skip to Main Content

1991

Το διάστημα 1991-1992 ο Μίκης Θεοδωράκης διατελεί υπουργός στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Επί υπουργίας του,

  • έχει συνεχή συνεργασία με τις οργανώσεις αντιστα­σιακών και υποβάλλει προτάσεις και σχέδια νόμων, που εκπονούνται από κοι­νού με τους εκπροσώπους των οργανώσεων αυτών, με σκοπό την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και τη βελτίωση της θέσης των αντιστασιακών.
  • αναλαμβάνει ορισμένες διπλωματικές αποστολές, είτε συμμετέχει σε κυβερνητικά κλιμάκια στο εξωτερικό.

Την ίδια περίοδο καταρρέει η Γιουγκοσλαβία του Τίτο. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που δεν υιοθετεί αδιάλλακτη αρνητική στάση κατά των Σέρβων του Βελιγραδίου και της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, απεναντίας, προσπαθεί να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, ενίοτε μάλιστα υποστηρίζοντας τον Μιλόσεβιτς.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι μέλος κυβερνητικού κλιμακίου, που συναντάται με τον Πρόεδρο της ΕΣΣΔ Μ. Γκoρμπατσόφ στη Μόσχα και εν συνεχεία επισκέπτεται την Ουκρανία και τη Ρουμανία.

Μέλος κυβερνητικού κλιμακίου που επισκέπτεται την Αλβανία.

Επισκέπτεται επίσημα ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης την Αίγυπτο και έχει επίσημη συνάντηση με το Πρόεδρο Μουμπάρακ στο Κάϊρο, την Τύνιδα για διμερή θέματα.

Επισκέπτεται την Τουρκία και έχει συνάντηση με τον Οζάλ απεσταλμένος του Έλληνα πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.

Με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη επισκέπτονται στο Παρίσι τον Γάλλο πρόεδρο Φ.Μιττεράν


-/01: O Μ.Θ. και ο Μάνος Χατζιδάκις αναλαμβάνουν μια εκστρατεία κατά των ναρκωτικών για την ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω στη μάστιγα της εποχής. Πραγματοποιούν 40 συναυλίες πανελλαδικά.

Μάτιος, Πρόβα συναυλίας με τον Μ. Θ. στο Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσ/νίκης κατά των ναρκωτικών. Μ.Θ., Άλκης Μπαλτάς, M. Δημητριάδη, Μ. Μουντάκη, Π. Πανδή. Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσ/νίκης Το πρόγραμμμα της συναυλίας περιελάμβανε το “Πνευματικό Εμβατήριο” και “18 Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας”.

28/02-1/03: Συναυλίες στην Αυστραλία με το «Άξιον Εστί»

1991-2-28, Ο Μ.Θ. με τον Αστέρη Κούτουλα στο Perth της Αυστραλίας

5/03: Ξημερώματα 5ης Μαρτίου 1991 έφυγε από τη ζωή ο ποιητής Δημήτρης Χριστοδούλου (γεν. 1924). Μεγάλη ήταν η προσφορά του και ως στιχουργού, καθώς έγραψε μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια του ελληνικού πενταγράμμου. Ένα μεγάλο μέρος των στίχων του Δημήτρη Χριστοδούλου μελοποιήθηκε από τον Μ.Θ.. Η συνεργασία τους γέννησε τραγούδια-ορόσημα όπως τα «Καημός», «Παράπονο», «Βράχο βράχο»

Δες: ο Μ.Θ. για τον Δημήτρη Χριστοδούλου


-/05: Ο Μίκης Θεοδωράκης επισκέπτεται την Άγκυρα. Έχει συνομιλίες με την Τουρκική Κυβέρνηση για διμερή θέματα. Την επομένη πραγματοποιείται συναυλία στην Άγκυρα όπου διευθύνει τα έργα του.  Ο Δήμαρχος της Άγκυρας και χιλιάδες Τούρκοι θεατές αποθεώνουν το Μίκη Θεοδωράκη.


16/05: Συναυλία Unesco στο Παρίσι με το “Piano Concerto” του Μ.Θ. στο πιάνο η Έλενα Μουζάλα

1991-5-16, Συναυλία Unesco στο Παρίσι με το “Piano Concerto” του Μ.Θ. με την Έλενα Μουζάλα

25/05: Παρίσταται και εκπροσωπεί την Κυβέρνηση στην τελετή εορτασμού της 50ης επετείου της Μάχης της Κρήτης στο χωριό του το Γαλατά. Συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι βετεράνοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και αρκετοί επίσημοι μεταξύ των οποίων ο Δούκας του Κεντ εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας.

26/05: Μεγάλη συναυλία του Μ.Θ. στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά στην επέτειο των 50 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης. Παραβρίσκονται ο Πρωθυπουργός της χώρας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, ο Δούκας του Κεντ, άλλοι επίσημοι της Μεγάλης Βρετανίας, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας, Ελλάδας, βετεράνοι και πλήθος κόσμου.

Δες: O Υπουργός Μίκης Θεοδωράκης στο γιορτασμό της 50ης επετείου της Μάχης της Κρήτης


21/07: Συναυλία στο Ηρώδειο, με την “7η Συμφωνία” του Μ.Θ. με μαέστρο το Βύρων Φιδετζή


1/10: Παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας «Μήδεια» σε Libretto του Μ.Θ., στην Όπερα Arriaga του Μπιλμπάο της Ισπανίας. Στη διεύθυνση ορχήστρας ήταν ο Λουκάς Καρυτινός, στο ρόλο της Μήδειας Κατερίνα Οικονόμου, του Ιάσωνα ο Ζάχος Τερζάκης και σκηνοθεσία Luis Itturi.

Δες: Η Μήδεια σέρνει το χορό στις Λυρικές Τραγωδίες του Μίκη Θεοδωράκη


18/10: Συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη – ΚΑΤΑ ΣΑΔΔΟΥΚΑΙΩΝ ΠΑΘΗ,(Passion of the Sadducees)  σε ποίηση του Μιχάλη Κατσαρού. Συμμετείχαν Χορωδία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Αφηγητής: Νίκος Τζόγιας, Σολίστ: Θάνος Πετράκης, τενόρος, Κώστας Πασχάλης, βαρύτονος, Φραγκίσκος Βουτσίνος, μπάσος, Διεύθυνση : Λουκάς Καρυτινός.

1992

-/03: ο Μ.Θ. εξηγεί σε μια συνέντευξη ότι οι προσδοκίες που τον ώθησαν να υποστηρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη – δηλαδή η κάθαρση των σκανδάλων της κυβέρνησης Παπανδρέου, η διαφάνεια στον αντιτρομοκρατικό αγώνα, ο διάλογος με την Τουρκία – πραγματοποιήθηκαν κατά τη γνώμη του “ικανοποιητικά”, και η αντιμετώπιση των σχετικών ζητημάτων έχει δρομολογηθεί. Τις επόμενες μέρες παραιτείται από Υπουργός.


-/04: Ο Μ.Θ. παραιτείται από Υπουργός. «Μέσα σ’ αυτό το κλίμα σύγχυσης και εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, κι ενώ το αίτημα για κάθαρση είχε καταλαγιάσει, ο Θεοδωράκης υπέβαλε την παραίτησή του από το υπουργικό αξίωμα για να παραιτηθεί στη συνέχεια και από το βουλευτικό. Η πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά την άστοχη αναγγελία επικείμενων εκλογών από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, φαινόταν προδιαγεγραμμένη» Πετρίδης Παύλος, Ο πολιτικός Θεοδωράκης 1940-1996, Εκδ. Προσκήνιο, 1997 σελ.392


11/04: Η Ντόρα Γιαννακοπούλου τραγουδά Θεοδωράκη στο “Παλλάς” στην Αθήνα, στα πλαίσια των εκδηλώσεων “Μέρες Μουσικής”

Η Ντόρα Γιαννακοπούλου στις “Μέρες μουσικής” στο Παλλάς – 1992


Καλοκαίρι: Παρουσιάζεται το έργο του Canto Olympico, παραγγελία της Διεθνούς Επιτροπής ’Ολυμπιακών Αγώνων για τούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, όπως και το «Hellenisme», για την εναρκτήρια εκδήλωση των Ολυμπιακών Αγώ­νων στην Βαρκελώνη.

Τελετή έναρξης, είσοδος της Ολυμπιακής σημαίας, ο Μ.Θ. διευθύνει την συμφωνική ορχήστρα και η Αγνή Μπάλτσα τραγουδά.


-/07: Περιοδία και συναυλίες στο Όσλο, Olavshallen, Τρόντχαϊμ  στη Νορβηγία, με την Arjia Sajonmaa

Δες: Ο Μίκης Θεοδωράκης και η μούσα του Arja Saijonmaa

 


-/07 Παράσταση του μπαλέτου “Ζορμπά” με την Όπερα της Βαρσοβίας στο Xanten, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Γερμανίας.

1992, Ιούλης, O M. Θεοδωράκης με τον Willy Brandt

-/09: Μίκης Θεοδωράκης – Παρεμβάσεις στη Γερμανία για το Μακεδονικό. Με αφορμή την αποδοχή υποψηφιότητας για το ευρωπαϊκό διαγωνισμό ταινιών FELIX 92 μιας ταινίας κάτω από το κρατικό όνομα «Μακεδονία», ο Μ.Θ. υπό την ιδιότητά του ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, αποστέλλει επιστολή στο Πρόεδρο της Ακαδημίας Γερμανό σκηνοθέτη Wim Wenders και του ανακοινώνει την παραίτησή του από την Ακαδημία στην περίπτωση που δεν ανακαλέσει τη σχετική απόφαση.

-/09: Παρεμβάσεις του Μ.Θ. για το Μακεδονικό σε Ευρωπαϊκές εφημερίδες, Le Monde Γαλλία,  Der Spiegel Γερμανία. Στο Spiegel θέτει και το ζήτημα της ηγεμονίας της Γερμανίας στην Ευρώπη και των Ελληνογερμανικών σχέσεων.

1993

-/02: Ο Μ.Θ. παραιτείται από βουλευτής. O Θεοδωράκης βρίσκεται πλέον ελεύθερος απ’ όλες του τις πολιτικές υποχρεώσεις να μπορεί να συγκεντρωθεί και πάλι στη μουσική του.


-/03: Αναλαμβάνει καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ και δίνει πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τη θέση αυτή αναδιοργανώνει εκ θεμελίων τα μουσικά σύνολα, που βρίσκονται σε κακά χάλια. Σε διάστημα δεκαοκτώ μηνών, ο Θεοδωράκης κατορθώνει να δημιουργήσει δύο από τα καλύτερα μουσικά σύνολα της χώρας. Η ορχήστρα “ελαφριάς μουσικής” γίνεται τώρα “Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής”, και η χορωδία της ΕΡΤ τελειοποιείται. Δίνει πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με τη Συμφωνική Ορχήστρα ξεκινά μια νέα περιοδεία, με το σύνθημα  “Μουσική χωρίς σύνορα” και πραγματοποιεί επτά ταξίδια στο εξωτερικό – Κάϊρο, Φεστιβάλ της Καρχηδόνας στην Τυνησία. Κωνσταντινούπολη, Κολονία. Την επόμενη χρονιά αναλαμβάνει μια περιοδεία στις ΗΠΑ και Καναδά, με 150 μουσικούς και τραγουδιστές, που διαρκεί έναν μήνα και σημειώνει τεράστια επιτυχία. Επίσης ξεκινά μια συ­νεργασία με μεγάλες ορχήστρες συμφωνικής μουσικής του εξωτερικού, οι όποιες παρουσιάζουν συμφωνικά του έργα υπό τη διεύθυνσή του (Πρώτη Συμφωνία, Καρνα­βάλι., Raven, Canto General, Requiem, Piano Concerto, Adagio, Zorbas ballet, κ.ά.).


22/04: Ο Θεοδωράκης επισκέπτεται το τάφο του Πάμπλο Νερούδα. Ο Pablo Neruda (1904-1973) είναι θαμμένος μαζί με τη σύζυγό του, Matilde Urrutia, στον κήπο του σπιτιού του, γνωστό ως Casa de Isla Negra. Το Isla Negra (μαύρο νησί) είναι μια παράκτια περιοχή 110 χιλιόμετρα δυτικά του Σαντιάγο στην οποία ζούσε για μεγάλες περιόδους από το 1939 μέχρι το θάνατό του το 1973 ο Πάμπλο Νερούντα. Ο Μ.Θ. μαζί με τους τραγουδιστές που τον συνόδευαν απέθεσαν λουλούδια στον τάφο, ενώ από τα μεγάφωνα ακουγόταν η «Επιστροφή των πουλιών».

22/04: Ο Μίκης διευθύνει το Canto General στο Teatro Monumental  στο Σαντιάγκο της Χιλής στο Διεθνές Φεστιβάλ θεάτρου των Εθνών 20 χρόνια μετά. Το έργο είχε προγραμματιστεί, σε συνεννόηση με το Χιλιανό ποιητή Πάμπλο Νερούδα και με την προτροπή του προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε να παρουσιαστεί το 1973, όμως μεσολάβησε το πραξικόπημα εναντίον του Αλιέντε και δεν έγινε συναυλία. Συμμετείχαν οι ορχήστρες Orquesta Sinfonica de Chile, Orquesta Filarmonica de Santiago, οι χορωδίες Coro Ars Viva, Santiago & Coro Sinfonico de la Universidad de Chile, οι ερμηνευτές η Arja Saijonmaa και ο Πέτρος Πανδής.


11/05: Συναυλία με τα έργα “3η Συμφωνία”, “Έρως και Θάνατος” με τη Μαρκέλλα Χατζιάννο στο Montreal Καναδά.

1993-5-11 Συναυλία με τα έργα “3η Συμφωνία”, “Έρως και Θάνατος” με τη Μαρκέλλα Χατζιάννο, Καναδάς, Montreal


16/05: Ο πρόεδρος της Γαλλίας François Mitterand επισκέπτεται τον Μ.Θ. στο σπίτι του στο Βραχάτι.


6/07: Πρεμιέρα της Μήδειας στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, με τους σολίστες Κατερίνα Οικονόμου, Ζάχος Τερζάκης. Σκηνοθεσία Σπύρος Ευαγγελάτος.

1993-7-6, Ο Μ. Θ., στο Ηρώδειο με τους σολίστες στη «Μήδεια» Κατερίνα Οικονόμου, Ζάχο Τερζάκη

13/09: Γιορτάσθηκε πανηγυρικά στο Όσλο η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων παρουσία των Πέρες και Αραφάτ με την παρουσίαση του Μαουτχάουζεν και του Ύμνου για την Παλαιστίνη που έγραψε ο Θεοδωράκης, ως αναγνώριση και της δικής του συμβολής στην υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή αυτή.


1/10: Μια ιστορικής σημασίας συναυλία έδωσε ο Μ.Θ. στο Ηρώδειο. Σ’ ένα κατάμεστο Ηρώδειο παρουσίασε το “Άξιον Εστί”, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από τη πρώτη παρουσίαση του ίδιου έργου, που είχε γίνει στις 13 Οκτωβρίου του 1964 στο θέατρο Κοτοπούλη με την συμφωνική ορχήστρα και χορωδία της ΕΡΤ και την παιδική χορωδία της Λάρισας. Ερμηνευτές – τραγούδι ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, αφηγητής, ο Νικήτας Τσακίρογλου, και ψάλτης ο Ανδρέας Κουλουμπής. Στη συναυλία παρουσιάστηκαν επίσης τα «Επιφάνεια» με το Μανόλη Μητσιά και το «Mauthausen» με τη Νένα Βενετσάνου.

25/10: Ο Μ.Θ. διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τη χορωδία της ΕΡΤ στο φεστιβάλ “Europa – musicale” στο Μόναχο. Το κοινό επευφημεί και χειροκροτεί όρθιο την παρουσίαση της Σουίτας Ζορμπάς, πάνω στη μουσική που διασκεύασε το 1988 για το ομώνυμο μπαλέτο.

1994

6/3: Θάνατος της Μελίνας Μερκούρη (γένν. 1924) στη Νέα Υόρκη. Η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός και ερμηνεύτρια συνεργάστηκε αρχικά με το Μίκη Θεοδωράκη και ερμήνευσε τα τραγούδια του στην ταινία “Φαίδρα” του Ζυλ Ντασέν όπου πρωταγωνιστούσε. Αργότερα στην περίοδο της χούντας, η Μελίνα στο εξωτερικό δραστηριοποιήθηκε στον αντιδικτατορικό αγώνα και στάθηκε στο πλευρό του Θεοδωράκη, όταν εκείνος  απελευθερώθηκε και πήγε στο Παρίσι το 1970. Συνεργάστηκαν και στον αγώνα και στη μουσική.

Μελίνα Μερκούρη – Μίκης Θεοδωράκης, στιγμιότυπα

 


4/05: Από το  Αμερικανικό Κογκρέσο  εκδίδεται ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο καλωσορίζει στις ΗΠΑ και χαιρετίζει το Μίκη Θεοδωράκη και την 150μελή Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι ο συνθέτης Μ.Θ., επιστρέφει στη Βόρεια Αμερική μετά από μια απουσία σχεδόν 2 δεκαετίες, … ότι είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη μουσική ιδιοφυΐα και θεωρείται ως ο μεγαλύτερος εν ζωή συνθέτης της Ελλάδας…, και ότι συνδυάζει το εξαιρετικό καλλιτεχνικό του ταλέντο με μια βαθιά αγάπη της χώρας του, την ενίσχυση της διεθνούς ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον όπως και για την καταπολέμηση της παιδικής πείνας στο κόσμο. Το ψήφισμα με τιμητική πλακέτα επιδίδεται στο Μ.Θ. στην Ουάσιγκτον.

– Επίσης κατά την περιοδεία του στην Αμερική και τον Καναδά, η Εθνοσυνέλευση του Κεμπέκ τιμά το Μ.Θ. “για την προσφορά του στον πολιτισμό και τους αγώνες του για τον Άνθρωπο”.

5-8/05: Τρεις συναυλίες με το «Άξιον Εστί» στη Νέα Υόρκη στο Carnegie Hall, στο Avery Fisher Hall και στο Μπρούκλιν . Ερμήνευσαν Μαρία Φαραντούρη, Πέτρος Πανδής, Κώστας Καζάκος, Nadia Weinberg.


15/06: Θάνατος του Μάνου Χατζιδάκι (γένν. 1925). 9 χρόνια μετά, στην επέτειο του θανάτου του, ο Μ.Θ. γράφει ένα «εγκώμιον» για τη φιλία τους, τα κοινά τους όνειρα, τους παράλληλους μουσικούς τους δρόμους. Μια από καρδιάς εξομολόγηση, αφιερωμένη στον φίλο που έφυγε. Γράφει: «…Ο Χατζιδάκις ήταν «διαφορετικός» και ήταν περήφανος γι’ αυτό και είχε τη μεγάλη δύναμη να το δείχνει σε πολύ δύσκολους καιρούς, γιατί το θεωρούσε πράξη ελευθερίας και ολοκλήρωσης. Θα έλεγα ότι ήταν διαφορετικός παντού και σε όλα. … Ήταν μια αυθεντία. Μια μοναδική περίπτωση ανθρώπου που σε καθήλωνε μονάχα με ένα βλέμμα. Εμένα προσωπικά, πέραν όλων των άλλων, με γοήτευε. Ναι, ήταν ένας γόης. Ως άνθρωπος, ως διανοούμενος και ως συνθέτης. Και νομίζω ότι αυτή η γοητεία αποτελεί την πεμπτουσία της μουσικής του που αναστατώνει τις αισθήσεις και τη σκέψη μας. Τον κάνει απολύτως οικείο και παράλληλα τόσο διαφορετικό – τόσο πιο σημαντικό – από όλους εμάς. Ένα δώρο των θεών στη χώρα μας, που με μικρούς συνδυασμούς ήχων τόσο προσωπικών, δηλαδή με τις μαγικές του μελωδίες, φτάνει στα βάθη της εθνικής συλλογικής μας ευαισθησίας, ρουφάει το μεδούλι της και μας το δωρίζει με αθάνατα έργα που θα φωτίζουν πάντα τους ανθρώπους, Έλληνες και αλλοδαπούς…»

Μίκης Θεοδωράκης: Μάνου Χατζηδάκι εγκώμιον


17/06: Ο Μίκης υποβάλλει την παραίτηση του από τη θέση του Γενικού Διευθυντή Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ. “Πραγματοποιήσαμε κάτι τόσο θαυμάσιο. Είχαμε στήσει έναν χώρο που έμοιαζε με μελίσσι, αλλά όλα αυτά, πάει, τέλειωσαν τώρα”, λέει σχολιάζοντας αναδρομικά τη θητεία του ως μουσικός διευθυντής της ΕΡΤ. Ως κύριο επιχείρημα για την παραίτησή του ο Θεοδωράκης πρόβαλε, τον “μπερλουσκονισμό”, τον ασφυκτικό έλεγχο γνωστών μεγαλοεκδοτών στο μουσικό γίγνεσθαι του τόπου. Απερίσπαστος πλέον θα αφοσιωθεί στη μουσική δημιουργία (1995) συνθέτοντας Λυρικές Τραγωδίες όπως η «Μήδεια», η «Ηλέκτρα», η «Αντιγόνη» και θα περιοδεύσει όλο τον κόσμο σε συναυλίες, με έργα συμφωνικά, μετασυμφωνικά αλλά και με τραγούδια.


1994-10-30 Χορωδιακό φεστιβάλ Λάρισας30/10: 10ο Χορωδιακό φεστιβάλ Λάρισας. Αφιέρωμα στον Μ.Θ. από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Συναυλία υπό τη διεύθυνση Δ. Καρβούνη, με τραγούδια του Θεοδωράκη από τα έργα «Επιτάφιος» «Mauthausen» «Άξιον Εστί» και «Παιδικά Τραγούδια»

Το ίδιο έτος (1994) κυκλοφορεί το έργο του Μ.Θ., 40 Τραγούδια για παιδιά και παιδάκια που έγραψε νέος (1937-1953), με την Παιδική Χορωδία και Ορχήστρα Δημοτικού Ωδείου Λάρισας υπό τη Διεύθυνση Δ. Καρβούνη.


Επίσης το 1994: Κυκλοφορεί το έργο του Μ.Θ., Πολιτεία Γ’ σε Στίχους: Μάνου Ελευθερίου, Λίνα Νικολακοπούλου, Δημήτρης Κεσίσογλου. Τραγούδι: Μανώλης Μητσιάς, Δήμητρα Γαλάνη

1995

1995: Πολλές οι πολιτικές παρεμβάσεις με συνεντεύξεις και άρθρα του Μίκη Θεοδωράκη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πολλές και μαζικές εκδηλώσεις γιορτασμού των 70 του χρόνων .

1995: Κυκλοφορεί ο Ε’ Τόμος της αυτοβιογραφίας του Μ.Θ. ”ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ” από τις Εκδόσεις «Κέδρος»


28/01: Ο Μ.Θ.  είναι ο φιλοξενούμενος δύο συνεχόμενων εκπομπών της γνωστής μουσικής σειράς της ΕΤ-2 “Αυλαία” με το Γιώργο Κυβέλλο. Μαζί με τη συνέντευξη ο Μ.Θ. με τη 16μελή ορχήστρα του παρουσίασε μερικά από τα καλύτερα τραγούδια του. Τα τραγούδια του ερμήνευσαν οι: Μαρία Φαραντούρη, Αλκηστις Πρωτοψάλτη, Μανώλης Μητσιάς, Νένα Βενετσάνου, Βασίλης Λέκκας, Πέτρος Γαϊτάνος,η Παιδική Χορωδία του Δ. Τυπάλδου και ο ίδιος ο συνθέτης.


 

15/02: Τιμητική εκδήλωση από τον σύνδεσμο για την καταπολέμηση του διαβήτη στο ξενοδοχείο “Intercontinental”

17/2: Ο Μίκης εγκαθίσταται και πάλι στο Παρίσι και αφιερώνεται στη σύνθεση των Λυρικών Τραγωδιών (Όπερες). Έχει συνθέσει ήδη τη ΜΗΔΕΙΑ και την ΗΛΕΚΤΡΑ και από τον Μάϊο συνεχίζει με την ΑΝΤΙΓΟΝΗ. Παράλληλα από κει εξορμά και πραγματοποιεί συναυλίες σ’ όλο τον κόσμο με έργα συμφωνικά, μετασυμφωνικά, αλλά και τραγούδια.


19/03: Παρουσίαση στο Studio Νεφέλη του κύκλου τραγουδιών ΑΣΙΚΙΚΟ ΠΟΥΛΑΚΗ σε στίχους του Μιχάλη Γκανά.  Τραγουδά ο Βασίλης Λέκκας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης παρουσιάζει το “Ασίκικο Πουλάκη”


2/05: Παγκόσμια πρεμιέρα της Λυρικής Τραγωδίας – Όπερας «Ηλέκτρα» του Μ.Θ. σε λιμπρέτο Σπύρου Ευαγγελάτου από την ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή κατά τη νεοελληνική μετάφραση του Κ. Χ. Μύρη στο δημοτικό θέατρο του Λουξεμβούργου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Λουξεμβούργο, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης -1995», με την όπερα Βιέλκι του Πόζναν (Opera Wielki of Poznan) με Director: Marek Weiss-Grzesinski, και conductor: José Maria Florencio jr., Elektra – Wita Nikołajenko, Klytajmestra – Ewa Werka, Pedagog – Marian Kępczyński

Παγκόσμια πρεμιέρα της Λυρικής Τραγωδίας – Όπερας «Ηλέκτρα» του Μ.Θ.

Η συνέχεια Ηλέκτρας


5/05: Πρεμιέρα της γερμανικής διασκευής της Μήδειας από την κρατική όπερα του Μάινινγκεν (Meiningen) της Θουριγγίας στη Γερμανία. Σκηνοθεσία: Ζάχος Τερζάκης Μουσική Διεύθυνση: Στέφανος Τσιαλής. Στο ρόλο της Μήδειας η Laurie Gibson και του Ιάσωνα ο Ζάχος Τερζάκης.


7/05: Παρουσίαση της καντάτας «Μαουτχάουζεν» (Mauthausen-Cantata) στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αυστρία με αφορμή τα 50 χρόνια από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Συμμετείχαν η Μαρία Φαραντούρη, η Νεανική χορωδία του Haag και η χορωδία του Herbstagge Blindenmarkt της Αυστρίας. Ο Μ.Θ. ξεκινά από εκεί μια νέα περιοδεία στην Ευρώπη με τη Μαρία Φαραντούρη. Το ίδιο έργο ανέβηκε την επομένη μέρα (8/5) στο Τελ Αβίβ σε συναυλία με την Elinoar Moav Veniadis και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ υπό τη διεύθυνση του Yossi Ben-Nun.


29/07: Πολυάριθμες συναυλίες στην Ελλάδα και σ’ όλη την Ευρώπη με αφορμή τη συμπλήρωση των 70 του χρόνων του συνθέτη.

29/07: Μια ιστορική συναυλία στο Μόναχο. Βασιλική πλατεία του Μονάχου, στην επέτειο των 70 χρόνων του Μ.Θ., η σουίτα μπαλέτου ΑΛΕΞΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ με την κρατική ορχήστρα Αθηνών και τη χορωδία της ΕΡΤ διευθύνει ο συνθέτης. Ερμηνεύει η σοπράνο Ελένης Μιχαλοπούλου. Εμφανίζεται ο Anthony Quinn.

Ο Μίκης Θεοδωράκης γιορτάζει τα 70 χρόνια του, με το Ζορμπά στο Μόναχο

 


29/07: Γεια σου Μίκη. Κείμενο του Γιάννη Ρίτσου δημοσιευμένο στην Ελευθεροτυπία με αφορμή τα 70 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη.

«Μίκης Θεοδωράκης: ο πολυτάλαντος, ο πολυδιάστατος, ο πολυσύνθετος, ο πολυδύναμος. Όλα σ’ αυτόν είναι μεγάλα: ανάστημα, χέρια, πόδια, φωνή, γέλιο, κίνηση – όλα στον υπερθετικό βαθμό. Είναι απ’ αυτούς που όταν χορεύουν στην πλατεία μέσο στο σπίτια τρέμουν τα ταβάνια και κουδουνίζουνε τα γυαλικά στα ράφια.

Ρωμιός. Γνήσιος Ρωμιός. Κι έχει πάντα κρεμασμένο στον κόρφο του. σε χοντρό, λαϊκό, τσαγκαράδικο σπάγκο (κι όχι σε χρυσή αλυσιδίτσα) γκόλφι του την Ελλάδα. Κι η Ελλάδα αναγνωρίζει στο έργο του το πρόσωπά της.

Ο Μίκης. στον οραματικό δυναμισμό του, έχει κάτι απ’ Μογιακόβσκη. απ’ τον Ουγκώ και τον Μπετόβεν. Ούτε στιγμή δε θα βρούμε το ΜΙκη σε χαλάρωση. Πάντα σε έξαρση. Ένας παλαιστής. Ένας ακάματος αγωνιστής. Φλέβες, νεύρα, μυώνες νεύμα της ιστορίας, σε κάθε νεύμα απ’ το “μέσα” του «(…) έβγαλε από τις σκοτεινές, βαρύθυμες βιβλιοθήκες (την ποίηση) και την έφερε ώς το τραπέζι του λαού…

Ας μη νομιστεί ότι επιχειρώ να δώσω ένα υποτυπώδες έστω πορτραίτο του Μίκη. Ούτε την πρόθεση ούτε την ικανότητα έχω. Ο δημιουργικός του “Φανατισμός” είναι τέτοιος που δε χωράει σε χαρακτηρισμούς και σχήματα. Κι είναι να θαυμάζεις πόσο τεράστια δύναμη θα πρέπει να διαθέτει ο ίδιος για να μπορεί να οργανώνει και να μορφοποιεί αισθητικά την εκρηκτική του δύναμη. Κι όμως ετούτη η δύναμη που χαστουκίζει κατά πρόσωπο κάθε μεγάλη και μικρή αδικία, ξέρει στιγμές στιγμές ν’ απαλαίνει και να θωπεύει κάθε καλό κι ωραίο του κόσμου τούτου κι αυτής της εποχής, γιατί μες στις τροχιές φλέβες της δύναμής του κυκλοφορεί σαν αίμα μια παιδική σχεδόν αθωότητα • το πείσμα και το χαμόγελο ενός αγέραστου παιδιού- που “αθωώνει” τη σεισμικότητά του (…).

Ο δονούμενος Μίκης, με τη μπαγκέτα στο χέρι, σαν μ’ ένα μαγικό ραβδί, αγγίζει κατευθείαν την καρδιά του λαού, την καρδιά των λαών, διευθύνοντας και πραγματώνοντας ένα θαύμα – ένα θαύμα που εδραιώνει την πίστη πως είναι κατορθωτή η αγάπη, η ευτυχία, η ειρήνη, η ελευθερία.

Μέσα στη μουσική του Μίκη (έντεχνη, λαϊκή και συμφωνική) συνθέτονται οι κοινωνικές και προσωπικές του αντιφατικότητες κι αποθεώνεται η πανανθρώπινη ομοψυχία κι ομοθυμία (…).

Ένα άλλο, ιδιαίτερα τιμητικό κεφάλαιο της προσωπικότητας του Θεοδωράκη είναι η προσφορά του στην ποίηση, που, με τη μουσική του, την έβγαλε απ’ ης σκοτεινές, βαρύθυμες βιβλιοθήκες, την έβγαλε στον καθαρόν αέρα και την έφερε ώς το τραπέζι του λαού, πλάι στο ποτήρι και το ψωμί.

Μα τι να πει κανείς για το Μίκη; Τι να πρωτοπεί; Ένα ακατάπαυστο μονάχα χειροκρότημα κι ένα μεγάλο.

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΙΚΗ!


16-18/08: Συμπόσιο για το έργο του Μ.Θ. στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης


2-3/09: Συναυλία αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη για τα 70 του Χρόνια στο Ηρώδειο με την Metropole Orchestra του Hilversum της Ολλανδίας. Σολίστ ο Γιώργος Νταλάρας Συμμετείχε η Χορωδία Fons Musicalis. Διεύθνση Dick Bakker. Μπουζούκια έπαιξαν ο Λάκης Καρνέζης με ο Κώστας Παπαδόπουλο. Η συναυλία μεταδόθηκε σε μαγνητοσκόπηση τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ενώ ο δίσκος κυκλοφόρησε σε δυο εκδόσεις από την Εmi Classics. Μια σε διπλό βινύλιο και cd και μια σε μονό cd με τίτλο «Tribute to Mikis Theodorakis».


18/9: Συναυλία αφιέρωμα στον Μ.Θ. στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο. Μια μεγάλη συναυλία σ΄ένα κατάμεστο Καλλιμάρμαρο στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων του συνθέτη. Παρουσίασαν η Μάρω Κοντού, ο Γιώργος Κιμούλης και ο Γιάννης Μπέζος και τραγούδησαν με αλφαβητική σειρά οι: Αλέξια, Χάρις Αλεξίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Αρλέτα, Πέτρος Γαϊτάνος, Γλυκερία, Νάντια Γουάινμπεργκ, Κώστας Θωμαΐδης, Γιάννης Θωμόπουλος, Αλίκη Καγιαλόγλου, Αντώνης Καλογιάννης, Κώστας Καράλης, Ηλίας Κλωναρίδης, Σταμάτης Κόκοτας, Μαρίζα Κωχ, Βασίλης Λέκκας, Μανώλης Λιδάκης, Μαίρη Λίντα, Γιώτα Λύδια, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μανώλης Μητσιάς, Σοφία Μιχαηλίδου, Βίκυ Μοσχολιού, Μάνος Μουντάκης, Θανάσης Μωραΐτης, Γιώργος Νταλάρας, Πέτρος Πανδής, Πόλυ Πάνου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Λάκης Παππάς, Έλλη Πασπαλά, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Μελίνα Τανάγρη, Διονύσης Τσακνής, Μαρία Φαραντούρη, Γρηγόρης Μπιθικώτσης και ο Μ.Θ.


-/09: Ιωνικές Γιορτές 1995 –  Τιμή στο Μίκη Θεοδωράκη από το Δήμο Νέας Σμύρνης. Συναυλία στο γήπεδο Πανιωνίου με την Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης” και πολλοί ερμηνευτές.


4/10: Η Ομογένεια των ΗΠΑ του απονέμει το βραβείο «Φειδιππίδης» στο Μ.Θ.


11/11: Το τελευταίο δημόσιο κείμενο του Οδυσσέα Ελύτη πριν από το θάνατό του αφορά στον Μ.Θ. και τη συνεργασία τους. «Στις δέκα φουρτούνες μια μόνο υπάρχει περίπτωση να σε σώσει από πιθανό ναυάγιο. Χρειάζεται χέρι επιτήδειο που να ξέρει να βουτήξει μες στην καταιγίδα και να τραβήξει έξω το ευπαθές πουλί. Είναι πάνω σε μια τέτοια στιγμή ακριβώς, που άπλωσε το χέρι του απ’ το Παρίσι ο Μ.Θ. για να ανασύρει το νεογέννητο “Άξιον Εστί” και να του δώσει μια δική του μουσική έκφραση», γράφει ο ποιητής στις 11 Νοεμβρίου του 1995, σ’ ένα κείμενο που προορίζεται για ένα τεύχος του περιοδικού «Ελίτροχος», αφιερωμένο στα 70 χρόνια του Μ.Θ. Προφανώς, αναλογιζόμενος τις περιπέτειες του έργου, από την ώρα που πρωτοεκδόθηκε ως ποιητική συλλογή, μέχρι τη στιγμή που κατάφερε να γίνει εθνικό τραγούδι των Ελλήνων από το Μ.Θ.


-/11: Περιοδεία στην Αυστραλία.

24/11: Συναυλία στο Sydney Town Hall με τη Μαρία Φαραντούρη

Νοέμβρης 1995, ο Μίκης Θεοδωράκης περιοδεύει στην Αυστραλία


13/12: Πεθαίνει ο σκιτσογράφος, γελοιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, ζωγράφος Μποστ – Μέντης Μποσταντζόγλου (γένν. 1926). Φίλος και συνοδοιπόρος του Μ.Θ. καλλιτεχνικά και πολιτικά, ο Μποστ είχε φιλοτεχνήσει εξώφυλλα δίσκων του (Επιτάφιος, Λιποτάκτες, Επιφάνια, Διόνυσος), είχε γράψει στίχους σε τραγούδια του όπως «Η νήσος των Αζορών» και «Η ρομβία» που ηχογραφήθηκαν το 1961 με ερμηνευτή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση.

1996

1996: Συγκέντρωση υπογραφών με Zülfü Livaneli σε Ελλάδα και Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο Zülfü Livaneli, είναι συνθέτης, συγγραφέας, πολιτικός, σκηνοθέτης, φίλος, μαχητής για την τουρκοελληνική φιλία. Είναι ο ιδρυτής, μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη, της Επιτροπής Τουρκοελληνικής Φιλίας.


3/01: Διευθύνει την Ορχήστρα της Όπερας του Θεάτρου Μπολσόι στη Μόσχα παρουσιάζοντας το Raven σε μορφή μπαλέτου σε χορογραφία Βασίλιεφ.

1996-1-3, Ο Μ.Θ. στο θέατρο Μπολσόι με τον Vassiliev και τον πρέσβυ Ροδουσάκη

14/03: Ο Μίκης τιμάται με τον τίτλο του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας (Officer of the Légion d’Honneur) από το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν. Η τιμή αποδίδεται στην Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα.


18/03: Φεύγει από τη ζωή ο ποιητής του «Άξιον Εστί» ο Οδυσσέας Ελύτης (Οδυσσέας Αλεπουδέλης, 1911 – 1996). Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές. Στο παρεκκλήσι του Α’ Νεκροταφείο, τον αποχαιρέτησαν οι συγγενείς του, οι φίλοι, κι όλοι όσοι τον αγάπησαν. Ευτύχησε να δει το έργο του «Άξιον Εστί» που μελοποίησε ο Μ.Θ. να γίνεται ο νέος εθνικός ύμνος της Ελλάδας. Ο Μ.Θ. το χαρακτήρισε «σαν τη Βίβλο του Ελληνικού Λαού και δίκαια το θεωρώ σαν ένα επαναστατικό, ίσως το πιο επαναστατικό από όσα έργα έχουν ως τώρα γραφτεί. Αν θεωρούμε βεβαίως την Αποκάλυψη σαν την πιο επαναστατική πράξη στη Ζωή.»


27/05: Ο Μ.Θ. αναγορεύεται σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Αθηνών


31/05: Απονέμεται στο Μ.Θ. το Χρυσό Μετάλλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης επί Πρυτανείας του Καθηγητή Γιώργου Γραμματικάκη. Στην ευχαριστήρια ομιλία του ο Μ.Θ. αναφέρεται στις Λυρικές του Τραγωδίες και επισημαίνει: «Πράγματι, μπορώ να πω ότι αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο κρισιμότερο ίσως στάδιο της συνθετικής μου προσπάθειας. Έχω ολοκληρώσει τη σύνθεση της Λυρικής Τριλογίας: Μήδεια, Ηλέκτρα, Αντιγόνη (που με την προσθήκη του Κώστα Καρυωτάκη ίσως στο μέλλον να παρουσιάζεται και ως Τετραλογία) και τώρα βρίσκομαι στο κρίσιμο σημείο του περάσματος αυτού -του καινούριου συνολικού έργου στον ελληνικό λαό. Η συγκυρία το έφερε έτσι ώστε σε δύο μήνες από σήμερα να παρουσιαστεί η Ηλέκτρα στο Ηρώδειο, εγκαινιάζοντας έτσι τη συνεργασία μου με τον Νίκο Κούνδουρο… Σήμερα έφτασε για μένα η στιγμή να καταστήσω το ελληνικό κοινό κοινωνό του νέου έργου μου: της Λυρικής Τριλογίας. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, δεδομένου ότι αυτή τη φορά έχω απομακρυνθεί από όλα τα οικεία ακούσματα με τα οποία κέρδιζα απ’ την πρώτη στιγμή την εμπιστοσύνη του Έλληνα ακροατή. … Στην Τριλογία, ο νέος μύστης της μουσικής μου, όπως θα τον επιθυμούσα και θα τον ήθελα, θα πρέπει να κάνει μια πολύ μεγάλη διανοητική και ψυχική προσπάθεια προκειμένου να αντλήσει την αισθητική του απόλαυση από καινούρια γι’ αυτόν στοιχεία.»


27-30/07: Συναυλία στον Καθεδρικό ναό στο Passau Γερμανίας με τα έργα “Requiem” και “3η Συμφωνία” του Μ.Θ. από τη Συμφωνική Ορχήστρα και χορωδία Passau.

1996-7-27, Συναυλία στον Καθεδρικό ναό στο Passau Γερμανίας με τα έργα Requiem και 3η Συμφωνία

31/07: Πρεμιέρα στην Ελλάδα της Λυρικής Τραγωδίας «Ηλέκτρα» στο Ηρώδειο, σε σκηνοθεσία Νίκου Κούνδουρου. Το έργο διεύθυνε ο συνθέτης. Ο ίδιος θα πει πριν δυο μήνες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. «Η συνεργασία μου στο ανέβασμα της Ηλέκτρας με τον Νίκο Κούνδουρο μπορεί να σημάνει την απαρχή μιας νέας προσπάθειας, που θα φέρει το ευρύ ελληνικό κοινό κοντά στον κόσμο των νέων λυρικών έργων, που σε σχέση με το Άξιον Εστί, το Πνευματικό Εμβατήριο ή το Canto General ανήκουν κι αυτά στα μεγάλα λαϊκά ορατόρια, με τη διαφορά ότι εδώ έχουμε ένα νέο στοιχείο: το δράμα, τα τραγικά πρόσωπα, τις βίαιες συγκρούσεις και την εμφάνιση του αρχαίου χορού με σύγχρονους αισθητικούς τρόπους, που θα πρέπει να τον ταυτίζουν με την πνευματική και ψυχική φόρτιση του Έλληνα θεατή-ακροατή. Είθε αυτή η πρώτη απόπειρα -το πρώτο ουσιαστικό πείραμα προς την κατεύθυνση μιας λαϊκής λυρικής τραγωδίας- να μας φέρει όλους πιο κοντά στον άφταστο κόσμο των αρχαίων τραγικών και παράλληλα να σημάνει την αποκάλυψη ενός καινούριου νεοελληνικού μουσικού – ποιητικού – δραματικού κόσμου, που να εμπλουτίσει τη συμμετοχή και τη συνεισφορά μας στην εξέλιξη της μουσικής των λαών.»


5/10: Συναυλία με τον «Συνασπισμό», Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας Αθήνα

1996-10-5, Μίκης Θεοδωράκης, Βασίλης Λέκκας, Λεωνίδας Κύρκος με τη φυσαρμόνικα

22/10: Πρεμιέρα στη Γερμανία της Λυρικής Τραγωδίας «Ηλέκτρα» του Μ.Θ. στο θέατρο της Χεβρώνας στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Ήταν μια παραγωγή του θεάτρου Πόζναν. Ο συνθέτης παρευρέθηκε στην παράσταση.


15/11: Τιμητική εκδήλωση για το Μ.Θ. στο Πανεπιστήμιο Πάτρας. Ο Πρύτανης Στ. Αλαχιώτης απένειμε στον Μ.Θ. το μετάλλιο του Πανεπιστημίου.


23/11: Συναυλία με το “Canto General” στο Μόναχο με τη Φιλαρμονική του Μονάχου. Διευθύνει ο Μ.Θ.


7/12: Φεύγει από τη ζωή ο αδελφός του Μίκη, Γιάννης, στα 64 του χρόνια. Ο Μίκης στέκεται στο πλευρό του αγαπημένου αδερφού του όλες τις τελευταίες μέρες της ζωής του. Κηδεύεται στον οικογενειακό τάφο στον Γαλατά Χανίων. Ο Μίκης συντετριμμένος αποσύρεται στο Βραχάτι.

Ο Γιάννης Θεοδωράκης γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1932. Αριστερός στις πεποιθήσεις, εντάχθηκε από μικρός στην Εθνική Αντίσταση. Αργότερα εργάστηκε στα περιοδικά Αντί και Δρόμοι της Ειρήνης και στις εφημερίδες Αυγή και Ριζοσπάστης, ενώ υπήρξε ένας από τους δημοσιογράφους που συνέβαλαν στην αποκάλυψη των δολοφόνων του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Μια βαριά απώλεια. Έφυγε ο Γιάννης Θεοδωράκης


1996: -Ολοκληρώνει το έργο του Ραψωδία για Τσέλο και Συμφωνική Ορχήστρα.

– Συνθέτει τα «Λυρικώτερα» σε ποίηση Γιάν­νη Θεοδωράκη.


Κυκλοφορία 1996: -Κυκλοφορεί σε CD στην Ευρώπη η «Πρώτη Συμφωνία» με δική του διεύθυνση, ενώ ήδη έχουν δισκογραφηθεί και κυκλοφορήσει στην Ευρώπη όλα τα βασικά συμφωνικά του έργα.


Κυκλοφορία 1996: «ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ Δ’» Στίχοι : Μάνος Ελευθερίου -Σπύρος Τουπογιάννης, Ενορχήστρωση & Διεύθυνση Παραγωγής  :  Γιάννης Ιωάννου, Τραγούδι Πέτρος Γαϊτάνος, Παραγωγή : Polygram 1996

1997

-/03: MIKIS SINGS HIS SONGS – Θεοδωράκης τραγουδάει τα τραγούδια του. Εγγραφή και πρώτη κυκλοφορία: Μάρτιος 1997

Mikis Theodorakis Sings His Songs – Ο Μίκης Θεοδωράκης Τραγουδάει Τα Τραγούδια (Full Album)


-/03: Διευθύνει το Canto General στη Sauda της Νορβηγίας. Συμμετείχαν δύο χορωδίες, η Ανθρωπιστική και η Σοσιαλιστική Χορωδία του Όσλο.


22/3: Πεθαίνει ο Ανδρέας Λεντάκης, στον οποίο ο Μίκης είχε αφιερώσει τα Τραγούδια του Ανδρέα κατά τη δικτατορία. Ο κόσμος τον συνοδεύει στην τελευταία του κατοικία μ’ αυτά τα τραγούδια.

Μίκης-Ανδρέας. Μια σχέση που σφυρηλατήθηκε μέσα στο χρόνο και τους κοινούς αγώνες


12/4/1997: Στα πλαίσια της συμφιλίωσης της Ελλάδας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο Μίκης Θεοδωράκης επισκέπτεται  τα Σκόπια και διευθύνει στο Εθνικό Θέατρο των Σκοπίων τη μουσική μπαλέτου Ζορμπάς. Τη συναυλία παρακολούθησε ο Πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ, με στελέχη της κυβέρνησής του και τα εγγόνια του Ζορμπά Άννα και Βαγγέλης. Με την ευκαιρία ο Θεοδωράκης επισκέφτηκε και το τάφο του Ζορμπά και κατάθεσε λουλούδια, (φωτ. πάνω). Μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις του με θάρρος διατυπώνει σαφέστατα τις θέσεις που έχει για το Μακεδονικό πρόβλημα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης στα Σκόπια με το Ζορμπά


 

14-23/04: Συναυλίες του Μ.Θ. με το “Requiem” στην Αγία Πετρούπολη. Ηχογραφεί με την State Academic Capella Symphony Orchestra του St. Petersburg το Requiem.

1997-4-14, Πρόβα ηχογράφησης του “Requiem” στην Αγία Πετρούπολη

 


29/4: Πραγματοποιήθηκαν στη Βόννη σειρά συναντήσεων μεταξύ των Μίκη Θεοδωράκη και Zülfü Livaneli και πολιτικών από διάφορες κοινοβουλευτικές ομάδες της Γερμανίας (CDU, SPD, FDP, Green Alliance). Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ εκφωνεί έκκληση για τη συμφιλίωση των δύο γειτονικών χωρών, θεωρεί τους δύο καλλιτέχνες «σύμβολα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης», που με τη νέα τους περιοδεία γίνονται ειδικοί πρέσβεις για την κατανόηση ανάμεσα στα δύο κράτη.

1997-4-29, Θεοδωράκης, Λιβανελί με τον Γερμανό Υπ. Εξ. Κλάους Κίνκελ στη Βόννη

4/5: Η πρώτη θριαμβευτική συναυλία των Μίκη Θεοδωράκη και Zülfü Livaneli, με το σύνθημα «Όλοι μαζί-Birlikte», στο Σπίτι των Πολιτισμών του Κόσμου στο Βερολίνο (Haus der Kulturen der Welt), θα είναι δυστυχώς γι’ αυτόν η τελευταία. Ο Έλληνας συνθέτης υποφέρει από αναπνευστικά προβλήματα και εισάγεται στο νοσοκομείο. Ο Μίκης ακυρώνει όλες τις προγραμματισμένες εμφανίσεις του. Η περιοδεία θα συνεχιστεί χωρίς αυτόν. Η ηχογράφηση της κοινής συναυλίας στο Βερολίνο με τον Λιβανελί, θα κυκλοφορήσει σε CD.

1997-5-4_Together! – Zülfü Livaneli, Mikis Theodorakis


Καλοκαίρι: Αφιερώματα στο Μ.Θ. Δελφοί, Πάτρα, Θεσσαλονίκη (Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997)

Γιωργος Νταλαρας-Μικης Θεοδωρακης / Πατρα 1997. Συμμετεχει η Αφροδιτη Μανου και η χορωδια Δημητρη Τυπαλδου


17/06: Η WDR -περιφερειακή γερμανική τηλεόραση- μεταδίδει ένα ντοκιμαντέρ του Peter Wortmann με τίτλο: “Μίκης Θεοδωράκης: Ο Κρητικός, ο Έλληνας, ο Ευρωπαίος”


4-5/07: Ανεβαίνει στην Επίδαυρο η τραγωδία του Ευριπίδη “Φοίνισσες” με την μουσική του Μ.Θ. (1959), σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη. Τους βασικούς ρόλους ερμηνεύουν: Άννα Συνοδινού, Χρήστος Καυκαρίδης, Στράτος Τζώρτζογλου.


-/11: Κυκλοφόρησε ο πρώτος τόμος του βιβλίου του Μ.Θ. «Μελοποιημένη Ποίηση» που περιλαμβάνει όλα τα τραγούδι του με την τεκμηρίωσή τους.

8/11: Η γιορτή του Μίκη (Μιχάλη) στη μουσική σκηνή “Γραμμές”. Το μεγαλύτερο μέρος του αφιερώματος στον Μίκη Θεοδωράκη όπως μεταδόθηκε από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Τραγουδούν: Λουκιανός Κηλαηδόνης, Αφροδίτη Μάνου, Σωτηρία Λεονάρδου. Συμμετέχουν: Σταμάτης Κόκοτας, Βασίλης Λέκκας, Μανώλης Μητσιάς και ο Μίκης Θεοδωράκης. Συμμετέχει η Λαϊκή Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης.

Η γιορτή του Μίκη Θεοδωράκη στις “Γραμμές” – 8/11/1997


-/11-12: Η Μαρία Φαραντούρη αναλαμβάνει συναυλίες με το Γερμανό συνθέτη Henning Schmiedt και άλλους έξι μουσικούς μια ευρωπαϊκή περιοδεία υπό τον τίτλο: “Poetica” που περιλαμβάνει τους πρόσφατους κύκλους τραγουδιών του Μ.Θ.: “Λυρικότερα” και “Λυρικότατα”.


16/12: Ο Μίκης δωρίζει ολόκληρο το αρχείο του (μουσικό και πολιτικό) στη «Μεγάλη Μουσική Βιβλιο­θήκη της Ελλάδος – Λίλιαν Βουδούρη», του «Συλλόγου: οι Φίλοι της Μουσι­κής», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


1997 κυκλοφορεί: Εκδίδεται το βιβλίο: Ο Πολιτικός Θεοδωράκης (επιμέλεια Παύλου Πετρίδη), εκδόσεις «Προσκήνιο», Αθήνα

1998

19/03: Ομιλία για τον Οδυσσέα Ελύτη στην εκδήλωση Αφιέρωμα στη μνήμη του στην Εθνική Πινακοθήκη

1998-3-19, Ο Μ. Θ. με τον Νίκο Κούνδουρο, Γιώργο Κουρουπό, Σπύρο Σακκά, Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

21/03: Παρουσίαση βιβλίου Παύλου Πετρίδη Ο πολιτικός Θεοδωράκης (1940-1996) στο Βιβλιοπωλείο “Ιανός” στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση στο Βιβλιοπωλείο “Ιανός” για τον πολιτικό Θεοδωράκη. Μίμης Ανδρουλάκης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Διονύσης Σαββόπουλος

-/04: ολοκληρώνει την ηχογράφηση της όπεράς του Ηλέκτρα στην Αγία Πετρούπολη με την State Academic Capella Symphony Orchestra and Choir και Ρώ­σους σολίστ.


4/05: Μια ξεχωριστή συναυλία γίνεται με τη Μαρία Φαραντούρη με το τίτλο: “Άσματα” στο Mondorf Λουξεμβούργου. Μια νέα περιοδεία ξεκίνησε στην Ευρώπη για το Νοέμβρη-Δεκέμβρη 1998. Ένα CD με τον ίδιο τίτλο κυκλοφορεί.


25/05: Ο Μίκης επιστρέφει στη διεύθυνση ορχήστρας και παρουσιάζει στο Queen Elisabeth Hall το «Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα» με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου και την Τατιάνα Παπαγεωργίου ως σολίστ.


-/06: Παρουσιάζεται στην Αθήνα το βιβλίο του Αστέρη Κούτουλα «Ο Μουσικός Θεοδωράκης – Κείμενα – Εργογραφία – Κριτικές 1937-1996» από τις εκδόσεις «Νέα Σύνορα – Α.Α.Λιβάνη». Είναι ο πλήρης κατάλογος της εργογραφίας του Μ.Θ.


15/06: Ένα αφιέρωμα στους ποιητές Γιάννη Ρίτσο, Οδυσσέα Ελύτη και Γιάννη Θεοδωράκη στη Στοά του Βιβλίου, στην Αθήνα. Τραγουδούν: Βασίλης Λέκκας, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Κώστας Θωμαΐδης, Σωτηρία Λεονάρδου, Γιώργος Νταλάρας, Αλέξια, Μαρία Δημητριάδη, Κώστας Μακεδόνας, Μίκης Θεοδωράκης. Παίζει η Λαϊκή Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης”.

Ο Μίκης Θεοδωράκης στη Στοά του Βιβλίου (Ιούνιος 1998) [ερασιτεχνική εγγραφή]


 

22/07: Ο Μίκης διευθύνει, στο Ηρώδειο το μπαλέτο Ζορμπάς, με την ορχήστρα και τη χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε χορογραφία Λόρκα Μασίν.

Playlist: Theodorakis – Zorba the ballet (Herodeion 1998)


24-25/07: Διήμερο αφιέρωμα στο Μ.Θ. στο μικρό θέατρο της Επιδαύρου. Το πρώτο βράδυ, η Μαρία Φαραντούρη τραγούδησε συνοδευόμενη από το μουσικό σύνολο Berliner Instrumentalisten αποσπάσματα από τα έργα: “Poetica”, “Σερενάτες” και “Asmata”, υπό τον τίτλο “Λυρικά άσματα”. Το δεύτερο βράδυ αφιερώθηκε στη συμφωνική μουσική. Η Καμεράτα υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, έπαιξε τα: “Συμφωνιέτα”, “Raven”, με τη Δάφνη Ευαγγελάτου (mezzo-soprano) στο φλάουτο τη Στέλλα Γαδέδη και στο πιάνο τη Καλλιόπη Γερμανού, και την “κατάσταση πολιορκίας”, με τη Μαρία Φαραντούρη και το Κώστα Θωμαϊδη.

Theodorakis concert: Classical Music (Epidaurus 1998) Ερασιτεχνική λήψη


-/09: Ο μαέστρος Daniel Lipnik διευθύνει το Canto General (δραματοποιημένο) στις Βρυξέλες στο Βέλγιο για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την Διακήρυξη των Δικαιωμά­των του Ανθρώπου.


12/09: Ο Μ.Θ. διευθύνει στο Flämmereihalle στο Λιντς της Αυστρίας, τη συμφωνική εκτέλεση του Canto General (σε 6 μέρη), με τη συμμετοχή της Μαρκέλλα Χατζιάνο (mezzo-soprano), της χορωδίας Ad Libitum Choir και της ορχήστρας Orchestra Bruckner Linz.

Mikis Theodorakis ft. Markella Hatziano & Bruckner Orchestra – Canto General (Linz, Austria 1998)


-30/10: Ο Μ.Θ. διευθύνει στη Φιλαρμονική αίθουσα στο Μόναχο, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ουκρανίας στην παγκόσμια πρώτη εκτέλεση της «Ραψωδίας για κιθάρα και ορχήστρα» με σολίστ την Tatiana Vassilieva και τον τον Έλιοτ Φισκ (κιθάρα). Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, ο Nikolai Dyadivra διεύθυνε την εκτέλεση της συμφωνίας No.1 του Μ.Θ.


12/11: Συναυλία με το έργο “Ηλέκτρα” του Μ.Θ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


16/11: ο Μ.Θ. επισκέπτεται της Νότια Αφρική και δίνει συναυλία με το “Άξιον Εστί” στην Πρετόρια. Ερμήνευσαν: Λαϊκός τραγουδιστής – Γιώργος Νταλάρας, Αφηγητής – Γιάννης Φέρτης, Ψάλτης – Ανδρέας Κουλουμπής. Έπαιξε η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης

1998-11-16, Ο Μ.Θ. στην Νότιο Αφρική, συνοδεύεται από τον ΥΠΕΞ Θ.Πάγκαλο

Περισσότερα: Ο Μίκης Θεοδωράκης στην Νότια Αφρική

 


-/12: ή Φιλαρμονική ’Ορχήστρα του Λονδίνου παρουσιάζει στο Queen Elisabeth Hall τα έργα: 11 Πρελούδια για Πιάνο, Μικρή Σουίτα για Πιάνο, 12 Melos (πρώτη παγκόσμια εκτέλεση), Piano Concerto με σολίστ στο πιάνο την Τατιάνα Παπαγεωργίου.


8/12: Αναγόρευση του Μ.Θ. σε επίτιμο διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ στο Μόντρεαλ (UQAM ). Η τελετή πραγματοποιήθηκε στη Βασιλική της Notre-Dame στο Μόντρεαλ. Το Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ με την απόφασή του να τιμήσει το Μ.Θ. όπως είπε η Πρύτανης Paule Leduc, “αποσκοπεί όχι μόνο να τονίσει τη σημασία του μουσικού έργου του καλλιτέχνη, αλλά και να αναγνωρίσει την εξαιρετική συμβολή του στον αγώνα της ελευθερίας και της ειρήνης.”

 

08-11/12: Τρεις συναυλίες στη Βασιλική της Notre-Dame στο Μόντρεαλ με τραγούδια με τη Μαρία Φαραντούρη, μουσική δωματίου, και με τη συμφωνική διασκευή του Canto General, με ερμηνευτές την Μαρία Φαραντούρη και τον Πέτρο Πανδή.


Κυκλοφορία 1998 – Έκδοση: Μελοποιημένη Ποίηση -β’ τόμος: Συμφωνικά, Μετασυμφωνικά, Ορατόρια (Ποίηση), εκδόσεις «Ύψιλον», Αθήνα

1999

27/02: Μετά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η γραμματέας του Οτσαλάν, Σελσί Ντιλάν, η οποία κατηγόρησε την Ελλάδα ότι έπαιξε ενεργό ρόλο στη σύλληψη του αρχηγού του ΡΚΚ, ο Μ.Θ. παρενέβη και κατήγγειλε με οργή όσα ανέφερε η εκπρόσωπος του ηγέτη του ΡΚΚ ­ στην οποία απέδωσε αχαριστία ­ καλώντας την κοινή γνώμη να αγνοήσει συκοφαντίες σε βάρος της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα διευκρίνησε ότι ο ίδιος δεν θα παραστεί στη συναυλία υπέρ των Κούρδων που διοργανώνεται την επομένη στο κέντρο της Αθήνας.


23/03 Κυκλοφορεί ο δίσκος του Μ.Θ. “Litany” με το Βασίλη Σαλέα στο κλαρίνο

Vasilis Saleas – Litany (Mikis Theodorakis) (Full Album)


26/04: Συναυλία του Μ.Θ. στο Σύνταγμα στην Αθήνα ενάντια στο πόλεμο του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία. Στο λόγο του ο Μ.Θ. μεταξύ των άλλων είπε: «…Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι μπαίνουμε σε έναν νέο Μεσαίωνα. Προμηθευτείτε ρουχαλάκια ζεστά, μάς περιμένει ένας ιστορικός παγετός. Από την αρχή των βομβαρδισμών δήλωσα ότι όλα αυτά περί εθνοκάθαρσης είναι προσχήματα. Μοναδικός στόχος τους είναι να μεταβάλουν την αιρετική Γιουγκοσλαβία σε καμένη γη». Για να καταλήξει στο τέλος «Βελιγράδι, τραγουδάμε για σένα, είμαστε στο πλευρό σας, το δίκαιο είναι μαζί σας και το δίκαιο θριαμβεύει».


1/05: Συναυλία της ΓΣΕΕ για την Πρωτομαγιά και για τα 90 χρόνια του Γιάννη Ρίτσου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας  με τον «Επιτάφιο» των Μ.Θ. και Γιάννη Ρίτσου, Τραγούδησαν: Μαρία Φαραντούρη και Μανώλης Μητσιάς, Έπαιξε η Λαϊκή Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης”.

Θεοδωράκη-Ρίτσου: ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ Φαραντούρη-Μητσιάς (συναυλία ΓΣΕΕ, 1999)


3/05: Ο Μ.Θ. προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και υποβάλλει μήνυση κατά «τής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας τον ΝΑΤΟ για εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών από τις 24 Μαρτίου έως την 1Μάη.


16/05: Ο Μ.Θ. ενώθηκε με τις χιλιάδες των πεζοπόρων από την Ξυλοτύμπου μέχρι τη Λάρνακα της Κύπρου, που διαδήλωσαν αλληλέγγυοι με το λαό της Γιουγκοσλαβίας, «Θα αγωνισθώ μαζί σας για επιστροφή στο Βαρώσι. Σαν καλλιτέχνης και σαν άνθρωπος είμαι πάρα πολύ πληγωμένος σήμερα, γιατί αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα έχει να αντιμετωπίσει ένα νέο τέρας…», είπε στη συγκέντρωση. «Νιώθω και παρουσιάζω την υπόθεση της Γιουγκοσλαβίας ως μια ρωμαϊκή αρένα, όπου ο γιουγκοσλαβικός λαός βρίσκεται στο έδαφος με το κοντάρι στο λαιμό και γύρω γύρω οι θεατές να δείχνουν με τον αντίχειρα προς τα κάτω, σαν να λένε “σκότωσε τον σκότωσε τον”»

17/05: Απονέμεται στο Μ.Θ. το Μετάλλιο εξαίρετης προσφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Επίσης ο πρόεδρος της Κύπρου τον κάνει επίτιμο δημότη της Λευκωσίας και της κοινότητας Φαμαγκούστας, που βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.


16/05: «Όχι» στον πόλεμο του ΝΑΤΟ και «αλληλεγγύη» στο λαό της Γιουγκοσλαβίας φώναξαν οι φίλοι της ειρήνης στην Κύπρο. Μαζί με τους πεζοπόρους και ο Μ.Θ.: «Θα αγωνισθώ μαζί σας για επιστροφή στο Βαρώσι. Σαν καλλιτέχνης και σαν άνθρωπος είμαι πάρα πολύ πληγωμένος σήμερα, γιατί αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα έχει να αντιμετωπίσει ένα νέο τέρας…», είπε. «Νιώθω και παρουσιάζω την υπόθεση της Γιουγκοσλαβίας ως μια ρωμαϊκή αρένα, όπου ο γιουγκοσλαβικός λαός βρίσκεται στο έδαφος με το κοντάρι στο λαιμό και γύρω γύρω οι θεατές να δείχνουν με τον αντίχειρα προς τα κάτω, σαν να λένε “σκότωσε τον σκότωσε τον”».


18-22/06: Ο Μ.Θ. στο Βελιγράδι: 21/6 – Ανοικτή συναυλία στη πλατεία της δημοκρατίας, με τη λαϊκή ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης” και Σέρβους μουσικούς και τραγουδιστές με το συμφωνικό Ζορμπά. Την επομένη ο Μ.Θ. συναντά τον Slobodan Milosevic για να μιλήσει για τα προβλήματα σχετικά με την ειρήνη, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.


25/07: Παγκόσμια πρώτη εκτέλεση και ηχογράφηση της όπερας «Κώστας Καρυωτάκης, Οι μεταμορφώσεις του Διονύσου» σε διασκευή του Henning Schmiedt για συμφωνική ορχήστρα στο Φεστιβάλ του Passau στη Γερμανία. Μουσική και λιμπρέτο Μ.Θ. με προσθήκη ποιημάτων του Κώστα Καρυωτάκη και Κώστα Βάρναλη.


6/08: Αρχαία Ολυμπία, θεατρική διασκευή του «Τραγουδιού του Νεκρού Αδελφού», από το Θέατρο ΣΤΟΑ του Θανάση Παπαγεωργίου. Τραγούδι ο Δημήτρης Μητροπάνος. Μουσική επιμέλεια Τάσος Καρακατσάνης. Η μουσική τραγωδία περιοδεύει στην Ελλάδα και την Κύπρο κατά τη διάρκεια του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.


11/08: Αφιέρωμα στον Μίκη στα Χανιά. Παρουσιάζεται το Άξιον Εστί.


27-28/08: Στο Φεστιβάλ των Πρεσπών, συμφωνικές ορχήστρες και χορωδίες από τη Γιουγκοσλαβία, τη Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες εκτελούν το “Ζορμπά” και το “Requiem” του Μ.Θ. Εκεί ανακοινώνεται και η υποψηφιότητα του Θεοδωράκη για το βραβείο ειρήνης Νόμπελ.

1999-8-27, Μ.Θ. και Αντώνης Σαμαράκης στις Πρέσπες

30/09: Παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής «o Ήλιος και ο Χρόνος», με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Ράινερ Κίρσμαν, σε σκηνική διασκευή Ότο Χοφ.


7-11/10: Πρεμιέρα της Αντιγόνης του Μ.Θ. στο Μέγαρο Μουσικής. Μια Όπερα σε δύο πράξεις, βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή. Λιμπρέτο : Μ.Θ. Μουσική Διεύθυνση – Λουκάς Καρυτινός. Σκηνοθεσία – Βασίλης Νικολαΐδης. Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Χορωδία Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ομάδα Χορού «Θεατροκίνηση». Διανομή: Οιδίπους : Γιώργος Παππάς – Χρήστος Αμβράζης, Αντιγόνη: Τζένη Δριβάλα – Μαρίνα Βουλογιάννη, Κρέων: Δημήτρης Κασιούμης, Κορυφαίος: Παύλος Σαμσάκης – Πέτρος Μαγουλάς, Αίμων: Ζάχος Τερζάκης – Αντώνης Κορωναίος, Ιοκάστη: Δάφνη Ευαγγελάτου – Μαρίνα Φιδέλη, Ετεοκλής: Παναγιώτης Αθανασόπουλος – Άρης Παπαγιαννόπουλος, Πολυνείκης: Τ.Χριστογιαννόπουλος – Δημήτρης Σιγαλός


12/10: Τρεις συναυλίες αλληλεγγύης υπέρ των θυμάτων των σεισμών στην Τουρκία και την Ελλάδα (17/8) διοργανώνουν ο Μ.Θ. και ο Zülfü Livaneli, με τη συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη και Βερολινέζων μουσικών. Στην Κωνσταντινούπολη (12/10), στην Αθήνα (13/10) και στο Βερολίνο (15/10)


Κυκλοφορία 1999: Βιβλίο Μελοποιημένη Ποίηση -γ’ τόμος: Όπερες (Ποίηση), εκδόσεις «Ύψιλον», Αθήνα


Κυκλοφορία 1999: ολοκληρωμένα το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Μιχάλη Κατσαρού, “Κατά Σαδδουκαίων”. Έργο αφιερωμένο στη μνήμη του Δημήτρη Δεσποτίδη. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στις 23/2/1983 στο Metropol-Theater Berlin, για την 9η Μπιενάλε του Βερολίνου, της τότε Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Playlist: (1999) ΚΑΤΑ ΣΑΔΔΟΥΚΑΙΩΝ/ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ


Κυκλοφορία 1999: ο δίσκος του Μίκη Θεοδωράκη, «Symphonietta & État de Siège» από τη ζωντανή ηχογράφηση κατά τη συναυλία στην Alte Oper της Φρανκφούρτης, τον Ιανουάριο του 1996. Η Symphonietta είναι έργο που συνέθεσε ο Θεοδωράκης το 1947. Η «Κατάσταση Πολιορκίας» σε ποίηση  Ρένας Χατζηδάκη είναι με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Κώστα Θωμαΐδη.


Κυκλοφορία 1999: ο δίσκος του Μίκη Θεοδωράκη “Ο ήλιος και ο χρόνος” σε ποίηση δική του με τους: Μαρία Φαραντούρη & Rainer Kirchmann

Playlist: Μίκης Θεοδωράκης – Ο ήλιος και ο χρόνος | Mikis Theodorakis – O ilios kai o xronos

2000

00/00: Στο Millennium, στο γύρισμα της νέας χιλιετίας

Μια μεγάλη γιορτή και ένα μεγάλο θέαμα στο ξεκίνημα της νέας χιλιετίας – millenium στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα κορυφώθηκε στο γύρισμα της χιλιετίας με μια συναυλία με τη σουίτα «Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη. Ερμήνευσαν η Μαρία Φαραντούρη και ο Μάριος Φραγκούλης, η ορχήστρα «Εναρμόνια», μαζί με λαϊκή ορχήστρα, που διεύθυνε ο Λουκάς Καρυτινός.

Το θέαμα συμπλήρωναν 5000 προβολείς και πυροτεχνήματα που φώτιζαν τον Παρθενώνα και όλη την Αθήνα σε σκηνοθεσία Gert Hof.


17/02: Ο Μ.Θ. ανακηρύσσεται Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης. Στην ομιλία του κατά την αναγόρευση συνόψισε την μουσική του διαδρομή ως εξής: “…εάν συνόψιζα τη βασική μου πορεία και τούς κύριους στόχους ή εάν, καλύτερα, έθετα το ερώτημα «ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του μουσικού μου έργου», θα απαντούσα: Πρώτον: Η γεφύρωση του εντέχνου με το λαϊκό. Δεύτερον: Η μέθεξη του ελληνικού με το ευρωπαϊκό, του μονοφωνικού με το συμφωνικό. Εκ των υστέρων παρατηρώ ότι οι μετακινήσεις μου από το τραγούδι στο συμφωνικό και τανάπαλιν έγιναν κατά μεγάλα ισόρροπα διαστήματα. Έτσι, από το 1940 έως το 1960, κατά το μεγαλύτερο μέρος ασχολήθηκα με τη συμφωνική μουσική, από το 1960 έως το 1980 με την έντεχνη λαϊκή μουσική και κυρίως με το τραγούδι και, τέλος, από το 1980 έως σήμερα και με τα δύο είδη, με αποκορύφωμα την Τριλογία, τις τρεις λυρικές τραγωδίες Μήδεια, Ηλέκτρα, Αντιγόνη, όπου αποκρυσταλλώνονται όλες οι προηγούμενες τεχνικές. Ο δρόμος που επέλεξα για να καταλήξω στη σύνθεση συμφωνικών έργων με ελληνικό πυρήνα δεν είναι εκείνος των Εθνικών Σχολών και φυσικά ούτε των οπαδών των ποικιλώνυμων τάσεων: αβανγκάρντ, σύγχρονη είτε ηλεκτρονική μουσική. Η εμμονή στη μελοποίηση της ποίησης, μέσα σε κύκλους τραγουδιών, ορατόρια, καντάτες, λαϊκές τραγωδίες, συμφωνίες και όπερες, νομίζω ότι συνέζευξε τη μουσική μου όσο με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του ελληνικού λόγου, όσο και με τα εσωτερικά νοήματα των ποιητών μας, από τον Αισχύλο έως το νεότερο Διονύση Καρατζά. Έτσι μπορώ να πω ότι η μουσική μου σμιλεύτηκε πάνω στον ελληνικό λόγο…»


21/02: Υπογράφεται η συνεργασία των εκδόσεων «Ρωμανός» του Μ.Θ. και του Γερμανικού Εκδοτικού Οίκου Schott για την έκδοση των μουσικών του έργων.


24/02: Ο Μ.Θ. ανακηρύσσεται Επίτιμος διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών. Κατά την τελετή αναγόρευσής του στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. εκφώνησε ένα ευχαριστήριο λόγο με τον οποίο σκιαγράφησε τις συντεταγμένες που οδήγησαν τα βήματα του στο χώρο της μουσικής. Ακολούθησε συναυλία με την Ορχήστρα και τη Χορωδία “Τρισεύγενη Καλοκύρη” του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. υπό την διεύθυνση του σε έργα του ιδίου. Ολόκληρο το “Πνευματικό Εμβατήριο” και αποσπάσματα από άλλα έργα του.


29/02: Παρουσιάζεται στο παλαιό κτήριο της Βουλής στην Αθήνα η πρόταση υποψηφιότητας του Μ.Θ. για το Νόμπελ Ειρήνης 2000, από την επιτροπή που αποτελείται από το θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σκούρτη, Γιώργο Λιάνη και Γιώργο Πανταγιά. Η υποψηφιότητα επικυρώνεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κκ Χριστόδουλο, όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πολλών Δημάρχων, όπως και πολλών άλλων αντιπροσώπων από την Κύπρο την Τουρκία, την ΠΓΔΜ (μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός της Λιούπτσο Γκεοργίεφσκι) και πολλών άλλων χωρών. Η συγκέντρωση των υπογραφών ξεκίνησε στις 3/8/1999. Εκατοντάδες άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, πανεπιστημιακοί, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, δημοσιογράφοι κ. ά. υποστήριξαν την υποψηφιότητα του, τιμώντας “τον όγκο και την ποιότητα του έργου του, το οποίο σε χαλεπούς καιρούς ανύψωσε και ανυψώνει το φρόνημα των αγωνιζομένων για τη δημοκρατία ανά τον κόσμο, σε στιγμές ειρήνης δημιουργεί ευφροσύνη ψυχής και πνεύματος και με την παγκόσμια ακτινοβολία του στάθηκε η μεγάλη ευκαιρία για να γίνει η ελληνική μουσική και ποίηση γνωστή και αγαπητή στα πέρατα του κόσμου”. Την υποψηφιότητα του συνθέτη υποστηρίζουν, όπως αναφέρουν, και για να τον τιμήσουν “για τους τόσους αγώνες του για την ειρήνη, τη δημοκρατία και τη συναδέλφωση των λαών”. «Για πρώτη φορά, ένας ολόκληρος λαός, με επικεφαλής όλη την πολιτική και πνευματική ηγεσία, προτείνει έναν και μόνο υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης», ανάφερε ο συγγραφέας Γ. Σκούρτης. Μ’ ένα θερμό «ευχαριστώ» προς τον ελληνικό λαό για την καθολική υποστήριξη της υποψηφιότητάς του απάντησε ο Μ.Θ. «Ζω, θα έλεγα, την κορυφαία στιγμή της ζωής μου, κάτι που ομολογώ ότι δεν πίστευα ότι θα μου συμβεί εν ζωή. Μπορείτε λοιπόν να δείτε με τα ίδια σας τα μάτια ένα είδος σε εξαφάνιση, ιδιαίτερα στη χώρα μας, έναν ευτυχισμένο και ευγνώμονα προς τους συμπατριώτες του πολίτη» είπε.

Τελικά για το Νόμπελ Ειρήνης παρουσιάστηκαν 144 υποψήφιοι μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Κιμ Ντάε Γιουνγκ, ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζωρτζ Μίτσελ και αρκετές ανθρωπιστικές οργανώσεις. Το Νόμπελ απονεμήθηκε στον Νοτιοκορεάτη πρόεδρος Κιμ Ντάε Γιουνγκ.


-/05 Απονομή βραβείου από την πόλη της Teruel της Ισπανίας στον Μ. Θεοδωράκη από τον πρέσβυ της Ισπανίας στην Ελλάδα, στον σπίτι του Μ. Θεοδωράκη. Η Teruel είναι πόλη και επαρχία της Αραγονίας της Ισπανίας, γνωστή για το «μύθο» των εραστών Diego Marcilla και Isabel Segura (“Les amants de Teruel”) που πηγάζει από μια δραματική ιστορία έρωτα και θανάτου που έγινε φιλμ το 1962 σε σκηνοθεσία του Raymond Rouleau, με τη συμφωνική μουσική (μπαλέτο) του Μ.Θ. και με την ξεχωριστή ερμηνεία της περίφημης Γαλλίδας πρίμα μπαλαρίνα Ludmilla Tcherina. Ένα από τα κύρια μουσικά θέματά της βασίστηκε στην μελωδία της «Όμορφης Πόλης», ενώ, εξωκινηματογραφικά, έγινε τραγούδι, σε στίχους του Jacques Plantes, που ερμήνευσε μοναδικά η Edith Piaf. Έτσι ο μύθος των ερωτευμένων της πόλης Τερουέλ απέκτησε διεθνή φήμη και η πόλη έκτοτε δέχεται χιλιάδες επισκέπτες. Ένα τραγούδι που γράφτηκε για τα Χανιά έγινε η δύναμη μιας άλλης πόλης της Τερουέλ.


-/05 Συναυλία με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη “Ο ήλιος και ο χρόνος” σε ποίηση δική του, με τους: Μαρία Φαραντούρη & Rainer Kirchmann. Σκηνοθεσία: Gert Hof, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


11/06: Πρώτη εκτέλεση της όπερας- Λυρικής Τραγωδίας “Ηλέκτρα” του Μ.Θ. στο Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη, με σολίστ τους: Μ. Ιασωνίδου, Ι. Φόρτη, Τάση Χριστογιαννόπουλο, Κ. Γερμανού, Χατζησίμο. Η Ηλέκτρα, σε λιμπρέτο του Σπύρου Ευαγγελάτου και μετάφραση του Κώστα Γεωργουσόπουλου, αποδόθηκε από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μανχάταν και τις Χορωδίες Nyack College και Russian Chamber Chorus, υπό τη διεύθυνση του Πίτερ Τιμπόρις.

Η επιτυχία της παράστασης ήταν θριαμβευτική. Το κοινό, Ελληνες και Αμερικανοί πολίτες, χειροκρότησε με ενθουσιασμό τους συντελεστές, ενώ οι New York Times δημοσίευσαν θερμότατη κριτική. Η εφημερίδα, ύστερα από μία αναδρομή στην πορεία του Μ.Θ. στο χώρο της συμφωνικής μουσικής -από τα φοιτητικά του χρόνια στο Παρίσι και τις πρώτες μεγάλες του επιτυχίες στο Κόβεν Γκάρντεν έως τη δημιουργία των μεγάλων συμφωνικών του έργων και τη σύνθεση των Μήδειας, Ηλέκτρας και Αντιγόνης- κάνει λόγο για μουσική με ιερατική μεγαλοπρέπεια. Καταλήγοντας, επισημαίνει: Ο Θεοδωράκης με το έργο του ανακαλεί το πνεύμα της ελληνικότητας.

2000-6-11 Μ.Θ., «Ηλέκτρα» στο Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη. Ο Μ. Θεοδωράκης με τους σολίστες της όπερας

3/07: ο Μ.Θ. με τη μελοποίηση του Canto General του Πάμπλο Νερούντα ένωσε δυο πολιτισμούς και δυο λαούς. Η Χιλή τίμησε τον Μ.Θ. απονέμοντάς του το βαθμό του μεγάλου αξιωματούχου του απελευθερωτή Bernardo O’Higgins. Ο Bernardo O’Higgins (1778-1842) ήταν ο ηγέτης του αγώνα για την ανεξαρτησία της Χιλής, από την ισπανική κυριαρχία. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Χιλιανή Πρεσβείας στην Αθήνα παρουσία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας της Χιλής Patricio Aylwin, και της Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Αγγελικής Λαΐου. Η Πρέσβης Marcia Covarrubias, με ομιλία στην ελληνική γλώσσα, τόνισε ότι μελοποίηση του Canto General από το Μ.Θ., βοήθησε στη παγκόσμια διάδοση της ποίησης του Pablo Neruda και ενίσχυσε τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. “Είναι ένας μαχητής για τη δημοκρατία και την ελευθερία μέσω της τέχνης και της πολιτικής”, δήλωσε η Marcia Covarrubias αναφερόμενη στον τιμώμενο. Ο Θεοδωράκης ευχαρίστησε τη διάκριση και θυμήθηκε τα ταξίδια του στη Χιλή, τον Νερούδα (τον οποίο χαρακτήρισε ως μεγάλο ποιητή, μεγάλο πολιτικό, μεγάλο πρεσβευτή και γερουσιαστή και εξαιρετικό άνθρωπο και αφιέρωσε το τιμητικό αξίωμα στους Χιλιανούς φίλους του, που “πολέμησαν εναντίον της δικτατορίας και δεν ζούνε πια”.


23/07:  Συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη και της Ντόρας Μπακοπούλου με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη “Η Βεατρίκη στην οδό Μηδέν” και άλλα τραγούδια του συνθέτη που έγινε στις Παλιές Φυλακές Ωρωπού.

Playlist: Farantouri-Bakopoulou concert (Oropos 2000) ερασιτεχνική ηχογράφηση


29/07: Ο Μ.Θ. γιορτάζει τα 75α γενέθλιά του με μια διπλή συναυλία στο θέατρο Königsplatz στο Μόναχο. 1/ του εύχονται μερικοί από τους μεγάλους τραγουδιστές/-τριες: Milva, Maria Farantouri, Maria Del Mar Bonet, Jocelyn B. Smith, Petros Pandis, “Happy Birthday, Mikis!” 2/ Aποσπάσματα του συμφωνικού ” Αλέξης Ζορμπάς” και από τα διασημότερα Ορατόρια του με την Ελληνική Κρατική Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνσή του.

2000-7-29, Milva, Maria Farantouri, Maria Del Mar Bonet, Jocelyn B. Smith, Petros Pandis, “Happy Birthday Mikis»

Καλοκαίρι: Παράσταση του θεατρικού έργου “Το τραγούδι του νεκρού αδελφού” στον Λυκαβηττό από το θίασο ΣΤΟΑ του Θανάση. Παπαγεωργίου.

Λυκαβηττός, Παράσταση του θεατρικού έργου Το τραγούδι του νεκρού αδελφού. Ο Μ. Θεοδωράκης  με τον Κώστα Βίρβο και τον Δημήτρη Μπάση

-/09: Συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης της ορχήστρας της Αγ. Πετρούπολης, με έργα “Requiem” και “Canto Olympico” του Μ.Θ.


23/10: Συναυλία συμφωνικής μουσικής της συμφωνικής ορχήστρας και χορωδίας του Montreal στο Lincoln Center στη Νέα Υόρκη με έργα Θεοδωράκη (Adagio, Zorba, Antigone) με τον μαέστρο Charles Dutoit

Μ.Θ. και Charles Dutoit μπροστά από το Lincoln Center στη NY
2000-10-23, Συναυλία της ορχήστρας του Montreal στο Lincoln Center με έργα Θεοδωράκη

 

23/10: Το μπαλέτο Ζορμπάς παρουσιάστηκε στο «Cairo Opera House» του Καΐρου με το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) σε χορογραφία Λόρκα Μασίν. Χόρεψαν οι Κυριάκος Κοσμίδης, Γιώργος Μελογιαννίδης, Στράτος Παπανούσης, Αλίνα Στεριανού, Σύνθια Φρυδά, Μαρία Μηλιοπούλου κ.ά.


31/10- 01/11 Η Μαρία Φαραντούρη σε δυό συναυλίες στην αίθουσα συναυλιών στη Μελβούρνη στην Αυστραλία για τα 75 χρόνια του Μ.Θ.


7/11: Σε μια λαμπρή τελετή στο Mέγαρο Mουσικής στις 7 Nοεμβρίου 2000 απονεμήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Kωστή Στεφανόπουλο τα φετινά Διεθνή Bραβεία Ωνάση. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και της επιτροπής Διεθνών Βραβείων Ωνάση, τιμήθηκαν ο συνθέτης Μ.Θ. με το βραβείο για τον Πολιτισμό, ο πρώην πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ Εστέν με το βραβείο για Διεθνή Συνεννόηση και Κοινωνική Προσφορά και ο καθηγητής – ερευνητής Τζον Ντόραν με το βραβείο για το Περιβάλλον.


Κυκλοφορία 2000: Εκδίδεται το βιβλίο του Μ.Θ., Να μαγευτώ και να μεθύσω, εισ. Ιουλίτα Ηλιοπούλου, από τις Εκδόσεις Νέα Σύνορα – Λιβάνης


Κυκλοφορία 2000: ο δίσκος του Μίκη Θεοδωράκη “Zephyros” με τους: Νίκος Χατζόπουλος- βιολί και  Καλλιόπη Βέττα

1991

5/02: Αεροσκάφος C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συντρίβεται στο όρος Όθρυς, κατά τη διάρκεια της προσέγγισης στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου. Νεκροί και οι 63 επιβαίνοντες, εκ των οποίων 19 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί και 44 στρατεύσιμοι.

14/02: Η «Καταιγίδα της Ερήμου» βρίσκεται σε εξέλιξη. Διατρητική βόμβα, που πέφτει από αμερικάνικο αεροπλάνο, διαπερνά καταφύγιο με αμάχους στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 300 γυναικόπαιδα.

19 -24/02: 13ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΚΚΕ. Συνήλθε στην Αθήνα, σε συνθήκες δραματικής υποχώρησης του Κομμουνιστικού Κινήματος, των ανατροπών στην ΕΣΣΔ και αλλού. Το 13ο Συνέδριο, ανέδειξε τελικά, ως πλειοψηφία στην ΚΕ στελέχη που τάσσονταν υπέρ της διατήρησης του Κομμουνιστικού χαραχτήρα του Κόμματος.

20/02: σε συνθήκες έντονης ιδεολογικής και πολιτικής διαπάλης, στο 13ο Συνέδριο η ομάδα των «ανανεωτών» μειοψήφησε και εξελέγη Γενική Γραμματέας η Αλέκα Παπαρήγα. Έτσι, το ΚΚΕ αποχώρησε από τον Συνασπισμό με την απώλεια ενός μεγάλου αριθμού στελεχών και μελών του, μεταξύ των οποίων 39 μέλη της ΚΕ του και 5 βουλευτές. Ανάμεσα στους αποχωρήσαντες ήταν ο πρώην ΓΓ, Γρηγόρης Φαράκος και η Μαρία Δαμανάκη, τότε πρόεδρος του Συνασπισμού.


11/03: Αρχίζει στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργών της κυβέρνησης του με την κατηγορία ότι εμπλέκονται στο «σκάνδαλο Κοσκωτά». Η δίκη θα τελειώσει μετά από εννιά μήνες με την αθώωση του πρώην πρωθυπουργού.


12/06: Ο Μπόρις Γέλτσιν εκλέγεται πρόεδρος της Ρωσίας. Είναι ο πρώτος εκλεγμένος ηγέτης στη χιλιετή ιστορία της χώρας.

25/06: Η Γιουγκοσλαβία διασπάται. Σλοβενία και Κροατία κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους.


16/07: Το ΚΚΕ αποχωρεί από τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου.

19/07: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους επισκέπτεται την Αθήνα. Από το βήμα της ελληνικής Βουλής διακηρύσσει την πεποίθησή του ότι σύντομα το Κυπριακό θα οδηγηθεί σε μια λύση που θα είναι αποδεκτή και βιώσιμη.


8/09: Οι κάτοικοι της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ψηφίζουν σε Δημοψήφισμα με συντριπτικό ποσοστό υπέρ της ανεξαρτησίας της από τη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία.

17/9:  Μετά από δημοψήφισμα στα Σκόπια, η Συνέλευση της Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας διακήρυξε την ανεξαρτησία της χώρας από την Γιουγκοσλαβία και ψήφισε το Σύνταγμα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».


4/10: Το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ασχολείται με το Μακεδονικό και καταλήγει σε τρεις όρους για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ α) Να αλλάξει η ονομασία «Μακεδονία», β) Να αναγνωρίσει ότι δεν έχει εδαφικές βλέψεις κατά της Ελλάδας γ) Να αναγνωρίσει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει «μακεδονική μειονότητα».

22/10: Νέος Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως εκλέγεται ο μητροπολίτης Χαλκηδόνος Βαρθολομαίος (κατά κόσμον Δημήτριος Αρχοντόνης).


10/12: Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΟΚ στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας υπογράφεται η ομώνυμη συνθήκη («Συνθήκη του Μάαστριχτ»), η οποία προβλέπει κοινό νόμισμα και κοινή αμυντική πολιτική μέχρι το τέλος του 1999 και στη θέση της ΕΟΚ δημιουργείται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

18-21/12: Το 14ο Συνέδριο του ΚΚΕ σε συνέχεια του 13ου. Το Συνέδριο εκτίμησε τους παράγοντες που οδήγησαν στην κρίση και έθεσε ως στόχο την υπέρβαση της την ανασυγκρότηση του κόμματος. Παράλληλα, άρχισε μια διαδικασία μελέτης της οικοδόμησης του σοσιαλισμού τον 20ο αιώνα και των αιτιών που οδήγησαν στην ανατροπή του.

25/12: ο Γκορμπατσόφ παραιτήθηκε από πρόεδρος της ΕΣΣΔ, εκχωρώντας όλες τις εξουσίες στον πρόεδρο της Ρωσίας Γέλτσιν. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, η σοβιετική σημαία χαμήλωσε για τελευταία φορά πάνω από το Κρεμλίνο.Έως την 31η Δεκεμβρίου 1991, όλα τα επίσημα σοβιετικά θεσμικά όργανα είχαν διακόψει τη δραστηριότητά τους.

1992

16/01: Το Ειδικό Δικαστήριο εκδίδει την ετυμηγορία του για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης. Ο Ανδρέας Παπανδρέου αθωώνεται με ψήφους 7-6, ενώ καταδικάζονται ο Δημήτρης Τσοβόλας σε φυλάκιση 2,5 ετών και ο Γιώργος Πέτσος σε φυλάκιση 10 μηνών.


7/02: Υπογράφεται η «Συνθήκη του Μάαστριχτ». Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα στην ιστορία της Ε.Ε, με το οποίο θεσπίζονται σαφείς κανόνες για το μελλοντικό ενιαίο νόμισμα, την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, καθώς και για τη στενότερη συνεργασία σε θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων. Σύμφωνα με τη συνθήκη, η «Ευρωπαϊκή Κοινότητα» μετονομάζεται σε «Ευρωπαϊκή Ένωση».

10/02: Συγκαλείται το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών -Μητσοτάκης – Παπανδρέου – Δαμανάκη – Παπαρήγα- υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή για το Μακεδονικό για να βρεθεί μία κοινή γραμμή στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Υιοθέτηση κοινής γραμμής πλεύσης, για μια ονομασία που δεν θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγά της.

14/02: Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα διαδηλώνουν στη Θεσσαλονίκη για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.


13/03: Ο Εγκέλαδος χτυπά την Ανατολική Τουρκία με 6,2 Ρίχτερ, προκαλώντας το θάνατο 570 ανθρώπων.

14/03: Η εφημερίδα «Πράβντα», κάποτε όργανο του Κομουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, αναστέλλει την κυκλοφορία της.

16/03: Δεύτερος σεισμός μέσα σε δυο μέρες συγκλονίζει την Τουρκία, σκοτώνοντας 800 άτομα.


13/04: Νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών -Μητσοτάκης – Παπανδρέου – Δαμανάκη – Παπαρήγα- υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αποφασίστηκε η απόρριψη του «πακέτου Πινέϊρο» της πορτογαλικής προεδρίας και η μη αποδοχή του όρου Μακεδονία σε οποιαδήποτε μορφή (εκτός ΚΚΕ).

28/04: Δακρυσμένος μπροστά στο φακό της τηλεόρασης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, δηλώνει «Υπάρχει μόνο μία Μακεδονία και η Μακεδονία αυτή είναι Ελληνική».


26-28/06: 1ο – ΙΔΡΥΤΙΚΟ – ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝ. Εκλέγεται Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Η Μαρία Δαμανάκη εκλέγεται Πρόεδρος του Συνασπισμού από την ΚΠΕ.

26/06: Η Διάσκεψη Κορυφής της ΕΟΚ στη Λισαβόνα αποφασίζει να μην αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία, αποδεχόμενη τις ελληνικές θέσεις-προτάσεις.


15/07: Έναρξη νέου κύκλου συνομιλιών στη Νέα Υόρκη ανάμεσα στις δύο κυπριακές κοινότητες, πάνω σε «δέσμη ιδεών» του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι. Η προσπάθεια ναυαγεί στο τέλος Αυγούστου.

31/07: Ψηφίζεται από την ελληνική Βουλή η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Υπέρ της συνθήκης τάσσονται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

25/09: Μόσχα και Ουάσινγκτον εξαλείφουν ένα από τα τελευταία κατάλοιπα του Ψυχρού Πολέμου, επιτρέποντας την ελεύθερη διακίνηση των δημοσιογράφων και των επιχειρηματιών που εργάζονταν στην ΕΣΣΔ ή στις ΗΠΑ.


1/10: Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «Σαρατόγκα» βάλλει κατά λάθος εναντίον ενός τουρκικού αντιτορπιλικού, με το οποίο συμμετείχε σε άσκηση στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 τούρκοι ναύτες.

11/10: Η αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής πλευράς οδηγεί σε ναυάγιο τις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Ο πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ΡαούφΝτεκτάς συμφωνούν οι συνομιλίες να συνεχιστούν μετά τις επικείμενες κυπριακές εκλογές.


7/11: Πέθανε ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, τσεχοσλοβάκος κομουνιστής πολιτικός. Ο πρωτεργάτης της «Άνοιξης της Πράγας». (γέννηση: 27/11/1921)

1993

-/01: Άνοιγμα των συνόρων με την Αλβανία και εισροή χιλιάδων Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα.

1/01: Τίθεται σε ισχύ η Ενιαία Αγορά, η οποία περιλαμβάνει τέσσερις βασικές ελευθερίες: ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, υπηρεσιών, προσώπων και κεφαλαίων.

20/01: Αναλαμβάνει ο Μπιλ Κλίντον 42ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, 20 Γενάρη 1993 –  20 Γενάρη 2001, μ’ Αντιπρόεδρο τον Αλ Γκορ. Ορισμένες από τις πολιτικές του, είναι η Βορειοαμερικανική Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών, η μεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας που αποδόθηκαν σ’ ένα κεντρώο Τρίτο Δρόμο διακυβέρνησης, ενώ σε άλλα θέματα η στάση του ήταν κεντρώα. Το 1996, η Κλίντον επανεξελέγη και έγινε το πρώτο μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος από τον Ρούσβελτ που κερδίζει μια δεύτερη πλήρη θητεία ως πρόεδρος. Αργότερα κατηγορήθηκε για ψευδορκία και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης σε σχέση με ένα ροζ σκάνδαλο στο Λευκό Οίκο.


13/02: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δηλώνει ότι το όνομα που θα λάβει η ΠΓΔΜ δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί κανείς δεν θα το θυμάται σε 10 χρόνια.

14/02: Ο Γλαύκος Κληρίδης εκλέγεται πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έπειτα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες.


1/05: Η Διεθνής Διάσκεψη στη Βουλιαγμένη για το Βοσνιακό καταλήγει σε αποτυχία, παρά την κατ’ αρχάς θετική στάση του Ράντοβαν Κάρατζιτζ απέναντι στο Σχέδιο Βανς-Όουεν.


30/06: Ο Αντώνης Σαμαράς προχωρά στην ανακοίνωση της ιδρυτικής διακήρυξης ενός νέου κόμματος, της «Πολιτικής Άνοιξης».


11/08: Οι πρέσβεις των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ υιοθετούν ομόφωνα στις Βρυξέλλες τα σχέδια αεροπορικής δράσης στη Βοσνία. Ο ΟΗΕ ανακοινώνει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έκανε αποδεκτό το σχεδιασμό του ΝΑΤΟ.


9/09: Μετά τις αποχωρήσεις τεσσάρων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «πέφτει» και προκηρύσσονται εκλογές για τις10 Οκτωβρίου.

14/09: Υπογράφεται η ιστορική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και PLO, κατά την οποία παραχωρείται μερική αυτονομία στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας και στην Ιεριχώ.


3/10: Δυνάμεις αντίθετες στον πρόεδρο της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν καταλαμβάνουν το κοινοβούλιο, τον πύργο της τηλεόρασης και το δημαρχείο της Μόσχας. Ο ρώσος πρόεδρος κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και διατάσει το στρατό να επιτεθεί στους στασιαστές.


10/10: Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές, συγκεντρώνοντας το 46,88% και 170 έδρες στη Βουλή έναντι της ΝΔ που έλαβε 39,30% και 111. Ακολουθούν η Πολιτική Άνοιξη με 4,88% και 10 έδρες και το ΚΚΕ με 4,54% και 9 έδρες. Ο Συνασπισμός με το 2,9% των ψήφων μένει εκτός Βουλής.

ΣΥΝ: ψήφοι 202.887– ποσοστό 2,94%, έδρες -. Ο ΣΥΝ βρίσκεται εκτός Βουλής, (3% όριο για Κοινοβουλευτική παρουσία).Παραίτηση της Προέδρου του Κόμματος Μ.Δαμανάκη.

ΚΚΕ: Γενικός Γραμματέας Αλέκα Παπαρήγα – Αριθμός ψήφων 313.001 – Ποσοστό ψήφων 4,53. Eκλογές για το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ΚΚΕ: 6,29%


13/10: Ο Ανδρέας Παπανδρέου, που ήταν ο μεγάλος νικητής των εκλογών της 10ης Οκτωβρίου, σχηματίζει την κυβέρνησή του. Ο Ανδρέας Παπανδρέου παραμένει στην πρωθυπουργία έως 15 Ιανουαρίου 1995, οπότε αναγκάζεται να αποχωρήσει λόγω της βεβαρημένης κατάστασης της υγείας του. Καθήκοντα πρωθυπουργού αναλαμβάνει, στις 21 Ιανουαρίου, ο Κώστας Σημίτης.

14/10: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραιτείται από πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μετά την ήττα του στιςεκλογέςτης10ης Οκτωβρίου.

16/10: Ο Κληρίδης και ο Παπανδρέου αποφασίζουν στην Αθήνα για τη δημιουργία του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας και Κύπρου.


1/11: Τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα μετονομάζεται σε Ευρωπαϊκή Ένωση.

3/11: Νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας γίνεται ο Μιλτιάδης Έβερτ.


16/12: Οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις με τα Σκόπια παρακάμπτοντας τις ελληνικές αντιρρήσεις.

16-19/12: ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝ. Εκλέγεται νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Εκλογή νέου Προέδρου. Στον πρώτο γύρο υπήρξαν 4 υποψήφιοι: Αλέκος Αλαβάνος, Φώτης Κουβέλης, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Στον δεύτερο γύρο υποψήφιοι για τη θέση του Προέδρου ήταν οι Αλ.Αλαβάνος και Ν.Κωνσταντόπουλος. Εκλέγεται Πρόεδρος του Κόμματος ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

1994

1/01: Η Ελλάδα αναλαμβάνει για τρίτη φορά την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. (Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου). Αρχίζει το δεύτερο στάδιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης (ΟΝΕ).


9/02: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν επίσημα τα Σκόπια ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM).

16/02: Η Ελλάδα επιβάλλει οικονομικό αποκλεισμό στα Σκόπια (εμπάργκο). Σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γι’ αυτή της την ενέργεια (6 Απριλίου του 1994).


6/03: Πέθανε η Μελίνα Μερκούρη, ηθοποιός και πολιτικός. (γέννηση: 18/10/1920)


2/04: Με νομοσχέδιο, το περιεχόμενο του οποίου δημοσιεύουν εφημερίδες των Αθηνών, δημεύεται το σύνολο της λεγόμενης «βασιλικής περιουσίας».


4/05: Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν και ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ υπογράφουν τη Συμφωνία του Καΐρου, με την οποία επιτυγχάνεται η αυτονομία των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και την Ιεριχώ.

4/05: Ο πρώτος «μετροπόντικας» αρχίζει τη διάνοιξη της σήραγγας του υπόγειου σιδηροδρόμου στην περιοχή του σταθμού Λαρίσης.


12/06: Στις εκλογές που διεξάγονται για την ανάδειξη των Ελλήνων ευρωβουλευτών το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία χάνουν μεγάλο μέρος της δύναμής τους και επωφελούνται από αυτό τα μικρότερα κόμματα, ΚΚΕ, Πολιτική Άνοιξη και Συνασπισμός. Tο ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει την πρωτοκαθεδρία του και στις ευρωεκλογές, λαμβάνοντας ποσοστό 37,6% και 10 έδρες. Ακολουθούν: Ν.Δ. υπό τον Μιλτιάδη Έβερτ 32,6% (9 έδρες), Πολιτική Άνοιξη 8,6% (2 έδρες), ΚΚΕ 6,2% (2 έδρες) και Συνασπισμός 6,2% (2 έδρες). Οι Ευρωεκλογές 1994 διεξήχθησαν στην Ελλάδα και στα υπόλοιπα 11 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι έδρες της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυξήθηκαν κατά μία (από 24 σε 25) λόγω μικρής αύξησης του πληθυσμού που καταγράφηκε στην απογραφή του 1991. Επιπλέον για πρώτη φορά σε Ευρωεκλογές ορίστηκε το μίνιμουμ ποσοστό του 3% για την είσοδο κάποιου κόμματος στην Ευρωβουλή. Θύμα αυτού του νόμου υπήρξε η Δημοκρατική Ανανέωση, η οποία παρ’ ότι υπερδιπλασίασε το ποσοστό της σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 1989, έχασε τη μοναδική της έδρα μη καταφέρνοντας να πιάσει το 3%.

ΣΥΝ: ψήφοι 408.066– ποσοστό 6,30– έδρες 2. Εκλέγει δύο ευρωβουλευτές, τους Αλέκο Αλαβάνο και Μιχάλη Παπαγιαννάκη.

15/06: Με απόφαση του Πολιτικού της Συμβουλίου, η ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου αποφασίζει να διαλυθεί, εξαιτίας της αποτυχίας που σημείωσε στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο.

15/06: Πέθανε ο Μάνος Χατζιδάκις, συνθέτης σε ηλικία 70 ετών. (γέννηση: 23/10/1925)

16/06: Η Βουλή παραπέμπει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Υπέρ της παραπομπής ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, κατά η Πολιτική Άνοιξη, ενώ οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απέχουν από την ψηφοφορία.

24 – 25/06: Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Κέρκυρα. Το βασικό θέμα είναι η εφαρμογή της Λευκής Βίβλου για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση. Στη Διάσκεψη αποφασίζεται να συμπεριληφθεί η Κύπρος στα κράτη που θα ενταχθούν στο μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

29/06: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώνει εν μέρει την Ελλάδα σχετικά με την υπόθεση του εμπάργκο κατά των Σκοπίων.


30/07: Η Ελλάδα υπογράφει μαζί με άλλες χώρες τη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, η οποία της δίνει το δικαίωμα για μονομερή επέκταση των χωρικών της υδάτων από έξι σε δώδεκα ναυτικά μίλια.


13/09: Το κράτος των Σκοπίων εγκαταλείπει το άστρο της Βεργίνας ως εθνικό του σύμβολο και υιοθετεί τον ακτινοφόρο Ήλιο σε κόκκινο φόντο.

15/09: Η Βουλή παραπέμπει στο Ειδικό Δικαστήριο τους Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Ιωάννη Παλαιοκρασά και Ανδρέα Ανδριανόπουλο για την υπόθεση της πώλησης της ΑΓΕΤ Ηρακλής.


16&23/10: Δημοτικές Εκλογές 1994. Στο Δήμο Αθηναίων συμμετέχουν οι, Θ. Πάγκαλος (ΠΑΣΟΚ) 32%, Δ. Αβραμόπουλος (ΝΔ) 44,6%, Μ. Δαμανάκη (ΣΥΝ) 11,2%, Λ. Αυδής (ΚΚΕ) 6%, Α. Λεντάκης (ΠΟΛΑΝ), 4%. Στο δεύτερο γύρο ο Δ. Αβραμόπουλος επικράτησε με 54,37% έναντι 45,63% του Θ. Πάγκαλου. Στον Πειραιά ο ήδη δήμαρχος Στέλιος Λογοθέτης, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ και το Συνασπισμό, επικράτησε στο δεύτερο γύρο. Πήρε 52,54% έναντι 47,46% του αντιπάλου του Κώστα Κεφάλα.

19/10: Ελλάδα και Ρωσία υπογράφουν συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου.


9/11: Ο Γιώργος Κοσκωτάς καταδικάζεται σε κάθειρξη 25 ετών για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης.

16/11: Η Τουρκία ανακοινώνει ότι θεωρεί αιτία πολέμου την ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

1995

1/01: Αυστρία, Φιλανδία και Σουηδία εισέρχονται στην Ε.Ε, που αριθμεί 15 κράτη – μέλη.


8/03: Το ΠΑΣΟΚ και η Πολιτική Άνοιξη συμπράττουν και εκλέγουν πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κωστή Στεφανόπουλο.

26/03: Τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη Σένγκεν για την κατάργηση των ενδοσυνοριακών ελέγχων στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


9/06: Εγκαινιάζεται το κλειστό γήπεδο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων (ΟΑΚΑ) με τουρνουά μπάσκετ.

15/06: Σφοδρή σεισμική δόνηση στην περιοχή του Αιγίου εντάσεως 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έχει ως αποτέλεσμα την κατάρρευση πολλών κτιρίων και το θάνατο 16 ανθρώπων.


11/07: Οι ΗΠΑ και το Βιετνάμ συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις, 10 χρόνια μετά τη λήξη του μεταξύ τους πολέμου.

11/07: Οι Σέρβοι της Βοσνίας καταλαμβάνουν τη μουσουλμανική πόλη της Σρεμπρένιτσα και σκοτώνουν χιλιάδες κατοίκους της.


10/09: Το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει θέσεις των Σερβοβοσνίων, που πολιορκούν το Σεράγεβο.


16/10: Ανδρέας Παπανδρέου και Γλαύκος Κληρίδης αποφασίζουν στην Αθήνα τη δημιουργία του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας και Κύπρου.


13/12 : Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την υπ’αρ. 1/95 Απόφαση του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας-ΕΟΚ. (343 ψήφοι υπέρ, 149 κατά και 36 αποχές).

1996

15/01: Ο Ανδρέας Παπανδρέου παραιτείται από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός, λόγω της αδυναμίας του να ασκήσει τα καθήκοντά του.

18/01: Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία με 86 ψήφους έναντι 75 του Άκη Τσοχατζόπουλου. Διαδέχεται τον Ανδρέα Παπανδρέου που νοσηλεύεται στο Ωνάσειο.

26/01: Κρίση των Ιμίων. Ο δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, θορυβημένος από το γεγονός της αμφισβήτησης της ελληνικότητας των βραχονησίδων από τους Τούρκους, υψώνει την ελληνική σημαία σε ένα από τα δύο νησιά.

28/01: Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρει ότι οι ελληνικές δυνάμεις επανατοποθέτησαν στη νησίδα Ίμια την ελληνική σημαία την οποία Τούρκοι δημοσιογράφοι είχαν αντικαταστήσει με την Ημισέληνο.

31/01:Κορυφώνεται και εκτονώνεται η Κρίση στα Ίμια, με αμερικανική παρέμβαση («No ships, notroops, noflags» η προσταγή Χόλμπρουκ). Το Πολεμικό Ναυτικό χάνει ένα ελικόπτερο με το τριμελές πλήρωμά του. Οι ελληνικές και οι τουρκικές δυνάμεις αποσύρονται από τη βραχονησίδα Ίμια


10/02: Η πρώτη μονομαχία του υπερυπολογιστή της ΙΒΜ DeepBlue με τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι ΓκάριΚασπάροφ λήγει με νίκη του υπολογιστή. Τελικά, ο άνθρωπος θα νικήσει τη μηχανή με 4-2.


14-17/03: : 2ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝ. Εκλέγεται νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Επανεκλέγεται Πρόεδρος ο Ν.Κωνσταντόπουλος.

18/03: Πέθανε ο Οδυσσέας Ελύτης, νομπελίστας ποιητής. (γέννηση: 2/11/1911)


8/04: H κυβέρνηση της Νέας Γιουγκοσλαβίας (Σερβία και Μαυροβούνιο) αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία.


22 – 26/05: 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΚΚΕ. Στο Συνέδριο αυτό το ΚΚΕ διαμόρφωσε νέα στρατηγική και στόχους πάλης.Ψηφίστηκε Πρόγραμμα και Καταστατικό. Συζητήθηκε η αναγκαιότητα ενότητας του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, οι προϋποθέσεις οικοδόμησής της, καθώς το Κόμμα ανέλαβε δράση προς αυτήν την κατεύθυνση.


 

3/06: Εν ψυχρώ δολοφονία του 19χρονου εθνοφρουρού Στέλιου Παναγή, από τα στρατεύματα κατοχής στην ουδέτερη ζώνη της Λευκωσίας.

23/06: Πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός (1981-1989, 1993-1996). (γέννηση: 5/2/1919) λίγο πριν από την έναρξη του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.


27/07: Βόμβα εκρήγνυται στο Ολυμπιακό Πάρκο της Ατλάντα, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ένας νεκρός και 110 τραυματίες, ο απολογισμός.


11/08: Ειρηνικές διαδηλώσεις Κυπρίων στην Πράσινη Γραμμή βάφονται με αίμα. Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι Γκρίζοι Λύκοι ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου τον Κύπριο διαδηλωτή Τάσο Ισαάκ. Σε νέα επεισόδια που γίνονται λίγες μέρες αργότερα ένας άλλος Κύπριος διαδηλωτής, ο Σολωμός Σολωμού, εκτελείται από όργανα της Τουρκοκυπριακής Διοίκησης.


22/09: Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ, υπό τον Κώστα Σημίτη, εξασφαλίζει άνετη πλειοψηφία 162 εδρών με ποσοστό ψήφων 41,49%. Δεύτερη έρχεται η ΝΔ με 38,12% και 108 έδρες, τρίτο το ΚΚΕ με 5,61% και 11 έδρες, ενώ στη Βουλή επιστρέφει ο Συνασπισμός με 5,12% και 10 έδρες. Το ΔΗΚΚΙ καταλαμβάνει 9 έδρες με ποσοστό 4,43%. Η Πολιτική Άνοιξη μένει εκτός Βουλής με 2,9%.

ΣΥΝ: ψήφοι 347.051– ποσοστό 5,12– έδρες 10

KKE: Γενικός Γραμματέας Αλέκα Παπαρήγα – Αριθμός ψήφων 380.167 – Ποσοστό 5,61 (+1,08) – Έδρες στην Βουλή11 (+2)

25/09: Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση Σημίτη. Την ίδια μέρα, παραιτείται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΝΔ), Μιλτιάδης Έβερτ.


18/12: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφαίνεται ότι η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, επειδή δεν επιτρέπει σε πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτούν τις περιουσίες τους. Το δικαστήριο επιδικάζει χρηματική αποζημίωση στην ενάγουσα ΤιτίναΛοϊζίδου από την Κερύνεια.

1997

21/03: Ο Κώστας Καραμανλής εκλέγεται από το συνέδριο του κόμματος αρχηγός της ΝΔ -διαδέχεται τον Μ. Έβερτ.


30/06: Το Χονγκ Κονγκ παύει να βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο της Μ. Βρετανίας και ενώνεται με την Κίνα.


11/08: Αρχίζουν νέες διακοινοτικές συνομιλίες για την Κύπρο στην Ελβετία. Ναυαγούν όμως διότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίπτει την αξίωση του Ντενκτάς να αποσύρει την αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


5/09: Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναθέτει στην Ελλάδα τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.


2/10: Υπογράφεται η «Συνθήκη του Άμστερνταμ». Βασίζεται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και περιλαμβάνει σχέδια για τη μεταρρύθμιση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, την ενίσχυση της φωνής της Ευρώπης στον κόσμο και τη διάθεση περισσότερων πόρων για την απασχόληση και τα δικαιώματα των πολιτών.


11/10: Υπογράφεται στο Κιότο της Ιαπωνίας η Συνθήκη του ΟΗΕ για το κλίμα, που προβλέπει μείωση κατά μέσο όρο 5,2% της εκπομπής ρύπων για τις ανεπτυγμένες χώρες.17/10: Ουκρανικό αεροπλάνο τύπου «Γιάκοβλεφ», που είχε απογειωθεί από την Οδησσό με 70 επιβαίνοντες (οι 42 Έλληνες) και προορισμό τη Θεσσαλονίκη, χάνει τον προσανατολισμό του και συντρίβεται στα Πιέρια Όρη. Κανείς από τους επιβαίνοντες δεν επέζησε.


7/11: Η Βουλή ψηφίζει το Σχέδιο Καποδίστριας, το οποίο προβλέπει εκτεταμένη συνένωση κοινοτήτων και δημιουργία πολλών νέων δήμων.


12-13/12: Κατά τη Σύνοδο Κορυφής Ηγετών Κρατών και Κυβερνήσεων στο Λουξεμβούργο δεν χορηγήθηκε στην Τουρκία το καθεστώς της υποψήφιας στην ΕΕ χώρας αλλά  συμπεριλήφθηκε στο πεδίο διεύρυνσης της ένωσης.

1998

16/01: Η δραχμή εντάσσεται στο μηχανισμό συναλλαγματικής ισοτιμίας του Οικονομικού και Νομισματικού Συστήματος.


15/02: Ο Γλαύκος Κληρίδης επανεκλέγεται στο αξίωμα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.


14/03: Ο Κώστας Σημίτης ανακοινώνει την υποτίμηση της δραχμής κατά 14%, προκειμένου η χώρα να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης ισοτιμιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη.

31/03: Έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Κύπρου και ΕΕ.


19/04: Πέθανε ο Οκτάβιο Παζ, μεξικανός διπλωμάτης και συγγραφέας. Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1990. (γέννηση: 31/3/1914)

23/04: Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο οποίος χρημάτισε δεκατρία χρόνια πρωθυπουργός και δέκα πρόεδρος της Δημοκρατίας.

28/04: Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος -μετά το θάνατο του Σεραφείμ στις 10 Απριλίου- εκλέγει στη χηρεύουσα θέση του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος το μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Χριστόδουλο.


1/06: Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπεύθυνη για τη δημοσιονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.


7/08: Βομβιστικές ενέργειες στις πρεσβείες των ΗΠΑ στο Νταρ Ες Σαλάμ της Τανζανίας και Ναϊρόμπι της Κένυας, με 224 νεκρούς και 4500 τραυματίες.


11&18/10: ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ του 1998. Από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης το ενδιαφέρον εντοπίζεται κυρίως στο γεγονός, ότι πρόκειται για τις πρώτες εκλογές μετά την εφαρμογή του σχεδίου “Καποδίστριας”. Με βάση το σχέδιο αυτό μικρότεροι αυτοδιοικητικοίοργανισμοί συνενώθηκαν σε 1.033 δήμους. Το ΠΑΣΟΚ έχασε και τους τρεις μεγάλους δήμους. Στην Αθήνα ο υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία Δημήτρης Αβραμόπουλος κέρδισε από τον πρώτο γύρο με ένα εντυπωσιακό ποσοστό, που έφτασε το 57%. Άφησε κατά πολύ πίσω την κοινή υποψήφια του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού Μαρία Δαμανάκη, που περιορίστηκε σ΄ένα ποσοστό κοντά στο 17%. Στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη νικητές αναδείχτηκαν επίσης οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Αγραπίδης και Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, αλλά στο δεύτερο γύρο. Στον Πειραιά ο Χρήστος Αγραπίδης υπερίσχυσε του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Φωτίου με 58,4%, έναντι 41,6% του αντιπάλου του. Στη Θεσσαλονίκη ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος πήρε 54,2% και ο Θρασύβουλος Λαζαρίδης 45,8%. Στις νομαρχίες η μάχη ήταν αμφίρροπη, αλλά με υπεροχή πάλι της Νέας Δημοκρατίας. Στην Αττική υπερίσχυσε ο Θ. Κατριβάνος με 53,8% έναντι 46,2% του Δ. Κουλουμπή. Αντίθετα στη νομαρχία Θεσσαλονίκης ο Κ. Παπαδόπουλος, που στηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ, επικράτησε με 50,8% έναντι 49,2% του Χρ. Κοσκινά. Στον α’ γύρο η ΝΔ υπερίσχυσε σε 26 νομαρχίες, ενώ το ΠΑΣΟΚ σε 17 (τις δύο μαζί με τον ΣΥΝ). Η ΝΔ κέρδισε την υπερνομαρχία Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης, ενώ το ΠΑΣΟΚ τις υπερνομαρχίες Αθηνών – Πειραιώς και Έβρου – Ροδόπης.

1999

1/01: Έντεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστρία, Βέλγιο, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία) εισέρχονται στη Ζώνη του Ευρώ(«Ευρωζώνη»). Η ισοτιμία καθορίζεται σε 1 ευρώ για 1 ECU (1 ευρώ = 340,750 δραχμές). Η Ελλάδα μπαίνει στη Ζώνη με δύο χρόνια καθυστέρηση, το 2001.


12/02: Ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον απαλλάσσεται από τη Γερουσία, αναφορικά με την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Λεβίνσκι.

15/02: Ο αρχηγός των Κούρδων ανταρτών που μάχονται εναντίον του τουρκικού καθεστώτος, ΑμπντουλάχΟτσαλάν, παραδίδεται κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα.


18/03: Ο Κώστας Σημίτης επανεκλέγεται πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το συνέδριο του κόμματος.

24/03: Το ΝΑΤΟ εξαπολύει βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, επειδή η τελευταία αρνείται να υπογράψει τη συμφωνία για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου. Οι αεροπορικές επιδρομές θα διαρκέσουν τρεις μήνες. Η έναρξη των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα.


1/05: Τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη του Άμστερνταμ.


11/06: Ολοκληρώνονται οι αεροπορικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, που οδηγούν στην αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου.

13/06: Ευρωεκλογές. Η Ν.Δ. υπό τον Κώστα Καραμανλή επικρατεί στις ευρωεκλογές με ποσοστό 36% και λαμβάνει 9 έδρες. Ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ 32,9% (9 έδρες), το ΚΚΕ 8,6% (3 έδρες), το ΔΗΚΚΙ 6,8% (2 έδρες) και ο Συνασπισμός 5,1% (2 έδρες). Η Ν.Δ. θέτει θέμα εκλογών, αλλά θα τις χάσει στις 9 Απριλίου του 2000 από το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη. Στις ευρωεκλογές του 1999 ο δικομματισμός συγκεντρώνει τα χαμηλότερα ποσοστά του από το 1981 (68,9%).

ΣΥΝ: ψήφοι 331.928– ποσοστό 5,16– έδρες 2. Επανεκλέγονται οι δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος και Μιχάλης Παπαγιαννάκης. – KKE 8,67%

27/06: Πέθανε ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, στρατιωτικός, πρωτεργάτης της χούντας των συνταγματαρχών το 1967. (γέννηση: 5/5/1919)


17/08: Ισχυρός σεισμός στη βορειοδυτική Τουρκία με χιλιάδες νεκρούς. Η Ελλάδα αποστέλλει αμέσως μεγάλης κλίμακας βοήθεια.


7/09: Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την Πάρνηθα, πλήττει την Αθήνα και αφήνει πίσω του 143 νεκρούς, περισσότερους από 700 τραυματίες και ζημιές σε 70.000 κτίρια.

14/09: Ο αναπληρωτής υπουργός των εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης και άλλα τέσσερα άτομα σκοτώνονται εν πτήσει, μέσα στο Φάλκον το οποίο χρησιμοποιείται για τις μετακινήσεις επισήμων.


19/11: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μ. Κλίντον επισκέπτεται την Αθήνα εν μέσω επεισοδίων.


3/12: Αρχίζουν στη Νέα Υόρκη εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς. Οι συνομιλίες γίνονται εκ του σύνεγγυς, δηλαδή με ξεχωριστές επαφές, διότι ο Ντενκτάς αρνείται από τις 25 Αυγούστου 1977, όταν αποχώρησε από τις συνομιλίες, να συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Κληρίδη, εκτός εάν αναγνωριστεί ως ισότιμος πρόεδρος. Οι συνομιλίες διεξάγονται από τον Περουβιανό διπλωμάτη Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα για το Κυπριακό.

11/12: Στο Ελσίνκι, στη διάσκεψη των ηγετών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφασίζεται η Τουρκία να γίνει δεκτή ως υποψήφιο κράτος-μέλος. Ταυτόχρονα αποσυνδέεται η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. από την επίλυση του Κυπριακού. Στα συμπεράσματα της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Ελσίνκι τονίζεται ότι η εκ των προτέρων λύση του κυπριακού προβλήματος δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Καλείται η Τουρκία να εκδημοκρατιστεί και να παραπέμψει την επίλυση των τυχόν διαφορών της με την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

2000

1/01: Η έλευση της νέας χιλιετίας γίνεται δεκτή με εντυπωσιακές εορταστικές εκδηλώσεις στην Αθήνα.

31/01: Αρχίζει στη Γενεύη ο δεύτερος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Το περιβάλλον στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας είναι βελτιωμένο, λόγω της απόφασης του Ελσίνκι και της διπλωματίας των πολιτών που εκδηλώθηκε μετά τους σεισμούς. Η βελτίωση του κλίματος δεν είχε καμιά επίδραση στις συνομιλίες.


4/02: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ανακοινώνει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.


1/03: Η συνεχής πτώση του δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών πυροδοτεί πολιτική αντιπαράθεση. Το μόνο βέβαιο πάντως είναι ότι μικροεπενδυτές χάνουν πολλά δισεκατομμύρια – οι περισσότεροι από αυτούς δανείζονται χρήματα για την αγορά των μετοχών όταν ο δείκτης είναι ακόμη ψηλά.


9/04: ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Το ΠΑΣΟΚ νικά στις εκλογές με διαφορά περίπου 1% επί του συνόλου των ψήφων από τη ΝΔ. (70.000 ψήφοι). Ο Κώστας Σημίτης επανεκλέγεται στην πρωθυπουργία, έπειτα από μία εκλογική αναμέτρηση που εξελίχθηκε σε «θρίλερ». Έλαβαν: ΠΑΣΟΚ 43,79% – 158 έδρες, ΝΔ 42,74% – 125 έδρες, ΚΚΕ 5,52% – 11 έδρες, Συνασπισμός 3,20% – 6 έδρες.

ΣΥΝ: ψήφοι 219.880– ποσοστό 3,20– έδρες 4.

ΚΚΕ: ψήφοι 379.454 – Ποσοστό 5,52 – Έδρες 11.

10/04: Ο Κώστας Σημίτης σχηματίζει κυβέρνηση.


3/05: Η Κομισιόν προτείνει την Ελλάδα ως το 12ο μέλος της Ευρωζώνης.

9/05: Ο Κώστας Καραμανλής διαγράφει από τη ΝΔ τον βουλευτή Γιώργο Καρατζαφέρη. Αφορμή, οι σκληρές δηλώσεις του τόσο για τον πρόεδρο της ΝΔ, όσο και για τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Άρη Σπηλιωτόπουλο.

15/05: Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έπειτα από αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλου αποφαίνεται εναντίον της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. Η απόφαση της κυβέρνησης να αφαιρέσει το θρήσκευμα από τις ταυτότητες προκαλεί την αντίδραση της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία απαντά με λαοσυνάξεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.


8/06: Η «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον στρατιωτικό ακόλουθο της Μ. Βρετανίας στην Αθήνα, ταξίαρχο Στίβεν Σόντερς.

19-20/06: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που πραγματοποιείται στη Σάντα Μαρία ντα Φέιρα της Πορτογαλίας, εγκρίνει την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

29/06-2/07: ΣΥΝ 3ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Εκλέγεται νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Επανεκλέγεται Πρόεδρος ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.


5/07: Αρχίζει ο τρίτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Νέα Υόρκη για την επίλυση του Κυπριακού, που γίνεται σε δύο φάσεις. Οι συνομιλίες ολοκληρώνονται την 1η Αυγούστου και καταλήγουν σε αδιέξοδο.


23/09: Τοποθετείται στη θέση του το πέλμα του πρώτου πυλώνα της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου. Το πέλμα έχει διάμετρο 90 μέτρα και βάρος 70.000 τόνους.

26/09: Το επιβατηγό πλοίο «Εξπρές Σαμινα» βυθίζεται στ’ ανοιχτά της Πάρου, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 80 άτομα.


1/10: Αρχίζει ο πέμπτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Ο Κόφι Ανάν δίνει στους Κληρίδη και Ντενκτάς έγγραφο 11 σελίδων, στο οποίο περιγράφει τις αρχές της λύσης στα βασικά ζητήματα: συνταγματικό, περιουσίες, εδαφικό, ασφάλεια. Οι θέσεις που περιγράφει αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του σχεδίου Ανάν. Η ελληνοκυπριακή πλευρά θριαμβολογεί. Ο Ντενκτάς γίνεται έξω φρενών και αναγγέλλει το τέλος των συνομιλιών.


7/11: Ο υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων Τζορτζ Μπους τζούνιορ εκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ, αν και συγκέντρωσε λιγότερες ψήφους από τον δημοκρατικό αντίπαλό του Αλ Γκορ.

24/11: Σύσκεψη στην Άγκυρα με τη συμμετοχή των Σεζέρ, Ετζεβίτ, Τζεμ, Ντενκτάς και του στρατηγού Κιβρίκογλου. Η Αγκυρα αποφασίζει τη διακοπή των συνομιλιών, αν δεν γίνει αποδεκτή η αξίωση για την αναγνώριση δύο κρατών στην Κύπρο.


14-17/12: Το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Το Συνέδριο προχώρησε σε πιο αναλυτική επεξεργασία της πολιτικής συμμαχιών του κόμματος. Εντούτοις, κατά τη διάρκειά του δημιουργήθηκαν τριβές στο εσωτερικό του σχετικά με την τακτική του κόμματος στο συνδικαλιστικό κίνημα και στη διαδικασία συγκρότησης συμμαχιών στα πλαίσια του Μετώπου. Αυτές οι τριβές οδήγησαν στην αποχώρηση ή τη διαγραφή στελεχών όπως οι Μήτσος Κωστόπουλος και Γιάννης Θεωνάς. Οι εσωκομματικές διαμάχες ολοκληρώθηκαν δύο χρόνια αργότερα με την αποχώρηση του πρώην υπεύθυνου Γραφείου Τύπου του Κόμματος Μάκη Κοψίδη.

Σύνταξη: Γιώργος Αγοραστάκης

Back To Top