
Στο άμεσο μέλλον, το ΑΦΙΕΡΩΜΑ αφού συμπληρωθεί και με άλλα θέματα, θα εκδοθεί σε βιβλίο από τις εκδόσεις «ΠΥΞΙΔΑ».
Ο Αδαμάντιος Κοραής, πνευματικός πατέρας του έθνους
Ο Αδαμάντιος Κοραής υπήρξε από τους πιο φωτισμένους δασκάλους του έθνους, ένας πνευματικός πατέρας, ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους του Ελληνικού Διαφωτισμού. Η προσφορά του στην ιδεολογική προετοιμασία της της Ελληνικής Επανάστασης ήταν τεράστια, ενώ η διδασκαλία του αποτέλεσε σταθμό στην διαμόρφωση του πνευματικού και πολιτικού στοχασμού του νεότερου Ελληνισμού.
Η αυτοθέσμιση των επαναστατημένων Ελλήνων
Το Σύνταγμα της Επιδαύρου (Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος) θεμελίωσε την δημοκρατική πολιτεία στην λαϊκή κυριαρχία, αναγνωρίζοντας ως πηγή των εξουσιών το έθνος και όχι κάποιον μονάρχη. Υιοθέτησε την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, το αντιπροσωπευτικό σύστημα και την καθολικότητα της ψήφου. Θεμελίωσε τα φυσικά κι απαράγραπτα δικαιώματα του ανθρώπου, την ελευθερία, την ιδιοκτησία, την ισονομία, την ασφάλεια, τη θρησκευτική ελευθερία και επιπρόσθετα εξοβέλισε το καθεστώς της δουλείας, όταν αυτό ήταν νόμιμο σε πολλά κράτη.
Η γυναίκα της επανάστασης του ’21
Τα κόκκινα αυγά της επανάστασης τα βάφουνε με αίμα οι γυναίκες -λέει σοφά ο Μίκης Θεοδωράκης-. Τα βάφουν οι μανάδες, οι κόρες, οι αδερφές. Επανάσταση χωρίς αυτές δε γινόταν και δε γίνεται.
Μίκης Θεοδωράκης: Για το πρόβλημα της Ελληνικότητας
Ο Μίκης Θεοδωράκης αναπτύσει τις θέσεις του πάνω στο ζήτημα της Ελληνικότητας, του Ελληνικού Έθνους και της Ελληνικής ταυτότητας. Η «Ελληνικότητα» είναι ενα από τα κεντρικά ζητήματα στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανασταση του 1821. Το κείμενο αυτό περιλαμβάνεται στο βιβλίο Θεοδωράκης Μίκης, Κοντογεώργης Γιώργος, Ελληνικότητα και «διανόηση»