skip to Main Content
Το λογότυπο μας δημιουργείται από τα αρχικά του Μίκης Θεοδωράκης – Οδηγός

Η ολοκληρωμένη καταγραφή, ταξινόμηση, και αρχειοθέτηση του έργου του Μίκη Θεοδωράκη (μουσικό, ποιητικό, συγγραφικό, πολιτικό, φιλοσοφικό) είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, όχι μόνο γιατί είναι τεράστιο σε όγκο, αλλά γιατί προϋποθέτει την κατανόηση σε βάθος της πολυδιάστατης προσωπικότητας του Μίκη Θεοδωράκη και του πολυδιάστατου έργου του.

Η πολύχρονη σχέση μας, όπως και η πολύχρονη ενασχόληση και μελέτη του «φαινομένου Θεοδωράκη», μας έδωσε το θάρρος να δημιουργήσομε αυτό τον ιστότοπο, με την φιλοδοξία να συμβάλομε σε μια πιο ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη παρουσίασή του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης παρουσιάζει μια πλήρη εικόνα του έργου του και των απόψεών του, στην επίσημη ιστοσελίδα του www.mikistheodorakis.gr και η οποία αποτελεί και τη βασική πηγή μας.


Με λίγα λόγια:

Ο #mikisguide, o «Μίκης Θεοδωράκης – Οδηγός»

 • είναι ένας οδηγός, ένας πλοηγός κι ένας εξερευνητής του Μίκη Θεοδωράκη
 • είναι ένας οδηγός έρευνας, μελέτης, εκπαίδευσης και πληροφόρησης για το Μίκη Θεοδωράκη
 • είναι ένας οδηγός που φιλοδοξεί να περιλάβει τα άπαντα Θεοδωράκη
 • είναι ένας οδηγός που παρουσιάζει στον αναγνώστη συνοπτικά και εκτεταμένα το έργο, τη δράση και προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη στα πλαίσια του ελληνικού πολιτισμού. Όπως επίσης παρουσιάζει και το πως τον είδαν, τον έκριναν, τον βλέπουν και τον κρίνουν οι σύγχρονοί του.

Τι περιλαμβάνει;

Εδώ βρίσκονται συγκεντρωμένα και ταξινομημένα

1/ τα σημαντικότερα σχετικά θέματα -με το Μίκη Θεοδωράκη, το έργο και τη δράση του-, από πρωτογενείς πηγές:

 • αρθρογραφία, ομιλίες, ανακοινώσεις, συνεντεύξεις, διαλέξεις, αποσπάσματα από βιβλία, μελέτες, δοκίμια, μονογραφίες, δημοσιευμένη αλληλογραφία, φυλλάδια προγραμμάτων και ειδικές εκδόσεις.
 • ντοκιμαντέρ και κινηματογραφικά αποσπάσματα, βίντεο και ηχογραφήσεις από το διαδίκτυο, όπως: τηλεοπτικές εκπομπές, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις, συναυλίες, φεστιβάλ, πρεμιέρες έργων και σημαντικές παραστάσεις, που διατίθενται ελεύθερα στο διαδίκτυο.
 • και αφιερωμένες ιστοσελίδες

2/ επιλεγμένα σχετικά θέματα από δευτερογενείς πηγές:

 • αποσπάσματα και σχετικές αναφορές από κάθε είδους δημοσιεύσεις, κριτικές, σχολιασμοί, άρθρα, μελέτες, βιογραφικές μελέτες, διδακτορικές διατριβές, ακαδημαϊκές εργασίες, συλλογές δοκίμων, πρακτικά συνεδρίων, κατάλογοι.
 • και κάθε είδους ηλεκτρονικές αναφορές, διάσπαρτες στο διαδίκτυο.

3/ Οπτικοακουστικό και έντυπο υλικό που κατέχει ή έχει παραχωρηθεί, ή έχει παράξει ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, όπως και όλο το δημοσιευμένο υλικό επί μια δεκαπενταετία (2005-2020) στον ιστότοπο www.mikis-crete.gr

4/ Παρέχει πληροφόρηση και συνδέσεις, για τους παραγωγούς και τους εκδότες του έργου του Μίκη Θεοδωράκη, για τα αρχεία Θεοδωράκη και τις ηλεκτρονικές πηγές τους.

Ο ιστότοπος #mikisguide προσπαθεί να είναι όσο το δυνατόν πιο περιεκτικός και τεκμηριωμένος δίνοντας προτεραιότητα στις πρωτογενείς πηγές έναντι των δευτερογενών. Όσον αφορά το διαδίκτυο, συγκεντρώνει, διασταυρώνει και αξιοποιεί το διάσπαρτο σχετικό υλικό, παρέχοντας κατά περίπτωση τις απαραίτητες ηλεκτρονικές συνδέσεις.


Γιατί έγινε; & Ποιος είναι ο σκοπός;

Ο #mikisguide αποτελεί συνέχεια και αναβάθμιση του προηγούμενου www.mikis-crete.gr

Έρχεται να ανταποκριθεί:

 • σ’ ένα διαπιστωμένο ενδιαφέρον, μια διαπιστωμένη ανάγκη υποστήριξης εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα.
 • Στην επιθυμία του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη για διάδοση του έργου του, ιδιαίτερα στις νέες γενιές.
 • Στην ανάγκη για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για το Μουσείο Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη στο Γαλατά Χανίων.

Τι νεότερο και τι διαφορετικό φέρνει;

Στην τεχνολογική εποχή μας, είναι ενδιαφέρον ότι δεν υπάρχει συγκεντρωμένη η εκτεταμένη και διάχυτη σχετική με το Μίκη Θεοδωράκη πληροφορία στο διαδίκτυο.

Ο #mikisguide επιχειρεί να οργανώσει τον τεράστιο όγκο δεδομένων, να διασταυρώσει και να παρουσιάσει συνοπτικά τα αξιολογότερα.

Ο #mikisguide είναι σχεδιασμένος να ικανοποιεί διαφορετικού επιπέδου απαιτήσεις. Παράδειγμα στην εκπαίδευση, να μπορεί να υποστηρίζει δραστηριότητες για όλες τις βαθμίδες από το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο. Από το δάσκαλο που πρέπει να σχεδιάσει την εργασία στην τάξη, μέχρι το φοιτητή που γράφει την εργασία του. Προκειμένου να μπορεί να στηρίζεται η ακαδημαϊκή χρήση, έχει δοθεί έμφαση στην τεκμηρίωση, στις επώνυμες αναφορές και στις συνδέσεις με τις πηγές.

Με την πολυμεσική παρουσίαση, τους πολλαπλούς τρόπους αναζήτησης, το #mikisguide θα χρησιμεύσει ως ένα σύγχρονο εργαλείο για τους αναγνώστες και τους μελετητές.

Ο #mikisguide ανανεώνει το υπάρχον υλικό και το παρουσιάζει με νέο σύγχρονο και τεκμηριωμένο τρόπο.

Φιλοδοξούμε κι ελπίζουμε o #mikisguide να γίνει ένα εργαλείο αναφοράς για όσους ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν και να εμβαθύνουν στα θέματα «Θεοδωράκη» και Ελληνικού πολιτισμού.


Μια γρήγορη ματιά στη Δομή και τα Περιεχόμενα του #mikisguide

 

Αρχική Σελίδα Στην κορυφή υπάρχει και θα υπάρχει πάντα ορατή σ΄ όλες τις σελίδες, η οριζόντια μπάρα του μενού.

Η μπάρα περιέχει τις κύριες επιλογές. Κάθε επιλογή ανοίγει προς τα κάτω σε στήλη και δείχνει τις επιμέρους επιλογές, οι οποίες ενδεχομένως να έχουν άλλες υποδιαιρέσεις που ανοίγουν προς τα δεξιά.

Η οριζόντια μπάρα του μενού είναι ορατή στην κορυφή από οποιαδήποτε θέση μέσα στον ιστότοπο.

Στο ενδιάμεσο της 1ης σελίδας, βρίσκεται μια προβολή διαφανειών (slideshow), για μια σύντομη γεύση του ιστότοπου και

κάτω μια συλλογή περιστρεφόμενων εικονιδίων που αντιστοιχούν σε προτεινόμενα θέματα και στις βασικές επιλογές του μενού.

 

Αρθρογραφία Στη στήλη της <Αρθρογραφίας>, αναπτύσσονται κάθε είδους θέματα υπό μορφή άρθρου.

Η αρθρογραφία είναι χρονολογικά τοποθετημένη, είτε στην ημερομηνία του γεγονότος, είτε της συγγραφής, είτε της δημοσίευσης,

Στη στήλη της <αρθρογραφίας> καταχωρούνται κάθε μορφής δημοσιεύσεις του/και για τον Μίκη Θεοδωράκη. Όπως επίσης σχετιζόμενα θέματα, ιστορίας, θεωρίας, πολιτικής, πολιτισμού, τέχνης, μουσικής, λογοτεχνίας.

Τα άρθρα είναι ταξινομημένα με φθίνουσα χρονολογική σειρά από το παρόν προς το παρελθόν. Είναι ταξινομημένα σε κατηγορίες και με ετικέτες. Για περαιτέρω εντοπισμό χρησιμοποιείτε την αναζήτηση.

 

Βιογραφία
     Βιογραφικό Περιέχει ένα σύντομο βιογραφικό σκίτσο του ιδίου.
      Χρονολόγιο Στο <Χρονολόγιο> καταγράφεται σε μία στήλη ανά έτος και μέρα-μέρα η δραστηριότητα, το έργο και οι θέσεις του Μίκη Θεοδωράκη και δίπλα υπάρχει μια δεύτερη στήλη μ’ ένα <γενικό χρονολόγιο> των κύριων γεγονότων, για να υπάρχει η δυνατότητα της παραλληλίας και της συσχέτισης, αλλά και ο εντοπισμός του γενικότερου πλαισίου αναφοράς.

Στο <γενικό χρονολόγιο> έχει δοθεί έμφαση στην Ελλάδα, στα πολιτικά και στα καλλιτεχνικά γεγονότα, στην Αριστερά, στην αντίσταση και στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Το <Χρονολόγιο> ομαδοποιείται σε δεκαετίες.

 

Τα Έργα Στη στήλη <τα έργα> καταχωρούνται συνοπτικά σε πίνακες-καταλόγους ή ανεπτυγμένα, όλα τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη.

Συνοπτικά καταχωρείται η μουσική <εργογραφία>, η <δισκογραφία>, η <βιβλιογραφία>, η μουσική <φιλμογραφία>, η μουσική <θεατρογραφία> και αναλυτικά η <μελοποιημένη ποίηση> και η <ποίηση> του Μίκη Θεοδωράκη.

 

Συγκεκριμένα :

 

     Εργογραφία Παρατίθεται σε περίληψη ο κατάλογος της μουσικής <εργογραφίας> που έχει συντάξει και δημοσιεύσει ο φίλος του Μίκη Θεοδωράκη Αστέρης Κούτουλας.

 

     Βιβλιογραφία Παρατίθεται η Βιβλιογραφία με συγγραφέα τον Μίκη Θεοδωράκη, στα ελληνικά και στα ξένα, τα βιβλία που συμμετέχει ο Μίκης Θεοδωράκης και τα βιβλία που έχουν γραφτεί για τον Μίκη Θεοδωράκη στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όπως και οι μουσικές εκδόσεις των έργων Μίκη Θεοδωράκη.

 

     Δισκογραφία Παρατίθεται η πιο πλήρης καταγραφή της βάσης δεδομένων Discogs για τον Μίκη Θεοδωράκη, για δίσκους 33, 45 στροφών και CD. Επίσης για την Ελλάδα, η καταγραφή Πέτρου Δραγουμάνου από το CD της ελληνικής μουσικής.

 

     Μουσική για Κινηματογράφο Περιλαμβάνει τα κύρια στοιχεία από τα φιλμ για τα οποία έχει γράψει τη μουσική ο Μίκης Θεοδωράκης. Στην αρχή υπάρχει ένα βίντεο για μια γρήγορη ματιά σε όλο το κινηματογραφικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

 

     Σκηνική μουσική Περιλαμβάνει τα κύρια στοιχεία από τις σκηνικές παραστάσεις για τις οποίες έχει γράψει τη μουσική ο Μίκης Θεοδωράκης. Περιλαμβάνονται:

–        Μουσική για Όπερες – Λυρικές Τραγωδίες

–        για Αρχαίο Δράμα – Κωμωδία

–        για Σύγχρονη Μουσική Τραγωδία

–        για το Ελληνικό Θέατρο

–        για το Διεθνές Θέατρο

–        για Ραδιοφωνικά Σκετς

 

     Μελοποίηση Περιλαμβάνει όλα τα μελοποιημένα ποιήματα και τους στίχους στα έργα του, καταχωρημένα δίσκο – δίσκο και κατά χρονολογία.

Υπάρχουν οι εξής κατηγορίες.

–        Μελοποιημένη Ποίηση Ι – Τραγούδια

–        Μελοποιημένη Ποίηση ΙΙ – Συμφωνικά, Μετασυμφωνικά, Ορατόρια, Λυρικές Τραγωδίες

–        Μελοποιημένα ποιήματα του Γιάννη Θεοδωράκη

–        Μελοποιημένοι Συγγραφείς

 

     Ποίηση Περιλαμβάνει όλα τα ποιήματα του Μίκη Θεοδωράκη από το 1939 που μαθητής γράφει τα πρώτα του ποιήματα ως τα σήμερα.

 

Παρουσιάσεις Οι <παρουσιάσεις> περιλαμβάνουν θέματα πολυμεσικής μορφής.

 

     Διεθνές Συνέδριο “Μίκης Θεοδωράκης” Πρόκειται για το βαρυσήμαντο Συνέδριο με θέμα το Μίκη Θεοδωράκη, που έγινε στα 80 χρόνια του, το 2005 στα Χανιά. Εδώ μπορεί κανείς να δει το συνέδριο με όλους τους τρόπους. Κείμενα, φωτογραφίες, ebook, video (αποκλειστικό)

 

     Φωτογραφίες Μια <Φωτοθήκη> (Photo-album) του Μίκη Θεοδωράκη με 650 φωτογραφίες από το 1925 ως το 2020.

 

     Βίντεο – Παρουσιάσεις Περιλαμβάνει βίντεο ομαδοποιημένα σε ενότητες. Προς το παρόν:

–        Διεθνές Συνέδριο Μίκης Θεοδωράκης 2005 (αποκλειστικό)

–        Συνεντεύξεις Μίκη Θεοδωράκη

–        Ντοκιμαντέρ – Ταινίες

–        Τηλεοπτικές Εκπομπές

–        Χαρακτηριστικές Ομιλίες

–        Ιστορικές Συναυλίες

 

     Εκπαιδευτικό Υλικό Πρόκειται για ένα βοηθητικό εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς Α’&Β’ βαθμού για την οργάνωση μαθημάτων εργασιών και εκδηλώσεων στην τάξη. Περιλαμβάνει ebook & audio (αποκλειστικό)

Μίκη Θεοδωράκη Ιστορίες

Τα παιδικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη

 

     Η Μουσική Συλλογή του Μίκη Θεοδωράκη Περιλαμβάνει audio 50 δίσκους – 1000 τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

 

 Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Περιλαμβάνει τις κύριες ιστοσελίδες σχετικές με το Μίκη Θεοδωράκη

 

#Αφιερώματα Φάκελοι με σημαντικά θέματα:

To 2021

# Η Εκδημία Μίκη Θεοδωράκη
Τι γράφηκε στον mikisguide γι’ αυτό το μεγάλο γεγονός.
Στην επέτειο των 200 χρόνων από την παλιγγενεσία, ξετυλίγομε το νήμα της ιστορίας μας.
Ένας φάκελος του mikisguide για την Επανάσταση του 1821 και τον ιστορικό απόηχό της, μέσα από τα κείμενα, τις μουσικές και τις ζωγραφικές, των πρωταγωνιστών, των λογοτεχνών και των καλλιτεχνών. Κεντρικό πρόσωπο είναι ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος είναι ο μοναδικός εν ζωή Έλληνας με πολλαπλές άμεσες και έμμεσες, φυσικές και πνευματικές συνδέσεις με την επανάσταση του 1821 και την μεταγενέστερη ελληνική ιστορία.

Στην επέτειο των 80 χρόνων, ένα ΑΦΙΕΡΩΜΑ στη Μάχη της Κρήτης. Ένας φάκελος -με μια σειρά άρθρων και φωτογραφικών μαρτυριών- του mikisguide για το κορυφαίο ιστορικό γεγονός της νεότερης Ελληνικής ιστορίας μας.

Γνωριμία Ποιοι Είμαστε;

Ένας ΠΛΟΗΓΟΣ για τον ΟΔΗΓΟ. Εδώ που βρίσκεστε.

Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη

Επικοινωνία Τα στοιχεία για την επικοινωνία μαζί μας
Back To Top