Η μαρτυρία του Μίκη Θεοδωράκη για τον Αντώνη Καλογιάννη: τον ξύπνησα ξημερώματα και τον έκανα τραγουδιστή μου
Από το τσαγκάρικο στο Μητροπολιτικό Ναό της Τέχνης. Μια απίστευτη ιστορία.
Φωτογραφικά και ηχητικά στιγμιότυπα
Από το τσαγκάρικο στο Μητροπολιτικό Ναό της Τέχνης. Μια απίστευτη ιστορία.
Φωτογραφικά και ηχητικά στιγμιότυπα
Γράφει ο Στέλιος Κούλογλου στο TVXS 11 Φεβ. 2021 Αντώνης Καλογιάννης, ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Σεμνός σαν την καταγωγή του, γλυκός σαν τη φωνή του. Η ζωή του μοιάζει με μυθιστόρημα, απ’ αυτά που μόνο η ταραγμένη ιστορία του τόπου…
Με την αναγγελία του θανάτου του θα γράψει ο Μίκης Θεοδωράκης. «Με τον Αντώνη Καλογιάννη συνδέθηκα στενά. Σημάδεψε κυριολεκτικά το έργο μου δίνοντας πραγματικά μοναδικές ερμηνείες σε έργα όπως τα «Επιφάνια Αβέρωφ», το «Πνευματικό Εμβατήριο», η «Κατάσταση Πολιορκίας», ο «Ήλιος…
Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσίασε το νέο επετειακό της πρόγραμμα για το 2021. Ένα μεγάλης κλίμακας επετειακό πρόγραμμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, και μαζί ένα 3ετές αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη.
Ομιλία του Μ.Θ. στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 2000.
Από το βιβλίο του: Θεοδωράκης Μίκης, Πολιτικά, Θεωρία και Πράξη, τομ.Γ’ Εκδ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 2019 σελ.115-130
του Γιώργου Αγοραστάκη Ο Μίκης Θεοδωράκης κατά τη περίοδο της χούντας εξορίστηκε μαζί με την οικογένειά του στην Ζάτουνα. Η Ζάτουνα, είναι ορεινό μικρό χωριό της Αρκαδίας 4 χιλ. δυτικά από τη Δημητσάνας, σε υψόμετρο 1.050 μ. στο οποίο κατοικούσαν…
Προλογικό σημείωμα του Μίκη Θεοδωράκη στην έκδοση του ΒΗΜΑΤΟΣ για τον Διονύσιο Σολωμό «Οι ποιητές της Ρωμιοσύνης», 19.1.2014
Εξιστόρηση από το Γιώργο Αγοραστάκη* των επαναστατικών γεγονότων στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα στην Κρήτη και η συμμετοχή των προγόνων του Μίκη Θεοδωράκη σ΄αυτά.
Δυο κεντρικά κείμενα του απελευθερωτικού αγώνα 1941-1944, στο πνεύμα της επανάστασης του 1821.
1/ Το βιβλίο “Τι είναι και τι θέλει το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο” (1942) του δασκάλου του Έθνους και ιδρυτικού στελέχους του ΕΑΜ Δημήτρη Γληνού.
2/ Ο ιστορικός λόγος του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη στην απελευθερωμένη Λαμία, 19 Οκτώβρη 1944
του Γιώργου Αγοραστάκη Η αντανάκλαση της επανάστασης του ’21 στην ΕΑΜική Αντίσταση του ’41-’44 και η ένταξη του Μίκη Θεοδωράκη στο ΕΑΜικό κίνημα. Το πνεύμα της Επανάστασης του ’21 μετουσιώθηκε στις σκληρές συνθήκες της Γερμανικής κατοχής, στον απελευθερωτικό αγώνα του…
Του Γιώργου Αγοραστάκη Μια μουσική επισκόπηση της περιόδου του πρώτου μισού του 19ου αιώνα (πριν, κατά και μετά την επανάσταση του’21). Περιλαμβάνει τα τραγούδια και τα μουσικά έργα των Ελλήνων και των Φιλελλήνων εκείνης της περιόδου, που άντλησαν την έμπνευσή…
Άρθρο του Μίκη Θεοδωράκη στην εφημερίδα ”ΤΑ ΝΕΑ” της 9.1.2021
Του Γιώργου Αγοραστάκη Οι επαναστατημένοι Έλληνες είχαν με το μέρος τους την πρωτοπορία της ρομαντικής διανόησης στην Ευρώπη. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του κινήματος του ρομαντισμού ήταν ο ελληνοκεντρισμός. Η Ελληνική αρχαιότητα ήταν πανταχού παρούσα από τα τέλη του…
Εθνικός ήρωας, πρόδρομος και πρωτομάρτυρας της ελευθερίας, από τις σημαντικότερες μορφές του νέου ελληνισμού. Γεννήθηκε στο Βελεστίνο της Θεσσαλίας εργάστηκε στην Κωνσταντινούπολη, ως γραμματικός και διπλωματικός υπάλληλος στην οικογένεια Υψηλάντη. Πνεύμα ανήσυχο και τολμηρό μπολιάστηκε από τις ιδέες της Γαλλικής…
Η ποίηση της επανάστασης
Σολωμός Διονύσιος (Ζάκυνθος 1798 – Κέρκυρα 1857)
ΜΕΤΑ ΠΡΟΛΟΓΟΥ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΒΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΟΥ ΥΠΟ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ
του Γιώργου Αγοραστάκη Η ποίηση του Κάλβου ακούγεται σαν ένα μουσικό προσκλητήριο από χάλκινα όργανα. Ξυπνά την ορμή και την έξαρση, στον άνθρωπο που μπαίνει στη μάχη και που περιφρονεί το θάνατο. Εκφράζει την αποστροφή προς τους τυράννους, εκφράζει το…
Ο γέρο Κολοκοτρώνης κάλεσε τους μαθητές των Αθηνών στο λόφο της Πνύκας στις 8 του Νοέμβρη του 1838 και στο χώρο της συνάθροισης της Εκκλησίας του Δήμου των Αθηναίων πολιτών στην αρχαία Αθήνα, τους εκφώνησε τον παρακάτω λόγο: Ο λόγος του…
«Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί και αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι.» «Όταν αγωνιστή μόνος του και φκειάση, ή χαλάση, να λέγη εγώ, όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκειάνουν, τότε να λένε «εμείς». Είμαστε εις το «εμείς» κι᾿ όχι εις το εγώ».