1921
1922
1923
1924
1925
29 Ιούλη 1925 γεννιέται ο Μίκης Θεοδωράκης στην Χίο.
Ο Μίκης (Μιχάλης) Θεοδωράκης είναι γιος του Γιώργη Θεοδωράκη από το Γαλατά Χανίων και της Ασπασίας Πουλάκη από το Τσεσμέ της Μικράς Ασίας. Το ζεύγος Θεοδωράκη απέκτησε δύο παιδιά το Μίκη και τον μικρότερό του Γιάννη.
Ο Γιώργης Θεοδωράκης δικηγόρος στο επάγγελμα, υπηρέτησε ως ανώτερο στέλεχος του Υπουργείου Εσωτερικών σε πολλές Νομαρχίες της χώρας. Βενιζελικός στα φρονήματα, ανάλογα με το ποιος κυβερνούσε κάθε περίοδο μετατίθεται από τόπο σε τόπο, μ΄ αποτέλεσμα σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα ο μικρός Μίκης να περάσει από πολλές πόλεις της Ελλάδας.
Την ίδια χρονιά που γεννήθηκε ο πατέρας μετατέθηκε στην Μυτιλήνη και η οικογένεια μετακόμισε εκεί.
1926
1927
1928
-19/8: Εκλογές, νίκη των Φιλελευθέρων και Κυβέρνηση Βενιζέλου
-Η οικογένεια Θεοδωράκη μετακομίζει και ζει για μερικούς μήνες στη Σύρο.
1929
-Η οικογένεια Θεοδωράκη μετακομίζει πάλι για μερικούς μήνες στην Αθήνα.
1930
-Ο Γιώργος Θεοδωράκης διορίζεται Αναπληρωτής Γενικός Διοικητής Ηπείρου. Η οικογένεια εγκαθίσταται στα Γιάννενα.
1921
1922
1923
8/01: Πραγματοποιείται στην Πλατεία Ομονοίας μεγάλο πανπροσφυγικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, στο οποίο μάλιστα απευθύνουν σύντομο χαιρετισμό και Τούρκοι αντικεμαλιστές.
8/01: Οι Γάλλοι και οι Βέλγοι καταλαμβάνουν τη βιομηχανική περιοχή της Ρουρ, στη Γερμανία.
8/01: Γέννηση: Γρηγόρης Φαράκος, Έλληνας συγγραφέας και πολιτικός.
30/01: Υπογράφεται στη Λοζάνη η σύμβαση ανταλλαγής πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Από την εφαρμογή της σύμβασης εξαιρούνται οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης και οι μουσουλμάνοι της ελληνικής Θράκης.
31/01: Γέννηση: Νόρμαν Μέιλερ, Αμερικανός συγγραφέας, δημοσιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης.
16/02: Παύει να ισχύει το Ιουλιανό Ημερολόγιο και τίθεται σε ισχύ το Γρηγοριανό. Η 16η Φεβρουαρίου του 1923 με το παλαιό ημερολόγιο γίνεται με το νέο 1η Μαρτίου του 1923.
16/02: Ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανακαλύπτει τη σαρκοφάγο του Φαραώ Τουταγχαμών.
7/04: Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών, ως μετεξέλιξη του Κόμματος Εργατών της Αμερικής.
7/07: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο ΙσμέτΙνονού, με κοινή δήλωσή τους, ανακοινώνουν ότι επήλθε συμφωνία εφ’ όλων των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
24/07: Υπογράφεται στη Λοζάνη της Ελβετίας η ομώνυμη συνθήκη ανάμεσα στην Τουρκία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Ιαπωνία, με παρατηρητή τις ΗΠΑ. Ανάμεσα στα άλλα επισφραγίζεται DΕ JURΕ η ελληνική παρουσία στα νησιά του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Λήμνος, Ικαρία, Σάμος, Σαμοθράκη). Η Ελλάδα παραχωρεί στην Τουρκία τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, ενώ η Τουρκία αναγνωρίζει την ιταλική κυριαρχία στα Δωδεκάνησα και την αγγλική στην Κύπρο.
0/08: Γενική απεργία: για υπεράσπιση βιοτικού επιπέδου. Η στρατιωτική κυβέρνηση χτύπησε διαδήλωση απεργών στον Πειραιά – 11 νεκροί απεργοί.
2/08: Αναλαμβάνει ο ΚάλβινΚούλιτζ 30ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, 2 Αυγούστου, 1923 – 4 Μαρτίου, 1929. Εξελέγη ως 29ος αντιπρόεδρος το 1920 και διαδέχθηκε στην προεδρία το Χάρντινγκ μετά τον ξαφνικό θάνατο του το 1923. Εξελέγη Πρόεδρος το 1924. Προσπάθησε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κοινού στο Λευκό Οίκο μετά τα σκάνδαλα του προκάτοχό του.
30/08: Ιταλικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Κέρκυρα, μετά το βομβαρδισμό της πόλης από ιταλικά πολεμικά πλοία. Από τον «πειρατικό» βομβαρδισμό χάνουν τη ζωή τους 20 Έλληνες πολίτες. Η ενέργεια αυτή γίνεται σε αντίποινα για τη δολοφονία του στρατηγού Τελίνι από Αλβανούς ληστές στην ελληνοαλβανική μεθόριο.
0/09: Ίδρυση της EπιτροπήςAποκαταστάσεως Προσφύγων…
19/9: ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΕΚΕ(Κ). Aσχολήθηκε με το θέμα των επικείμενων εκλογών και εξέλεξε νέα Κεντρική Επιτροπή από τους: Σεραφείμ Μάξιμο, Θωμά Αποστολίδη, Ελευθέριο Σταυρίδη και Χρήστο Τζάλλα. Εξελεγκτική Επιτροπή από τους: Γιατσόπουλο και Χατζησταύρου. Και μέλη του Συμβουλίου τους: Μπουφίδη, Σαργολόγο, Αδαμίδη, Σιάντο και Τζουλάτι. Η νέα Κεντρική Επιτροπή εξέλεξε Γραμματέα του Κόμματος το Θωμά Αποστολίδη.
27/09: Τα ιταλικά στρατεύματα εκκενώνουν την Κέρκυρα και τους Παξούς. Η Ελλάδα αναγκάζεται να πληρώσει μεγάλη αποζημίωση.
13/10: Η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας κηρύσσει την Άγκυρα πρωτεύουσα της χώρας.
28/10: Η αντεπανάσταση, που οργανώνεται από τους στρατιωτικούς Λεοναρδόπουλο, Γαργαλίδη και Ζήρα, αποτυγχάνει.
8/11: Αποτυχημένο πραξικόπημα του Χίτλερ στο Μόναχο, που έμεινε στην ιστορία ως «Το Πραξικόπημα της Μπιραρίας».
16/12: Οι πρώτες εκλογές μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και οι τελευταίες με σφαιρίδιο. Διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξη των μελών της Δ΄ Συντακτικής Συνέλευσης. Στιγματίστηκαν από την αποχή των αντιβενιζελικών κομμάτων, με το πρόσχημα ότι η φιλοβενιζελική κυβέρνηση Γονατά αδυνατούσε να τελέσει αδιάβλητες εκλογές. Το Κόμμα των Φιλελευθέρων υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο απέσπασε 250 έδρες σε σύνολο 397, η σύμπραξη Δημοκρατικής Ένωσης του Αλέξανδρου Παπαναστασίου και Δημοκρατικών Φιλελευθέρων του Γεωργίου Ρούσου 120, οι Αντιβενιζελικοί που δεν ακολούθησαν την αποχή 6, οι Αγροτικοί 3, οι Μουσουλμάνοι 3, οι Εβραίοι 3, οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί 7, οι Σοσιαλιστές 1 (Ιωάννης Πασαλίδης) και Ανεξάρτητοι 4. Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (μετέπειτα ΚΚΕ) συγκέντρωσε γύρω στις 50.000 ψήφους χωρίς να εκλέξει βουλευτή.
18/12: Με στρατιωτική απόφαση, εξορίζεται ο βασιλιάς της Ελλάδας Γεώργιος Β’.
1924
2/01: Ο αρχηγός της Επανάστασης του 1922 Νικόλαος Πλαστήρας παραδίδει την εξουσία στους πολιτικούς.
4/01: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιστρέφει στην Ελλάδα. Έπειτα από δύο ημέρες εκλέγεται πρόεδρος της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης.
11/01: Ο Βενιζέλος σχηματίζει κυβέρνηση θέτοντας τέρμα στην πολιτική αβεβαιότητα. Η κυβέρνησή του θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου του 1924.
21/01: Πέθανε ο Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ Λένιν, Ρώσος επαναστάτης και θεωρητικός του κομμουνισμού, ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης και ιδρυτής της Σοβιετικής Ένωσης. (γέννηση: 22/4/1970). Ο Λένιν πέθανε 21 Ιανουαρίου του 1924 και το Μάιο η Διαθήκη του διαβαζόταν μεγαλοφώνως στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά Ζινόβιεφ και ο Κάμενεφ υποστήριξαν ότι οι αντιρρήσεις του Λένιν είχαν αποδειχθεί αβάσιμες και ότι ο Στάλιν θα πρέπει να παραμείνει Γενικός Γραμματέας. Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε να μη δημοσιεύσει την διαθήκη.
21/01: Ιωσήφ Στάλιν (1878-1953), 21 Ιανουαρίου του 1924- 5 του Μαρτίου του 1953, 13ο – 19ο Συνέδριο ΚΚΣΕ. Γενικός Γραμματέας από τις 3 Απριλίου 1922 μέχρι που το γραφείο του Γενικού Γραμματέα καταργήθηκε τον Οκτώβριο του 1952. Ο Στάλιν υπηρέτησε ως πρωθυπουργός από τις 6 Μαΐου 1941 μέχρι το θάνατό του στις 5 Μαρτίου 1953. Κατείχε επίσης τη θέση του υπουργού Άμυνας της ΕΣΣΔ από τις 19 Ιουλίου 1941 έως τις 3 Μαρτίου 1947 και πρόεδρος της κρατικής επιτροπής υπεράσπισης κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.
3-8/02: Εθνικό Συμβούλιο ΣΕΚΕ, Διαγραφή Ε. Παπαναστασίου (αριστερίστικη φραξιονιστική ομάδα Πειραιά), Μπεναρόγια (δεξιά ομάδα Θεσσαλονίκης). Για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι δυο αυτές ομάδες, το Εθνικό Συμβούλιο εξέλεξε στη θέση της παλιάς ΚΕ, τριμελή Διοίκηση από τους Γ. Κορδάτο, Σ. Μάξιμο και Θ. Αποστολίδη με εντολή να ξεκαθαρίσει το Κόμμα και να ετοιμάσει το 3ο Συνέδριο του.
6/02: Κυβέρνηση του Γεωργίου Καφαντάρη (παραίτηση στις 12 Μαρτίου του 1924).
12/03: Κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου (παραίτηση στις 25 Ιουλίου του 1924).
15/03: Η γενική συνέλευση των μελών του ΠΑΟ επικυρώνει τη μετονομασία του συλλόγου από Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος σε Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος.
17/03: Επώνυμα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος εκλέγουν έπειτα από πρόταση του Χ. Βοζίκη τον Παναγή Τσαλδάρη ως αρχηγό του κόμματος.
25/03: Η εθνοσυνέλευση κηρύσσει έκπτωτη τη δυναστεία των Γλίξμπουργκ. Η Μοναρχία καταργήθηκε από την Δ΄ Συντακτική Εθνοσυνέλευση που είχε συγκροτηθεί στις 2 Ιανουαρίου 1924 και προκηρύχθηκε δημοψήφισμα για την επικύρωση της απόφασης της Συντακτικής. Στις 25 Μαρτίου 1924 η Δ΄ Συντακτική Εθνοσυνέλευση εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα: Περί εκπτώσεως της Δυναστείας και ανακηρύξεως της Δημοκρατίας: •Κηρύττει οριστικώς έκπτωτον την δυναστείαν των Γλυξβούργων, στερεί όλα τα μέλη αυτής από παντός δικαιώματος επί του Θρόνου και της Ελληνικής ιθαγενείας και απαγορεύει εις αυτά την εν Ελλάδι διαμονήν. •Αποφασίζει να συνταχθεί η Ελλάς εις δημοκρατίαν κοινοβουλευτικής μορφής, υπό τον όρο εγκρίσεως της αποφάσεως αυτής διά δημοψηφίσματος, ούτινος αι λεπτομέρειαι, περιλαμβάνουσαι τον χρόνον, τον τρόπον της ενεργείας και τας εγγυήσεις της αμερολήπτου διεξαγωγής του, θέλουν κανονισθή διά Διατάγματος. •Επιτρέπει την αναγκαστικήν απαλλοτρίωσιν των κτημάτων των ανηκόντων εις τα μέλη της εκπτώτου Δυναστείας. Κτήματα περιελθόντα εις μέλη της εκπτώτου Δυναστείας εκ δωρεάς του Δημοσίου, δήμων, κοινοτήτων ή νομικών προσώπων ή αποκτηθέντα ή κατασκευασθέντα δι’ εθνικών εράνων, περιέρχονται αυτοδικαίως, άνευ ουδεμίας αποζημιώσεως, εις το Δημόσιον ή τους οικείους δήμους, κοινότητας ή νομικά πρόσωπα. •Ο Ναύαρχος Κουντουριώτης θέλει εξακολουθήσει να εκτελή ως μέχρι τούδε, καθήκοντα ρυθμιστού του πολιτεύματος μέχρι συντάξεως του δημοκρατικού Χάρτου της Ελλάδος.
1/04: Ο Αδόλφος Χίτλερ καταδικάζεται σε 5 χρόνια φυλάκισης για τη συμμετοχή του στο αποκληθέν «Πραξικόπημα της Μπυραρίας». Θα παραμείνει στη φυλακή μόνο για 9 μήνες.
13/04: Κυρωτικό δημοψήφισμα για τη μοναρχία. H λαϊκή ψήφος επικύρωσε την απόφαση της Δ΄ Συντακτικής Συνέλευσης. Το αποτέλεσμα: (Αβασίλευτη Δημοκρατία) ΝΑΙ – 69,95%, (Βασιλευόμενη Δημοκρατία) ΟΧΙ – 30,05%. Μία μερίδα των βασιλοφρόνων, με επικεφαλής τον Π. Τσαλδάρη, αρνήθηκε την εγκυρότητα του αποτελέσματος και δεν αναγνώρισε το νέο πολίτευμα, γιατί, όπως ισχυριζόταν, είχαν γίνει νοθείες. Το αναγνώρισε, όμως, ο Ιωάννης Μεταξάς και δήλωσε ότι θα πολιτευθεί μέσα στα πλαίσια του νέου πολιτεύματος με το κόμμα του, των Ελευθροφρόνων, γεγονός που επέτεινε τη διάσπαση της φιλομοναρχικής μερίδας. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το δέχτηκε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος από το εξωτερικό. Ο Βενιζέλος είχε αναλάβει πρωθυπουργός για ένα μικρό διάστημα στις αρχές του 1924 (11 Ιανουαρίου 1924 – 6 Φεβρουαρίου 1924), δεν μπόρεσε, όμως, να συγκρατήσει το ρεύμα υπέρ της αλλαγής του πολιτεύματος και εγκατέλειψε τη χώρα.
0/05: Απαγόρευση 1ης Μάη από κυβέρνηση Παπαναστασίου – Απεργίες, επιστρατεύσεις απεργών.
0/06: 1o Συνέδριο Παλαιών Πολεμιστών.
0/06: 5o Συνέδριο της ΚΔ, έθεσε κύριο καθήκον την μετατροπή των κομμουνιστικών κομμάτων σε μαζικά μαρξιστικά – λενινιστικά κόμματα.
19/07: Η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου καταψηφίζεται στη Βουλή και παραιτείται.
25/07: Κυβέρνηση του Θ. Σοφούλη (παραίτηση στις 7 Οκτωβρίου του 1924).
7/10: Κυβέρνηση Μιχαλακοπούλου(μέχρι 25.6.25) (εκπρόσωπος της συντηρητικής μερίδας βενιζελικής παράταξης).
19/12: Καθιέρωση της οκτάωρης καθημερινής και της 48ωρης εβδομαδιαίας εργασίας.
26/11-3/12:3ο ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΕΚΕ. Αναδιοργάνωση του Κόμματος μετονομασία σε ΚΚΕ. Το 3ο Εκτακτο Συνέδριο ασχολήθηκε με τη δύσκολη εσωκομματική κατάσταση και πήρε αποφάσεις για την ενότητα του Κόμματος, για ζητήματα αρχών και τακτικής, για την οργανωτική συγκρότηση του Κόμματος, για τα μεγάλα εθνικά θέματα και για την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας. Το Συνέδριο, αποδέχτηκε τις αποφάσεις του 5ου Συνεδρίου της ΚΔ (Ιούνης 1 924), επίσης αποδέχτηκε τους 21 όρους του 2ου Συνεδρίου της ΚΔ (Αύγουστος 1 920), όλες τις αποφάσεις των Συνεδρίων της ΚΔ και των Βαλκανικών Κομμουνιστικών Συνδιασκέψεων, ψήφισε νέο Καταστατικό και μετονόμασε το Κόμμα σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Ελληνικό Τμήμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς)… ΣΧΟΛΙΟ I.ΚΚΕ:. ..Το Συνέδριο υιοθέτησε το σύνθημα της «Ενιαίας και Ανεξάρτητης Μακεδονίας και Θράκης». Το σύνθημα αυτό, που είχε προβληθεί μερικά χρόνια πριν από τη Βαλκανική Κομμουνιστική Ομοσπονδία, πρόβλεπε τη δημιουργία Βαλκανικής Δημοκρατικής Ομοσπονδίας, για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εθνοτήτων της Βαλκανικής Χερσονήσου. Η έντονη προβολή του συνθήματος αυτού για πολλά χρόνια, προκάλεσε σοβαρή ζημιά στο ΚΚΕ και το εμπόδιζε να διευρύνει την επιρροή του. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο στην εθνικιστική της προπαγάνδα και το χρησιμοποίησε σαν πρόσχημα για να εντείνουν τις διώξεις ενάντια στα μέλη και τα στελέχη του.
1925
8/01: Καταγγέλλονται διώξεις σε βάρος του ελληνικού στοιχείου σε περιοχές της νότιας Βουλγαρίας.
21/01: Μαχητικό αγροτικό κίνημα από τις Ενώσεις Παλαιών Πολεμιστών (καθοδήγηση ΚΚΕ)για την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών και τη διανομή της γης. Μεγάλα συλλαλητήρια, καταλήψεις κτημάτων στη Θεσσαλία και τη Βοιωτία για ένα δεκαήμερο. Στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν 6 διαδηλωτές και τραυματίστηκαν πολύ περισσότεροι.
30/01: Η Τουρκία απελαύνει τον οικουμενικό πατριάρχη Κωνσταντίνο ΣΤ΄, γιατί δεν τον θεωρεί Τούρκο υπήκοο.
8/03: Γενικές εργατικές απεργίες. Μαζικές συλλήψεις στελεχών ΚΚΕ, ΟΚΝΕ. Εργατ. Οργανώσεων και Παλαιοπολεμιστών.
10/03: Ιδρύεται ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς, περισσότερο γνωστός σήμερα ως Ολυμπιακός Πειραιώς.
10/03: Γέννηση: Μανόλης Αναγνωστάκης, Έλληνας ποιητής.
25/6: Ο Στρατηγός Πάγκαλος ανάτρεψε την κυβέρνηση Ανδρέα Μιχαλακόπουλου. Σχημάτισε δική του με την εμπιστοσύνη όλων των αστικών κομμάτων.
18/07: Ο Αδόλφος Χίτλερ εκδίδει το πρώτο τόμο της προσωπικής του διακήρυξης με τίτλο «Μάιν Καμπφ» («Ο Αγών μου»).
29/07: Γεννιέται ο Μίκης Θεοδωράκης, στη Χίο.
10/09: Υπογράφεται και δημοσιεύεται το πρώτο Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας (αβασίλευτου).
29/09: Ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος διαλύει τη Συντακτική Συνέλευση και προκηρύσσει εκλογές, τις οποίες όμως δεν θα διενεργήσει και θα επιβάλει δικτατορία.
30/9: Ο Πάγκαλος εξαπόλυσε άγρια τρομοκρατία κατά του ΚΚΕ. Απαγόρευσε την έκδοση του «Ριζοσπάστη», της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» και της «Νεολαίας» (Οργάνου της ΟΚΝΕ). Παρέπεμψε σε στρατοδικείο, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ (Πουλιόπουλο, Μάξιμο, Σκλάβο, Μοναστηριώτη, Νικολινάκο, Φίτσο κ.ά.). Το ΚΚΕ με την επιβολή της δικτατορίας αντιμετώπισε σοβαρή δοκιμασία και πέρασε στην παρανομία.
0/10: Δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Το ΚΚΕ κατεβαίνει με τον συνδυασμό “Ενιαίο Μέτωπο Εργατών-Αγροτών και Προσφύγων” και σημειώνει επιτυχίες σε πολλές πόλεις. Παίρνει και την Θεσσαλονίκη. Ο Πάγκαλος ακύρωσε την εκλογή.
22/10: Η κυβέρνηση Πάγκαλου, αντιδρώντας σε βουλγαρικές προκλήσεις, διατάσσει την προέλαση του ελληνικού στρατού εντός του βουλγαρικού εδάφους. Καταλαμβάνεται το Πετρίτσι. Μία εβδομάδα αργότερα, υπό την πίεση της Κοινωνίας των Εθνών, τα ελληνικά στρατεύματα εκκενώνουν την περιοχή. Ο τυχοδιωκτισμός αυτός στοίχισε στην Ελλάδα ακριβά. Υποχρεώθηκε να πληρώσει στη Βουλγαρία αποζημίωση (20 εκατομμύρια λέβα).
23/10: Γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις, συνθέτης. (θάνατος: 15/6/1994)
6/11: Ο μυστικός πράκτορας των Βρετανών ΣίντνεϊΡάιλι εκτελείται από την OGPU, τη μυστική υπηρεσία της Σοβιετικής Ένωσης. Υπήρξε το πρότυπο του Ίαν Φλέμινγκ για τον Τζέιμς Μποντ.
30/11: Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος απαγορεύει στις γυναίκες να φοράνε κοντά φουστάνια στις εξόδους τους. Η άκρη του υφάσματος πρέπει να απέχει 30 εκατοστά από το έδαφος.
6/12: Διατυπώνεται το αίτημα από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των δημοσίων υπαλλήλων για το 13ο μισθό εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων.
1926
5/01: Ο Πάγκαλος αναλαμβάνει την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία.
0/03: 3ο Συνέδριο ΓΣΕΕ. Η δικτατορία συλλαμβάνει 110 αριστερούς αντιπροσώπους του Συνεδρίου. Οι ρεφορμιστές που απόμειναν άρπαξαν τη διοίκηση.
10/03: Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κούνδουρος εισηγείται το θεσμό του πολιτικού γάμου. Αντίθετος με την ιδέα δηλώνει ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος.
15/03: Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ναύαρχος Κουντουριώτης παραιτείται, διαμαρτυρόμενος για τις αυθαιρεσίες του δικτάτορα Θ. Πάγκαλου. Ο δικτάτωρ Θεόδωρος Πάγκαλος εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χωρίς αντίπαλο.
18/03: Ιδρύεται η Ακαδημία Αθηνών, με πρωτοβουλία του καθηγητή αστρονομίας Δημήτριου Αιγινήτου.
30/04: Γίνεται υποχρεωτική η εκπαίδευση των παιδιών ηλικίας από 6 έως 14 ετών.
19/07: Ο δικτάτωρ Θ. Πάγκαλος διορίζει πρωθυπουργό τον Αθανάσιο Ευταξία.
23/8:Ο στρατηγός Γ. Κονδύλης ανατρέπει το δικτάτορα Θ. Πάγκαλο και αποκαθιστά το ναύαρχο Π. Κουντουριώτη στο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας. Αιματηρό κίνημα Κονδύλη, με περίπου 300 νεκρούς και τραυματίες στην Αθήνα.
13/8: Γέννηση: Φιντέλ Κάστρο, Κουβανός στρατιωτικός και πολιτικός.
26/08: Η προσωρινή κυβέρνηση του Γ. Κονδύλη προκηρύσσει εκλογές για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης.
3/10: Εγκαινιάζεται η 1η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.
7/11: Βουλευτικές εκλογές 1926. Οι βουλευτικές εκλογές της 7 Νοεμβρίου 1926 έγιναν για πρώτη φορά με αναλογικό εκλογικό σύστημα . Οι πρώτες εκλογές μετά το 1862, που έγιναν με ψηφοδέλτιο μετά την κατάργηση του σφαιριδίου, με αποτέλεσμα να έχουμε πλήρη στοιχεία για την εκλογική δύναμη των κομμάτων. Οι εκλογές διενεργήθηκαν από τον Γεώργιο Κονδύλη, που ανέτρεψε τη δικτατορία Πάγκαλου. Στις εκλογές δεν πήρε μέρος ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος προτίμησε να μείνει εκτός Ελλάδας και πολιτικής. Πρώτευσε το Κόμμα Ενώσεως Φιλελευθέρων με επικεφαλής των Γεώργιο Καφαντάρη (31,63% των ψήφων και 108 έδρες στη Βουλή). Ακολούθησαν: Λαϊκό Κόμμα υπό τον Παναγή Τσαλδάρη (20,23% και 60 έδρες), Κόμμα Ελευθεροφρόνων υπό τον Ιωάννη Μεταξά (15,76% και 51 έδρες), Κόμμα Δημοκρατικής Ενώσεως υπό τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου (6,48% και 17 έδρες), Αγροτικόν Κόμμα Ελλάδος (2,95% και 4 έδρες), Κόμμα Ανεξαρτήτων και Προσφύγων (1,82% και 2 έδρες), ΦιλελεύθερονΠροσφυγικόν Κόμμα (1,44% και 4 έδρες), Κόμμα Συμπράξεως Συντηρητικών (1,32% και 3 έδρες), Επαρχιακόν Κόμμα (1,01% και 2 έδρες), Συνεργατικόν Αγροτικόν Κόμμα 3 έδρες, Κόμμα Δημοκρατών Φιλελευθέρων (3 έδρες), Κόμμα Εβραϊκής Πολιτικής Ενώσεως (1 έδρα), Κόμμα Εθνικοφρόνων Λαϊκών (1 έδρα), Κόμμα Λαϊκοελευθεροφρόνων (1 έδρα) και ανεξάρτητοι 15 έδρες., το ΚΚΕ κατήλθε με την επωνυμία Ενιαίο Μέτωπον Εργατών – Αγροτών και συγκέντρωσε το 4,38% των ψήφων και εκπροσωπήθηκε για πρώτη φορά στη Βουλή με 10 βουλευτές. Αυτοδυναμία δεν κέρδισε καμία παράταξη και και τα τέσσερα πρώτα κόμματα (δύο βενιζελικά και 2 αντιβενιζελικά) αποφάσισαν να συνεργαστούν για τη δημιουργία βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος, έτσι είχαμε οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Ζαΐμη.
Πρόκειται για εκλογές απολύτως καθοριστικές για τις κατοπινές εξελίξεις, αλλά και για την ιστορία της Ελλάδας στη συνέχεια και μέχρι τις μέρες μας. Τότε αποσαφηνίστηκε ο πολιτικός χάρτης της χώρας. Κανένα κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Οι πολιτικές δυνάμεις έχουν κατακερματιστεί στα πολλά κόμματα που κατέβηκαν αυτόνομα στις εκλογές.
17/12: η ΚΕ του ΚΚΕ, με απόφαση της, έθεσε εκτός Κόμματος τον Π. Πουλιόπουλο, αναθέτοντας στο Συνέδριο να καθορίσει οριστικά τη θέση του.
1927
11/01: Ο Ιωσήφ Στάλιν εξορίζει στο Αλμάτι (πρώην Άλμα-Άτα), μία απομακρυσμένη περιοχή της ΕΣΣΔ στη Κεντρική Ασία, τον Λέοντα Τρότσκι. Ο Τρότσκι έζησε εκεί για ένα χρόνο. Μετά ο Στάλιν τον έδιωξε για πάντα από τη Ρωσία.
0/03: 3o ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ.Στο Συνέδριο πήραν μέρος 100 αντιπρόσωποι, που εκπροσωπούσαν 2.000 μέλη του Κόμματος. Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΕΕ της ΚΔ, με επικεφαλής τον Χ. Ρέμμελε, καθώς και ο αντιπρόσωπος της ΒΚΟ Μπούγιοβιτς. Το Συνέδριο ψήφισε: «Θέσεις για την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας και τα άμεσα καθήκοντα του Κόμματος». Στις Θέσεις η Ελλάδα χαρακτηριζόταν χώρα καθυστερημένη, εξάρτημα των ξένων ιμπεριαλιστών, κυρίως των Αγγλογάλλων και έμπαινε το καθήκον της πάλης των εργαζομένων για την απόκρουση της επίθεσης της συνασπισμένης μεγαλοαστικής τάξης. Το Συνέδριο ανακάλεσε τη διαγραφή του Π. Πουλιόπουλου… 3ο τακτικό Συνέδριο του ΚΚΕ …
9/04: Οι ιταλοαμερικανοί αναρχικοί Νίκολα Σάκο και ΜπαρτολομέοΒαντζέτι καταδικάζονται σε θάνατο για φόνο. Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι η δίωξή τους ήταν πολιτική, ενώ η ιστορία τους έγινε κινηματογραφική ταινία και τραγούδι από την ΤζόανΜπαέζ.
20/04: Ο Βενιζέλος επιστρέφει από το εξωτερικό και αποσύρεται στα Χανιά.
9/05: Πραγματοποιούνται οι πρώτες Δελφικές Γιορτές, με πρωτοβουλία του ποιητή Άγγελου Σικελιανού.
14/05: έναρξη εργασιών της Τράπεζας της Ελλάδος
3/06: Η Βουλή ψηφίζει το νέο Δημοκρατικό Σύνταγμα της χώρας.
14/06: Γένηση: Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, Αργεντίνος Μαρξιστής επαναστάτης, πολιτικός, συγγραφέας και γιατρός.
21/07: Αυτοκτονία: Κώστας Καρυωτάκης, Έλληνας ποιητής και πεζογράφος.
13/08: Γεννιέται ο Φιντέλ Αλεχάντρο Κάστρο Ρους, ηγέτης της Κούβας.
17/08: Νέα κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη (παραίτηση στις 8 Φεβρουαρίου του 1928).
25/09: Η ιδεολογική σύγκρουση οξύνεται στις γραμμές του ΚΚΕ. Με απόφαση του το ΠΓ, διέγραψε από το Κόμμα τους Πουλιόπουλο και Γιατσόπουλο. Η 2η Ολομέλεια της ΚΕ αργότερα στις 15-18 Φλεβάρη 1928) καθαίρεσε από μέλη της ΚΕ τους Μάξιμο, Νικολινάκο, Σκλάβο, Χαΐνογλου και Χατζησταύρο. Από το Σεπτέμβριο του 1926 οξύνονται και πάλι οι εσωκομματικές αντιθέσεις στο ΚΚΕ, με αφορμή κυρίως την έκβαση των εσωκομματικών αντιθέσεων στο ΚΚΣΕ, δηλαδή την υπερίσχυση του Στάλιν και την ήττα των Τρότσκι – Ζηνόβιεφ – Κάμενεφ. Στην VII. διευρυμένη Σύνοδο της Ολομέλειας της Κ. Διεθνούς (22.11.16.12.1926) καταδικάζεται ο τροτσκισμός, ενώ στην VIII. διευρυμένη Σύνοδο της Ολομέλειας της Κ. Διεθνούς (18.05.30.05.1927) αποφασίζεται η απομάκρυνση των τροτσκιστών από τα Κομμουνιστικά Κόμματα.
30/10: Αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα κατά του προέδρου της Δημοκρατίας Παύλου Κουντουριώτη.
7/12: Η κυβέρνηση ανακοινώνει τη λήψη για πρώτη φορά στην Ελλάδα συστηματικών μέτρων εναντίον της δράσης των κομμουνιστών.
22/12: Απεργούν στην Ελλάδα οι δημόσιοι υπάλληλοι, ζητώντας την καταβολή ενός ολόκληρου μισθού για τις γιορτές των Χριστουγέννων (Δώρο Χριστουγέννων).
0/12: Στο 15ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης το Δεκέμβριο του 1927, ο Στάλιν επιτέθηκε στα αριστερά με την αποβολή Λέων Τρότσκι και των υποστηρικτών του από το κόμμα και στη συνέχεια κινήθηκε στη «δεξιά», εγκαταλείποντας Νέα Οικονομική Πολιτική του Λένιν που υπερασπίστηκε ο Μπουχάριν και ο Αλεξέι Ρίκοφ Ιβάνοβιτς. Η ισχυροποίηση του Στάλιν στην εξουσία εγκαινιάζει τη σταλινική περίοδο (1929-1953). Ο Στάλιν είχε κυβερνήσει τη χώρα με σιδηρά πυγμή από το 1922, όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΚΚΣΕ λόγω της βαριάς ασθένειας του Λένιν, έως το 1953 που απεβίωσε – για να εδραιώσει την εξουσία του είχε εξολοθρεύσει σχεδόν το σύνολο της ιστορικής ηγεσίας του κόμματός του. Αποκορύφωμα ήταν οι διαβόητες Δίκες της Μόσχας (1936 – 1938) που οδήγησαν με συνοπτικές διαδικασίες ιστορικούς ηγέτες της Επανάστασης στο εκτελεστικό απόσπασμα, με κατηγορητήρια για τροσκισμό ή κατασκοπία υπέρ των Γερμανών
1928
1928: Ο Βενιζέλος επανέρχεται
Απ’ το 1920 που απέτυχε στις εκλογές μέχρι το 1928 που επιστρέφει στην Ελλάδα, ο Βενιζέλος ζει αυτοεξόριστος στο Παρίσι. Στα οχτώ χρόνια της απουσίας του συμβαίνουν τα τρία πιο σημαντικά γεγονότα της νεοελληνικής ιστορίας από την αρχή του αιώνα: η μικρασιατική καταστροφή, η έλευση των προσφύγων και η ανακήρυξη της δημοκρατίας. Και ο Βενιζέλος είναι μεν απών αλλά πάντα παρών εκ του μακρόθεν.
Επιστρέφει στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1928, όταν η κολοβή οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Ζαΐμη πνέει τα λοίσθια, όπως και η χώρα άλλωστε. Και η πρώτη του δουλειά είναι να διώξει απ’ την αρχηγία του κόμματός του τον Καφαντάρη. Η δεύτερη, να ρίξει την κυβέρνηση Ζαΐμη, η τρίτη να σχηματίσει αυτός κυβέρνηση την 5η Ιουλίου 1928, η τέταρτη να πείσει τον πρόεδρο της δημοκρατίας Παύλο Κουντουριώτη να διαλύσει τη Βουλή και η πέμπτη να προκηρύξει εκλογές με το πλειοψηφικό. Στις εκλογές της 19ης Αυγούστου 1928, ο Βενιζέλος θριαμβεύει, συντρίβοντας τους αντιπάλους του.
7/01: Αρχίζουν τα έργα κατασκευής του υπόγειου σταθμού της Ομόνοιας και της σήραγγας προς την Πλατεία Αττικής.
11/01: Στην ΕΣΣΔ, οι μπολσεβίκοι μειώνουν το ημερήσιο ωράριο εργασίας στις 7 ώρες.
19/01: στο χωριό Μοίρες του Ηρακλείου Κρήτης, πάνω από 700 αγρότες κύκλωσαν τα γραφεία της Εφορείας κι έκαψαν τα αρχεία της και στο Ηράκλειο οργανώθηκε παλλαϊκό συλλαλητήριο, στο οποίο 5 περίπου χιλιάδες αγρότες απαίτησαν μαχητικά την κατάργηση της βαρείας φορολογίας.
8/02: Η νέα κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη -πάντα με τη στήριξη των Φιλελευθέρων- θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις 4 Ιουλίου του 1928.
3/04: Δικάζονται ο Νίκος Καζαντζάκης (ερήμην) και ο Δημήτρης Γληνός. Κατηγορούνται για διάδοση ανατρεπτικών ιδεών, επειδή ήταν ομιλητές σε εκδήλωση για τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Ρωσία. Θα αθωωθούν.
22/04: Στις 21.45΄ σφοδρότατος σεισμός ισοπεδώνει την Κόρινθο, το Λουτράκι και το Καλαμάκι Κορινθίας, αφήνοντας πίσω του εκτός από ερείπια και δεκάδες νεκρούς.
0/05: 4ο Συνέδριο ΓΣΕΕ. Η ρεφορμιστική ηγεσία με κυβερνητική καθοδήγηση και τη βοήθεια της αστυνομίας έδιωξε τους αριστερούς αντιπρόσωπους (213) και διέγραψε απ’ τη δύναμη της τα αριστερά συνδικάτα.
14/05: Ιδρύεται η Τράπεζα της Ελλάδας. Πρώτος διοικητής αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Διομήδης.
21/07-1/09: το 6ο Συνέδριο της ΚΔ (17 Ιούνη – 1 Σεπτέμβρη 1928). “Το Συνέδριο αυτό της ΚΔ, παίρνοντας υπόψη το διαφορετικό επίπεδο της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης των διαφόρων καπιταλιστικών χωρών, τις συγκεκριμένες ιδιομορφίες των συνθηκών τους, τόνιζε ότι: «το γεγονός αυτό κάνει ιστορικά τελείως αναπόφευκτη την ποικιλομορφία των δρόμων και ρυθμών ανόδου του προλεταριάτου στην εξουσία, την ανάγκη για μερικές χώρες ορισμένων μεταβατικών βαθμίδων, που οδηγούν στη δικτατορία του προλεταριάτου και την ποικιλία των μορφών του οικοδομούμενου σοσιαλισμού στις διάφορες χώρες».
21/07: Ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης αυτοκτόνησε στην Πρέβεζα το απόγευμα της 21ης Ιουλίου 1928. Γεννήθηκε στην Τρίπολη στις 30 Οκτωβρίου 1896…
19/08: Οι βουλευτικές εκλογές στις 19 Αυγούστου 1928 έγιναν με ψηφοδέλτιο και Πλειοψηφικό Εκλογικό Σύστημα. Οι εκλογές ανέδειξαν κυβέρνηση τετραετίας υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που επανήλθε θριαμβευτικά στην πολιτική. Η αντιβενιζελική παράταξη παρουσιάστηκε διασπασμένη, παρά το πλειοψηφικό σύστημα και καταποντίστηκε. Το Κόμμα των Φιλελευθέρων συγκέντρωσε το 46,94% των ψήφων και απέσπασε 178 έδρες, έναντι 23,94% και 19 εδρών του Λαϊκού Κόμματος υπό την ηγεσία του Παναγή Τσαλδάρη. Στη Βουλή εκπροσωπήθηκαν ακόμη 8 κόμματα: Εργατικόν – Αγροτικόν Κόμμα υπό τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου (6,71% και 20 έδρες), Κόμμα Ελευθεροφρόνων υπό τον Ιωάννη Μεταξά (5,30% και 1 έδρα), Ανεξάρτητοι Βασιλόφρονες (3,79% και 4 έδρες), Κόμμα Εθνικών Δημοκρατικών του Γεωργίου Κονδύλη (2,71% και 9 έδρες), Προοδευτικόν Κόμμα του Γεωργίου Καφαντάρη (2,53% και 3 έδρες), Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί (1,78% και 6 έδρες), Κόμμα Συντηρητικών Δημοκρατικών υπό τον Ανδρέα Μιχαλακόπουλο (1,56% και 5 έδρες) και Κόμμα Προοδευτικής Ενώσεως υπό τον Κωνσταντίνο Ζαβιτσιάνο (1,32% και 5 έδρες). Το ΚΚΕ εμφανίστηκε με την επωνυμία Ενιαίον Μέτωπον, αλλά δεν εξέλεξε βουλευτή, συγκεντρώνοντας το 2,35% των ψήφων.
13/09: Ο πρωθυπουργός Ε. Βενιζέλος με επιστολή του στον Τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Ινονού ζητά την επίλυση με ειρηνικό τρόπο του συνόλου των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Λίγες μέρες αργότερα ο Τούρκος πρωθυπουργός θα τον προσκαλέσει στην Κωνσταντινούπολη.
15/09: Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη.
23/12: Ίδρυση του Συμβουλίου Επικρατείας.
10-15/12: 4o ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ. “Tο 4ο Τακτικό Συνέδριο του KKE κάνει μια νέα προσπάθεια να αναλύσει την ελληνική οικονομία και να καθορίσει το χαρακτήρα της επικείμενης επανάστασης στην Ελλάδα. Υπογράμμισε για άλλη μια φορά το χαρακτηρισμό, που είχε δώσει το 3ο Τακτικό Συνέδριο, ότι η Ελλάδα είναι χώρα αγροτική, καθυστερημένη, με φεουδαρχικά υπολείμματα, εξαρτημένη από το ξένο κεφάλαιο. Ανάθεσε όμως στο 5ο Τακτικό Συνέδριο του Κόμματος να δώσει οριστική λύση στο ζήτημα του καθορισμού του χαρακτήρα της επικείμενης επανάστασης στην Ελλάδα, που θα αποτελέσει σταθμό μεταβατικό προς τη δικτατορία του προλεταριάτου”.Το 4ο Τακτικό Συνέδριο, με την απόφαση του για το συνδικαλιστικό, έθεσε το καθήκον της πάλης για τη συνένωση όλων των συνεπών δυνάμεων και της σύγκλησης ενός Ενωτικού Πανελλαδικού Συνεδρίου της ΓΣΕΕ… …
1929
0/01-02: Μαζικές κινητοποιήσεις. Ένοπλα συλλαλητήρια αγροτών.
31/01: Ο Λέων Τρότσκι, απογυμνωμένος από κάθε εξουσία, εγκαταλείπει τη Σοβιετική Ένωση.
4/03: Αναλαμβάνει ο Χέρβετ Χούβερ 31ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, 4 Μαρτίου, 1929 – 4 Μάρτη, 1933. Οκτώ μήνες μετά που ανέλαβε τα καθήκοντά του έγινε το κράχ στη Γουόλ Στριτ το 1929. Ο Χούβερ προσπάθησε να αντιμετωπίσει την επακόλουθη μεγάλη οικονομική κρίση αλλά απέτυχε. Το 1932 έχασε στις εκλογές εξ αιτίας της αποτυχίας στην οικονομική κρίση.
2/06: Ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης εκλέγεται από τη Βουλή και τη Γερουσία πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας.
7/06: Κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου (παραίτηση στις 16 Δεκεμβρίου του 1929).
27/06: Ιδρύεται η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας.
25/07: Η κυβέρνηση Βενιζέλου ψήφισε τον αντικομμουνιστικό νόμο “περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος” το γνωστό “ιδιώνυμο”… Εκτός νόμου η Ενωτική ΓΣΕΕ και η Εργατική Βοήθεια (ΕΒΕ). Ακολουθούν αργότερα φυλακές και εξορίες για τα στελέχη του ΚΚΕ.
1/08: διεθνής αντιπολεμική ημέρα (1η Αυγούστου) , το ΚΚΕ οργάνωσε μεγάλες συγκεντρώσεις κι άλλες εκδηλώσεις, στις οποίες πήραν μέρος χιλιάδες εργαζόμενοι σε πολλές πόλεις της χώρας. Η αστυνομία επιτέθηκε παντού κατά των συγκεντρωμένων και ενήργησε πολλές συλλήψεις. Την 1 η Αυγούστου 1930 π.χ. ενήργησε δύο επιδρομές στα Γραφεία του «Ριζοσπάστη», συνέλαβε το συντακτικό προσωπικό και κατάσχεσε την ύλη της εφημερίδας.
7/08: Ιδρύεται στο Ηράκλειο της Κρήτης το αθλητικό σωματείο Εργοτέλης, που πήρε την ονομασία του από τον αρχαίο κρητικό ολυμπιονίκη.
26/09: Αρχίζει τη λειτουργία της η Αγροτική Τράπεζα, η οποία ιδρύθηκε έπειτα από απόφαση του Ελευθέριου Βενιζέλου.
24/10: «Μαύρη Πέμπτη» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Αρχή της μεγάλης χρηματιστηριακής κρίσης, που συγκλόνισε τον κόσμο.
29/10: «Μαύρη Τρίτη» στο αμερικανικό χρηματιστήριο ή όπως αλλιώς έμεινε στην ιστορία «το μεγάλο κραχ». Εκατομμύρια τίτλοι μετοχών έγιναν απλά χαρτιά, χάνοντας την αξία τους… ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ …
26/10: Εγκαινιάζεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το φράγμα του Μαραθώνα. Με τον περιορισμό των υδάτων δημιουργείται μια λίμνη, από την οποία υδρεύονται η Αθήνα και ο Πειραιάς.
0/11: 2η Ολομέλεια ΚΕ ΚΚΕ. Η ΚΕ του ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας την επικείμενη επανάσταση σοσιαλιστική και ξεκινώντας από τη διαπίστωση, ότι στη χώρα υπήρχε επαναστατική κατάσταση (2η Ολομέλεια του 1929 και 3η Ολομέλεια του 1930), έριξε το σύνθημα της «γενικής πολιτικής απεργίας, των ένοπλων διαδηλώσεων των εργαζόμενων μαζών, της αγροτιάς, της μαζικής δράσης των φαντάρων και των ναυτών». Στην πραγματοποίηση του συνθήματος αυτού έβλεπε το δρόμο προς το «τελειωτικό ξεσκλάβωμα με την ένοπλη εξέγερση και την κατάκτηση της εξουσίας»…
9/12: Ο Παύλος Κουντουριώτης παραιτείται από το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας.
14/12: Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης εκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας.
16/12: Κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου (παραίτηση στις 26 Μαΐου του 1932).
1930
3/01: Αρχίζει τη λειτουργία της η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, με διοικητή τον Κωνσταντίνο Γόντικα.
11/01: Η συζήτηση, που γίνεται στη Βουλή αποκαλύπτει σε όλη της την έκταση την ολοένα και περισσότερο ενισχυμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου.
11/01: Ο Κωστής Παλαμάς αναλαμβάνει πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.
5/02: Οι γυναίκες αποκτούν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.
8/03: Ο Μαχάτμα Γκάντι ξεκινάει σιωπηλή διαμαρτυρία κατά των άγγλων αποικιοκρατών.
28/03: Η Κωνσταντινούπολη μετονομάζεται και επίσημα σε Ιστανμπούλ.
14/04: Αυτοκτόνησε ο Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, ρώσος ποιητής της επανάστασης. Γέννηση: 7/7/1893)
5/10: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κηρύσσει την έναρξη των Α’ Βαλκανικών Αγώνων Στίβου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, παρουσία του τούρκου πρωθυπουργού.
6/10:Αρχίζει σε αίθουσα της Βουλής η πρώτη διάσκεψη για τη Διαβαλκανική Συνεργασία.
30/10: «Υπόθεση του Χοιροστασίου». Απόπειρα κινήματος παγκαλικών αξιωματικών της Θεσσαλονίκης εξουδετερώνεται εν τη γενέσει της.
30/10: Βενιζέλος και Ατατούρκ υπογράφουν στην Άγκυρα συνθήκη φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Tο ελληνοτουρκικό σύμφωνο φιλίας του 1930…
Σύνταξη: Γιώργος Αγοραστάκης