skip to Main Content

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Σεβασμιότατε, κυρία και κύριοι Βουλευτές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αυτοδιοίκησης, φίλες και φίλοι, αγαπητέ μας Μίκη, αυτό το Συνέδριο που οργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση των Χανίων με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων αλλά και της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, μας προκαλεί.

Και μας προκαλεί γιατί έχουμε συνηθίσει να ακούμε τον Μίκη, να τον απολαμβάνουμε, να ταξιδεύουμε, να ονειρευόμαστε με τις νότες του και όχι να μιλάμε εμείς γι αυτόν. Και μοιάζει πάρα πολύ δύσκολο, όταν προσπαθείς να διαλέξεις τα λόγια για έναν τέτοιο άνθρωπο, για μια τέτοια ζωή, για ένα τέτοιο έργο που συνεχίζεται. Τα λόγια τότε φτάνουν και μοιάζουν λίγα και φτωχά και τετριμμένα. Γι αυτό θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο σύντομη γίνεται.

Αυτό το Συνέδριο μας προκαλεί και για έναν άλλο λόγο: Μας προκαλεί να αφήσουμε για λίγο την πεζή μας καθημερινότητα και να ασχοληθούμε έστω και για λίγες μόνο ημέρες με αυτά τα πολύ σημαντικά που ο τόπος μας έχει προσφέρει σε ολόκληρη την οικουμένη.

Τον Μίκη τον αγαπάμε όλοι και τον έχουμε τραγουδήσει όλοι. Έχουμε λοιπόν αυτές τις μέρες μια ευκαιρία να τον γνωρίσουμε καλύτερα. Γιατί ακριβώς μέσα από τις νότες του Μίκη περνάει ολόκληρη η Ελλάδα, η μεταπολεμική ιστορία, οι αγώνες του λαού μας, για ελευθερία, για δημοκρατία. Κι είναι οι νότες της μουσικής του που αποτέλεσαν όπως ήδη ακούστηκε, έναν απ’ τους καλύτερους πρεσβευτές για τον τόπο μας, ιδιαίτερα στις πολύ κρίσιμες στιγμές για την Ελλάδα.

Και αυτό γιατί ο ίδιος αγωνίστηκε και αγωνίζεται για τη δημοκρατία, για την ειρήνη, την ελευθερία, όχι μόνο εδώ, στον τόπο του, αλλά όπου υπάρχουν άνθρωποι και ανθρωπιά. Ισπανοί και Πορτογάλοι, Ιρανοί, Κούρδοι, Τούρκοι, Χιλιανοί, Παλαιστίνιοι, Ισραηλινοί, βρήκαν και βρίσκουν το κουράγιο μέσα από τη μουσική του, να αγωνιστούν για μια καλύτερη κοινωνία.

Αισθανόμαστε γι αυτό όλοι οι Έλληνες πολύ τυχεροί που η πατρίδα μας γέννησε, ανάθρεψε και ανέδειξε μια τέτοια προσωπικότητα. Ο ίδιος απέδειξε ότι παρά τις δυσκολίες, τις φυλακές, τις εξορίες, αν αγαπάς την Ελλάδα παίρνεις δύναμη, προσφέρεις, συνεχίζεις την πορεία. Όσο κι αν πικραίνεσαι, όσο κι αν απογοητεύεσαι, όσο κι αν συχνά, όπως πολλοί διαπιστώνουμε, η Ελλάδα μπορεί και να σε πληγώνει.

Κάποιοι ίσως έχουν αναρωτηθεί: Πόσα περισσότερα θα μπορούσε να δώσει ακόμα στον τόπο, στον πολιτισμό, στη δημιουργία αυτός ο άνθρωπος αν δεν είχε περάσει κάποια δύσκολα και πέτρινα χρόνια; Όμως αυτή ακριβώς είναι η ιδιαιτερότητα του Μίκη για τον οποίο μιλάμε όλοι σήμερα. Το έργο του, η μουσική του, ο άνθρωπος, ο αγωνιστής, είναι όλα αλληλένδετα, δε μπορείς να τα χωρίσεις, δε μπορείς να αφαιρέσεις τίποτε απ’ όλα αυτά.

Αυτός είναι ο Μίκης, είναι όλα αυτά μαζί. Πρόσφερε και προσφέρει σε όλους μας, στις γενιές τις προηγούμενες, τις τωρινές αλλά και στις επόμενες. Η μουσική του και η προσωπικότητά του ενώνουν και δε χωρίζουν τους Έλληνες ακόμα και αν κάποιοι κάποιες στιγμές της ιστορίας μας το προσπάθησαν αυτό.

Ο Μίκης γνωρίζει ότι ο ελληνικός λαός τον αγαπάει και η τιμή στο πρόσωπό του είναι καθολική. Είναι τυχερή η Κρήτη. Είναι τυχερά και τα Χανιά που είναι ο τόπος της καταγωγής του. Είναι τυχερή και η Ελλάδα. Εγώ θα έλεγα πως είναι τυχερός και ο κόσμος όλος που έχει το δικαίωμα να διεκδικεί τον Μίκη, το έργο του, την προσφορά του στον πολιτισμό, στην κοινωνία και στην πολιτική.

Γιατί, αυτή η προσωπικότητα που σήμερα τιμά η Κρήτη, δεν μπορεί να χωρέσει σε έναν μόνο τόπο. Ο Μίκης ανήκει σε όλους μας, σε κάθε σπίτι και σε κάθε γωνιά αυτού του πλανήτη όπου μπορεί να φτάσει η μουσική του.

Ας δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία σε όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας να τον γνωρίσουν. Ας διασώσουμε όσο πιο πολύ, όσο πιο μακριά μπορούμε το έργο του.

Εγώ θέλω να του ευχηθώ χρόνια πολλά, να μπορέσει να συνεχίσει με την ίδια έμπνευση, με το ίδιο μεράκι, με την ίδια δημιουργία, με το ίδιο πάθος και όσοι είχαμε την ευκαιρία να τον δούμε να είναι μπροστά στην ορχήστρα στο Ηρώδειο πριν ένα μήνα, είμαστε σίγουροι ότι έχει πάρα πολλή ακόμα δύναμη μέσα του και ζωντάνια και θα συνεχίσει για πολύ καιρό ακόμα να προσφέρει στον τόπο και στη δημοκρατία.

Σ’ ευχαριστούμε πάρα πολύ Μίκη.

Back To Top