινό λαό και τα αρνητικά αυτά φαινόμενα που αμαυρώνουν την εικόνα του Ισραήλ και βρίσκονται «στη ρίζα του Κακού»… «Προσωπικά είμαι ευτυχής διότι γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί Ισραηλινοί σε όλο τον κόσμο και μέσα στο Ισραήλ που συμφωνούν μαζί μου και αγωνίζονται για τα πραγματικά δίκαια του λαού τους που μπορούν να συνυπάρξουν με τα δίκαια των άλλων λαών, αγωνίζονται για την ειρήνη στην περιοχή τους και σε όλο τον κόσμο. Είμαι ευτυχής που είμαστε μαζί στους κοινούς αυτούς αγώνες, εδώ και δεκαετίες. Και ξέρω ότι με γνωρίζουν καλά, μέσα από τους αγώνες αυτούς και δεν περιμένουν τη λάσπη κάποιων για να με γνωρίσουν. Μήπως όμως αυτός είναι ο στόχος όσων ξαφνικά ανακάλυψαν τις ιδέες μου συκοφαντώντας με ως δήθεν αντισημίτη;»


-/12: Στην παρουσίαση του βιβλίου  του δημοσιογράφου Γιάννη Γεωργάκη με τίτλο «Κόμμα αλλάζουμε ομάδα ποτέ» και υπότιτλο «Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης συνάντησε το ποδόσφαιρο» από τις εκδόσεις Ιανός, ο Μ.Θ. είχε «γνωριμία» με τους παλαίμαχους του Ολυμπιακού. Στο χαιρετισμό του είπε: «Δέκα ετών παιδάκι, στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς που ζούσαμε τότε, μας έδιναν οι γονείς μας μία δραχμή για να αγοράσουμε εφημερίδα κάθε εβδομάδα. Έτσι πήρα την πρώτη μου εφημερίδα. Σε εκείνη την ιστορική εφημερίδα, το 1935, υπήρχε μία φωτογραφία του Ολυμπιακού με τους πέντε Ανδριανόπουλους, τα αδέρφια. Ήταν η κόκκινη φανέλα και έγινα Ολυμπιακός από τότε… Όπως παρατήρησε εύστοχα ο Μ.Θ.: «Πρώτα παίζεις μπάλα και επιλέγεις ομάδα και μετά γίνεσαι γιατρός, δικηγόρος ή αποκτάς οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα, ή και κόμμα».

2004

5/03: Το σπίτι στους Βρακάδες Ικαρίας, στο οποίο ο Μ.Θ. έζησε κατά τη διάρκεια της εξορίας του το 1947 μαζί με άλλους πολιτικούς εξόριστους, χαρακτηρίστηκε με την υπ’ αριθ. 214/ 5-3-04 ΦΕΚ 2286 απόφαση του υπουργείου Αιγαίου διατηρητέο. Η ιδιοκτησία του εν λόγω σπιτιού ”μνημείου και ο περιβάλλοντας χώρος έκτασης 1500 περίπου τ.μ. περιήλθε με το υπ’ αριθμ’ 6511/23 Ιουνίου 2008 δωρητήριο συμβόλαιο των κληρονόμων του κατά 50% στον τότε  Δήμο Ραχών  και τώρα Δήμο Ικαρίας και κατά 50% στην τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου (Επαρχείο Ικαρίας) και μετέπειτα Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου Περιφερειακή Ενότητα Ικαρίας με σκοπό να λειτουργήσει ως Μουσείο.


21/04: σε Δήλωση του ο Μ.Θ. για το Κυπριακό Δημοψήφισμα σημειώνει «… η σε βάθος μελέτη του Σχεδίου Ανάν που μου αποκάλυψε πλήρως τον αρνητικό του χαρακτήρα. Και, οι πρωτοφανείς και απροκάλυπτες πιέσεις Αμερικανών και άλλων αξιωματούχων προς την κατεύθυνση του «NAI». Πιέσεις που αποκαλύπτουν με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο ότι πίσω από το Σχέδιο Ανάν ουσιαστικά κρύβονται τα συμφέροντα της Αγγλίας και των ΗΠΑ, που τα πρώτα συνδέονται με το καθεστώς των Βρετανικών βάσεων στη Μεγαλόνησο και τα δεύτερα με τους οικονομικούς – γεωπολιτικούς και κυρίως στρατιωτικούς σχεδιασμούς της υπερδύναμης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Γίνεται έτσι φανερό ότι στον βωμό αυτών των συμφερόντων θυσιάζεται το μέλλον όλων ανεξαρτήτως των Κυπρίων, Ελλήνων και Τούρκων…Κατόπιν όλων αυτών χαιρετίζω το βέβαιο και βροντερό «OXI» των αδελφών μας Ελληνοκυπρίων, που το θεωρώ ισότιμο με τα μεγάλα «OXI» των Ελλήνων και επί πλέον σαν απαρχή Αντίστασης στον αγώνα για την υπεράσπιση της τιμής και της αξιοπρέπειας της πατρίδας μας».


29/05: Κυκλοφορεί το Επίσημο album των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, ο δίσκος (Albums cd – Vinyl) «Φως» με τραγούδια του Μ.Θ. σε ποίηση του ιδίου Δημήτρης Χριστοδούλου, Γιάννης Θεοδωράκης, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάνος Ελευθερίου. Ερμηνευτές: Πυξ Λαξ, Χάρις Αλεξίου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Πασχάλης Τερζής, Δημήτρης Μητροπάνος, Γιώργος Νταλάρας, Metropole Orchestra, Dick Bakker, Λαϊκή Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης”, Γιάννης Κότσιρας, Χορωδία της ΕΡΤ, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, Mikis Theodorakis, Δημήτρης Μπάσης, Γιάννης Πάριος, Μαρινέλλα, Στέφανος Κορκολής, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Γιάννης Πλούταρχος, Αντώνης Ρέμος, Μαρία Φαραντούρη, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου


4/08: Ο Μ.Θ. εισάγεται στο Ευαγγελισμό με επιπλοκές από μόλυνση στη χοληδόχο κύστη. Εξιτήριο παίρνει 17/8. Δεν θα μπορέσει να παραστεί στα εγκαίνια της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, ούτε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην συνέχεια.


7/08: Εγκαίνια της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου. Μεγάλη γιορτή και συναυλία στο Κάστρο του Αντιρρίου προς τιμήν του Μ.Θ.


13/08: O Μ.Θ. δεν ήταν σε θέση να παρασταθεί στη Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά και η μουσική του ήταν παρούσα. Η είσοδος της Ολυμπιακής σημαίας που μεταφέρονταν από οκτώ Έλληνες αθλητές συνοδεύτηκε από ένα απόσπασμα από τη μουσική του από το τραγούδι του Νεκρού Αδελφού και του μπαλέτου “Ζορμπάς” «Στα Περβόλια». Από τη τελετή λήξης δε θα μπορούσε να λείψει η πιο διάσημη ελληνική μουσική. Ο χορός του Ζορμπά του Μίκη Θεοδωράκη.


13/08: Μια νέα ιστοσελίδα ξεκινά στο Διαδίκτυο για το Μ.Θ. από το Guy Wagner στο Λουξεμβούργο. Σε τρεις γλώσσες Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά. O Guy Wagner έφυγε από τη ζωή 26-5-2016.


29/08: Ύστερα από πρόταση της Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Ολυμπιακή Εκπαίδευση, η ΔΟΕ απονέμει το βραβείο Olympiart στο Μ.Θ. Αυτό το βραβείο θεσπίστηκε το 1992 και απονέμεται σε καλλιτέχνες που μέσα από το έργο τους συμβάλλουν στην προαγωγή του αθλητισμού και της ειρήνης.


Καλοκαίρι: η Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης ετοίμασε ένα αφιέρωμα στη Μουσική και τα Τραγούδια του Μ.Θ. από το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, με τους Αντώνη Ρέμο, Πέτρο Φιλιππίδη, Νατάσα Μανίσαλη, Γιάννη Σαμσιάρη και Παντελή Θεοχαρίδη, μια παράσταση που παρουσίασε στο Ηρώδειο στην Αθήνα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη, τη Λέσβο, τη Ρόδο, την Κορινθία και την Κυπαρισσία.


24/11: Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης ανακοινώνει ότι ο Μ.Θ. έχει αποδεχθεί την πρόσκληση του να ηγηθεί μια καμπάνιας κατά της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας στην Κρήτη. Στις 18 Ιανουαρίου 2005 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση στην Αθήνα -στο Ζάππειο- όπου παρέστησαν εκτός των Γ. Βουλγαράκη, Μ. Θεοδωράκη και οι Γιώργος Γραμματικάκης, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα (διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης), Ν. Κούνδουρος (σκηνοθέτης), Χρ. Λεοντής (συνθέτης), Γιάννης Φίλης (πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης), και καθορίστηκε το πλαίσιο στο οποίο θα κινούνταν η επιτροπή Πρωτοβουλίας για την εξάλειψη του προβλήματος.

2004-11-4 καμπάνια κατά της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας στην Κρήτη Οπλοκατοχή, οπλοχρησία


30/11: Απονέμεται από τον Αιγύπτιο Υπουργό Πολιτισμού, κ. Farouk Hosny το “Χρυσό Βραβείο Πυραμίδα” της Αιγύπτου στο Μ.Θ.


12/12: Η περίφημη έκδοση του “Ζορμπά” του Μ.Θ., με το “Adagio” και αποσπάσματα από το “Καρναβάλι”, που εκτελούνται από την Orchestre et de Montreal Choeur Symphoniques και Philharmonia Orchestra, ανακηρύχθηκε ένα από τα καλύτερα CD του έτους από την εφημερίδα New York Times.


31/12 Ολοκληρώθηκε η σειρά Remasters 2004, με έργα του Μ.Θ., με δέκα CD που περιέχουν κύκλους τραγουδιών, μουσική για θέατρο και κινηματογράφο και ζωντανές ηχογραφήσεις. Συνοδεύεται από ένα διπλό άλμπουμ (The Very Best of), ανθολόγιο μουσικής και τραγουδιών από το συνολικό έργο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. Περιλαμβάνει τα έργα «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ & Η ΝΗΣΟΣ ΤΩΝ ΑΖΟΡΩΝ», «Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ», «ZORBA THE GREEK», «ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ / ΚΥΚΛΟΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ», «ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ», «ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ», «CANTO GENERAL», «ΜΠΑΛΑΝΤΕΣ», «ΟΚΤΩΒΡΗΣ ΄78», «ΡΑΝΤΑΡ».

2005

2005 ΕΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 80 χρόνων του Μίκη Θεοδωράκη το 2005 πραγματοποιήθηκαν σ΄ όλο τον κόσμο και σ΄ όλη την Ελλάδα πολλές και μεγάλες εκδηλώσεις προς τιμή του. Τιμές, Αφιερώματα, Συναυλίες, κάθε είδους εκδηλώσεις στην Αθήνα στην Ελλάδα κι όλο τον κόσμο.


10-11/01: Μουσική παράσταση στην Αθήνα «Μουσική και Τραγούδια του Μ.Θ. από το Θέατρο και τον Κινηματογράφο”.


3/02: Στο Εθνικό Κέντρο Λογοτεχνίας του Λουξεμβούργου, εγκαινιάζεται η έκθεση “Μίκης Θεοδωράκης, ένας μάρτυρας της εποχής μας” που επιμελήθηκε ο Guy Wagner. Διάρκεσαι μέχρι τις 22 Απριλίου και είχε μια πολύ μεγάλη επιτυχία. Παράλληλες εκδηλώσεις ήταν μια συναυλία από τον Henning Schmidt – Volker Schlott – Jens Naumilkat, μια βραδιά με αναγνώσεις από τους Ina και Αστέρη Κούτουλα, ένα ρεσιτάλ με τους Μαρία Φαραντούρη – Henning Schmiedt και προβολές ταινιών με τη μουσική του Θεοδωράκη στην Ταινιοθήκη του Λουξεμβούργου.


11/02: Αφιέρωμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στα 80 χρόνια του Μ.Θ. με την ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ, Σολίστ: Μαίρη-Έλεν Νέζη, Διεύθυνση ορχήστρας: Ηλίας Βουδούρης, με τα έργα ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ, ΕΡΩΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ, ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΑΣΗ-ΓΩΝΙΑΣ, ΠΡΩΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ


12/02: Αφιέρωμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στα 80 χρόνια του Μ.Θ. με την ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ, Σολίστ: Μαρία Φαραντούρη, Διεύθυνση ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης, με τα έργα του CARNAVAL, και 7 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ


14/02: Αφιέρωμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στα 80 χρόνια του Μ.Θ. με το ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ Γιώργος Δεμερτζής, βιολί – Δημήτρης Χανδράκης, βιολί – Χαρά Σειρά, βιόλα – Απόστολος Χανδράκης, βιολοντσέλο – Μαρία Αστεριάδου, πιάνο – Παναγιώτης Δράκος, φλάουτο με τα έργα του ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΕΓΧΟΡΔΩΝ, ΕΛΙΚΩΝ, ΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ, ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΓΙΑ ΕΓΧΟΡΔΑ, ΣΕΞΤΕΤΟ


7/04: Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης απεβίωσε έπειτα από βραχύχρονη περίοδο νοσηλείας, σε ηλικία 82 ετών. «Η θλίψη μου είναι πολύ μεγάλη», δηλώνει ο Θεοδωράκης.


7/05: Απονεμήθηκε στο Μ.Θ. το μετάλλιο της Χιλιανής Προεδρίας για την εκατονταετηρίδα του Πάμπλο Νερούδα.


10/05: Με την ευκαιρία της 60ής επετείου της νίκης επί του φασισμού, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βραβεύει με μετάλλιο το Μ.Θ., το Μανόλη Γλέζο και το Νίκο Τερζόγλου.


22-23/05: Συναυλία για τα 80 χρόνια του Μ.Θ. στο Ηρώδειο. Στις δύο συναυλίες του Ηρωδείου συμμετείχαν Νένα Βενετσάνου, Σόνια Θεοδωρίδου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Μπάσης, Ζάχος Τερζάκης, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», η Συμφωνική Ορχήστρα της EPT με σολίστ την Τατιάνα Παπαγεωργίου και μουσική διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού και η Χορωδία της EPT, υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου. H καλλιτεχνική επιμέλεια και η σκηνοθεσία του οπτικού υλικού ήταν της Μαργαρίτας Θεοδωράκη.


26/05: Ιδρύεται στα Χανιά ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και αναγνωρίζεται το καταστατικό του από το Πρωτοδικείο με την αρ.215/2005 απόφασή του.


23/06: Σε ηλικία 80 ετών πέθανε τα ξημερώματα ο μεγάλος ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης, ο οποίος τα μεσάνυχτα είχε μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ.


11/07: Εναρκτήρια συναυλία της Sinfonietta Ορχήστρας Δωματίου Δήμου Χανίων με έργα Μ.Θ. Adagio for Flute & Strings, Sinfonietta for Flute Piano & Strings. Διεύθυνση Ορχήστρας : Αλέξανδρος Μυράτ. Άλλες συναυλίες θα ακολουθήσουν στις υπόλοιπες πόλεις της Κρήτης.


14/07: Συγκροτείται σε σώμα το προσωρινό Δ.Σ. του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη ως εξής: Γιώργος Αγοραστάκης [Χανιά] –Πρόεδρος, Γιώργος Κλάδος [Ρέθυμνο] – Γραμματέας, Βάλια Βαγιωνάκη [Χανιά] – Ταμίας, Ηρακλής Γαλανάκης [Ηράκλειο], Νίκος Πετράκης [Λασίθι].


21/07: Συναυλία ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στη Μονή Λαζαριστών, Διεύθυνση Ορχήστρας: Μύρων Μιχαηλίδης με τα έργα του Μ.Θ. ADAGIO, SCHERZO


21-22/07: Μπαλέτο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών με την ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ στο Ηρώδειο, με το έργο CANTO GENERAL ballet


27/07: Συναυλία αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη, για τα 80 του χρόνια στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά, της Μαρίας Φαραντούρη με την Κρητική Συμφωνική Ορχήστρα.  Στο πιάνο η Ιρίνα Βαλεντίνοβα.  Στο πρώτο μέρος της συναυλίας η Φαραντούρη τραγουδά “σόλο” με τη συνοδεία της Ι. Βαλεντίνοβα στο πιάνο.  Ακολουθεί η Κρητική Σονατίνα 1 από την ορχήστρα και οι χαιρετισμοί του δημάρχου Πειραιά και του Μίκη.  Στο δεύτερο μέρος, τη Φαραντούρη συνοδεύει η ορχήστρα, με τη σύμπραξη της Ανδρικής Χορωδίας “Εμπορικής Τράπεζας” και της Γυναικείας Χορωδίας “Λεοντείου”.


28-29/07: Συναυλία στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών με την HUNGARIAN STATE OPERA HOUSE στο Ηρώδειο, με το έργο ZORBAS-BALLET


29-31/07: Κάτω από το γενικό τίτλο «Η ΚΡΗΤΗ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ» η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκησης Χανίων και άλλοι κεντρικοί φορείς της Κρήτης οργάνωσαν κύκλο εκδηλώσεων στην Κρήτη και ιδιαίτερα στα Χανιά:

-Τριήμερο Διεθνές Συνέδριο για την αποτίμηση του έργου του Μ.Θ. (29-31 Ιουλίου 2005) με τίτλο: Μίκης Θεοδωράκης: Ο άνθρωπος, ο δημιουργός, ο μουσικός, ο πολιτικός, ο Κρητικός και ο Οικουμενικός, με την συμμετοχή επιστημόνων και προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών, από όλο τον κόσμο.

-Γιορτασμός των γενεθλίων του Μίκη με Συναυλία στο Στάδιο Χανίων 31 Ιουλίου και με συμμετοχή μεγάλων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

-Ο ίδιος γιόρτασε τα γενέθλιά του στις 29 του Ιούλη, μαζί με την οικογένειά του, τους φίλους του, τους συνεργάτες του που βρέθηκαν στα Χανιά και με τους χωριανούς του με Κρητικό γλέντι στο χωριό του το Γαλατά Χανίων.

-Σ’ όλες τις πόλεις της Κρήτης πραγματοποιήθηκαν: Συναυλίες, εκθέσεις, προβολές κινηματογραφικών έργων με μουσική Θεοδωράκη, διαλέξεις, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές για τον Μ.Θ. κτλ. Έγιναν ειδικές μουσικές παραγωγές και εκδόσεις.

-Παρουσίαση και Επίδοση των Ιδρυτικών κειμένων του «Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη» με έδρα τον Γαλατά στο Μ.Θ.

-Δημιουργήθηκε δικτυακός τόπος αφιερωμένος στο Μίκη και το έργο του www.mikis-crete.gr

 


31/07: Απονεμήθηκε στον Μ.Θ. το βραβείο «Διάλογος των πολιτισμών» του ρωσικού μη κυβερνητικού ιδρύματος του Ανδρέα Πρωτόκλητου και του Κέντρου Εθνικής Δόξας της Ρωσίας από αντιπροσωπεία των δύο ιδρυμάτων στα Χανιά στις 31 Ιουλίου. Η τελετή βράβευσης έγινε στο Εθνικό Στάδιο Χανίων την Κυριακή 31/7/2005. Η Ρώσικη αντιπροσωπεία επέδωσε το βραβείο στον Μ.Θ. στη μεγάλη γιορτή, μπροστά στους χιλιάδες φίλους του και πριν από την έναρξη Συναυλίας. Στην Ρωσική αντιπροσωπία συμμετείχαν ο V. YAKUNIN – Πρόεδρος του Κηδεμονικού Συμβουλίου του Κέντρου Εθνικής Δόξας Ρωσίας, Πρόεδρος των Ρώσικων Σιδηροδρόμων, ο Α. MELNIK – Πρόεδρος του Κέντρου Εθνικής Δόξας Ρωσίας και του Ιδρύματος του Ανδρέα Πρωτόκλητου, ο S. SHCHEBLYGIN – Βουλευτής της Βουλής της Ρωσίας, ο O. ATKOV – κοσμοναύτης, τιμημένος με το μετάλλιο του «Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης», και ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Andrey VDOVIN.


1/8: Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης ανακήρυξε το Μ.Θ., Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η τελετή αναγόρευσης έλαβε χώρα την 1η Αυγούστου 2005, στο Μεγάλο Αρσενάλι, στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων. Η ανακοίνωση της Συγκλήτου αναφέρει: “Το μουσικό και συγγραφικό έργο του κ. Μ. Θεοδωράκη είναι πολυδύναμο, εξαιρετικά πρωτότυπο, ποιοτικό, μεγάλο σε έκταση, φανερά ευαίσθητο στα δεινά των ανθρώπων και στο πανανθρώπινο όνειρο της ειρήνης. Το μεστό νοήματος έργο του είναι, ειδικά για τους νέους, ένα μάθημα δημιουργικότητας, ερευνητικής δραστηριότητας, παραγωγικής σύνθεσης και ανύψωσης. Η στάση ζωή του είναι ένα μάθημα ήθους, συνέπειας, ανεξάρτητης πολιτικής και πολιτιστικής σκέψης και δράσης. Η συναρπαστική δράση και το τεράστιο έργο του κ. Μ. Θεοδωράκη είναι μάθημα ζωής για όλους. Στο πρόσωπό του συνθέτη κ. Μ. Θεοδωράκη το Πανεπιστήμιο Κρήτης τιμά τον πολυτάλαντο δημιουργό στο χώρο της μουσικής, της ποίησης και της λογοτεχνίας, τον υπερασπιστή της μετασχηματιστικής και ενωτικής δύναμης του πολιτισμού, τον πολύπαθο αγωνιστή της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, τον Κρητικό, τον Έλληνα τον Πολίτη του Κόσμου.”

Ο Μίκης Θεοδωράκης Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης


25/07: Συναυλίες του Σταύρου Ξαρχάκου και της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής για να τιμήσει τα 80χρονα του Μίκη Θεοδωράκη. Πρώτη στη Ρωμαϊκή Αγορά. Ακολούθησαν συναυλίες σ’ όλες τις πόλεις της Κρήτης (5-8/08) και άλλες πόλεις στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκε ο καινούργιος τότε κύκλος λαϊκών τραγουδιών σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, “ΕΡΗΜΙΑ” που θα κυκλοφορούσε τον επόμενο χρόνο σε δίσκο.  Τραγουδούν η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανώλης Μητσιάς. Στο δεύτερο μέρος, ο Ξαρχάκος παρουσίασε τη δική του εκδοχή του έργου “Μπαλάντες” σε ποίηση Μανόλη Αναγνωστάκη, με τη δική του καινούργια ενορχήστρωση και με ερμηνευτές τη Μαρία Φαραντούρη και τον Πέτρο Πανδή.


7-9/09: Ένα νέο θεσμό Ελληνοτουρκικής φιλίας, τα «Θεοδωράκεια – Πολιτισμός στις ακτές του Αιγαίου», καθιέρωσαν οι δήμοι Χίου και Τσεσμέ, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη γέννηση του Μ.Θ. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και στους δύο δήμους από τις 7 έως και τις 9 Σεπτεμβρίου, περιλάμβαναν συναυλία Μ.Θ. – Ζουλφού Λιβανελί. «Οι λαοί δεν είναι εχθροί. Εχθρός είναι ο φόβος και αυτοί που καλλιεργούν το φόβο. Όμως ο Τσεσμές και η Χίος δείχνουν ότι δεν φοβούνται!». Είναι τα λόγια του κορυφαίου Έλληνα Μουσικοσυνθέτη Μ.Θ. στο αμφιθέατρο του Τσεσμέ παρουσία 8.000 Χιωτών και Τσεσμελήδων, εκεί όπου για πρώτη φορά ανοίγει η αυλαία των «Θεοδωράκειων». Έγιναν επίσης τα εγκαίνια του νέου υπαίθριου θεάτρου στη Χίο (γενέτειρα του Μίκη), στο οποίο δόθηκε από το Δήμο Χίου το όνομα «Μίκης Θεοδωράκης».


8-9/10: Συναυλίες με συμφωνικά έργα I και II του Μίκη Θεοδωράκη στο Ηρώδειο. Πρόκειται για έργα που είχε συνθέσει την περίοδο 1937-1960. Τα έργα ερμήνευσε η Ορχήστρα και η Χορωδία της Νέας Όπερας της Μόσχας με τη συμμετοχή την πρώτη βραδιά (8/10) της μέτζο σοπράνο Σοφίας Μιχαηλίδου, και τη δεύτερη (9/10) της Μαρίας Φαραντούρη, του Γιώργου Νταλάρα, του Πέτρου Πανδή, της Δήμητρας Θεοδοσίου, της Βικτόρια Μαϊφάτοβα, του Βαγγέλη Χατζησίμου και του Δημήτρη Κασιούμη. Σολίστ στο πιάνο ήταν ο Ντίνος Μαστρογιάννης ( 8/10) και η Τατιάνα Παπαγεωργίου( 9/10).


11/10: Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΙΜΑ ΤΟ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ -Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου Τάσος Παπαδόπουλος απένειμε το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’ στον μουσικοσυνθέτη της Ρωμιοσύνης Μ.Θ., σε μια σεμνή τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου.

-Ο Δήμος Λευκωσίας τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη της πόλης και το ΑΚΕΛ οργάνωσε μεγάλη λαϊκή συναυλία προς τιμήν του.


14-15/10: Στη Ναύπακτο πραγματοποιήθηκε το 3ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης». Το Φεστιβάλ ξεκίνησε με μεγάλη συναυλία με το ορατόριο «’Αξιον εστί», με ερμηνεία της Μικτής Χορωδίας Ναυπάκτου και της Δημοτικής Παιδικής Χορωδίας «Μίκης Θεοδωράκης». Η διαγωνιστική μέρα του φεστιβάλ ήταν η δεύτερη όπου διαγωνίστηκαν 14 Χορωδίες (12 ελληνικές, μία από την Κύπρο και μια από τη Ρουμανία).


20/10: Εορτασμός της «Ημέρας της Αστυνομίας» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Βράβευση του Μ.Θ. από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκη, για την πολυετή και πολύτιμη προσφορά του στην πολιτιστική και πνευματική ζωή της χώρας, αλλά και για την εν γένει προσφορά του στον τόπο, ως εξέχουσα προσωπικότητα εθνικής και διεθνούς εμβέλειας. Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της Ε.Ρ.Τ., υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού και τη χορωδία της Ε.Ρ.Τ., υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου, οι οποίοι ερμήνευσαν το «Πνευματικό Εμβατήριο» και αποσπάσματα από το «Αξιον Εστί» του Μ.Θ., με Σολίστ την Ιωάννα Φόρτη, τον Ανδρέα Κουλουμπή και τον Δημήτρη Μπάση. O Μ.Θ. στο χαιρετισμό του, αφού διακωμώδησε τις διώξεις που υπέστη στο παρελθόν από την Αστυνομία κατά την 27χρονη «συνεργασία του» όπως είπε, συνέχισε «μετά το 1974 η Αστυνομία έπαψε να λειτουργεί ως ξενοδοχειακό ίδρυμα και εστιατόριο για όσους είχαν αντίθετες ιδέες με τις δικές της. Σταμάτησαν οι φιλοξενίες και οι κρουαζιέρες. Τι συνέβη; Συνέβη ότι ήρθε η Δημοκρατία! Η Δημοκρατία που αναγέννησε τους πάντες και τα πάντα. Και ανάμεσα σ’ όλα και την Ελληνική Αστυνομία, που έκτοτε πιστή στην Δημοκρατία αφοσιώθηκε στον κύριο και μοναδικό της ρόλο: την προστασία και την ασφάλεια του πολίτη. Έγινε υπηρέτης της Δημοκρατίας. Υπηρέτης του Ελληνικού Λαού, όπως ακριβώς είναι και τα πολιτικά κόμματα, η Βουλή, η Κυβέρνηση, η Αντιπολίτευση, οι Δήμοι και τα Συνδικάτα. Για τον λόγο αυτό λοιπόν βρίσκομαι σήμερα κι εγώ εδώ. Γιατί είμαι πια ένας από τους λίγους που έζησαν στο απόλυτο σκοτάδι των πέτρινων χρόνων και που σήμερα για 31 χρόνια χαίρομαι το φως της Δημοκρατίας και έτσι μπορώ να εκτιμήσω την μεγάλη διαφορά. Και ήρθα ακόμα θεωρώντας ότι η σημερινή εκδήλωση συμβολίζει ακριβώς αυτή την αλλαγή.»


4/11: Απονέμεται στο Μ.Θ. το Διεθνές Βραβείο Μουσικής από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσικής της UNESCO. Το βραβείο απονέμεται σε συνθέτες για τη συνολική δημιουργική παραγωγή τους, σε προσωπικότητες που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο σε τοπικό ή διεθνές επίπεδο στην ανάπτυξη της μουσικής. Ο Μ.Θ. ήταν ο τελευταίος βραβευμένος με το Διεθνές Βραβείο Μουσικής. Έκτοτε η UNESCO άλλαξε πολιτική σε σχέση με βραβεία και τις διακρίσεις που απένειμε. Οι Συνθέτες που έχουν τιμηθεί από την UNESCO ήταν οι: 1975 – Dimitri Shostakovich (Russia), 1977 – Tikhon Khrennikov (Russia), 1979 – Leonard Bernstein (USA), Jan Cikker (Czechoslovakia), 1981 -Alberto Ginastera (Argentina), 1985 – Oliver Messiaen (France), Witold Lutoslawski (Poland), 1987 – Henri Dutilleux (France), 1991 – Toru Takemitsu (Japan), 1993 – Krzysztof Penderecki (Poland), 1996 – György Ligeti (Hungary), 1998 – Iannis Xenakis (France). 1999 – Emmanuel Nunes (Portugal), 2005 – Mikis Theodorakis (Greece). Η τελετή απονομής έγινε σε μια λαμπρή τελετή στο ιστορικό δημαρχείο της πόλης του Καρλομάγνου στην γερμανική πόλη Άαχεν.


10-11/11: Δύο κορυφαία έργα του Μ.Θ., τη «Ρωμιοσύνη» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και το «Αξιον Εστί» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, με το Γιώργο Νταλάρα παρουσιάστηκαν στις 10 και 11 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συμμετείχαν ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, αφηγητής ο Γιώργος Κιμούλης, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τον Ανδρέα Πυλαρινό και Λαϊκή Ορχήστρα, η Χορωδία της ΔΕΗ υπό τον Κωστή Κωνσταντάρα, η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων υπό τον Σταύρο Μπερή, η Παιδική Χορωδία του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης υπό την Κατερίνα Βασιλικού και η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης.


19/11: Μουσική Δωματίου του Μ.Θ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Γνωστά και άγνωστα έργα του συνθέτη για μικρά σύνολα γραμμένα την περίοδο 1945-1952. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Δεμερτζής


21-22/11: Συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Συμφωνική Ορχήστρα της Δρέσδης και την χορωδία της ΕΡΤ. Σολίστ: Ευαγγελάτου, Τερζάκης, Βουλογιάννη, Κατσούλη, Σταμπόγλης. Διεύθυνση χορωδίας: Αντώνης Κοντογεωργίου. Μουσική Διεύθυνση: Eckehardt Stier. Αποσπάσματα από την λυρική «Τετραλογία»: Μήδεια, Ηλέκτρα, Αντιγόνη, Λυσιστράτη


23/11: Το Λουξεμβούργο τίμησε το Μ.Θ., με το παράσημο Grand Officier του Τάγματος της Τιμής του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου. Η απονομή έγινε στις 23-11-2005 στην πρεσβεία του Λουξεμβούργου στην Αθήνα. Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο διακεκριμένος μελετητής και βιογράφος της ζωής και του έργου του Μ.Θ., καθηγητής Γκυ Βάγκνερ, πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Μίκης Θεοδωράκης “FILIKI”.


10/12: Πρώτη Γενική Συνέλευση του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, ένα 6μηνο περίπου από της σύστασής του. Ο Σύλλογος δημιουργήθηκε παράλληλα με τις εκδηλώσεις προς τιμή του Μ.Θ. στα Χανιά. Θέματα της Γενικής Συνέλευσης ήταν: 1/Απολογισμός και Γενικός Προγραμματισμός, 2/ Εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Στην Εισήγησή του ο απερχόμενος Πρόεδρος Γιώργος Αγοραστάκης πρότεινε ένα σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει: 1/ τη δημιουργία Μουσείου «Μίκης Θεοδωράκης» στο χωριό του το Γαλατά, 2/ τη δημιουργία ανοικτού θεάτρου στην περιοχή των Αγ. Αποστόλων Χανίων με το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη 3/ τη δημιουργία ενός διεθνούς φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης» στα Χανιά. Η Γ.Σ. του συλλόγου αποδέχτηκε και ψήφισε ομόφωνα το σχέδιο. Η Γενική Συνέλευση εξέλεξε ομόφωνα 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο από τους: Γιώργος Αγοραστάκης [Χανιά] –Πρόεδρος, Γιώργος Κλάδος [Ρέθυμνο] – Γραμματέας, Βάλια Βαγιωνάκη [Χανιά] – Ταμίας, Ηρακλής Γαλανάκης [Ηράκλειο], Νίκος Πετράκης [Λασίθι]

2006

12/01: Συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη Συμφωνία αρ.2 του Μ.Θ. με: τη Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Παιδική Χορωδία Λεοντείου (Δ/νση Κατερίνα Βασιλικού) και Σολίστ στο πιάνο τη Μαρία Αστεριάδου. Διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης. Το έργο έχει τέσσερα μέρη και διαρκεί μια ώρα. Εκτός από το 4ο μέρος που κατά το μεγαλύτερο τμήμα του βασίζεται σε Κρητικούς ρυθμούς και είναι γεμάτο ζωή, δύναμη, λάμψη και αισιοδοξία, τα τρία προηγούμενα έχουν τη σφραγίδα των δραματικών και τραγικών στοιχείων που χαρακτηρίζουν την ψυχολογία του συνθέτη την εποχή του Παρισιού (1954-58). Κάπου μάλιστα ο ίδιος χαρακτηρίζει αυτό το έργο ως «αντιμακρόνησο», με την έννοια ότι ξαναφέρνοντας στην επιφάνεια τα πάθη του πρόσφατου παρελθόντος, είναι σαν να προσπαθεί να τα ξορκίσει.


1/02: Κυκλοφορεί από τη Legend το νέο έργο του Μ.Θ. με τον τίτλο “ΕΡΗΜΙΑ, με καινούρια τραγούδια σε στίχους Λευτέρη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, με ενορχήστρωση από το Σταύρο Ξαρχάκο. Τραγουδούν: Μαρία Φαραντούρη και Μανόλης Μητσιάς. «Η Ερημιά μέσα στη διαδρομή μου στο ελληνικό τραγούδι κλείνει έναν κύκλο που ξεκίνησα με τον Επιτάφιο στα 1960. Όπως στον Επιτάφιο υπάρχουν στοιχεία αναγνωρίσιμα από διάφορες μουσικές της Ελλάδας, το ίδιο και στην Ερημιά μπορεί κανείς να ανιχνεύσει διάφορες μουσικές στιγμές που με επηρέασαν και με διαμόρφωσαν ως συνθέτη. Θα έλεγα άλλωστε ότι ο κύκλος αυτών των 12 τραγουδιών είναι αυτοβιογραφικός…» Γράφει ο Μ.Θ. στο ένθετο βιβλιαράκι του δίσκου.


8/02: Συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με έργα μουσικής δωματίου Μ.Θ.: Θέματα και παραλλαγές για σόλο βιολί, Πασσακάλια για δύο πιάνα, Λυρικώτατα, Οιδίπους τύραννος για κουαρτέτο εγχόρδων, Καβάφης, Βεατρίκη Ερμήνεθσαν: ο βαρύτονος Χάρης Αδριανός, το ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ του Γιώργου Δεμερτζή και οι μουσικοί Τατιάνα Παπαγεωργίου, Νίκος Λαλιώτης: πιάνο, Γιάννης Τσελίκας: όμποε, Χριστίνα Παντελίδου: κορ-ανγκλαί, Γιάννης Σαμπροβαλάκης: κλαρινέτο, Γιώργος Φαρούγγιας: φαγκότο.


10-11/03 Διεθνές, Διεπιστημονικό Συμπόσιο προς τιμήν του Μ.Θ. Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα «ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ » από τo Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, της Φιλοσοφικής Σχολής, του Πανεπιστημίου Κρήτης στις 10 και 11 Μαρτίου 2006, στην Χερσόνησο Ηρακλείου. «Αισθάνομαι περήφανος που είμαι Κρητικός», δήλωσε ο Μ.Θ. σχολιάζοντας τη μοναδική ανταπόκριση του κόσμου. «Το συμπόσιο ήταν άψογο από άποψης οργάνωσης, ουσίας και παρουσίας, με εξέπληξε πολύ όμορφα το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία ήταν νέα αγόρια και κορίτσια».


24/03: Επετειακή συναυλία με το Canto General του Μ.Θ. με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τις χορωδίες 1/Δήμου Αθηναίων 2/ Ωδείου Θεσ/κης, 3/Fons Musicalis, τη Μαρία Φαραντούρη, τον Πέτρο Πανδή υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη στο Μέγαρο Μουσικής Θες/κης


17/05: Με απόφαση του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας προάγεται ο Μ.Θ. στο βαθμό του Commandeur, τον ανώτατο βαθμό της Λεγεώνας της Τιμής. Την υψηλότερη διάκριση της γαλλικής Δημοκρατίας σε ξένες προσωπικότητες, για την προσφορά τους στις Τέχνες, την Πολιτική και τις Επιστήμες. Ο Μ.Θ. έχει ήδη τιμηθεί με τη Λεγεώνα της Τιμής στο βαθμό του Offisier, το 1996, με απόφαση του τότε προέδρου της γαλλικής Δημοκρατίας, για την προσφορά του στην Τέχνη και τη συμβολή του στον αγώνα για την ειρήνη, τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.


25/05: Σε ειδική τιμητική εκδήλωση του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας στις 25 Μαΐου 2006 στο Βόλο απονεμήθηκε στο Μ.Θ. η ανώτατη διάκριση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το Χρυσό Μετάλλιο, και αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του. Μετά την απονομή και επίδοση του Μεταλλίου και της περγαμηνής του Ψηφίσματος από τον Πρύτανη προς τον Μ.Θ., ακολούθησε η ομιλία του. Το μήνυμά του στην ομιλία του: «Ένα σας λέω μόνο: Φυλαχτείτε! Αντισταθείτε! Φυλαχτείτε και Αντισταθείτε όσο υπάρχει ακόμα καιρός, γιατί σε λίγο θα είναι αργά.»


30/05: Ψηφιοποιήθηκε το Αρχείο του Μίκη από τη Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Παρτιτούρες, σχέδια, πολιτικά κείμενα, φωτογραφίες, αφίσες, προγράμματα, δημοσιεύματα, μελέτες, σπάνια ηχητικά ή οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, διαφημιστικά, δελτία Τύπου συνιστούν το Αρχείο Μ.Θ. που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής. Ο Μ.Θ. ανήκει σε εκείνη την κατηγορία δημιουργών που από κάθε εποχή, από κάθε μέρα, από κάθε στιγμή, κράτησε «αναμνηστικά»-μάρτυρες του πλούσιου έργου του και της πολύπλευρης και δραστήριας ζωής του.


22/06: H μουσική του Mίκη Θεοδωράκη για πρώτη φορά σε συναυλία στην «Aπαγορευμένη Πόλη», στο Πεκίνο. Η Λαϊκή Oρχήστρα «Mίκης Θεοδωράκης», με έλληνες τραγουδιστές και με τη σύμπραξη της Συμφωνικής Oρχήστρας του Πεκίνου και της Xορωδίας της Eθνικής Oπερας της Kίνας ερμήνευσαν λαϊκά τραγούδια αλλά και συμφωνικά έργα του συνθέτη.


1/07: O Mίκης στο Συμπόσιο της Πολιτιστικής Αμφικτυονίας. Καταιγιστικός ήταν ο Μ.Θ. στην ομιλία του στο Συμπόσιο της Πολιτιστικής Αμφικτυονίας στους Δελφούς, για τη διεθνή πραγματικότητα. «…Σήμερα οι λέξεις «Ελευθερία», «Δημοκρατία», «Ανθρώπινα Δικαιώματα», «Αλληλεγγύη» έχουν προ πολλού χάσει τη σημασία τους. Σήμερα η συνύπαρξη των Λαών-προβάτων με τα Κράτη-θηρία κάτω από την ίδια στέγη όπως είναι ο ΟΗΕ έχει καταντήσει τραγική φάρσα για τους αδύνατους της γης…»


1/07: Τον Ιούνιο κυκλοφορεί και διανέμεται στα σχολεία της Κρήτης το εκπαιδευτικό πακέτο (βιβλίο και δίσκοι) με τίτλο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ – ΙΣΤΟΡΙΕΣ, μια παραγωγή της Νομαρχίας Χανίων. Επίσης κυκλοφορεί το βιβλίο από τα πρακτικά του Διεθνούς Συνεδρίου “Μίκης Θεοδωράκης” Πρόκειται για υποδειγματικό εκπαιδευτικό υλικό που δόθηκε σ’ όλα τα σχολεία της Κρήτης. Περιλαμβάνει περιλαμβάνει προσωπικές ΙΣΤΟΡΙΕΣ του Μ.Θ., τις οποίες αφηγείται ο ηθοποιός Αλέξανδρος Λογοθέτης, και οι οποίες συνοδεύονται από αντιπροσωπευτικά μουσικά δείγματα από το πολύπλευρο έργο του συνθέτη αλλά και από μουσικά αποσπάσματα έργων που επηρέασαν αποφασιστικά τη μουσική του πορεία.


2006-10-7, Το Δημοτικό Σχολείο της Ζάτουνας μουσείο “Μίκης Θεοδωράκης”
Ο μαυροπίνακας στον οποίο ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης χάραξε με κιμωλία τα «Περί Ελευθερίας» και βρίσκεται στο μουσείο που φέρει το όνομα του.

7/10: Το Δημοτικό Σχολείο της Ζάτουνας μεταμορφώθηκε σε μουσείο “Μίκης Θεοδωράκης”. Ένα πέτρινο κτίριο, χαρακτηριστικό δείγμα σχολικής αρχιτεκτονικής των αρχών του προηγούμενου αιώνα, στο οποίο φοίτησαν και τα δύο παιδιά του συνθέτη, Μαργαρίτα και Γιώργος, τα χρόνια της εξορίας, αφιερώθηκε στο Μίκη. Ο Δήμος Δημητσάνας και όσοι δούλεψαν περισσότερο από 10 χρόνια για την υλοποίησή του δεν θέλησαν -όπως είπαν- να δημιουργήσουν ένα παραδοσιακό μουσείο, μια προβλέψιμη “αποθήκη μνήμης” αλλά ένα ζωντανό χώρο ο οποίος φιλοξενεί ήδη, εκτός από ενθυμήματα και ντοκουμέντα από το θυελλώδη βίο του συνθέτη (χειρόγραφα, επιστολές, παρτιτούρες, φωτογραφίες), και σύγχρονα έργα τέχνης (γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής) εμπνευσμένα από τη ζωή του Μ.Θ. μαζί με άλλα έργα ευρύτερου ενδιαφέροντος. Το μουσείο φιλοξενεί το πιάνο του Μίκη, φωτογραφίες του, βιβλία του αλλά και τον μεγάλο μαυροπίνακα που είχαν παλαιότερα οι μαθητές και πάνω του ο Μίκης χάραξε με κιμωλία τα “Περί Ελευθερίας”». Στα εγκαίνια, ο Μ.Θ., ήταν εκεί. «Ορθιος», όπως είπε χαρακτηριστικά στον τόπο που η ελληνική χούντα τον εξόρισε για 18 μήνες, στις 21 Αυγούστου του 1968. Με ορισμένους από τους κατοίκους του χωριού ξανά δίπλα του, να θυμούνται με διαύγεια τη συνύπαρξή τους.


1/12: Ο ραδιοφωνικός σταθμός SKY 100,3 και η δισκογραφική εταιρία ΜΙΝΩΣ-ΕΜΙ κυκλοφόρησαν την Κασετίνα «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ – ΑΞΙΟΣ ΕΣΤΙ» με 59 CD και 1 DVD. Ακούγονται οι αφηγήσεις του Μ.Θ., όπως μεταδόθηκαν το 2003 και 2004 από τον ραδιοσταθμό του SKY στη σειρά «Ντοκουμέντα» του Γιώργου Μαλούχου, που συνοδεύονται από χίλια περίπου τραγούδια ή αποσπάσματα τραγουδιών, μουσικές από μπαλέτα, μουσική δωματίου και όπερες, καλύπτοντας έτσι το σύνολο του έργου του Θεοδωράκη σε όλο του το φάσμα.


1/12: Κυκλοφόρησε ένα πολυτελές λεύκωμα και διπλό αυτοβιογραφικό DVD του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη με τίτλο “Μίκης Θεοδωράκης – κινηματογραφική μεταφορά της ζωής και του έργου του”. Το βιβλίο-λεύκωμα περιλαμβάνει 650 σπάνιες φωτογραφίες (από ολόκληρη την πορεία της ζωής του), ντοκουμέντα (χειρόγραφα, πρώτες παρτιτούρες, αυτόγραφα, σχέδια, σκίτσα και συμειώματα του συνθέτη). Χωρίζεται σε 60 κεφάλαια και «χρονολόγιο», που είναι μια πλήρης καταγραφή της ζωής και του έργου του, σε όλα τα παράλληλα γεγονότα τα οποία διαδραματίζονται στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, χρόνο χρόνο, από τη γέννησή του, το 1925 μέχρι το 2003. Τα δύο DVD περιλαμβάνουν την αυτοβιογραφική εξιστόρηση του συνθέτη – από τις οικογενειακές του ρίζες έως και τη δικτατορία. Η σκηνοθεσία είναι της Ηρώς Σγουράκη και η παραγωγή του Γιώργου Σγουράκη.

2006-12-1 Γιώργος & Ηρώ Σγουράκη, Μ.Θ. – κινηματογραφική μεταφορά της ζωής και του έργου του

2007

1/01: Το συμφωνικό πορτρέτο του Μ.Θ. αποτυπώνεται στη σειρά έξι cd, με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης: Συμφωνική Μουσική» που κυκλοφορεί από τη Legend. Πρόκειται για ένα δισκογραφικό «ψηφιδωτό» με έργα του δημιουργού γραμμένα στη διάρκεια μισού αιώνα, όπου περιλαμβάνονται και οι πέντε συμφωνίες του που εκδίδονται για πρώτη φορά όλες μαζί. Στη σειρά περιλαμβάνονται: 1. «Ελληνική Αποκριά» (σουίτα μπαλέτου), με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη. 2. «Πρώτη Συμφωνία – Οιδίπους Τύραννος – Ερως και Θάνατος – Το Πανηγύρι της Αση-γωνιάς», με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (σολίστ Μαίρη-Ελεν Νέζη, αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης). 3. «Δεύτερη Συμφωνία (Το τραγούδι της γης)», σε ποιητικό κείμενο Μ. Θεοδωράκη, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Πράγας. 4. «Τρίτη Συμφωνία», σε ποίηση Σολωμού, Καβάφη και κείμενα βυζαντινών ύμνων, με τη Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία Viva (διεύθυνση Μ. Θεοδωράκη). 5. «Τέταρτη Συμφωνία – Των Χορικών», σε κείμενα Αισχύλου και Ευριπίδη, με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα και χορωδιακό σύνολο, σε διεύθυνση Λουκά Καρυτινού. 6. «Εβδομη Συμφωνία» (Εαρινή), σε ποίηση Γ. Ρίτσου και Γ. Κουλούκη, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Πράγας κ.ά.


1/01: Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ, συγκεντρωμένες σε μία πολυτελή έκδοση, οι αφίσες του προσωπικού αρχείου του Μ.Θ. Το σπάνιο και ανέκδοτο αυτό υλικό, καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1952 μέχρι τις μέρες μας (2007) και αφορά τις λαϊκές συναυλίες καθώς και τις παραστάσεις των συμφωνικών του έργων.


1/01: Βαρυσήμαντη παρέμβαση του Μ.Θ. στη δημόσια συζήτηση για θέματα που ανέκυψαν με αφορμή το βιβλίο ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού με το βιβλίο του “Ελληνικότητα και «διανόηση»” Εκδόσεις «ΙΑΝΟΣ».


12/01: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου επισκέπτεται τον Μ.Θ. στο σπίτι του, στου Φιλοπάππου. Ο Θεοδωράκης υπενθύμισε ότι τον Γιώργο Παπανδρέου γνωρίζει εδώ και 36 χρόνια όταν τον επισκέφτηκε με τον πατέρα του Ανδρέα σε ένα ξενοδοχείο στην Στοκχόλμη. Και ότι «Είχα την ευκαιρία κατ’ αρχήν να έχω μια πάρα πολύ ζεστή, ανθρώπινη συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου, για θέματα που, όπως είπε, ανάγονται στις αναμνήσεις μας, αλλά και για τρέχοντα προβλήματα, μεγάλα προβλήματα που απασχολούν όλο τον κόσμο.»


20/03: Η «Οδύσσεια» του Μ.Θ. “Οδύσσεια” είναι το όνομα του τελευταίου κύκλου τραγουδιών του Μ.Θ. που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο θέατρο Παλλάς στην Αθήνα. Αφορμή για αυτό το ταξίδι, η ποίηση του Κώστα Καρτελιά. Η “Οδύσσεια” είναι ένα ταξίδι λυρισμού που μιλά για την αγάπη, τη μοναξιά, τα αδιέξοδα του σύγχρονου ανθρώπου. Ο Μ.Θ. ως άλλος Οδυσσέας, αφηγείται τις περιπέτειες τις δικές του και του καθενός, αποκαλύπτοντας ότι όλοι αναζητούμε μια Ιθάκη, όπως ανέφερε στην εκδήλωση ο ίδιος. Τα τραγούδια ερμηνεύει η Μαρία Φαραντούρη, η Ιρίνα Βαλεντίνοβα ανέλαβε την ενορχήστρωση, τη διεύθυνση ορχήστρας και έπαιξε πιάνο. Ο δίσκος φαίνεται αυτοβιογραφικός. ‘Ένα δείγμα το τραγούδι που τραγουδά ο ίδιος:

«Εγώ περπάτησα στον Άδη ζωντανός / και μες στης νύχτας έχω ζήσει τα σκοτάδια

με τους αγγέλους τα’ χω πιει κάμποσα βράδια / με τους δαιμόνους έχω γίνει κολλητός

Στον Κάτω Κόσμο, τον απόκληρο που λένε / υπάρχουν άνθρωποι με γνήσια καρδιά

υπάρχουν μάτια που αν βουρκώσουνε σε καίνε / με κάτι δάκρυα που στάζουνε φωτιά

Εγώ τυλίχτηκα στου κόσμου τη φωτιά / της κοινωνίας τη βρομιά έχω χορτάσει

κι όσοι μ’ αρνήθηκαν και μ’ έχουνε δικάσει / έχουν σκοτάδι και φαρμάκι στην καρδιά»


26/03: Η Γαλλία με απόφαση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. CHIRAC τίμησε τον Μ.Θ. με το παράσημο του Ταξιάρχη της Λεγεώνας της Τιμής. Ο Μίκης παρέλαβε την τιμητική διάκριση σε ειδική προς τιμήν του τελετή στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα, από τον Γάλλο υπουργό Πολιτισμού Ρενό Ντονεντιέ ντε Βαμπρ. “Εθνικό μας συνθέτη” χαρακτήρισε ο Γάλλος Υπουργός τον Μ.Θ., ο οποίος, όπως είπε, “ενσαρκώνει στα μάτια του κόσμου τη μακρά πορεία της Ελλάδας του Μεταπολέμου προς την κατάκτηση της ελευθερίας της και της αξιοπρέπειάς της”. Ο Γάλλος υπουργός σημείωσε επίσης, απευθυνόμενος στον Μίκη, ότι «η μουσική δεν είναι μόνο για σας η οικουμενική γλώσσα της ελευθερίας, αλλά και ένα βασικό στοιχείο της γαλλοφιλίας σας. Σήμερα η φωνή σας συναντά συχνά τη φωνή της Γαλλίας ως φωνή διαμαρτυρίας κατά όλων των μορφών πολιτιστικής υποδούλωσης και βαρβαρότητας». Ο Μ.Θ. στο λόγο του ευχαρίστησε για την τιμή και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και το θαυμασμό του για τον γαλλικό λαό και το γαλλικό έθνος για τη φιλοξενία σε δύσκολες ώρες κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, όπως και για την περίοδο των σπουδών του στο Παρίσι.


30/03 Παρουσιάζεται η Ακολουθία εις κεκοιμημένους- Requiem (1984) του Μ.Θ., στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών  Χριστοδούλου. Για το κείμενο της Ακολουθίας εις κεκοιμημένους, το οποίο ανήκει στον συριακής καταγωγής βυζαντινό μελουργό Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, ο Μ.Θ. επισημαίνει ότι είναι “ένα από τα υψηλότερα ανθρώπινα, πνευματικά, φιλοσοφικά και ποιητικά επιτεύγματα του ελληνικού λυρικού λόγου. Μας βοηθά να ανακαλύψουμε τις ορθές […] μας διαστάσεις μέσα στην παγκόσμια τάξη των πραγμάτων. Μας καλεί σε μια μεθυστική κατάδυση στο βάθος του εαυτού μας για να ανακαλύψουμε το “φως που καίει”, την ουσία και την πεμπτουσία της ανθρώπινης ύπαρξης μας. Να ενωθούμε με το μυστήριο του θανάτου, σαν τη μόνη εγγύηση και οδό, ότι έτσι ανακαλύπτουμε την ουσία της ζωής”. Το έργο του Μ.Θ. ακολουθεί τη δομή της εκκλησιαστικής ακολουθίας και περιλαμβάνει τα μέρη: Εν τω ναώ, Στάσις Α΄, Στάσις Β΄, Στάσις Γ΄, Δόξα-Τριαδικόν και Νεκρώσιμα Ιδιόμελα του Ιωάννου του Δαμασκηνού. Είναι αφιερωμένο στους νεκρούς της σφαγής των Καλαβρύτων (13 Δεκεμβρίου 1943) και  αποτελεί έναν μουσικό “φόρο τιμής στη μνήμη των εθνομαρτύρων της νεότερης ιστορίας μας”, όπως αναφέρει ο συνθέτης.


5/05: Έξι επιφανείς Έλληνες ζητούν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το προεδρείο του Συμβουλίου της Ευρώπης να καταδικάσουν «την αναγέννηση της εθνικιστικής ιδεολογίας» σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αντιδράσουν «στην προσπάθεια αλλοίωσης και επαναπροσέγγισης των αποτελεσμάτων του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου». Σε κείμενό τους κάνουν ειδική αναφορά στην Εσθονία, κατηγορώντας την ηγεσία της ότι με πράξεις της «συμβάλλει στην αναβίωση του φασισμού και του ναζισμού». Ο Μανόλης Γλέζος, ο Λάκης Σάντας, ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Μ.Θ., ο Γ.-Α. Μαγκάκης και ο Αλέκος Αλαβάνος, που υπογράφουν ως «πολίτες μιας ενιαίας, δημοκρατικής Ευρώπης», τονίζουν ότι η Ιστορία έχει καταδικάσει το φασισμό και τους χιτλερικούς εγκληματίες και τονίζουν: «Ωστόσο βλέπουμε ότι ακόμη και εκπρόσωποι δημοκρατικά εκλεγμένων αρχών έχουν κοντή μνήμη. Επιχειρούν την εκ νέου γραφή της Ιστορίας. Συμβάλλουν με πράξεις τους στην αναβίωση του φασισμού και του εθνικισμού».


18/05: Ένα νέο διπλό CD με συμφωνικά έργα για πιάνο και ορχήστρα του Μ.Θ., από τον Κυπριανό Κατσαρή. Το CD περιλαμβάνει τη Σουίτα Νο 1 για πιάνο και ορχήστρα και το Κοντσέρτο για πιάνο, τα οποία είχε συνθέσει ο Μ.Θ. τη δεκαετία του ’50, καθώς και τη Συμφωνία Νο2 «Το τραγούδι της Γης», που είχε σηματοδοτήσει την επιστροφή του Μίκη στη σύνθεση συμφωνικής μουσικής ύστερα από 20 χρόνια. Οι ηχογραφήσεις και των τριών έργων είχαν γίνει το 1982, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ του Εχτερναχ, καθώς και στην Αμβέρσα. Ο ίδιος ο Μ.Θ. διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα της RTL (Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λουξεμβούργου) και ο Κατσαρής επιδεικνύει τη θρυλική του δεξιοτεχνία στο πιάνο.


17/06: Εξαγγελία της Υπουργού Τουρισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά για «τη δημιουργία πολυδύναμου πολιτιστικού χώρου – Μ.Θ. στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων στα Χανιά. Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων του Μ.Θ. σε ανακοίνωσή του εκφράζει την ικανοποίησή του για την εξαγγελία της Υπουργού Τουρισμού και τονίζει ότι “η αρχική μας πρότασή αφορά, την δημιουργία ανοικτού θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης» 1500 θέσεων στους Αγίους Αποστόλους στο πρανές του λοφίσκου πίσω από γήπεδο και την αναστήλωση των κτισμάτων στρατώνων για πολιτιστικές δραστηριότητες και τη στέγαση ενός Ιδρύματος «Μίκης Θεοδωράκης». Η εξαγγελία δεν υλοποιήθηκε μέχρις το 2019.


3/07: Με απόφαση του Προέδρου Βλ. Πούτιν απονέμεται το Παράσημο Φιλίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Μ.Θ. Ο Μίκης παρασημοφορήθηκε από το Ρώσο υπουργό Πολιτισμού Αλεξάντρ Σοκόλοφ στη διάρκεια τελετής στη ρωσική πρεσβεία της Αθήνας. Μιλώντας στην εκδήλωση ο κ. Σοκόλοφ χαρακτήρισε τον Μ.Θ. διάδοχο της παράδοσης των μεγάλων Ελλήνων δημιουργών από την αρχαιότητα έως σήμερα και τόνισε ότι το έργο του και η ζωή του αποτελούν μεγαλοπρεπή και υπερήφανο ύμνο προς τα ιδεώδη της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της ανθρώπινης τιμής, που γεννήθηκαν στην ελληνική γη.


29-30/09: Μεγάλες συναυλίες υπέρ των πυρόπληκτων, με τη μουσική και τα τραγούδια του Μ.Θ. στο Ηρώδειο, με την Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», και 60 από τους καλύτερους τραγουδιστές μας.


20/12: Το πατρικό του Μ.Θ. με ενέργειες του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων του πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου Νέας Κυδωνίας. Ο Μ.Θ. σε επιστολή του (27/12) προς το Δ.Σ. του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων του Μ.Θ., αναφέρει:

“Αγαπητοί μου φίλοι, Έμαθα με χαρά και συγκίνηση, ότι το πατρικό μου σπίτι αγοράστηκε τελικά από το Δήμο Νέας Κυδωνίας, με σκοπό να διατηρηθεί και να αξιοποιηθεί στη συνέχεια ανάλογα. Γνωρίζοντας τον αποφασιστικό σας ρόλο σ’ αυτή την επιτυχή κατάληξη, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου σας όσο και ειδικότερα τον Γιώργο Αγοραστάκη, το Γιώργο Πλατσιδάκη και τον Μανώλη Μπομπολάκη για τις πρωτοβουλίες και ενέργειές σας, ώστε να αποκτηθεί από τον Δήμο Νέας Κυδωνίας το ακίνητο αυτό. Είναι αυτονόητο, ότι όπως πάντα έχετε στο πλευρό σας τόσο εμένα όσο και την οικογένειά μου για ότι χρειαστεί.

Με την ευκαιρία αυτή ήθελα να ευχαριστήσω για μια άλλη φορά όλα τα μέλη του Συλλόγου σε όλη την Κρήτη για την αγάπη και το ενδιαφέρον τους προς το πρόσωπό μου και το έργο μου. Διαβάζοντας πολλά βιβλία μου θα έχετε ασφαλώς διαπιστώσει τον ρόλο που έπαιξε η Κρήτη στις σκέψεις τις αποφάσεις, τις πράξεις και τα έργα μου, έτσι που να θεωρώ ότι θα ήταν άδικο να μην υπήρχε μια στέρεη βάση στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, μόνο και μόνο για να αναδειχθεί αυτός ο ρόλος της Κρήτης μέσα στο έργο και τη ζωή μου.

Χαίρομαι και συγκινούμαι που υπάρχει ο Σύλλογός σας, ο Σύλλογος των φίλων μου, που έχει ρίζες σε όλη την Κρήτη. Είναι όμως φυσικό να αναδειχθεί η ιδιαίτερη σχέση που συνδέει τους προγόνους μου κι εμένα τον ίδιο τόσο με τον Γαλατά και τα Χανιά όσο και με όλο τον Νομό Χανίων.

Το πατρικό μου σπίτι συμβολίζει για μένα τον μοναδικό γήινο δεσμό με την Κρήτη και γι’αυτό όπως καταλαβαίνετε, νοιώθω μια τόσο μεγάλη ψυχική αγαλλίαση…”

Ο Μ.Θ. στην αυλή του πατριού του στο Γαλατά 1983

2008

16/01: Μια σημαντική εκτέλεση έργων των Μ.Θ. και Δημήτρη Αράπη απαθανατίζεται στο «Gala Russia – Greece», τη νέα συλλεκτική κασετίνα των εκδόσεων Καστανιώτη. Η σουίτα για μπαλέτο «Καρναβάλι» του Μ. Θεοδωράκη συναντά τη διεθνή πρεμιέρα της τρίτης συμφωνίας του Δ. Αράπη, «Μια ιστορία της θάλασσας», σε εκτέλεση της Κρατικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ρωσίας, υπό τη διεύθυνση του Βαλερί Πολιάσνκι. Η συναυλία που διοργανώθηκε τον περασμένο Μάρτιο στο Διεθνές Μέγαρο Μουσικής της Μόσχας. Η μουσική σκηνή της Μόσχας δεν αποτέλεσε μόνο σημείο καλλιτεχνικής συνάντησης δύο χωρών, αλλά και σημείο συνένωσης των δύο Ελλήνων συνθετών, οι οποίοι συμπτωματικά, γνωρίστηκαν στη Ρωσία το 1995. Ο Μ. Θεοδωράκης μίλησε για τον συμβολισμό της συναυλιακής τους συμβίωσης: «Παραδίδω τη σκυτάλη στον νεότερό μου, Δημήτρη Αράπη, που ασχολείται με ένα δύσκολο είδος μουσικής. Ελπίζω σύντομα να σπάσει η αδιαφορία για τη συμφωνική μουσική, που πρέπει να πάψει να απευθύνεται στους λίγους εκλεκτούς».


30-31/01: Διήμερο Αφιέρωμα στον Μ.Θ. στην Αίθουσα Φίλοι της Μουσικής, με τέσσερις Κύκλους Τραγουδιών του που ταυτίστηκαν με τη λυρική φωνή της Μαρίας Φαραντούρη, και η οποία τους ερμήνευσε συνοδευόμενη από τον Χρήστο Θηβαίο. Συνέπραξε η περίφημη Γερμανική Ορχήστρα Βerliner Instumentalisten. Οι τέσσερις κύκλοι διανύουν χρονικά τη διαδρομή από το 1962 έως 2006. «Ένας Όμηρος» (1962), «Κύκλος Φαραντούρη» (1965), «Η Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» (1965) και ο η «Οδύσσεια» (2006)


21/02: Ο Μ.Θ. βραβεύθηκε από τη Δημοκρατία του Σαν Μαρίνο σε τελετή που έλαβε χώρα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου παρέστη και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Φιορέτσο Στόλφι. Ο υπουργός Εξωτερικών του Σαν Μαρίνο υπογράμμισε ότι η επιλογή του Μ.Θ. από τη χώρα του έγινε λόγω της προσωπικής ιστορίας του μεγάλου συνθέτη, του έργου του και του αγώνα του για τα ιδανικά της ειρήνης και της δημοκρατίας. Ο Μ.Θ., τέλος, υπενθύμισε ότι «ο πολυτιμότερος σύμμαχος και φρουρός της ειρήνης ήταν και είναι πάντοτε η πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία του κάθε λαού, οι δεσμοί που δημιουργούνται και θεμελιώνουν τις σχέσεις ανάμεσα σε όλους τους λαούς, καθώς και οι γόνιμες πνευματικές ανταλλαγές».


27/02: Συμπαντική Αρμονία, Μουσική και Επιστήμη στο Μ.Θ. Ο Δήμος Νέας Κυδωνίας & ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης διοργάνωσαν μια παρουσίαση του βιβλίο “Συμπαντική αρμονία, Μουσική και Επιστήμη στον Μ.Θ.” στο χωριό του Μίκη το Γαλατά. Μίλησαν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης: Κουγιουμουτζάκης Γιάννης, Καθηγητής Ψυχολογίας στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, Νικολακάκης Γιώργος, αν. Καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, Παπαμαστοράκης Γιάννης, Καθηγητής Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής.


9/03: Η εκπομπή “Αρχονταρίκι” στην ΕΤ-1 με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο είχε καλεσμένο τον  Μίκη Θεοδωράκη


20/03: Δύο σημαντικές προσωπικότητες της Γαλλίας βρέθηκαν στην Ελλάδα, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Αρχιμανδρίτη, «Σε πρώτο πρόσωπο: Μίκης Θεοδωράκης», στο Ίδρυμα Τεχνών Β. Θεοχαράκη. Ήταν η Ντανιέλ Μιτεράν, η πρώην πρώτη κυρία της Γαλλίας, και ο Τζακ Λανγκ, πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας. Το βιβλίο γεννήθηκε μέσα από προσωπικές συνομιλίες του συνθέτη με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη, καθηγητή Συγκριτικής Γραμματολογίας στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Ο Τζακ Λανγκ προλογίζει το βιβλίο αναφέροντας ότι «η ελληνική κληρονομιά, άπειρη και πολύτιμη για την ανθρωπότητα, βρήκε τα πιο όμορφα σημάδια αναγνώρισής της στην καρδιά του Μ.Θ.». Η Ντανιέλ Μιτεράν είπε συγκινημένη ότι είναι μια βραδιά αφιερωμένη στη φιλία, στην πολύτιμη φιλία της με τον Μ.Θ., η οποία δεν ξεχνιέται ποτέ, ενώ η Μαρία Φανταρούρη μίλησε με ευγνωμοσύνη για την Ντανιέλ Μιτεράν και τον άντρα της Φρανσουά, πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας, οι οποίοι δέχτηκαν τον Μ.Θ. με μια «ορθάνοιχτη αγκαλιά», στο Παρίσι σε δύσκολους καιρούς για την Ελλάδα.


12/06: Στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Ελλάδα γιορτάζει την Όπερα Καΐρου» η Πρεσβεία της Ελλάδος και η Όπερα του Καΐρου οργάνωσαν μουσική συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης». Η μουσική του Μ.Θ. ερμηνευμένη από την Γλυκερία, την Ηρώ και τον Παναγιώτη Καραδημήτρη αντήχισε στους πρόποδες των Πυραμίδων και υπό το βλέμμα της ιστορικής Σφίγγας. Η συναυλία εναλήφθηκε στην πόλη της Αλεξάνδρειας όπου η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο παλαιότερο θέατρο της Αιγύπτου, ένα κόσμημα στο Χεδιβικό θέατρο Μοχάμετ Άλι, που σήμερα φέρει το όνομα του πρωτοπόρου αιγυπτίου μουσικοσυνθέτη «Σάγιεντ Νταρουίς.29/7: «Τα θεμέλιά μου στα βουνά», είναι το νέο έργο του Μ.Θ., ένα διπλό cd που κυκλοφόρησε από τη LEGEND και συγκεντρώνει 37 λαϊκά τραγούδια του (ζεϊμπέκικα, απτάλικα, χασάπικα κι ασίκικα) με τη Γλυκερία. Ο Θεοδωράκης γράφει – στο ένθετο της έκδοσης: «Τα θεμέλιά μου στα βουνά και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους -και πάνω τους η μνήμη καίει- άκαυτη βάτος». Αυτός ο στίχος από το Άξιον Εστί του Ελύτη ήρθε στο νου μου όταν -μετά από έναν περίπου χρόνο- ολοκληρώθηκε η προσπάθεια να βγει στην επιφάνεια όσο γινότανε πιο τέλεια το έργο που έχετε στα χέρια σας. Ένα σύγχρονο σπονδυλωτό «Χορικό» με κορυφαία την Γλυκερία και με «υμνωδούς» μια πλειάδα από τους σύγχρονους βάρδους του ελληνικού λαού.


10/09: Ο Συμφωνικός Θεοδωράκης στο Ηρώδειο. Ο Δημήτρης Καβράκος, ο Λουκάς Καρυτινός και η Τατιάνα Παπαγεωργίου ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Εθνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και τέσσερις χορωδίες σε έργα Μ.Θ. στο Ηρώδειο. Παρουσιάστηκαν τα Eπιφάνια Αβέρωφ για σολίστ, μικτή χορωδία και ορχήστρα σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη, το Κονσέρτο για πιάνο αρ. 2 ‘Ελικών’ (πρώτη εκτέλεση), έξι τραγούδια σε μεταγραφή για βαθύφωνο και ορχήστρα και αποσπάσματα από τη σουίτα μπαλέτου Ζορμπάς. Ήταν μια μουσική παραγωγή με 300 συντελεστές επί σκηνής. Συνέπραξαν η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και οι χορωδίες Εμπορικής Τραπέζης, Δήμου Αθηναίων (διδασκαλία Σταύρου Μπερή), Μετσόβιου Πολυτεχνείου (διδασκαλία Μιχάλη Οικονόμου) και «Ambitus» Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης (διδασκαλία Κατερίνας Βασιλικού).


22/09: σε άρθρο του με τίτλο «τέλος εποχής» στο «ΡΕΣΑΛΤΟ» (Τεύχος 32 – Οκτώβριος 2008) ο Μ.Θ. προφητικά ανιχνεύει το νεοελληνικό στίγμα. Αρχίζει ως εξής: «Φαίνεται ότι οσονούπω ολοκληρώνεται και ο τρίτος κύκλος υποβάθμισης των αξιών που έως σήμερα χαρακτήριζαν κουτσά-στραβά την εθνική μας ζωή, για να ανοίξει επί τέλους η είσοδος της χώρας στην εποχή του Προτεκτοράτου, που μπορεί κανείς να διακρίνει δια γυμνού οφθαλμού να ξανοίγεται διάπλατα μπροστά μας. Οι άλλοι δύο κύκλοι αφορούσαν τον ελληνικό πολιτισμό και την ηθική συγκρότηση του λαού μας. Δηλαδή τις πολιτιστικές και ηθικές μας αξίες. Ο τρίτος και τελευταίος, του οποίου τους επιθανάτιους σπασμούς ζει σήμερα η χώρα, είναι η πολιτική, που παρασύρεται προς την απαξίωσή της από τον ίδιο τον πολιτικό κόσμο μαζί με το πλέγμα των σχέσεων και των εξαρτήσεων που έχει αυτός δημιουργήσει γύρω του…»


14/10: Την αγωνία του για το Σκοπιανό και ιδιαίτερα για τους ισχυρισμούς της ΠΓΔΜ περί ύπαρξης μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας εκφράζει ο Μ.Θ. σε επιστολή του προς «ΤΑ ΝΕΑ», στην οποία αναρωτιέται γιατί η ελληνική πλευρά δεν χρησιμοποιεί επιστημονικά επιχειρήματα για να αποκαλύψει αυτή τη «γελοιότητα», όπως τη χαρακτηρίζει. O μεγάλος συνθέτης θεωρεί «μέγα εθνικό λάθος» να χαριστεί το όνομα Μακεδονία στους Σκοπιανούς.


Ο Ροβήρος Μανθούλης επί το έργον

23/10: Προβλήθηκε για πρώτη φορά από το κανάλι της Βουλής των Ελλήνων το εξαιρετικό ντοκυμαντέρ του Ροβήρου Μανθούλη La Grèce ou Le Cri du Silence / Η Ελλάδα ή Η κραυγή της σιωπής. Στο φιλμ ο Μ.Θ. αφηγείται για τις ρίζες της μουσικής του. Λίγο πριν από την πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών το 1974, ο Ροβήρος Μανθούλης κινηματογραφεί συναυλίες του Μ.Θ. στη Γαλλία και ο Φώτης Μεσθεναίος κινηματογραφεί την ελληνική μουσική στην Ελλάδα.


14/11: Συναυλία για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, στην Αίθουσα Συνεδρίων της Κ.Ε. του ΚΚΕ από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή. Παρουσιάστηκαν τα έργα: Το «Ελεγείο και θρήνος στον Βασίλη Ζάννο» του Μ.Θ., αφιερωμένο σύντροφο και φίλο του συνθέτη, που εκτελέστηκε το 1948. Το συμφωνικό ποίημα «Ο Διγενής δεν πέθανε» του Αλέκου Ξένου, εμπνευσμένο από την θυσία του Νίκου Μπελογιάννη. Η «Ενδέκατη Συμφωνία» («Έτος 1905») του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, που γράφτηκε για να τιμήσει την Επανάσταση του 1905. Ο Μ.Θ. στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον εκτελεσμένο κομμουνιστή Βασίλη Ζάννο, τον αγαπημένο του σύντροφο για τον οποίο συνέθεσε το «Ελεγείο και Θρήνος».


7/12: με αφορμή τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου ο Μ.Θ. με δήλωσή του τονίζει ότι: «Πίσω από το χέρι του θύτη, που έκανε αυτό το απαίσιο έγκλημα που μας συγκλονίζει, κρύβονται οι πραγματικοί ηθικοί αυτουργοί, δηλαδή το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, που ανέχεται χρόνια τώρα την εκτροφή και τη γιγάντωση παράλογων και εγκληματικών καταστάσεων, που ξεκινούν από κέντρα σκοτεινά, όμως ορατά από όλους».


8/12: Πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Νέας Κυδωνίας στο Γαλατά Χανίων η 2η τακτική Εκλογο-απολογιστική Γενική Συνέλευση, του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων του Μ.Θ. Η Γενική Συνέλευση εξέλεξε ομόφωνα 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, που αποτελείται από τους παρακάτω: Γιώργος Αγοραστάκης [Χανιά] –Πρόεδρος, Γιώργος Κλάδος [Ρέθυμνο]- Αντιπρόεδρος, Ελισάβετ Βερούλη [Χανιά]- Γραμματέας, Βάλια Βαγιωνάκη [Χανιά] – Ταμίας, Ηρακλής Γαλανάκης [Ηράκλειο], Νίκος Πετράκης [Λασίθι], Δήμητρα Γραμβουσάκη [Χανιά]


16/12: Η μουσική βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» ψηφιοποίησε χιλιάδες τεκμήρια, χειρόγραφα, κείμενα, αφίσες, φωτογραφίες από το πλούσιο αρχείο του Μ.Θ. Μια παρουσίαση αυτής της δουλειάς έγινε στους δημοσιογράφους αλλά και άλλους ενδιαφερόμενους στις εγκαταστάσεις της στο Μέγαρο Μουσικής.

2009

7/01: έφυγε από τη ζωή η Μαρία Δημητριάδη (1951 – 2009), μια από τις βασικές τραγουδίστριες τη δεκαετία του ’70 του Μ.Θ.

Το τραίνο φεύγει στις οκτώ – Μαρία Δημητριάδη


21/01: Συναυλία διαμαρτυρίας με σύνθημα: «Σταματήστε τον πόλεμο τώρα» για τα θύματα της Γάζας από το Δήμο Περιστερίου. Συμμετείχαν, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», πλαισιωμένη από πολλούς καλλιτέχνες: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Νένα Βενετσάνου, Πέτρος Γαϊτάνος, Δώρος Δημοσθένους, Κίτρινα Ποδήλατα, Μαρίζα Κωχ, Βασίλης Λέκκας, Σωτηρία Λεονάρδου, Νατάσσα Μανίσαλη και Λάκης Χαλκιάς. Ο Μ.Θ. σε μήνυμά του τονίζει: Σε σχέση με τη σφαγή των αμάχων δεν με ενδιαφέρει πώς συμπεριφέρεται η Ευρώπη και κάποιοι άλλοι. Εμένα με απασχολεί τι γίνεται εδώ, στη χώρα μας. Πώς αντιδρούν οι απλοί άνθρωποι και κυρίως η νεολαία μας… Το αθώο αίμα που χύνεται στη γειτονιά μας, οι ανελέητοι βομβαρδισμοί και οι βόμβες φωσφόρου που καίνε τις σάρκες προκαλώντας αφόρητους πόνους είναι το κριτήριο για την ψυχική υγεία ή για την γήρανση και τον μαρασμό ενός λαού. Κι απ’ ό,τι είδαμε έως τώρα από τις αντιδράσεις τόσο του λαού μας όσο και των πάσης φύσεων εκπροσώπων, πρωτοποριών και παλληκαράδων της φράσης, βγαίνει το συμπέρασμα ότι έχουμε μπει πια στη φάση της αναισθησίας, της αφασίας, του κοινωνικού μαρασμού των πάντων (με ελάχιστες εξαιρέσεις) από τη βάση ως τις κορυφές. Το να υπερασπίζομαι τα δικαιώματά μου και να παλεύω γι’ αυτά είναι αυτονόητο και αποτελεί μια βασική κοινωνική μας κατάκτηση. Δεν παύει όμως ο αγώνας αυτός να είναι «εγωιστικός» από την άποψη ότι εξυπηρετεί τα στενά προσωπικά συμφέροντα ενός πολίτη είτε μιας ομάδας πολιτών. Δεν έχει μέσα του το στοιχείο της αλληλεγγύης, που ταυτίζεται συχνά με την προσωπική θυσία για τον άλλον, δηλαδή το πέρασμα από το Εγώ στο Εμείς, που μονάχα αυτό οδηγεί ένα Λαό σε αποφάσεις και ενέργειες ικανές να τον ανυψώσουν στο επίπεδο της ιστορικής ευθύνης που μονάχα αυτή τον κατατάσσει ανάμεσα στους ζωντανούς και ενεργητικούς Λαούς, άξιους να καθορίζουν οι ίδιοι τη μοίρα τους. Χωρίς αυτό το στοιχείο της συλλογικής υπέρβασης δεν μπορεί να είμαστε παρά ένα άθροισμα ατόμων ασύνδετων μεταξύ τους, που ο καθένας κοιτάζει τον εαυτό του και φυσικά αδιαφορεί για ό,τι γίνεται γύρω του, αφού ουσιαστικά δεν τον ενδιαφέρει ούτε για το τι γίνεται στην ίδια του τη χώρα, όπως συμβαίνει στη σημερινή Ελλάδα…»


12/03: Έκθεση αφιερωμένη στο Μ.Θ. από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων. Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργάνωσε στον εκθεσιακό του χώρο μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στο Μ.Θ. Η έκθεση εγκαινιάστηκε από το Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και ήταν ανοιχτή από τις 13 Μαρτίου έως και το Σεπτέμβριο. Στην έκθεση παρουσιάστηκε το μουσικό έργο, η πολιτική δράση, αλλά και η πλευρά του στοχαστή Θεοδωράκη, μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, παρτιτούρες, χειρόγραφα, εκδόσεις, δίσκους, προγράμματα συναυλιών και παραστάσεων, καθώς και ηχητικά και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα. Στο πλαίσιο της έκθεσης κυκλοφόρησε συνοδευτικός κατάλογος, με κείμενα που παρουσίαζαν την πολύπλευρη προσωπικότητά του. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής Βουλή-Τηλεόραση πρόβαλε συνεντεύξεις, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές καταγραφές του μουσικού έργου του Μ.Θ.


30/03: «ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ! ΤΩΡΑ!» Δήλωση του Μ.Θ. εν όψη της διαδήλωσης ενάντια στην 60η σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο. Ο Θεοδωράκης μεταξύ των άλλων τονίζει: «Δεν ξέρω πώς ηχεί στα αυτιά των άλλων λαών της Ευρώπης η λέξη «ΝΑΤΟ», όμως στα αυτιά του ελληνικού λαού ακούγεται σαν κατάρα. Γιατί σημαίνει ξένες επεμβάσεις, εμφύλιο πόλεμο, εθνικές καταστροφές, αστυνομοκρατία, δικτατορία και εθνική αιμορραγία λόγω των υπέρογκων οικονομικών δαπανών που η Ατλαντική Συμμαχία μας επιβάλλει σε βάρος της οικονομικής και της κοινωνικής μας ανάπτυξης και ευημερίας. Στην ουσία το ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα πειθήνιο όργανο στη διάθεση της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής, υπεύθυνο για τα χιλιάδες ανθρώπινα θύματα και τις αμέτρητες καταστροφές με στόχο αθώους λαούς στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στην Γάζα. Ένας μηχανισμός πολέμου που επιμένει να διατηρεί την οικουμένη σε ζώνες καλές και κακές και σε λαούς Α και Β κατηγορίας με όπλο την αναζωπύρωση του μίσους και της διχόνοιας…»


27/03: Συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής με την Τρίτη Συμφωνία του Μ.Θ., έργο βασισμένο στην Τρελή Μάνα του Διονυσίου Σολωμού, την Πόλη του Κωνσταντίνου Καβάφη και τρεις βυζαντινούς ύμνους. Το έργο θα ερμήνευσαν η Χορωδία Μετροπόλιταν της Σόφιας και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Σολίστ η Δάφνη Ευαγγελάτου. Μουσική Διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής.


10/06: «Όταν η ποίηση και η μουσική περνούνε η μία στην άλλη». Μια συναυλία στην επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννηση του ποιητή Γιάννη Ρίτσου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στο Ηρώδειο, με τρεις κύκλους τραγουδιών του Μ.Θ. σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου με τη Λαϊκή Ορχήστρα « Μίκης Θεοδωράκης ». Ερμηνεύτηκαν, ο «Επιτάφιος», η «Ρωμιοσύνη» και «Τα δεκαοκτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας», τα έργα που έχουν πλέον ταυτισθεί με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, καθώς πέτυχαν σε κρίσιμες στιγμές να εκφράσουν τη λαϊκή συνείδηση. Τραγούδησαν Νένα Βενετσάνου, Δημήτρης Μπάσης, Καλλιόπη Βέττα, Αλέξανδρος Χατζής, Τεό Λαζάρου.


 

18/06: Η αυτοβιογραφία του Μ.Θ., “ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ” επανεκδόθηκαν και κυκλοφορούν σε δυο τόμους από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Το έργο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση την 18η Ιουνίου 2009, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στους Δρόμους του Αρχάγγελου ο Μ.Θ. αυτοβιογραφείται. Κάνει μια κατάδυση στο χρόνο και τις μνήμες του και αφηγείται τα γεγονότα και τα συναισθήματα που διαμόρφωσαν την προσωπικότητά του και καθόρισαν την καλλιτεχνική και πολιτική πορεία του. Είναι το δείγμα γραφής ενός μεγάλου αφηγητή, που η καλλιτεχνική και πολιτική παρουσία του σημάδεψαν την Ελλάδα του 20ού αιώνα.

2009-6-18_Η αυτοβιογραφία του Μ.Θ., “ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ”


19/06: Ο Μ.Θ. επίτιμος Διδάκτωρ στο Τουρκικό Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. H ανακήρυξή του έγινε σε δημόσια τελετή που οργανώθηκε στις 19.6.2009 στην έδρα του Πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη. Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Καντρί Οζτζαλντιράν, επέδωσε τα σύμβολα της διάκρισης που απονεμήθηκε στο Μ.Θ., στη Μαρία Φαραντούρη, η οποία και στην συνέχεια ερμήνευσε μερικά από τα έργα του Θεοδωράκη συνοδευόμενη από την μικρή ορχήστρα. Ο Μ.Θ. απευθυνόμενος στους συγκεντρωθέντες στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου, μέσω ειδικής σύνδεσης από το σπίτι του στην Αθήνα, τόνισε ότι «και η Ελλάδα και η Τουρκία, μοιράζονται τη μεγάλη παράδοση του Βυζαντίου και επεσήμανε ότι οι μουσικές κλίμακες στην παραδοσιακή τουρκική μουσική είναι οι ίδιες με τις μουσικές κλίμακες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής ακόμα και του ρεμπέτικου. Σ΄ αυτό στηρίζεται η ψυχική συγγένεια που αισθάνονται οι δύο λαοί…»

Επίτιμος Διδάκτωρ ο Μίκης Θεοδωράκης στο Τουρκικό Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου


2009-7-4 Εγκαίνια «θεάτρου Μίκης Θεοδωράκης» Περάματος

4/07: Η Νομαρχία Πειραιά και Δήμος Περάματος τίμησαν τον Μ.Θ. δίνοντας το όνομά του στο νέο ανοιχτό θέατρο Περάματος. Το θέατρο του Περάματος είχε γεμίσει ασφυκτικά από νωρίς από εκατοντάδες πολίτες που έσπευσαν να λάβουν θέση για να εκφράσουν τον σεβασμό, την αγάπη και τη λατρεία τους στον δικό τους Μίκη. Στον άνθρωπο που εξέφρασε όσο κανείς άλλος γνήσια και αυθεντικά τον πόθο τους για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Στην τελετή εγκαινίων υποδέχτηκαν τον Θεοδωράκη ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας και ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Γλύκας, οι οποίοι αρχικά φύτευσαν μαζί του στον περιβάλλοντα χώρο μια ελιά, σύμβολο ειρήνης, δημοκρατίας και ελευθερίας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν σε μια σεμνή τελετή τα εγκαίνια του θεάτρου, με τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας που έφερε το όνομα του μεγάλου μας δημιουργού. Στο χαιρετισμό του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας υπογράμμισε ότι «Αυτός ο χώρος, πολιτισμού και δημιουργίας που φέρει το όνομά σου και από σήμερα ανοίγει επίσημα τις πύλες του, είναι αφιερωμένος στον πολιτισμό της δικής σου ψυχής. Σε σένα Μίκη, που εισέβαλες ορμητικός και ασυμβίβαστος στη ζωή μας, για να της δώσεις πνοή και όραμα. Σε σένα Μίκη που με το τεράστιο και μοναδικό έργο σου, με το ανυπότακτο και επαναστατικό πνεύμα σου, με τον ανυπέρβλητο αγώνα και το πέρασμα σου από τη φωτιά και το σίδερο, δεν έπαψες ποτέ να μας υπενθυμίζεις πως κάθε στιγμή και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες μπορούμε να σκεπτόμαστε ελεύθερα, να δρούμε δημιουργικά, να τραγουδάμε και να ελπίζουμε. Για τούτα και για όλα όσα μας προσέφερες, αγαπημένε μας Μίκη, σε ευγνωμονούμε, σε τιμούμε, σε εκτιμούμε βαθιά και ειλικρινά».


29/07: στα γενέθλια του Μ.Θ., οι φίλοι του στα Χανιά έστειλαν τις ευχές τους στο Μίκη από το πατρικό του στο Γαλατά. Ο Δήμος Νέας Κυδωνίας και ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, άνοιξαν το πατρικό σπίτι του Μ.Θ. στα γενέθλια του Μίκη στις 29 Ιούλη 2009 και υποδέχτηκαν τους φίλους του εκεί. Πλήθος κόσμου, χωριανοί, φίλοι, συγγενείς πέρασαν, κεράστηκαν και ευχήθηκε στο Μίκη υγεία και μακροημέρευση. Την επόμενη μέρα 30 Ιούλη οργάνωσαν συναυλία αφιερωμένη στο Μίκη, στο Άλσος Αγίων Αποστόλων με το Γιάννη Κασσωτάκη και την Ελισάβετ Βερούλη.


7/09: Τιμή στον Μ.Θ. από την «ΠΑΕ Εργοτέλης» του Ηρακλείου στο γιορτασμό των 80 χρόνων της Ομάδας. Την 21η Απριλίου 1967, όταν αρχίζει η επτάχρονη νύχτα στη στην Ελλάδα, σημειώθηκε μια ωμή παρέμβαση στα αθλητικά πράγματα του Ηρακλείου. Η ποδοσφαιρική ομάδα, «Εργοτέλης», χαρακτηρίστηκε από τις επίσημες αρχές της χούντας ως «αντεθνικώς δρώσα», και υποχρεώθηκε σε υποβιβασμό από τη Β’ Εθνική στο τοπικό πρωτάθλημα, ενώ πέντε από τους καλύτερους παίκτες της μεταγράφηκαν υποχρεωτικά, στον ΟΦΗ! Αιτία για όλα αυτά ήταν η συναυλία του Μ.Θ. στο γήπεδο του Εργοτέλη στις 6 Αυγούστου 1966! Ο Μίκης στην ευχαριστήρια επιστολή του προς την ΠΑΕ σημειώνει «… Εκ των υστέρων θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από τους φίλους του Εργοτέλη, που έστω και άθελά μου τους δημιούργησα τόσα προβλήματα εξ αιτίας εκείνης της συναυλίας μου στο Ηράκλειο. Παρά το ότι πέρασαν τόσα χρόνια από τότε, στη σκέψη μου παραμένει ολοζώντανη εκείνη η μοναδική μέρα με τον τόσο ενθουσιασμό, το τόσο πάθος και πλήθος, που θυμάμαι πως δεν είχα χώρο να διευθύνω την ορχήστρα και τους τραγουδιστές…


5/10: Η γερμανική DGB, μεγαλύτερη ομοσπονδία συνδικάτων του κόσμου γιόρτασε στο Βερολίνο -στην αίθουσα συναυλιών Konzerthaus- τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της, με το Canto General του Μ.Θ. – Πάμπλο Νερούδα. Ερμηνευτές ήταν η Μαρία Φαραντούρη, ο Γερμανός βαρύτονος Ράινερ Σέρερ, η 100 μελής χορωδία και η ορχήστρα Berliner Konzert Orchester. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν o πρόεδρος της Γερμανίας Horst Köhler, η καγκελάριος Angela Merkel, όλοι οι αρχηγοί των γερμανικών κομμάτων, ο πρόεδρος της DGB Michael Sommer, υπουργοί, πρόεδροι των συνδέσμων εργοδοτών, αντιπρόσωποι συνδικάτων απ’ όλο τον κόσμο. Συνολικά 800 καλεσμένοι. Όλοι ενθουσιάστηκαν με τη μουσική του Μίκη. Ο πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας, Χορστ Κέλερ, ανέβηκε στη σκηνή και είπε: «Δεν ξέρω τι αισθανθήκατε εσείς, κυρίες και κύριοι, αλλά εγώ αισθάνθηκα ότι ο Νερούδα και ο Θεοδωράκης σε κινητοποιούν. Αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο.» Σε γράμμα του προς τον Μίκη, ο προέδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων, Michael Sommer, γράφει ότι «σε μια εποχή όπου η οικονομική κρίση όχι μόνο προκαλεί φόβους, αλλά απειλεί ακόμα και την ύπαρξη εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη μας η μουσική του Canto General σε γεμίζει δύναμη και ελπίδα καθώς εκφράζει το ανθρώπινο όνειρο για μια ελεύθερη και αξιοπρεπή ζωή». Δυστυχώς δεν θα περνούσε ένας χρόνος και η Γερμανική ηγεσία που δήλωνε ενθουσιασμένη για τη μουσική του Μ.Θ. θα επέβαλε στην Ελλάδα τα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας, την υποτίμηση της οικονομίας της και την πολιτική επιτροπεία.


26/10: Ο Μ.Θ. με άρθρο του στα «ΝΕΑ» με τίτλο «Ποιος δε θέλει την ιστορική μνήμη», με αφορμή την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Ψυχή Βαθειά» για τον Εμφύλιο, κάνει ορισμένες επισημάνσεις για το ελληνικό εμφύλιο. Όπως: «Με άλλα λόγια κάτω από την επιφάνεια των ιδεολογικών και των πολιτικών σκοπιμοτήτων υπήρχε η μάζα των αθώων παιδιών, τυλιγμένων στα γρανάζια του χειρότερου πολέμου, του Εμφυλίου, αναγκασμένων να σκοτώσουν για να μην σκοτωθούν, μιας και στην πραγματικότητα δεν είχαν τίποτα να μοιράσουν μεταξύ τους. Ούτε ταξικό μίσος ούτε καν μίσος, μιας και οι πιο πολλοί ζούσαν στα ίδια περίπου χωριά, στην ίδια μίζερη ζωή και όλοι κι απ’ τις δυο πλευρές ονειρεύονταν μια καλλίτερη ζωή με ειρήνη, ομόνοια, κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή για τον ίδιο λαό, τον ελληνικό… Γι’ αυτό κι εγώ στα 1962, στο τέλος του «Νεκρού Αδελφού», βγάζω όλους τους σκοτωμένους-ζωντανούς εχθρούς πιασμένους χέρι-χέρι να τραγουδούν «Ενωθείτε βράχια-βράχια, Ενωθείτε χέρια-χέρια», μιας και πιστεύω ακράδαντα ότι οι Έλληνες παραμείναμε στην συντριπτική μας πλειοψηφία ενωμένοι. Πάντοτε. Από τα 1940 έως σήμερα. Και όλα τα σύνορα που βάζουν κατά καιρούς ανάμεσά μας είναι φτειαχτά. Είναι πονηρά, δηλητηριώδη και κακόβουλα και εξυπηρετούν ξένους σκοπούς, ξένα συμφέροντα εχθρικά, εναντίον όλων των Ελλήνων, όλου του Λαού και της Πατρίδας.»


9/11: Έφυγε ο Νότης Περγιάλης συγγραφέας, ηθοποιός, σκηνοθέτης και στιχουργός, σε ηλικία 89 χρόνων. Είχε γράψει τους στίχους πολλών τραγουδιών του Μ.Θ. Επίσης τα κείμενα σε θεατρικά έργα και ταινίες που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης,


17/11: Η τρομοκρατική οργάνωση «Πυρήνες της Φωτιάς», στην προκήρυξη της την 16-11-2009 ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην οικία του Μ. Ανδρουλάκη και έβαλε στο στόχαστρό της και τον Μ.Θ. Στην οργάνωση απάντησε ο Μ.Θ. την επομένη (17-11-2009). “Λεβέντες μου σας καμαρώνω! Είστε οι συνεχιστές του Κολοκοτρώνη, του Ανδρούτσου και του Άρη σε σύγχρονη εκδοχή. Και γι΄αυτό η τελευταία ελπίδα του προδομένου λαού μας. Με την γενναία σας δημόσια αποκήρυξη μου, μου ανοίξατε τα μάτια. Ομολογώ, έστω και καθυστερημένα ότι υπήρξα ένας ελεεινός και σιχαμερός προδότης-συνεργάτης της χούντας και της αντιλαϊκής δεξιάς και τώρα μετανοιωμένος αναζητώ την δίκαιη τιμωρία μου. Το σπίτι μου βρίσκεται σε μικρή πάροδο της οδού Γαριβάλδη και Επιφάνους 1 και καθώς είμαι ξαπλωμένος, έχω απέναντι μου την πλαγιά του Φιλοπάππου, απ’ όπου σας είναι πανεύκολο να με κάψετε ζωντανό και να με λυτρώσετε από τις τύψεις που με ζώνουν. Προς τούτο έχω ορθάνοιχτα τα παράθυρα μου για να σας διευκολύνω με κίνδυνο να πάθω γρίπη. Όμως ποιος λογαριάζει τέτοιες λεπτομέρειες όταν έχει να κάνει με terroristes-τιμωρούς όπως εσείς;” Je vous remercie Υ.Γ. Καημένε Παπαδόπουλε που είσαι να καμαρώσεις την σπορά σου


1/12: «Λόγου χάριν» – Ο Μ.Θ. μιλάει για τη συμπαντική αρμονία Βιβλίο+CD, Έκδοση Bond-us music. Ο Μ.Θ. σε μια μοναδική ηχογράφηση με αφηγήσεις και φιλοσοφικούς στοχασμούς από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, μέχρι το δρόμο της μουσικής σύνθεσης και τη θεωρία της Συμπαντικής Αρμονίας. Οριοθετεί το ψυχικό και πνευματικό του στίγμα επηρεασμένος από την ξένη κατοχή (1941-44), τη διδασκαλία του Ιησού, τους τραγικούς και τους νεότερους ποιητές, τους αρχαίους φιλοσόφους, τη θεωρία του Φιλόλαου, τον Ηράκλειτο και το Λόγο, τον Αναξίμανδρο και το Άπειρο, την Πυθαγόρεια θεωρία των αριθμών και τη σχέση τους με τη μουσική, τον Παρθενώνα και τον Ικτίνο…


2/12: Επανακυκλοφορία και παρουσίαση του βιβλίου «Ο Πολιτικός Θεοδωράκης» του Παύλου Πετρίδη, που πραγματοποιήθηκε στο Βιβλιοπωλείο Π. Κυριακίδη. Ο Μ.Θ. αφού ευχαρίστησε τους Ξενογιαννακοπούλου, τον Μανώλη Γλέζο Πεπελάση, Αργυρόπουλο, Κατσαρό και Μαλούχο, σημείωσε με πικρία «Ο μοναχικός δρόμος βλέπετε, του μοναχικού περιπατητή μέσα στις επικίνδυνες και γεμάτες παγίδες ατραπούς της Αμαζόνιας ζούγκλας που χαρακτηρίζει τα πολιτικά ήθη και έθιμα της πατρίδας μας μετά το 1974, οδήγησε στο να καταντήσει η ιδιότητα «πολιτικός» -όσον αφορά εμένα- μια έννοια θολή και αινιγματική και ασφαλώς παραμορφωτική, χάρη στις συστηματικές προσπάθειες των ποικιλώνυμων ιερών εξεταστών, που δηλώνουν αποκλειστικοί ιδιοκτήτες αυτής της ταλαίπωρης χώρας. Και αποτελεί πράξη γενναιότητας και σπάνιας αγάπης και εκτίμησης προς το πρόσωπό μου το γεγονός ότι ένας εκδότης, ο Άγγελος Σιδεράτος και ένας έγκριτος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ο Παύλος Πετρίδης, έσκυψαν με ευθύνη και επιστημονικό εξοπλισμό πάνω σε γεγονότα, κείμενα και πράξεις…»

2010

1/1/2010: Αφιερωμένη στο Μίκη Θεοδωράκη η πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην προσφώνησή του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε: «δεν είναι μόνο η μουσική σας ο λόγος για τον οποίο αισθανθήκαμε την υποχρέωση να σας τιμήσουμε απόψε. Είναι περισσότερο η ανάγκη μας να ευχαριστήσουμε από καρδιάς έναν άνθρωπο που υπηρέτησε με τη ζωή του και το έργο του τις πανανθρώπινες αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, της Ανθρώπινης αξιοπρέπειας, και της Ειρήνης. Έναν αγνό και γνήσιο Έλληνα Πατριώτη που πάλεψε με πάθος για την εθνική συμφιλίωση και που διακατέχεται από την ασίγαστη ανάγκη να είναι πάντοτε παρών απέναντι από τις προκλήσεις των καιρών.» Στην αντιφώνησή του ο Μ.Θ. είπε μεταξύ των άλλων: «Από τότε βιώνω την πρόσφατη ιστορία της χώρας μας από την 28η Οκτωβρίου του 1940 έως σήμερα συνεχώς και αδιαλείπτως προσπαθώντας να είμαι στην αιχμή των γεγονότων με όποιες συνέπειες. Έτσι η τιμητική πρόσκληση από την κορυφή της στρατιωτικής μας ηγεσίας, έχει εξαιρετική σημασία για μένα, τόσο ουσιαστική όσο και συμβολική. Ο ρόλος σας ως φρουρών της ακεραιότητας της πατρίδας υπήρξε ένα κύριο στοιχείο της βασικής φιλοσοφίας της ζωής μου, που συνοψίζεται όπως είπα μέσα στις τρεις λέξεις: Ελλάδα, Πατρίδα, Ελευθερία.» Τη βραδιά “έντυσε” μουσικά στο πρώτο μέρος η λαϊκή ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης με ερμηνευτές το Δώρο Δημοσθένους και την Καλλιόπη Βέτα και στο δεύτερο μέρος η χορωδία της Πολεμικής Αεροπορίας.


20/01: Πρεμιέρα στην Αθήνα της ταινίας «Μίκης Θεοδωράκης: Το Χρώμα της Ελευθερίας» του Γιάννη Κατωμερή. Ο Μίκης, μόνος απέναντι στην κάμερα, ταξιδεύει τον θεατή στον χρόνο, το πάθος, τον αγώνα, τα οράματα, τη μουσική και τον πολιτισμό.


5/02-03 Ο Μ.Θ. «Στα άκρα». Μια Συνέντευξη στη Βίκυ Φλέσσα στην ΝΕΤ. Σε πέντε δίωρα τμήματα. Ο Θεοδωράκης αφηγείται όλη του τη ζωή.


17/02: Δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη για την «επιτήρηση» και το «Διευθυντήριο» που πρόκειται να εγκατασταθεί στην χώρα μας και «θα μας κυβερνά με δικτατορικό τρόπο. Τα μέλη του θα παίρνουν μόνα τους όλες τις καίριες αποφάσεις, οι οποίες θα έχουν τον χαρακτήρα τελεσιγράφων, που θα πρέπει η χώρα μας να εφαρμόζει χωρίς δικαίωμα γνώμης. Τα σκληρά οικονομικά μέτρα που πρόκειται να λάβουν, θα βυθίσουν τις κοινωνικές τάξεις -τη μια μετά την άλλη- σε απόγνωση, που τελικά θα γενικευθεί και θα μας οδηγήσει σε δραματικές κοινωνικές συνθήκες και καταστάσεις… ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ !»


25/02: Η Legend παρουσιάζει στην Αθήνα το χρυσό άλμπουμ «Τα θεμέλιά μου στα βουνά», ένα απάνθισμα από τα ωραιότερα λαϊκά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνευμένα από τη Γλυκερία. Ο τίτλος του cd βασίστηκε στον στίχο του Ελύτη από το Άξιον Εστί «Τα θεμέλιά μου στα βουνά και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους –και πάνω τους η μνήμη καίει- άκαυτη βάτος».

Γλυκερία – Τα θεμέλιά μου στα βουνά – CD 1 > 

Γλυκερία – Τα θεμέλιά μου στα βουνά – CD 2 > 


12/03: Συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής από την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, με έργα Στραβίνσκι Ραχμάνινοφ, και Μίκη Θεοδωράκη (Σουίτα για πιάνο, Αντιγόνη , Ζορμπάς). Συμμετείχε η Ρωσίδα Σοπράνο Αιμιλία Τιταρένκο, και ο τενόρος Ζάχος Τερζάκης. Ο στόχος της συναυλίας ήταν να αναδείξει τις μουσικές συγγένειες ανάμεσα στα έργα των μεγάλων Ρώσων συνθετών Σεργέι Ραχμάνινοφ, Ιγκόρ Στραβίνσκι, Ντμίτρι Σοστακόβιτς και την επιρροή που άσκησαν στον Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.


14/03: Πρεμιέρα στην Θεσσαλονίκη της δεύτερης ταινίας του Γιάννη Κατωμερή, με τίτλο: «Μίκης Θεοδωράκης – Ο Συνθέτης των Ποιητών και των Οραμάτων, (1950 έως Σήμερα)», στο Επίσημο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ.


27/04: Δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη «ΠΡΟΜΗΝΥΜΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΥΜΦΟΡΩΝ» για τη προσφυγή στο ΔΝΤ ώστε «να απολέσουμε ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας και να τεθούμε σε καθεστώς κηδεμονίας… η οικονομική κρίση -που μας επεβλήθη- δεν είναι παρά μόνο το πρώτο πικρό ποτήρι στο λουκούλλειο γεύμα που θα ακολουθήσει και που αυτή τη φορά θα αφορά ζωτικά και κρίσιμα εθνικά μας θέματα, που δεν θα ήθελα ούτε να φανταστώ πού θα μας οδηγήσουν. Μακάρι να έχω άδικο.»


15/05: Επίσκεψη στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποίησαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν μετά το πέρας των συνομιλιών τους στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. «Η ελληνοτουρκική φιλία είναι ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά μου. Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική» δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης.

2010-5-15 Επίσκεψη Παπανδρέου, Ερντογάν στο σπίτι του Μ. Θεοδωράκη


1/06: Ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη με θέμα «Ο ρόλος του Πολιτισμού για την έξοδο από την κρίση» σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον «Συνασπισμό» στην Αθήνα σχετικά με την οικονομική κρίση, τις επιπτώσεις της και τους τρόπους αντιμετώπισής της. Στην ομιλία του αρχίζει από τη διαπίστωση: «Η Ελλάδα σήμερα μοιάζει με τραίνο σταματημένο, γιατί του λείπει η ατμομηχανή που θα το σύρει προς τα εμπρός, έξω από την Πολιτιστική, Πολιτική και Κοινωνική κρίση στην οποία το έχουν καταδικάσει οι παραδοσιακές συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις λόγω του ότι είναι βασικά εξαρτημένες από συμφέροντα και κέντρα, διεθνή και ντόπια, που περιφρονούν και μάχονται τον ελληνικό λαό…» για να τονίσει το ρόλο και την ευθύνη ενός αριστερού Πολιτικού κόμματος στην περίοδο της κρίσης και να διατυπώσει στην συνέχεια μια σειρά πολιτικές προτάσεις για την αντιμετώπισή της.


20/06: Ο Μ.Θ. στο MEGA στους “Πρωταγωνιστές”. Ο Σταύρος Θεοδωράκης συναντά τον Μίκη Θεοδωράκη στο σπίτι του.


8/07: Συναυλία Κ.Ο.Α. Φεστιβάλ Αθηνών, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, με τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη Σουίτα από το μπαλέτο «Οι εραστές του Τερουέλ», Συμφωνία αρ.4 «Των Χορικών» (Αισχύλου «Ευμενίδες» σε μετάφραση Κώστα Γεωργουσόπουλου, Ευριπίδη «Φοίνισσες» σε μετάφραση Γεράσιμου Σπαταλά) με τη Χορωδία της Ε.Ρ.Τ., τη Μικτή Δημοτική Χορωδία Αθηνών υπό τη Διεύθυνση του Βύρων Φιδετζή. Σολίστ: Σοφία Κυανίδου, υψίφωνος, Μαρία Βλαχοπούλου, μεσόφωνος, Γιάννης Τσιτσελίκης, βιολοντσέλο, Λυδία Κονιόρδου, απαγγελία.


29/07: Κυκλοφορεί το επετειακό Άλμπουμ για τα 85 χρόνια «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ & FRANCESCO DIAZ – TIMELESS» Ο Frankesco Diaz, ένας από τους κορυφαίους DJ καλλιτέχνες διασκεύασε 12 τραγούδια του Θεοδωράκη σε στυλ DJ.


29/07: Μεγάλη γιορτή για τα 85 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη στο θέατρο Λυκαβηττού στην Αθήνα. Συμμετείχαν 33 καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους: οι συνθέτες Ζ. Λιβανελί, Δ. Σαββόπουλος, Λ. Κηλαηδόνης, Λ. Μαχαιρίτσας, Μανώλης Ρασούλης. Οι τραγουδιστές: Ν. Βενετσάνου, Κ. Βέττα, Λ. Βίσση, Μ. Βλάχου, Π. Γαϊτάνος, Γλυκερία, Δ. Δημοσθένους, Αντ. Καλογιάννης, Β. Λέκκας, Μ. Λίντα, Δ. Μπάσης, L. Orfanos, Π. Πανδής, Σ. Παπάζογλου, Ν. Ρασούλη, Γ. Σιδηράς, Μ. Φαραντούρη, Αρετή Κετιμέ. Οι ηθοποιοί: Κ. Ιγερινού, Μπ. Μάλφα, Γ. Μπέζος, Κ. Παπουτσάκη, Π. Πετράκης, Αν. Φόνσου, Β. Χαραλαμπόπουλος.

Επίσης, κυκλοφορεί διπλό CD με τίτλο «VIVA MIKIS 85. THEODORAKIS-TRIBUT» με 30 τραγούδια του από ισάριθμους ερμηνευτές. CD1: The best taken from the concert in Volksbühne in Berlin (February 2010) with Kalliope Vetta, Rainer Rohloff, Jannis Zotos Band, Rainer Kirchmann, Jayrope & Lippstück, Kostas Papanastasiou, Nick Nickitakis and Petros Pandis. CD2: songs and recordings, which were produced for this album by Konstantin Wecker, Hans-Eckardt Wenzel, Befarano & Microphone Mafia and rare recordings from Pannach & Kunert, Gerhard Gundermann και δύο αδημοσίευτα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Photo:> 2010-7-29_Μεγάλη γιορτή για τα 85 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη στο θέατρο Λυκαβηττού

Αφιέρωμα στα 85 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη – Φινάλε

VIVA MIKIS 85. THEODORAKIS-TRIBUT (Buschfunk) [Full Album]


16/09: Ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στην έναρξη της 9ης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου 2010, με θέμα «Η Ευρώπη και η Ελληνική της κληρονομιά», που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και του Δήμου Αθηναίων.


14/11: Άρθρο του Μίκη Θεοδωράκη στο ΒΗΜΑ με συμπεράσματα από τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών. «Οι εκλογές θέτουν σοβαρά προβλήματα σε σχέση με κείνο το ποσοστό των ψηφοφόρων που νομιμοποιεί μια κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα να ισχυρίζονται ότι διαθέτουν την πλειοψηφία ενός λαού και επομένως το δικαιούται να ασκούν την εξουσία… Από τις εκλογές αναδεικνύονται «κυβερνήσεις ουσιαστικής μειοψηφίας κάτω του 50% και να λαμβάνουν αποφάσεις και μέτρα που είναι δυνατόν ακόμα και να αντίκεινται στα συμφέροντα της πραγματικής πλειοψηφίας». Ο Θεοδωράκης καταλήγει «εμείς η συντριπτική πλειοψηφία των ανεξάρτητων πολιτών έχουμε ηθικό, εθνικό και δημοκρατικό χρέος να θεωρούμε τις αποφάσεις αυτής της ουσιαστικής μειοψηφίας σε μια εποχή μάλιστα που έχει παραδώσει τις τύχες της χώρας μας στους ξένους, ως ηθικά, εθνικά και δημοκρατικά παράνομες, αντιτάσσοντας το όπλο της ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ στις ηθικά, εθνικά, δημοκρατικά και ιστορικά παράνομες αποφάσεις της.»


27/11: Συναυλία με τα επικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη, “Πνευματικό Εμβατήριο”, “Canto General” και “Ένας όμηρος”, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συμμετείχαν η Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ και οι Μικτές Χορωδίες του Δήμου Αθηναίων και της ΕΡΤ. Διεύθυνε ο Λουκάς Καρυτινός. Τραγούδησαν: Μαρία Φαραντούρη, Δημήτρης Καβράκος, Πέτρος Πανδής, Απαγγελία: Στέφανος Ληναίος, Πιάνο Τατιάνα Παπαγεωργίου.

 

 

Μίκης Θεοδωράκης «Ένας Όμηρος» έργο για πιάνο και ορχήστρα. Σολίστ στο πιάνο Τατιάνα Παπαγεωργίου. Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ. Διευθύνει ο μαέστρος Λουκάς Καρυτινός.


1/12: Την ίδρυση Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών με την ονομασία «Σπίθα», ανακοίνωσε ο Μ.Θ. Η εκδήλωση για την ίδρυση του κινήματος πραγματοποιήθηκε, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι με την υπογραφή του Μνημονίου, η κυβέρνηση έχει εκχωρήσει τα κυριαρχικά μας εθνικά δικαιώματα στους δανειστές μας, λέγοντας ότι λησμονήθηκαν οι αγώνες του ελληνικού λαού για ανεξαρτησία. Επέρριψε ευθύνες και στους Έλληνες πολιτικούς που συμμετέχοντας είτε ενεργητικά, είτε παθητικά, από το 1974 και μετά, οδήγησαν στον κατήφορο τη δημόσια ζωή και στην κατάρρευση της χώρας.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ ανέλαβε την εξουσία για να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη, την οδήγησε στην κηδεμονία των ΗΠΑ και της ΕΕ. «Όχι μόνο δεν είχαν πρόγραμμα ανάπτυξης, αλλά δεν είχαν ούτε καν σχέδιο».

«Βάζω εγώ σήμερα μια «Σπίθα»», είπε, «και περιμένω να ακολουθήσουν κι άλλες. Μέχρι η σπίθα να φουντώσει και να γίνει η καθαρτήρια φωτιά που θα μας σώσει», ενώ κάλεσε τον ελληνικό λαό σε «ανυπακοή» στα όσα εφαρμόζει η κυβέρνηση, καθώς, όπως υποστήριξε, δεν έχει την ηθική νομιμοποίηση να εφαρμόζει τέτοια σκληρά μέτρα.

Κάλεσε τους πολίτες να οργανώσουν ανεξάρτητες επιτροπές πρωτοβουλίας με σκοπό την ενημέρωση και την ανάπτυξη δράσεων και σε ένα επόμενο βήμα οι επιτροπές αυτές θα έρθουν σε επαφή για την εφαρμογή συντονισμένων δράσεων.

Με τηn ιδρυτική διακήρυξη για την Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών. Ένα κίνημα αντίστασης και ανυπακοής στην επιβολή ξενόφερτων λύσεων, ηθών και μέτρων, που αλώνουν την κυριαρχία της χώρας, την ανεξαρτησία της και «την ψυχή του λαού της», ο Μ.Θ. τόνισε ότι:

«Με την εξαγγελία για τη δημιουργία ενός Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών δεν αποσκοπώ στον σχηματισμό ενός κόμματος ούτε ενός οργανωμένου λαϊκού κινήματος με οργανώσεις, μέλη και ηγεσία. Το μοναδικό μου κίνητρο είναι να βοηθήσω να δημιουργηθεί ένα κίνημα και μια ζύμωση ιδεών, ανεξάρτητα και μακριά από το υπάρχον πολιτικό-κομματικό κατεστημένο, με επίκεντρο τον ανεξάρτητο πολίτη, που αισθάνεται την ανάγκη να αντιδράσει στο σημερινό αδιέξοδο και να συμβάλει με τις όποιες δυνάμεις του στην έξοδο της πατρίδας μας από τη βαθιά κρίση στην οποία μάς οδήγησε η διεθνής κρίση του καπιταλισμού και οι εξαρτημένοι από διεθνή κέντρα εξέχοντες πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι μαζί με το σύνολο του πολιτικού κόσμου, που συμμετείχε ενεργητικά ή παθητικά στον κατήφορο της δημόσιας ζωής από το 1974 έως σήμερα.»

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Κ.Α.Π.


14/12: ο Μίκης Θεοδωράκης γιόρτασε τα 85α γενέθλιά του πλάι στα άστρα. Το Ίδρυμα Ευγενίδου ετοίμασε μια πλανηταριακή παράσταση, μια ταινία και εκθέσεις ως ένα ξεχωριστό δώρο προς τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη. Ο θόλος του Πλανητάριου γέμισε με ηχοχρώματα και στίχους από τη Συμφωνία Νο2 «Το τραγούδι της Γης». Το «μουσικόραμα» στο Ίδρυμα Ευγενίδου δημιούργησε ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Σιμόπουλος, όπως σημειώνει, με τον τρόπο που θα ήθελε και έζησε o Μίκης: ελεύθερο αλλά συγχρόνως αιχμάλωτο των ονείρων του. Θέλησε με αυτό τον τρόπο να αποδώσει φόρο τιμής στον συνθέτη με την παρουσίαση της πολύπλευρης δημιουργικότητάς του και την «αφηγηματική ψηφιοποίηση» της Συμφωνίας Νο 2 «To τραγούδι της Γης», που συνέθεσε στο Παρίσι το 1981 για παιδική χορωδία, ορχήστρα και πιάνο, σε ποίηση του ιδίου. Επέλεξε μάλιστα ηχοχρώματα, ρυθμούς και στίχους που μπορεί να συνδυαστούν με την πλανηταριακή αφήγηση.

ΜΙΚΗΣ ΘΕΩΔΟΡΑΚΗΣ 85α ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ 14 12 2010


2001

1/01: Η Ελλάδα γίνεται η 12η χώρα της Ζώνης του Ευρώ.

12/01: Συνεδρία συμβουλίου σύνδεσης Τουρκίας – Κατεχομένων. Έγκριση «σχεδίου δράσης» και υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας. Οικονομική βοήθεια 350 εκατομμυρίων δολαρίων στο ψευδοκράτος για τα επόμενα τρία χρόνια. Η υπόσχεση αυτή επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, αλλά δεν υλοποιείται ποτέ.

16/01: Αρχίζουν στη Λευκωσία οι απευθείας διαπραγματεύσεις Κληρίδη – Ντενκτάς. Ακολουθούν τέσσερις γύροι συνομιλιών, χωρίς να σημειωθεί ουσιώδης πρόοδος. Ο Ντενκτάς ζητεί να παγώσει η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Στη διάρκεια των συνομιλιών ο Κληρίδης καταθέτει τις απόψεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο εδαφικό και προτείνει ποσοστό 24% υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Επίσης, ο Κληρίδης καταθέτει εισηγήσεις για υιοθέτηση του βελγικού μοντέλου διακυβέρνησης της ομόσπονδης Κύπρου.

20/01: Αναλαμβάνει ο Τζόρτζ Μπους 43ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, 20 Γενάρη 2001 – 20 Γενάρη 2009, μ’ Αντιπρόεδρο τον Ντικ Τσένι. Είναι ο γιος του προηγούμενου Προέδρου Μπους. Σε μια αμφιλεγόμενη εκλογή, ο Μπους εξελέγη πρόεδρος το 2000 νικώντας τον τότε αντιπρόεδρος Αλ Γκορ. Η κυβέρνηση Μπους εφάρμοσε μια ακραία νεοφιλελεύθερη και δεξιά πολιτική.


4/02: Πέθανε ο Ιάννης Ξενάκης, συνθέτης πρωτοποριακής μουσικής. (γέννηση: 29/5/1922). Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες και αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα, διεθνώς γνωστός ως Iannis Xenakis. Οι πρωτοποριακές συνθετικές μέθοδοι που ανέπτυξε συσχέτιζαν τη μουσική και την αρχιτεκτονική με τα μαθηματικά και τη φυσική.

19/02: Αιφνίδια κρίση στην Τουρκία, έπειτα από πρωτοφανή δημόσια σύγκρουση του προέδρου Σεζέρ με τον πρωθυπουργό Ετζεβίτ, με επίκεντρο τη διαφθορά. Καταρρέει η τουρκική οικονομία και η χώρα μπαίνει σε βαθιά κρίση, που παρασύρει και την ασθενή τουρκοκυπριακή οικονομία.

26/02: Στην ΕΕ υπογράφεται η «Συνθήκη της Νίκαιας» για θέματα διεύρυνσης.


27/03: Εγκαινιάζεται ο νέος αερολιμένας της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος».


0/04 : Η Ζ’ Αναθεωρητική Βουλή ψηφίζει δεύτερη και ιδιαίτερα εκτενή αναθεώρηση του Συντάγματος. Τροποποιήθηκαν συνολικά 79 άρθρα του Συντάγματος.


4/05: Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ επισκέπτεται την Ελλάδα. Είναι η πρώτη επίσκεψη προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετά το Σχίσμα.

10/05: Ανακοίνωση της καταδίκης της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, ύστερα από διακρατική προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας.


16/06: Η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. στο Γκέτεμποργκ αποφασίζει ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των νέων μελών έως το 2002 και συμμετοχή στις ευρωεκλογές του 2004.


5/09: Ο γενικός γραμματέας ΟΗΕ στέλνει πρόσκληση στους Κληρίδη και Ντενκτάς για συνομιλίες. Ο Ντενκτάς δεν την αποδέχεται.

11/09: Οι ΗΠΑ δέχονται πολλαπλά τρομοκρατικά χτυπήματα από αέρος. Αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας πέφτουν πάνω στους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στο Πεντάγωνο και στο Πίτσμπουργκ. Ο αριθμός των θυμάτων εκτιμάται ότι ξεπερνά τους 3.000 .


7/10: Εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν. Αρχικά η εισβολή υποστηρίχθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά και αργότερα από ένα συνασπισμό από 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των μελών του ΝΑΤΟ. Οι δημόσιοι στόχοι του πολέμου κατά τους επιτιθέμενους ήταν να εξαρθρώσει την Αλ Κάιντα και να εκδιώξει τους Ταλιμπάν από την εξουσία. Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι ο μακροβιότερος πόλεμος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών

10/10: Ο Κώστας Σημίτης με ποσοστό 71, 6% επανεκλέγεται πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το έκτο συνέδριο του κόμματος.

2002

1/01: Αρχίζει η κυκλοφορία του ευρώ στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα του ευρώ τίθενται σε κυκλοφορία στα 12 κράτη – μέλη της Ευρωζώνης: Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία. Η δραχμή εγκαταλείπεται οριστικά στις 28 Φεβρουαρίου του 2002.


28/02: Το ευρώ γίνεται το μοναδικό νόμισμα στα 12 συμμετέχοντα κράτη μέλη, καθώς η περίοδος διπλής κυκλοφορίας φτάνει στο τέλος της.


14/05: Ο Κόφι Ανάν επισκέπτεται την Κύπρο σε μια προσπάθεια να σπρώξει τα πράγματα προς τα εμπρός. Ο Ανάν παροτρύνει τα δύο μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία στις τέσσερις βασικές πτυχές (συνταγματικό, ασφάλεια, εδαφικό, περιουσίες) μέχρι τον Ιούνιο. Στόχος του γενικού γραμματέα είναι η υποβολή ολοκληρωμένου σχεδίου λύσης μέχρι το τέλος του χρόνου, πριν από την απόφαση για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.


29/06: Εκρήγνυται βόμβα στα χέρια επίδοξου βομβιστή στο λιμάνι του Πειραιά ο οποίος τραυματίζεται. Ονομάζεται Σάββας Ξηρός και οι διωκτικές αρχές τον συνδέουν ευθέως με τη 17η Νοέμβρη. Λίγες μέρες αργότερα συλλαμβάνονται τα μέλη της 17 Νοέμβρη. Ανακαλύπτονται δύο γιάφκες της οργάνωσης και αρχίζει σιγά σιγά να ξετυλίγεται το κουβάρι της οργάνωσης που δρα από το 1975.


3/07: Η κεντρική γιάφκα της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» εντοπίζεται στην οδό Πάτμου στα Κάτω Πατήσια.


27/08: Νέα συνάντηση του γενικού γραμματέα Κόφι Ανάν με τους Κληρίδη – Ντενκτάς στο Παρίσι. Ο γενικός γραμματέας προϊδεάζει τα μέρη για το σχέδιο που θα υποβάλει, με στόχο τη λύση πριν από την Κοπεγχάγη.


3/10: Ο γενικός γραμματέας καλεί στη Νέα Υόρκη τους Κληρίδη και Ντενκτάς. Διαφωνούν σε όλα, αλλά ο Κόφι Ανάν εξασφαλίζει τη συγκατάθεση του Ντενκτάς για τη δημιουργία δύο τεχνικών επιτροπών που θα ασχοληθούν με ζητήματα ισχυουσών συνθηκών και μελλοντικών θεσμών σ’ ένα μελλοντικό κράτος. Ενώ βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, ο Ντενκτάς εισήχθη σε νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.

13 & 20/10: ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Στις δημοτικές και τις νομαρχιακές εκλογές που το ΠΑΣΟΚ επανακτά την υπεροναμαρχία Αθηνών, αν και είναι εμφανής η μείωση των δυνάμεών του σε όλη σχεδόν τη χώρα. Στις Νομαρχιακές και Δημοτικές Εκλογές του 2002 : η ΝΔ επεκράτησε εκτός της Υπερνομαρχίας Αθηνών – Πειραιώς (Φώφη Γεννηματά). Από τη ΝΔ επικράτησαν η Ντόρα Μπακογιάννη στο Δήμο Αθηναίων, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, ο Βασίλειος Παπαγεωργόπουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης.


3/11: Διεξάγονται στην Τουρκία γενικές εκλογές. Κερδίζει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν. Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Ερντογάν, που δεν ήταν βουλευτής, αναφέρεται σε λύση του Κυπριακού στη βάση του βελγικού μοντέλου.

11/11: Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν υποβάλλει σχέδιο συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος Η πρώτη αντίδραση των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας είναι θετική. «Να μη χάσουμε το δέντρο για το δάσος», ήταν η πρώτη αντίδραση του Κληρίδη. Ο πρωθυπουργός Σημίτης μίλησε για ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.

13/11: Το ελληνικών συμφερόντων τάνκερ «Πρεστίζ» βυθίζεται στις ακτές της Γαλικίας, προκαλώντας τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της Ισπανίας.

18/11: Ύστερα από απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχεται το σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση.


10/12: Τα Ηνωμένα Έθνη επιδίδουν το δεύτερο σχέδιο Ανάν. Καταβάλλονται πιέσεις για να επιτευχθεί συμφωνία στην Κοπεγχάγη, στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής της Ε.Ε.

13/12: Στη συνάντηση κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κοπεγχάγη αποφασίζεται η διεύρυνση της Ένωσης με δέκα νέα κράτη-μέλη στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος. Ο Ντενκτάς, ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο ανάρρωσης από την εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, αρνείται να μεταβεί στην Κοπεγχάγη και στέλνει τον «υπουργό» Εξωτερικών Ερτογρούλογλου, χωρίς καμιά εξουσιοδότηση να υπογράψει. Οι προσπάθειες για συμφωνία στην Κοπεγχάγη αποτυγχάνουν. Η Σύνοδος Κορυφής αποφασίζει την ένταξη της Κύπρου χωρίς όρους και προϋποθέσεις το Μάιο του 2004. Η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στα κατεχόμενα αναστέλλεται.

2003

1/01: Η Ελλάδα αναλαμβάνει για τέταρτη φορά την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα εξάμηνο. (Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Σημίτη).

15/01: Ξαναρχίζουν οι απευθείας συνομιλίες για την Κύπρο και καταβάλλεται ακόμη μια προσπάθεια για συμφωνία. Στο μεταξύ, η Κύπρος εισέρχεται σε περίοδο προεκλογικής εκστρατείας. Ο Κληρίδης ζητεί ανανέωση της εντολής για 16 μήνες, προκειμένου να διαχειριστεί τις εξελίξεις. Η αντιπολίτευση το αρνείται και το ΑΚΕΛ κατέρχεται στις εκλογές σε συμμαχία με το ΔΗΚΟ, με υποψήφιο τον «σκληροπυρηνικό» Τάσσο Παπαδόπουλο.

16/01: Ο Τάσσος Παπαδόπουλος εκλέγεται πρόεδρος της Κύπρου και μπαίνει αμέσως στα βαθιά νερά του Κυπριακού. Ο γενικός γραμματέας προγραμματίζει νέα επίσκεψη στην Κύπρο στις 26 Φεβρουαρίου, με στόχο μια συμφωνία στο Κυπριακό.


1/02: Τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη της Νίκαιας.

26/02: Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών επισκέπτεται την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Αποκορύφωμα των διαβουλεύσεων αυτών είναι η επίδοση του τρίτου σχεδίου Ανάν. Ο γενικός γραμματέας προσκαλεί τους Παπαδόπουλο και Ντενκτάς στη Χάγη, στις 10 Μαρτίου.


3/03: Αρχίζει σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των Δικαστικών Φυλακών του Κορυδαλλού η δίκη των φερόμενων ως μελών της οργάνωσης 17 Νοέμβρη. Η δίκη διαρκεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου του 2003. Στη διάρκειά της εξετάζονται περίπου 700 μάρτυρες, ενώ οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης αγορεύουν για δύο τουλάχιστον μήνες. Το δικαστήριο συνεδριάζει 162 φορές. Αθωώνονται τέσσερις κατηγορούμενοι -για δύο από αυτούς ασκείται από τον εισαγγελέα έφεση- και 15 καταδικάζονται σε βαρύτατες ποινές. Ο Α. Γιωτόπουλος, καταδικάζεται 21 φορές ισόβια.

10/03: Διάσκεψη της Χάγης. Παρά τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα ΟΗΕ, η διάσκεψη καταρρέει εξ υπαιτιότητας του Ντενκτάς. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος δεσμεύτηκε προς τον Κόφι Ανάν ότι είναι πρόθυμος να αποδεχτεί το σχέδιο υπό κάποιες προϋποθέσεις. Ο Κόφι Ανάν κηρύσσει αδιέξοδο και ανακοινώνει τον τερματισμό της πρωτοβουλίας του. Δεσμεύεται να επανέλθει μόνο αν τα μέρη δεσμευτούν να του αναγνωρίσουν επιδιαιτητικό ρόλο για να συμπληρώσει το σχέδιο σε περίπτωση διαφωνίας και να το παραπέμψουν σε δημοψηφίσματα.


6/04: Οι αμερικανικές δυνάμεις εισβάλουν στη Βαγδάτη.

16/04: Υπογράφεται στη Στοά του Αττάλου στην Αθήνα η συνθήκη προσχώρησης των δέκα νέων μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

23/04: Το τουρκικό κατοχικό καθεστώς ανακοινώνει τη μερική άρση των περιορισμών που επέβαλε από το 1974 στη μετακίνηση προσώπων διαμέσου της γραμμής κατάπαυσης του πυρός. Δεκάδες χιλιάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συνωστίζονται στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας για να περάσουν στην απέναντι πλευρά. Συγκλονιστικές εμπειρίες από το σμίξιμο των ανθρώπων.


30/5-1/06: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝ

20-21/06: Πραγματοποιείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Χαλκιδική και ολοκληρώνεται η ελληνική προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2003. Γίνεται δεκτό το προσχέδιο του Ευρωσυντάγματος, που συνέταξε «επιτροπή σοφών» υπό τον Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, ενώ οι «15» εκφράζουν την πρόθεσή τους να συμπεριλάβουν στην Ε.Ε. βαλκανικές χώρες.


13/11: Πέθανε ο Σπύρος Μελετζής, από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής φωτογραφίας. Με το φακό του απαθανάτισε στιγμές από την εθνική αντίσταση (γέννηση: 1906).


2/12: Η Τουρκία καταβάλλει την αποζημίωση που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τιτίνα Λοϊζίδου από την Κερύνεια, για αποστέρηση της περιουσίας της στα κατεχόμενα.

14/12: Εκλογές στα κατεχόμενα της Κύπρου. Η αντιπολίτευση κερδίζει τις εκλογές. Ο νικητής των εκλογών, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σχηματίζει «κυβέρνηση» με τον υιό Ντενκτάς, Σερντάρ.

17/12: Ο πρόεδρος της Κύπρου Παπαδόπουλος στέλνει επιστολή στο γενικό γραμματέα των Η.Ε. και του ζητεί επανάληψη των συνομιλιών, με στόχο τη λύση πριν από την 1η Μαΐου.

2004

23/01: Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας αποφασίζει την αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως σημείου αναφοράς για ταχεία λύση στο Κυπριακό, στη βάση των πραγματικοτήτων στην Κύπρο. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται εν μέσω έντονων διεργασιών στην τουρκική διπλωματία για αναθεώρηση της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό.

24/01: Συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν με τον Κόφι Ανάν στη Γενεύη. Ο γενικός γραμματέας δηλώνει ενθαρρημένος από τα όσα άκουσε από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας και εκφράζει την πρόθεσή του να αναλάβει ξανά πρωτοβουλία. Σε δηλώσεις του, ο Ερντογάν αναφέρει ότι η Τουρκία θα αποδεχτεί τον επιδιαιτητικό ρόλο του Ανάν.


5/02: Ο γενικός γραμματέας στέλνει προσκλήσεις στους Παπαδόπουλο και Ντενκτάς, καθώς και σε Ελλάδα και Τουρκία, για συνομιλίες στη Νέα Υόρκη στις 10 Φεβρουαρίου. Ο Ανάν εισηγείται συγκεκριμένη διαδικασία συνομιλιών, που θα καταλήξει στην επιδιαιτησία του γενικού γραμματέα στα ζητήματα ασυμφωνίας, και δέσμευση για παραπομπή της συμφωνίας σε δημοψηφίσματα την 21η Απριλίου.

8/02: Ο Γιώργος Παπανδρέου εκλέγεται νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μέσω μιας ανοιχτής διαδικασίας που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ψηφίζουν 1.020.145 μέλη και φίλοι του κινήματος, ο μοναδικός υποψήφιος λαμβάνει 1.017.085 ψήφους, ενώ υπήρξαν και 3.060 άκυρα.

9/02: Αρχίζει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη των πέντε κατηγορουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας (ΕΛΑ).

10/02: Αρχίζουν στη Νέα Υόρκη οι συνομιλίες υπό τον Κόφι Ανάν. Οι Παπαδόπουλος και Ντενκτάς συμφωνούν ν’ απορρίψουν τον επιδιαιτητικό ρόλο του γενικού γραμματέα.

19/02: Αρχίζουν στη Λευκωσία συνομιλίες για βελτίωση του σχεδίου μεταξύ Παπαδόπουλου και Ντενκτάς. Παρά τη συμφωνία της Νέας Υόρκης, ο Ντενκτάς προσέρχεται με ακραίες θέσεις. Ο Παπαδόπουλος υποβάλλει μετριοπαθείς εισηγήσεις, αλλά αρχίζει εκστρατεία για τη δημιουργία αρνητικής άποψης στην κοινή γνώμη, με άξονα τους κινδύνους στην οικονομία και την ασφάλεια.


7/03: Βουλευτικές εκλογές. Έπειτα από 11 χρόνια, η ΝΔ με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή επιστρέφει στην εξουσία. Εξασφαλίζει άνετη πλειοψηφία 165 εδρών με ποσοστό 45,36%, έναντι 40,55% και 117 έδρες του ΠΑΣΟΚ, που πριν από δύο μήνες εξέλεξε ως νέο πρόεδρό του τον Γιώργο Παπανδρέου. Το ΚΚΕ καταλαμβάνει 12 έδρες με ποσοστό 5,90% και ο Συνασπισμός 6 έδρες με 3,26%. Εκτός Βουλής μένει και πάλι το ΔΗΚΚΙ που λαμβάνει 1,79% και ο νεοϊδρυθέν ΛΑ.Ο.Σ. του Γιώργου Καρατζαφέρη με 2,19%. Ο αρχηγός της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, σχηματίζει έπειτα από δύο μέρες κυβέρνηση.

ΣΥΝ: ψήφοι 241.539– ποσοστό 3,30– έδρες 6. Ο ΣΥΝ στη Βουλή με βουλευτές τους Ν.Κωνσταντόπουλο (Α’ Αθήνα), Αλ.Αλαβάνο (Β’ Αθήνα), Γ.Δραγασάκη (Β’ Αθήνα), Φ.Κουβέλη (Β’ Αθήνα), Θ.Λεβέντη (Αττική), Μ.Ξηροτύρη (Α’ Θεσσαλονίκη).

KKE Αριθμός ψήφων 436.573 – Ποσοστό ψήφων 5,9 – Έδρες στην Βουλή 12

24/03: Αρχίζουν στη Λουκέρνη της Ελβετίας οι συνομιλίες για την ολοκλήρωση του σχεδίου Ανάν. Ο Ντενκτάς αρνείται συμμετοχή και οι Τουρκοκύπριοι εκπροσωπούνται από τους Ταλάτ – Ντενκτάς. Αναχωρώντας, ο Παπαδόπουλος προϊδεάζει την κοινή γνώμη ότι θ’ απορρίψει το σχέδιο. Στη Λουκέρνη δεν γίνεται καμιά επίσημη διαπραγμάτευση. Τα Ηνωμένα Εθνη παρακάμπτουν τον Παπαδόπουλο και διαβουλεύονται με τους Βασιλείου, Αναστασιάδη, Χριστόφια. Ο Καραμανλής κλείνεται στο δωμάτιό του και αφήνει τις πρωτοβουλίες στον Παπαδόπουλο.

29/03: Ο γενικός γραμματέας ΟΗΕ, αφού άσκησε τον επιδιαιτητικό του ρόλο, συμπλήρωσε το σχέδιο και το παρέδωσε στα τέσσερα μέρη. Η πρώτη εκτίμηση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι πως τα έδωσαν όλα στην Τουρκία και τίποτα στην Κύπρο.

30/03: Τα Η.Ε. προσπαθούν να βελτιώσουν το σχέδιο για ν’ ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα. Ύστερα από ένα δραματικό παρασκήνιο 24 ωρών, ο γενικός γραμματέας ενημερώνει τον πρόεδρο Παπαδόπουλο για τις αλλαγές που θα συμπεριλάβει στο σχέδιό του. Ο Παπαδόπουλος ανακοινώνει αμέσως πως δεν τον ικανοποιούν. Τελικά, ο γενικός γραμματέας επιδίδει σε επίσημη τελετή το πέμπτο και τελευταίο σχέδιο του. Ο Παπαδόπουλος αρνείται να υπογράψει ακόμη και ότι το παρέλαβε. Το δημοψήφισμα ορίζεται για τις 24 Απριλίου.


24/04: Δημοψήφισμα στην Κύπρο. Η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή κοινότητα ψηφίζουν για το Σχέδιο Ανάν: Το 75,83% των Ελληνοκυπρίων ψηφίζει «όχι» στο σχέδιο, ενώ το 24,17% ψηφίζει «ναι». To 64,91% των Τουρκοκυπρίων ψηφίζει υπέρ του σχεδίου, ενώ το 35,09% εναντίον. Το Σχέδιο Ανάν απορρίπτεται και καθίσταται άκυρο στο σύνολο του.


1/05: 10 νέες χώρες εισέρχονται στην Ε.Ε. Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία και Σλοβενία-. Η Ε.Ε. αριθμεί 25 κράτη – μέλη.


11/06: Πέθανε ο Ξενοφών Ζολώτας, οικονομολόγος, ακαδημαϊκός, πρωθυπουργός επί οικουμενικής κυβέρνησης την περίοδο 1989 – 1990 και Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επί 19 χρόνια. (γέννηση: 26/3/1904)

13/06: Ευρωεκλογές. Άνετη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, όπως αναμενόταν. Πρώτες γκρίνιες στο ΠΑΣΟΚ για τον Γιώργο Παπανδρέου, που υπέστη τη δεύτερη ήττα του ως αρχηγός του κινήματος, μετά απ’ αυτή στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου. Άνοδος του ΚΚΕ σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 1999, πτώση του ΣΥΝ και είσοδος του ΛΑΟΣ στην Ευρωβουλή, μετά την αποτυχία στις εθνικές εκλογές. Κραταιός ο δικομματισμός, που ανέκαμψε μετά την υποχώρηση του 1999. Τα αποτελέσματα: ΝΔ 43,03%, ΠΑΣΟΚ 34,01%, ΚΚΕ 9,48%, ΣΥΝ 4,16%, ΛΑΟΣ 4,12%, Λοιπά 5, 21%. Η Νέα Δημοκρατία εξασφάλισε 11 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, το ΠΑΣΟΚ 8, το ΚΚΕ 3, ο ΣΥΝ 1 και ο ΛΑΟΣ 1

ΣΥΝ: ψήφοι 254.447– ποσοστό 4,16– έδρες 1. Εκλέγεται ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

KKE: Ποσοστό 9,48%– έδρες 3


4/07: Η Εθνική Ελλάδος στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο, νικώντας στον τελικό τη διοργανώτρια Πορτογαλία με 1-0. Το γκολ σημείωσε στο 56ο λεπτό ο Άγγελος Χαριστέας.


13/08: Τελετή έναρξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. 202 εθνικές αποστολές και 11.099 αθλητές παρελαύνουν στο Ολυμπιακό Στάδιο, υπό τους ήχους του DJ Tiesto. Σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας, ο Πύρρος Δήμας. «Μαγική η γιορτή», παγκόσμια τα εύσημα για τον καλλιτεχνικό της διευθυντή.

29/08: Τελετή Λήξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Λαμπρή η αυλαία με ένα ελληνικό γλέντι. Ο απολογισμός των αγώνων έφερε στην πρώτη θέση των μεταλλίων τις ΗΠΑ με 103 (35-39-29), ενώ η χώρα μας κατέλαβε τη 16η θέση με 16 (6-6-4).


6/10: Οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα (ΕΛΑ) Χρήστος Τσιγαρίδας, Αγγελέτος Κανάς, Κώστας Αγαπίου και Ειρήνη Αθανασάκη κρίνονται ένοχοι από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών.

29/10: Τα 25 κράτη – μέλη υπογράφουν τη «Συνθήκη για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης». Σκοπός του είναι η απλούστευση των διαδικασιών για τη λήψη των αποφάσεων και τη διαχείριση της πολυμελούς πλέον Ε.Ε, ενώ προβλέπει τη δημιουργία του αξιώματος του ευρωπαίου υπουργού Εξωτερικών. Για να τεθεί σε ισχύ το Ευρωσύνταγμα θα πρέπει να κυρωθεί από το σύνολο των 25 κρατών – μελών.


9-12/12: 4ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝ. Εκλέγεται νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Εκλέγεται Πρόεδρος του Συνασπισμού ο Αλέκος Αλαβάνος.

17/12: Στη Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ επισημάνθηκε ότι η Τουρκία εκπλήρωσε επαρκώς τα πολιτικά κριτήρια και αποφασίστηκε έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία τον Οκτώβριο του 2005.

2005

9-12/02: 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ. Με το 17ο Συνέδριο ΚΚΕ «ολοκληρώθηκε η φάση της ανασυγκρότησης και τέθηκε ως κύριος στόχος η περαιτέρω ισχυροποίηση του.»


16-17/04: ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ/ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝ

19/04: Η Βουλή των Ελλήνων επικυρώνει την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη. Υπερ ψηφίζουν 268 βουλευτές (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ), κατά 17 (ΣΥΝ – ΚΚΕ), ενώ απέχουν 15.

19/04: Ο 78χρονος γερμανός καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται νέος πάπας, με το όνομα Βενέδικτος 16ος, διαδεχόμενος τον αποθανόντα Ιωάννη Παύλο ΙΙ.


29/05: Οι γάλλοι ψηφοφόροι ψηφίζουν «όχι» στην επικύρωση της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης.

1/06: Οι Ολλανδοί ψηφοφόροι ψηφίζουν «όχι» στην επικύρωση της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης.

30/06: Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου επικυρώνει την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη. Υπέρ ψηφίζουν 30 βουλευτές (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Ευρωπαϊκό Κόμμα, ΕΔΗ, ΑΔΗΚ και Ευρωπαϊκή Δημοκρατία) και κατά 19 (ΑΚΕΛ), ενώ ένας βουλευτής απέχει.


7/07: Τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, με τρεις εκρήξεις σε σταθμούς του μετρό και μία σε λεωφορείο. 54 νεκροί και 700 τραυματίες, ο απολογισμός.


3/10: Αρχίζουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και την Κροατία.

2006

2/02: Δίκτυο παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του πρωθυπουργού, στελεχών της κυβέρνησης και άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής αποκαλύπτουν σε κοινή συνέντευξη τύπου τρεις υπουργοί της Κυβέρνησης.


8/07: Ο πρόεδρος της Κύπρου και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συμφωνούν σε μία δέσμη αρχών (Συμφωνία της 8ης Ιουλίου) που θα κατευθύνει την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο


15/10: Νομαρχιακές και Δημοτικές Εκλογές: Στο Α’ γύρο των εκλογών μεγάλοι νικητές είναι η Φώφη Γεννηματά στην υπερνομαρχία Αθηνών, ο Παναγιώτης Φασούλας στο Δήμο Πειραιά, ο Νικήτας Κακλαμάνης στο Δήμο Αθηναίων και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στη νομαρχία της Θεσσαλονίκης. Έκπληξη του Α’ γύρου των εκλογών ο Δήμος της Θεσσαλονίκης. Η εκλογή δημάρχου θα κριθεί την επόμενη Κυριακή 22 Οκτωβρίου με επαναληπτική ψηφοφορία ανάμεσα στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τη Χρύσα Αράπογλου.

22/10: Νομαρχιακές και Δημοτικές Εκλογές: Στο Α’ γύρο των εκλογών σε σύνολο 51 πρωτευουσών νομών και μετά τα αποτελέσματα των δύο γύρων των Δημοτικών εκλογών, 26 εκλέγουν Δήμαρχο υποστηριζόμενο από τη ΝΔ, ενώ 19 από το ΠΑΣΟΚ, 4 με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ -ΣΥΝ και 2 ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ. Στο σύνολο των Δήμων της Αττικής (122), 30 κερδίζει η ΝΔ, 22 το ΠΑΣΟΚ, 3 ο ΣΥΝ -ΠΑΣΟΚ, 4 ο ΣΥΝ και 1 το ΚΚΕ, ενώ οι ανεξάρτητοι ανέρχονται στους 61.


16/11: Πέθανε ο Μίλτον Φρίντμαν, νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος και γκουρού του νεοφιλελευθερισμού (γέννηση: 31/7/1912).

2007

1/01: Η Βουλγαρία και η Ρουμανία εντάσσονται στην Ε.Ε, που αριθμεί 27 κράτη – μέλη. Η Σλοβενία γίνεται η 13η χώρα που υιοθετεί το ευρώ.

12/01: Άγνωστοι επιτέθηκαν με ρουκέτα στο κτίριο της Αμερικανικής Πρεσβείας. Τα διεθνή μέσα έκαναν εκτενή αναφορά στην τρομοκρατική επίθεση, ενώ η πολιτική ηγεσία καταδίκασε την πράξη. Την ευθύνη ανέλαβε με τηλεφώνημα ο «Επαναστατικός Αγώνας».


17-18/03: ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝ για την εκλογική τακτική του Κόμματος. Το σώμα των συνέδρων ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία την εισήγηση της ΚΠΕ, στην οποία περιλαμβάνονται η εκλογική συνεργασία του κόμματος με δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς με την επωνυμία Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, η διακήρυξη του σχήματος, η εκπροσώπηση του σχήματος στην νέα κοινοβουλευτική ομάδα.

28/03: Αποκαλύπτεται το σκάνδαλο με την αγορά ομολόγων από ασφαλιστικά ταμεία. Η εταιρεία που έφερε την ευθύνη ήταν η «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», ενώ ανάδοχος εταιρεία ήταν η JP Morgan. Οι ασφαλισμένοι προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.


14/05: Απεργιακές κινητοποιήσεις για τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων.


29/06: Ξεσπάει η πρώτη μεγάλη φωτιά του καλοκαιριού στην Πάρνηθα με αποτέλεσμα την καταστροφή 25.000 στρέμματα δάσους. Η Ελλάδα πλήττεται από παρατεταμένο καύσωνα.


21/07: Μεγάλες φωτιές ξεσπάνε σε όλη την Ελλάδα. Νεκροί δύο εποχικοί πυροσβέστες στην Κρήτη και το πλήρωμα ενός αεροσκάφους Canadair που έπεσε στην προσπάθεια κατάσβεσης φωτιάς στα Στύρα Ευβοίας. Ο καύσωνας είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους αρκετοί άνθρωποι από θερμοπληξία.


2/08: Γίνονται οι αλλαγές στο περιβόητο βιβλίο της ΣΤ’ Δημοτικού. Η Υπουργός Παιδείας κ.Γιαννάκου δηλώνει πως μαζί με τα βιβλίο θα μοιράζεται στους μικρούς μαθητές το μυθιστόρημα «Ματωμένα Χώματα» της Διδός Σωτηρίου.

16/08: Στα μέσα του μήνα η κυβέρνηση αναγγέλλει τη διεξαγωγή εκλογών στις 16 Σεπτεμβρίου, η χώρα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο.

25-29/08: Ξεσπούν σχεδόν ταυτόχρονα οι μεγάλες φωτιές σε Πελοπόννησο και Εύβοια, που προκάλεσαν τεράστια οικολογική καταστροφή και τον θάνατο πάνω από 70 ατόμων. Τα μέτωπα μαίνονται για βδομάδες.


11/09: Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς τα βιβλία της Ιστορίας της ΣΤ’Δημοτικού.

16/09: ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Εντολή στον Κώστα Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία για δεύτερη κυβερνητική θητεία, αλλά με μικρότερη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, λόγω του εκλογικού νόμου. Πανωλεθρία του ΠΑΣΟΚ. Υπό τον Γεώργιο Α. Παπανδρέου, συγκέντρωσε το μικρότερο ποσοστό του από το 1981. Κέρδη για τα δύο κόμματα της Αριστεράς και είσοδος του ακροδεξιού ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή. Ρήγμα στον δικομματισμό, καθώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσαν αθροιστικά, όπως και το 1996, λίγο κάτω από το 80% των ψήφων. Τα αποτελέσματα: ΝΔ 41,84% (152 έδρες), ΠΑΣΟΚ 38,10% (102), ΚΚΕ 8,15% (22), ΣΥΡΙΖΑ 5,04% (14), ΛΑΟΣ 3,80% (10) και λοιποί 3,05%.

Στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α) μετέχουν τα κόμματα: Ανανεωτική Κομμουνιστική και Οικολογική Αριστερά, ΔΗΚΚΙ, Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, Κίνηση Ενεργών Πολιτών Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς, Κόκκινο, Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος, Οικολογική Παρέμβαση, και Συνασπισμός της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας.

ΣΥΡΙΖΑ: ψήφοι 361.059– ποσοστό 5,04– έδρες 14. O ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει 14 βουλευτές

ΚΚΕ Αριθμός ψήφων 583.750 – Ποσοστό ψήφων 8,15 – Έδρες στην Βουλή 22.


5/11: Τρεις ειδικοί φρουροί τραυματίζονται, ένας εκ των οποίων σοβαρά, κατά τη διάρκεια ελέγχου στα Ζωνιανά της Κρήτης. Αρχίζει ενδελεχής έρευνα με την αποστολή ειδικών δυνάμεων στην περιοχή.

13/11: Διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ με επανεκλογή του Γιώργου Παπανδρέου. Tα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ έχουν ως εξής: O Γιώργος Παπανδρέου λαμβάνει 55,57%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος 38,5%, o Κώστας Σκανδαλίδης 5,76%.


13/12: Υπογράφηκε η Συνθήκη της Λισαβόνας στη σύνοδο κορυφής της Λισαβόνας, στην οποία συμμετείχαν οι πολιτικοί αρχηγοί και οι υπουργοί εξωτερικών των κρατών μελών Ε.Ε. και η οποία υποκαθιστά το εγκαταλειφθέν “Ευρωπαϊκό Σύνταγμα”, τροποποιώντας τις υπάρχουσες συνθήκες για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

21/12: Παραλύει η χώρα με την πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που αντιδρούν στην ενοποίηση των ταμείων.

2008

1/01: Η Κύπρος υιοθετεί το ευρώ ως επίσημο νόμισμα.

25/01: Πραγματοποιείται η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία από το 1959.

28/01: Πεθαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κατά κόσμο Χρήστος Παρασκευαίδης. (γέννηση: 17/1/1939)


7/02: Εκλέγεται με 45 ψήφους ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος ως ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

7-10/02: 5ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝ. Εκλέγεται νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Πρόεδρος του Συνασπισμού εκλέγεται ο Αλέξης Τσίπρας, με ποσοστό 70%

14/02: Μεγάλος σεισμός στη Μεθώνη 6,5 Ρίχτερ.

20/02: Το Κόσοβο διακηρύσσει την ανεξαρτησία του.

20/02: Παραιτείται ο Φιντέλ Κάστρο από την προεδρία της Κούβας. Αναλαμβάνει ο αδερφός του Ραούλ.

24/02: Ο Δημήτρης Χριστόφιας του ΑΚΕΛ εκλέγεται πρόεδρος της Κύπρου με 53,4%.


2/03: Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ εκλέγεται νέο πρόεδρος της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ορίζεται πρωθυπουργός.


3/04: Η Ελλάδα ασκεί βέτο στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για την ένταξη των Σκοπίων στη συμμαχία.

14/04: στην Ιταλία διεξήχθησαν πρόωρες εθνικές εκλογές για τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς επίσης και τοπικές εκλογές στις περιφέρειες του Φρίουλι-Βενετία Τζούλια και στην Σικελία. Νικητής των ιταλικών πρόωρων εκλογών είναι η κεντροδεξιά και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Την ήττα του παραδέχεται ο ηγέτης της Αριστεράς, Βάλτερ Βελτρόνι.

22/04: Επιβάλλεται στην Ελλάδα ποινή αποκλεισμού από το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων για τρεις μήνες με απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης της Γραμματείας του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Η χώρα γίνεται η μόνη ανάμεσα στις 141 χώρες του Πρωτοκόλλου του Κιότο που αποβάλλεται από το σύστημα για την προστασία από ρύπους


4/06: Ο Μπαράκ Ομπάμα κερδίζει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2008 και θα αντιμετωπίσει τον 71χρονο Τζον Μακ Κέιν. Γίνεται ο πρώτος αφροαμερικανός που πετυχαίνει κάτι τέτοιο.

8/06: Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Ανδραβίδα 6.5 Ρίχτερ, δύο νεκροί και 214 τραυματίες.

8/06: Διαγράφεται ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.


24/07: Τραγικό δυστύχημα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος με το θάνατο οχτώ εργατών.

21/07: Συλλαμβάνεται, έπειτα από 12 χρόνια, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα το 1995.


7/08: Ξεκινούν οι 29οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο, με τη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών από 204 χώρες. Παράλληλα ξεκινάει ο, σύντομος αλλά φονικός, πόλεμος στην Οσετία.

21/08: Αεροπορικό δυστύχημα με 153 νεκρούς σημειώνεται στη Μαδρίτη.


3/09: Ο πρόεδρος της Κύπρου και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ξεκινούν απευθείας διαπραγματεύσεις για το κυπριακό πρόβλημα.

16/09: Η οικονομική κρίση κάνει την εμφάνισή της. Χρεοκοπεί η Lehman Brothers

20/09: Έρχεται στην επιφάνεια το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου με την εμπλοκή πολλών πολιτικών, ιερωμένων και δικηγόρων. Παραιτείται ο Θ.Ρουσόπουλος υπό το βάρος των αποκαλύψεων και βγάζει λόγο στη Βουλή ως ο «γιος του ταχυδρόμου».


4/11: Ο Μπάρακ Ομπάμα εκλέγεται 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ με ποσοστό 52% έναντι 47% για τον Τζον Μακέιν. Είναι ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ.

25/11: Στην Ελλάδα έρχεται για επίσημη επίσκεψη ο Χου Τζιντάο, πρόεδρος της Κίνας. Υπογράφει συμφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση να παραχωρεί το λιμάνι του Πειραιά στον κινεζικό κολοσσό Cosco.

27/11: Επίθεση σε μεγάλα ξενοδοχεία της Ινδίας από ισλαμιστές εξτρεμιστές. Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 160 και των τραυματιών τους 327.

 

6/12: Δολοφονείται εν ψυχρώ ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος από έναν ειδικό φρουρό της ΕΛ.ΑΣ. Αμέσως ξεσπάει θύελλα αντιδράσεων με τους Έλληνες να κατεβαίνουν στους δρόμους. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και στρέφονται κατά της αστυνομίας, δημόσιων υπηρεσιών και πολυεθνικών εταιριών.

8/12: Επτά άτομα συνελήφθησαν, ενώ 15 προσήχθησαν κατά τη διάρκεια των σοβαρών επεισοδίων που σημειώθηκαν στην πορεία προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση με αφορμή το θάνατο του 15χρονου από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού το βράδυ της Παρασκευής στα Εξάρχεια. Η δολοφονία του 15χρονου Αλέξη παίρνει διεθνείς διαστάσεις, με τους αναλυτές να εκφράζουν ανησυχίες για γενίκευση των επεισοδίων σε όλη την Ευρώπη.

9/12: Εικόνα πολέμου παρουσιάζει το κέντρο της Αθήνας. Από τις 6 το απόγευμα χθες που ξέσπασαν τα επεισόδια κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας για το θάνατο του 15χρονου μαθητή κτίρια και αυτοκίνητα κάηκαν, καταστήματα έχουν καταστραφεί, ξενοδοχεία, δημόσια κτίρια πυρπολήθηκαν.

2009

3/01: Το Ισραήλ πραγματοποιεί χερσαία επίθεση εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. Βομβαρδισμός της Λωρίδας της Γάζας. Επί μέρες γίνονται μάχες με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες. Πρώτο θύμα της επίθεσης είναι ένα μικρό παιδί.

20/01: Αναλαμβάνει ο Μπαράκ Ομπάμα 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, μ’ Αντιπρόεδρο τον Τζο Μπάιντεν. Ο Ομπάμα στο παρελθόν υπηρέτησε ως γερουσιαστής από το Ιλινόις, από τον Ιανουάριο 2005 μέχρι την παραίτησή του μετά την εκλογή του στην προεδρία τον Νοέμβριο του 2008. Στις εκλογές του 2008, νίκησε τον Τζον ΜακΚέιν και ανέλαβε πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου 2009. Τον Οκτώβριο του 2009, ο Ομπάμα πήρε Νόμπελ Ειρήνης.

22/01: Στη Νέα Υόρκη σώζονται από θαύμα 155 επιβάτες ενός Airbus όταν ο πιλότος ύστερα από βλάβη εκτέλεσε μια θεαματική προσγείωση στον ποταμό Χάντσον.

28/01: Η Ισλανδία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που η κυβέρνησή της κατέρρευσε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.


2/02: Πάνω από 2.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Κρήτη, με περίπου 200 τρακτέρ αποβιβάζονται στο λιμάνι του Πειραιά.

13-15/02: ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ για το πρόγραμμα του Κόμματος.

18-22/02: 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Τις εργασίες του συνεδρίου απασχόλησαν: η ισχυροποίηση του ΚΚΕ όπως και η μελέτη του σοσιαλισμού που οικοδομήθηκε τον 20ο αιώνα με επίκεντρο την ΕΣΣΔ και των αιτιών της ανατροπής του, παράλληλα με τον εμπλουτισμό της προγραμματικής αντίληψης του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό στην Ελλάδα.


6/03: Η Ολυμπιακή Αεροπορία περνάει στα χέρια του Ανδρέα Βγενόπουλου.

13/03: Η Γαλλία επιστρέφει στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ έπειτα από 17 χρόνια.


7/04: Πάνω από 200 είναι οι νεκροί από το φονικό σεισμό που σημειώνεται στην ιταλική πόλη Λ’Ακούιλα, μεταξύ αυτών και ένας έλληνας φοιτητής. Η πόλη γίνεται πόλη φάντασμα.

10-12/04: 2η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΡΙΖΑ

22/04: Στα 4 τρις δολάρια εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα φτάσει το κόστος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.


19/05: Εμφανίζεται το πρώτο κρούσμα της νέας γρίπης στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη.


20/06: Τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης γίνονται παγκόσμιο γεγονός, με αναφορές σε όλον τον κόσμο για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

7/06: ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ. Οι έδρες της Ελλάδας μειώθηκαν κατά δύο (22 από 24), μείωση που ίσχυσε στις περισσότερες από τις χώρες – μέλη. Στις εκλογές αυτές καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής σε εκλογική διαδικασία από τη μεταπολίτευση (47,4%). H νίκη του ΠΑΣΟΚ, για πρώτη φορά μετά το 2000, σημάδεψε την εκλογική αναμέτρηση. Στα χαρακτηριστικά των Ευρωεκλογών, η πρωτοφανής αποχή που έφθασε το 47,4%, η άνοδος του ΛΑΟΣ και η είσοδος των Οικολόγων-Πράσινων στην Ευρωβουλή. Στο σύνολο της Επικράτειας τα κόμματα έλαβαν: ΠΑΣΟΚ 36,7% (8 έδρες), ΝΔ 32,3% (8 έδρες), ΚΚΕ 8,4% (2 έδρες), ΛΑΟΣ 7,2% (2 έδρες), ΣΥΡΙΖΑ 4,7% (1 έδρα), Οικολόγοι-Πράσινοι 3,5% (1 έδρα), Λοιπά 7,1%.

ΣΥΡΙΖΑ: ψήφοι 240.898– ποσοστό 4,70– έδρες 1 Εκλέγεται ο Νίκος Χουντής. Ποσοστό 4,7%.

KKE: 8,35% – 2 έδρες

1/06: Η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors κηρύσσει πτώχευση, παρά τη στήριξη από την αμερικανική κυβέρνηση.

11/06: Ο ΠΟΥ κηρύσσει τη νέα γρίπη ως πανδημία και αρχίζει εντατικά η παραγωγή ενός εμβολίου. Έντονη ανησυχία στη χώρα για τη νέα γρίπη, εκδίδονται οδηγίες πρόληψης και αρχίζει η εκστρατεία ενημέρωσης.


22/08: Μεγάλη φωτιά ξεσπάει στο Γραμματικό Αττικής που παίρνει τεράστιες διαστάσεις και επί τέσσερις μέρες καίει ανεξέλεγκτη τα δάση της βορειοανατολικής Αττικής. Περισσότερα από 200.000 στρέμματα δάσους γίνονται στάχτη.


2/09: O Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μεταβαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου κι ενημερώνει τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή ότι το έλλειμμα βρίσκεται στο 8% του ΑΕΠ κι αν δεν ληφθούν μέτρα θα κινηθεί προς διψήφιο ποσοστό πιθανότατα υψηλότερο και του 10%.

6/09: Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προκηρύσσει πρόωρες εκλογές για την 4η Οκτωβρίου.

8/09: Ο κ. Προβόπουλος συναντάται στα γραφεία του ΠαΣοΚ στην Ιπποκράτους με το σημερινό πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου παρουσία του μεταγενέστερου υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και της υπουργού Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κυρίας Λούκα Καστέλη και επαναλαμβάνει τις ίδιες εκτιμήσεις.

12/09: Ο κ. Γ. Παπανδρέου από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης σχετικά με το έλλειμμα, ανέφερε, ότι “ξεπερνάει το 7% του ΑΕΠ και τόνισε ότι δεν μπορεί να πέσει στο 3% σε ένα ή δύο χρόνια. Για να μειωθεί χρειάζονται μεγάλες τομές στη δημοσιονομική διαχείριση, χωρίς τη λήψη μέτρων εντυπωσιασμού, αλλά «να ματώσουμε στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής”.

18/09: Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει επισήμως ότι το ταμειακό έλλειμμα το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου ανήλθε στο 8%.


4/10: ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στην εξουσία με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ η Νέα Δημοκρατία υφίσταται τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία της, ανήμερα της 35ης επετείου από την ίδρυσή της. Ο ΛΑΟΣ ενισχύει τα ποσοστά του, σε αντίθεση με το ΚΚΕ που καταγράφει μικρές απώλειες, και τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα που καταφέρνει να εξασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή, παρά τα σημαντικά ενδοπαραταξιακά προβλήματα. Εκτός Βουλής μένουν οι Οικολόγοι – Πράσινοι, με αξιοπρεπές όμως ποσοστό. Αναλυτικά έλαβαν: ΠΑΣΟΚ 43,92% (160 έδρες), ΝΔ 33,48% (91 έδρες), ΚΚΕ 7,54% (21 έδρες), ΛΑΟΣ 5,63% (15 έδρες), ΣΥΡΙΖΑ 4,6% (13 έδρες) και Οικολόγοι – Πράσινοι 2,53%. Ο Κώστας Καραμανλής ανακοινώνει την αποχώρησή του από την ηγεσία της ΝΔ και κινεί τις διαδικασίες διαδοχής του.

ΣΥΡΙΖΑ: ψήφοι 315,627– ποσοστό 4,60– έδρες 13. Εκλέγει 13 βουλευτές

ΚΚΕ Αριθμός ψήφων 517.154 – Ποσοστό ψήφων 7,54 (-0,61) – Έδρες στην Βουλή21 (-1)

7/10: Στον Μπαράκ Ομπάμα το Νομπέλ Ειρήνης. Η βράβευσή του προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις.

6/10: Στο περιθώριο της Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Προβόπουλος πληροφορεί ότι το ταμειακό έλλειμμα ανήλθε στο τέλος Σεπτέμβρη στο 10% του ΑΕΠ

9/10: Μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι «αν δεν αντιστραφεί η τάση το τελευταίο τρίμηνο του έτους το δημοσιονομικό έλλειμμα θα προσεγγίσει ίσως και θα υπερβεί το 12% του ΑΕΠ».

20/10: Ο υπουργός Oικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοινώνει στο ECOFIN ότι το έλλειμμα για το 2009 θα κυμανθεί, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 12,7% αντί του 6% που το υπολόγιζε η προηγούμενη κυβέρνηση.

22/10: Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα από το επίπεδο Α στο Α-

30/10: Η ΑγκέλαΜέρκελ ορκίζεται καγκελάριος στη Γερμανία.


20/11: Κατατέθηκε στη βουλή ο προϋπολογισμός για το 2010

30/11: Ο Αντώνης Σαμαράς εκλέγεται νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

30/11: Αποκαλύπτεται ότι το έλλειμμα της Ελλάδας είναι διψήφιο και ξεπερνάει το 12%. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους και απαιτούν άμεσα μέτρα.


8/12: Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα από το επίπεδο Α- στο ΒΒΒ+

10/12: Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard and Poors υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε ΒΒΒ+.

16.12: Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s υποβάθμισε την Ελλάδα από το επίπεδο Α- στο ΒΒΒ+

16/12: Γίνεται στην Κοπεγχάγη η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα με απογοητευτικά αποτελέσματα.

23/12: Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας κηρύσσει εκτός νόμου το φιλοκουρδικό “Κόμμα για μια Δημοκρατική Κοινωνία”.

23/12: Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την Ελλάδα από το επίπεδο Α1 στο A2

24/12: Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για το 2010

2010

Εισαγωγή

Στα μέσα του 2010, και μετά τις αποκαλύψεις ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας έκλεισε για το 2009 σε επίπεδα πολύ πάνω από αυτά που θα καθιστούσαν το δημόσιο χρέος βιώσιμο, η ελληνική κυβέρνηση αδυνατούσε να δανειστεί με λογικά επιτόκια από τις αγορές για τη χρηματοδότηση του τρέχοντος δημοσιονομικού ελλείμματος και την αναχρηματοδότηση του χρέους. Αποτέλεσμα ήταν ο άμεσος κίνδυνος στάσης πληρωμών του Ελληνικού Δημοσίου. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να ανακτήσει την αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές και να πετύχει μείωση των επιτοκίων οδήγησε σε λήψη μέτρων μείωσης των δαπανών, τα οποία δεν κατάφεραν να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα. Κατόπιν αυτών η Ελλάδα κατέφυγε στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που συγκρότησαν από κοινού μηχανισμό βοήθειας για την Ελλάδα. H ανακοίνωση της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης έγινε στις 23 Απριλίου 2010 από τον πρωθυπουργό Γεώργιο Α. Παπανδρέου, ο οποίος βρισκόταν εκείνη την ημέρα στο Καστελόριζο. Η χρηματοδότηση από τον μηχανισμό στήριξης έγινε υπό τους όρους ότι η Ελλάδα θα λάβει μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και, ειδικότερα, υπό τους όρους ότι θα λάβει μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Με τη χρηματοδότηση από το μηχανισμό αποφεύχθηκε ο άμεσος κίνδυνος στάσης πληρωμών της Ελλάδας, που θα είχε πιθανές ανεξέλεγκτες συνέπειες και για όλη τη ζώνη του ευρώ. Τα πρώτα μέτρα ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό την Κυριακή 2 Μαΐου 2010. Η Ελληνική Οικονομία συνέχισε να βρίσκεται σε κατάσταση δημοσιονομικής ανισορροπίας και το επόμενο διάστημα με αποτέλεσμα ένα χρόνο μετά, τον Ιούνιο του 2011, η κυβέρνηση να καταφύγει στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που περιλάμβανε νέα μέτρα λιτότητας και περικοπές. Επίσης τέθηκε θέμα πώλησης μέρους της δημόσιας περιουσίας και αναδιάρθρωσης ή «κουρέματος» του χρέους με σκοπό τη μακροπρόθεσμη μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα.

Από το καλοκαίρι κιόλας άρχισαν να φαίνονται οι συνέπειες των μέτρων. Η ανεργία] και ο πληθωρισμός άρχισαν να εκτινάσσονται ενώ οι μικροεπιχειρήσεις έβλεπαν τον τζίρο τους συνεχώς να μειώνεται με αποτέλεσμα να οδηγούνται όλο και περισσότερες στο κλείσιμο, γεγονός που περιγραφόταν ως κύμα λουκέτων. Στις 9 Δεκεμβρίου 2010 η κυβέρνηση κατέθεσε στη βουλή το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ. Το νομοσχέδιο περιλάμβανε ρυθμίσεις για υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, με μόνο περιορισμό το ύψος του βασικού μισθού της εθνικής συλλογικής σύμβασης. Θεσπίστηκε η δοκιμαστική περίοδος εργασίας με διάρκεια 12 μηνών, στο διάστημα των οποίων η σύμβαση μπορεί να καταγγελθεί χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση απόλυσης. Επίσης το νομοσχέδιο έθετε πλαφόν τα 4.000 Ευρώ, στις μικτές αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και μείωση 10% σε αμοιβές που ξεπερνούν τα 1.800 Ευρώ. Το πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στις 15 Δεκεμβρίου από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος με εξαίρεση τον βουλευτή Βαγγέλη Παπαχρήστο, ο οποίος διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία απέμεινε πλέον με 156 βουλευτές. Το 2010 έκλεισε με το χρέος να αγγίζει το 142,8% του ΑΕΠ και το έλλειμμα στο 10,5%. Παράλληλα η οικονομία συρρικνώθηκε 4,5%

Πηγή: wiki


 

ΓΕΝΑΡΗΣ

8/01: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδίδει έκθεση σχετικά με τα Στατιστικά Στοιχεία του Χρέους και του Ελλείμματος της Ελληνικής Κυβέρνησης, στην οποία επισημαίνονται προβλήματα «σκόπιμης εσφαλμένης αναφοράς δεδομένων» και διατυπώνει επιπλέον αμφιβολίες για την ακρίβεια των στοιχείων πέραν της τελευταίας αναθεώρησης της 20ης Οκτωβρίου 2009.

12/01: Σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την Αϊτή. Ο αριθμός των θυμάτων υπολογίζεται γύρω στα 100.000.

14/01: η Κυβέρνηση ανακοινώνει ένα σφιχτό πρόγραμμα σταθερότητας, προκειμένου να εξοικονομήσει έσοδα και δαπάνες 11,4 δισ. Ευρώ, και να μειώσει το έλλειμμα της στο 2.8% του ΑΕΠ το 2012, από 12.7% που ήταν το 2009. Τα συνδικάτα των εργαζομένων αντιδρούν, απειλώντας με κινητοποιήσεις.

15/01: Γίνεται η μεγαλύτερη σε διάρκεια (11 λεπτά) έκλειψη ηλίου της χιλιετίας. Η δακτυλιοειδής έκλειψη ήταν ορατή στην Αφρική και στην Ασία. Το ρεκόρ αναμένεται να καταρριφθεί ξανά στις 23 Δεκεμβρίου του 3043.

21/01 Το spread των 10ετών ομολόγων ξεπέρασε τις 300 μονάδες


ΦΛΕΒΑΡΗΣ

3/02: Η ευρωπαϊκή Κομισιόν δηλώνει πως στηρίζει τα ελληνικά σχέδια για μείωση του ελλείμματος και πιέζει τη χώρα να γενικεύσει το πάγωμα των μισθών.

9/02: Ανακοινώνεται το πρώτο πακέτο μέτρων που αφορά τον δημόσιο τομέα. Μείωση κατά 10% των λειτουργικών εξόδων του κράτους, γενικό πάγωμα μισθών στο Δημόσιο, αύξηση ορίων ηλικίας για σύνταξη, πάγωμα στις προσλήψεις, νέα αύξηση φόρων στα καύσιμα. Διατήρηση του αφορολόγητου ορίου μόνο με αποδείξεις. κ.ά.

10/02: Πανεθνική απεργία λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πρόσφατες περικοπές σε μισθούς και τα άλλα οικονομικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση, με σκοπό να αντιμετωπιστεί η δημοσιονομική κρίση.

11/02: Υπέρ του σχεδίου για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας τάσσονται οι 27 ηγέτες των χωρών της ΕΕ σε άτυπη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Την ανάγκη για την αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας για την εν λόγω χώρα τονίζουν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί

22/02: Στην Τουρκία συλλαμβάνονται 49 αξιωματικοί για πιθανή εμπλοκή τους σε συνωμοσία για την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης.

24/02: 24ωρη γενική απεργία εναντίον των μέτρων λιτότητας παραλύει το δημόσιο τομέα και τις μαζικές μεταφορές.

25/02: Κλιμάκιο ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ επισκέπτεται την Αθήνα και ανακοινώνει πως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι άσχημη.

27/02: Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη Χιλή, με το επίκεντρο κοντά στην πόλη Κονσεπσιόν. Εκδίδεται προειδοποίηση για τσουνάμι στον Ωκεανό, στο Περού και στη Χιλή. Ο αριθμός των νεκρών φθάνει τους 708.


ΜΑΡΤΗΣ

3/03: Ανακοινώνεται από την Κυβέρνηση ένα δεύτερο μεγαλύτερο πρόγραμμα λιτότητας 4,8 δισ. Ευρώ. Προέβλεπε: αύξηση κατά δύο μονάδες του ΦΠΑ, αύξηση της φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά (+20%), τον καπνό (+63%), τα καύσιμα και τα είδη πολυτελείας, πάγωμα των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα, περικοπές κατά 60% του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 30% του 13ου μισθού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, κ.ά.

5/03: Η κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή νομοσχέδιο δια του οποίου κυρώνονται τα παραπάνω μέτρα

11/03: Γενική απεργία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

12/03: Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ορκίζεται για δεύτερη συνεχή θητεία ο Κάρολος Παπούλιας.

15/03: Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφωνούν σε μηχανισμό που θα επιτρέπει στην ΕΕ να στηρίξει την Ελλάδα, χωρίς όμως να ανακοινώσουν λεπτομέρειες.


ΑΠΡΙΛΗΣ

9/04: Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα από το επίπεδο ΒΒΒ+ στο ΒΒΒ-

10/04: Αεροσκάφος Τουπόλεφ-154 που μετέφερε τον Πολωνό πρόεδρο Λεχ Κατσίνσκι από την Βαρσοβία στο Σμόλενσκ συντρίβεται λίγο πριν από την προσγείωσή του. Σκοτώνονται και οι 96 επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένων του προέδρου Κατσίνσκι, και άλλων αξιωματούχων.

11/04: Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup συμφωνούν στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης σε σχέδιο για το δανεισμό της Ελλάδας. Την απόφαση ανακοίνωσαν ο πρόεδρος του Eurogroup, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν . Με βάση αυτήν, η Ελλάδα θα πάρει, εάν χρειαστεί, διμερή δάνεια από όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ για το έτος 2010 με επιτόκιο περίπου 5% για χρονική περίοδο 3 ετών.

16/04: Χάος στις αεροπορικές συγκοινωνίες στην Ευρώπη προκαλείται από το σύννεφο στάχτης μετά την ενεργοποίηση του ηφαιστείου Εϊγιαφιατλαγιοκούλ στην νότια Ισλανδία. Ματαιώνονται πτήσεις σε Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Φιλανδία, Σουηδία και Ρωσία.

20/04: Έκρηξη σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου της BP στο Κόλπο του Μεξικού σκοτώνει επί τόπου 11 εργάτες, ενώ η διαρροή προκαλεί μια πρωτοφανή οικολογική καταστροφή.

22/04: Η Κυβέρνηση ανακοινώνει έλλειμμα προϋπολογισμού 32,4 δις. ευρώ ή 13.6% του ΑΕΠ του 2009, και όχι το 12,7% που είχε ανακοινώσει πιο πριν, σύμφωνα με το Eurostat. Ο οίκος αξιολόγησης Moody‘s υποβαθμίζει την ελληνική πιστοληπτική ικανότητα σε Α3, λίγο πιο πάνω δηλαδή από το χαρακτηρισμό «σκουπίδια».

23/04: από το ακριτικό Καστελόριζο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνει την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό διάσωσης Ε.Ε. και ΔΝΤ, παρομοιάζοντας την πορεία που θα ακολουθήσουμε με μία «νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό». Η Ελλάδα ενεργοποιεί το πακέτο βοήθειας από την ΕΕ ύψους 45 δισ. ευρώ με σκοπό την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και προσφεύγει και επισήμως στο ΔΝΤ. Είχε προηγηθεί η πίεση των αγορών προς την Ελλάδα για προσφυγή στο μηχανισμό, καθώς οι διεθνείς επενδυτές είχαν εκτοξεύσει στα ύψη τα spreads καθιστώντας απαγορευτικό τον δανεισμό της ελληνικής οικονομίας από τις αγορές.

23/04: Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ζητά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ.

26/04: Μεγάλη απεργία λιμενεργατών παραλύει τα ελληνικά λιμάνια, Η απεργία είναι η πρώτη από τη μέρα που η Αθήνα ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

27/04: Ο οίκος Standard&Poor‘s υποβαθμίζει τη πιστοληπτική δυνατότητα της χώρας από το επίπεδο ΒΒΒ+ στο ΒΒ+ (επίπεδο junk -σκουπίδι).

29/04: Το spread των 10ετών ομολόγων ξεπέρασε τις 1000 μονάδες


ΜΑΗΣ

2/05: Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ελληνική Κυβέρνηση συμφωνούν σε ένα πακέτο διάσωσης ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ για τρία χρόνια. Δημιουργείται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), με 750 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τα ευρωπαϊκά κράτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

2/05: Ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τα μέτρα σκληρής λιτότητας που επέβαλε στην Ελλάδα η τρόικα ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ.

3/05: η Κυβέρνηση αιτήθηκε € 80δις από τις υπόλοιπες (15) χώρες του Ευρώ και € 30δις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Την αίτηση συνόδευαν 3 συνημμένα μνημόνια: “Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής” (ΜΟΧΠ), “Τεχνικό Μνημόνιο Συνεννόησης” (ΤΜΣ) και “Μνημόνιο Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής” (ΣΠΟΠ).

5/05: Γενική απεργία στην Ελλάδα: Περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι διαδηλώνουν στην Αθήνα κατά των πρόσφατων οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης. Διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη, ο Πειραιάς, η Πάτρα, η Λάρισα και το Ηράκλειο. Η μεγάλη διαδήλωση σκιάστηκε από τον θάνατο τριών ανθρώπων (ανάμεσά τους μία έγκυος εργαζόμενη) από πυρκαγιά που ξέσπασε στην τράπεζα Μαρφίν επί της Σταδίου.

6/05: Εγκρίνεται με 172 υπέρ και 121 κατά και 3 “παρών” από τη Βουλή των Ελλήνων η ενεργοποίηση των μέτρων που επέβαλαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διαγράφτηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. οι Σοφία Σακοράφα, Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου επειδή παραβίασαν την κομματική πειθαρχία και δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο για τα μέτρα αλλά δήλωσαν “παρών”.

6/05: Τρίτο πακέτο μέτρων λιτότητας για την εξοικονόμηση 30 δισ. Ευρώ. Η κυβέρνηση Παπανδρέου αρχίζει ένα μεγάλο πρόγραμμα εξοικονόμησης 30 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας κυρίως: Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, παράταση στο πάγωμα των μισθών στο δημόσιο τομέα, κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, μείωση 8% των μέσων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, νέα αύξηση κατά δύο μονάδες του ΦΠΑ, από 21 σε 23%, απελευθέρωση απολύσεων, κ.ά

8/05: Υπογράφηκε η Δανειακή σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και κρατών μελών της ΕΕ. Με το ΔΝΤ υπογράφεται 10/5

26/05: Ψηφίζεται στην ολομέλεια της βουλής το σχέδιο “Καλλικράτης” για την τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Τα μέτρα λιτότητας επεκτείνονται στην Αυτοδιοίκηση.

31/05: Επίθεση κατά νηοπομπής ανοικτά της Γάζας: Ισραηλινοί κομάντος επιτίθενται μετά από προειδοποιήσεις σε νηοπομπή του διεθνούς κινήματος FreeGaza. Από την συμπλοκή που ακολούθησε σε πλοίο σκοτώνονται 9 ακτιβιστές. Η επίθεση προκαλεί διεθνή κατακραυγή.


ΙΟΥΝΗΣ

3-6/06: 6ο ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝ. Εκλέγεται νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Επανεκλέγεται Πρόεδρος του Συνασπισμού ο Αλέξης Τσίπρας. Η Ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ με επικεφαλής τον Φώτη Κουβέλη αποχωρεί από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και προχωρά στην δημιουργία της ΔΗΜ.ΑΡ.

9/06: Οι βουλευτές της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» του Συνασπισμού, κ.κ. Φώτης Κουβέλης, Νίκος Τσούκαλης, Θανάσης Λεβέντης και Γρηγόρης Ψαριανός, ανακοινώνουν επισήμως, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, την ανεξαρτητοποίησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

14/06: Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την Ελλάδα κατά τέσσερις βαθμίδες από το επίπεδο Α3 σε Βa1

15/06: Αρχίζει η δίκη της “Εργκένεκον”, τα μέλη της οποίας κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης.

27/06:  ιδρύθηκε η «Δημοκρατική Αριστερά» στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Athens Imperial, από τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκαν στην Ανανεωτική Πτέρυγα του Συνασπισμού, το Φώτη Κουβέλη, το Θανάση Λεβέντη, το Γρηγόρη Ψαριανό και το Νίκο Τσούκαλη και άλλα στελέχη της ΑΠ, αλλά και από περισσότερες από 550 προσωπικότητες και διανοούμενους της Αριστεράς που συμμετείχαν στις διεργασίες για την ίδρυση του νέου κόμματος. Στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Ανανεωτικής Πτέρυγας, αναδείχτηκαν 170 μέλη που συγκρότησαν την Πανελλαδική Πολιτική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς.

29/06: Χιλιάδες εργαζόμενοι διαμαρτύρονται ενάντια στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης.


ΙΟΥΛΗΣ

2/07: Σε επιταγή του μνημονίου η Βουλή ψήφισε το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Προέβλεπε μείωση των συντάξεων και αύξηση του ορίου ηλικίας στο δημόσιο. Πρόκειται για την πιο επώδυνη ασφαλιστική και εργασιακή ρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών. Παρά τις αντιδράσεις, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το υπερψήφισαν.

5/07: H Τουρκία απειλεί για πρώτη φορά να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ, αν το δεύτερο δεν ζητήσει συγνώμη για την επίθεση εναντίον ακτιβιστών σε στολίσκο που έπλεε με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας στις 31/5: .

8/07: Χιλιάδες άτομα στην Ελλάδα λαμβάνουν μέρος στην γενική απεργία εναντίον των μέτρων λιτότητας και του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου, με βάση το οποίο η συνταξιοδότηση θα γίνεται στα 65 χρόνια και όχι στα 60.

26/07: Τα Wikileaks δίνουν στη δημοσιότητα 92.000 έγγραφα που παρουσιάζουν λεπτομερώς τις εκτελέσεις εκατοντάδων Αφγανών αμάχων και άλλα γεγονότα που οι αμερικανικές αρχές δεν είχαν αποκαλύψει για τον πόλεμο του Αφγανιστάν. Τα απόρρητα έγγραφα δημοσιεύονται στις εφημερίδες The Guardian, The New York Times και Der Spiegel, σε μία από τις μεγαλύτερες διαρροές απόρρητων πληροφοριών στην αμερικανική στρατιωτική ιστορία.


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

18/08: Οι ΗΠΑ τερματίζουν τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.


ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ

11/09: Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, γίνονται διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης. Η αστυνομία προβαίνει σε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει τους διαδηλωτές.

12/09: Στις κάλπες προσέρχονται οι Τούρκοι ψηφοφόροι σε δημοψήφισμα για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Το 58% των ψηφισάντων εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις έναντι 42% που το καταψήφισαν.

28/09: Το Κοινοβούλιο στην Ισλανδία με ψήφους 33 υπέρ και 30 κατά αποφασίζει να παραπέμψει σε ειδικό δικαστήριο τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Γκέιρ Χάαρντε με την κατηγορία της αμέλειας γιατί παρέβλεψε τα γεγονότα που οδήγησαν το 2008 στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας.


ΟΚΤΩΒΡΗΣ

7/10: 24-ωρη γενική απεργία ενάντια στις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης.

11/10: Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάζεται ο ειδικός φρουρός της αστυνομίας Επαμεινώνδας Κορκονέας, για την δολοφονία του δεκαπεντάχρονου μαθητή, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, και δεκαπέντε μηνών για δύο πλημμελήματα.

20/10: Το Ζ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αθωώνει τους “εξ” που καταδικάστηκαν σε θάνατο ως υπαίτιοι για την Μικρασιατική Καταστροφή και εκτελέστηκαν για εσχάτη προδοσία το 1922.


ΝΟΕΜΒΡΗΣ

7/11: Διεξάγεται ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μεγάλη αποχή της τάξης του 40%. Για πρώτη φορά διεξάγονται περιφερειακές εκλογές, για την ανάδειξη των 13 περιφερειαρχών, καθώς επίσης και εκλογές για τους επικεφαλής των 325 δήμων, που δημιουργούνται με βάση το Σχέδιο Καλλικράτης. Σύμφωνα με την νέα διοικητική διαίρεση πάρα πολλοί δήμοι και κοινότητες συνενώθηκαν σε νέους ευρύτερους δήμους που αποτελούν τον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Ομοίως οι νομαρχίες καταργήθηκαν με την συνένωσή τους ως ενότητες των περιφερειών που αποτελούν τον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.

14/11: Το ΠΑΣΟΚ ενισχύεται στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, κερδίζοντας μεταξύ άλλων τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης. Η αποχή σημειώνει ρεκόρ, καθώς το 54% δεν προσήλθαν στις κάλπες. Οι συνδυασμοί που υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ κέρδισαν 8 Περιφέρειες και η Νέα Δημοκρατία 5. Δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο Γ. Καμίνης και Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουτάρης.

21/11: Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ εγκρίνουν τριετές πρόγραμμα, ύψους σχεδόν 90 δισ. ευρώ, για οικονομική στήριξη της Ιρλανδίας έπειτα από αίτημα της ίδιας της χώρας για ένταξη στον μηχανισμό στήριξης. Η Ιρλανδία γίνεται η δεύτερη χώρα της Ε.Ε μετά την Ελλάδα που καταφεύγει στο μηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ, εγκρίνοντας πακέτο μέτρων λιτότητας για την έξοδο από το δημοσιονομικό τέλμα.

27/11: Δεκάδες χιλιάδες Ιρλανδοί πραγματοποιούν πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στα μέτρα λιτότητας που αποφάσισε πρόσφατα η κυβέρνηση.

28/11: Τα Wikileaks δίνουν στην δημοσιότητα 251.287 απόρρητα έγγραφα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων πληροφοριών στη σύγχρονη ιστορία.

30/11: Η Interpol εκδίδει ένταλμα σύλληψης κατά του Τζούλιαν Ασάντζ, υπεύθυνου του Wiki Leaks, με την κατηγορία βιασμού στη Σουηδία.


ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ

11/12: Σε συμφωνία στην διάσκεψη του Κανκούν για τις κλιματικές αλλαγές καταλήγουν οι 190 χώρες που μετέχουν σε αυτήν. Οι κυβερνήσεις συμφώνησαν σε πακέτο μέτρων με σκοπό την αντιμετώπιση του φαινόμενου του θερμοκηπίου.

14/12: Με 156 ψήφους υπέρ και 130 κατά, ψηφίζεται στη Βουλή, το πολυνομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και μείωση των μισθών στις ΔΕΚΟ. Νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας, με περικοπές μισθών χωρίς να αποφεύγονται οι απολύσεις με μικρότερες αποζημιώσεις, φέρνουν οι ρυθμίσεις για την υπερίσχυση των ειδικών εργασιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών. Σκληρές είναι οι ρυθμίσεις για όσους μπαίνουν στην αγορά εργασίας. Εκτός από τον ιδιωτικό τομέα, σαρωτικές και με διαδικασίες εξπρές είναι και οι αλλαγές σε περισσότερες από 100 επιχειρήσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα -ζημιογόνες οι περισσότερες- που καλούνται να μειώσουν οριζόντια τις αποδοχές των εργαζομένων, έως 25%. Δόθηκε το «πράσινο φως» από την τρόικα για την εκταμίευση της τρίτης δόσης των 9 δισ. Με συνοπτικές διαδικασίες ανατράπηκαν όσα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και στις ΔΕΚΟ κατέκτησαν για δεκαετίες.

15/12: Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιείται πανεργατική και γενική απεργία στην Ελλάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές σε μισθούς και σε συντάξεις και για το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε με την διαδικασία του κατεπείγοντος στην Βουλή. Επεισόδια σημειώνονται την ημέρα της απεργίας και συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και στις δυνάμεις των ΜΑΤ στην Αθήνα.

23/12: Εγκρίθηκε από την Βουλή των Ελλήνων ο προϋπολογισμός λιτότητας 2011. Με τις 156 ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής ο προϋπολογισμός του 2011, ο πιο κρίσιμος μετά τη μεταπολίτευση. ο προϋπολογισμός, που επιβάλλει 43 μέτρα, αξίας 14,33 δισ. ευρώ με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα πολύ λιγότερο, κατά 4,9 δισ.

Σύνταξη: Γιώργος Αγοραστάκης

Back To Top