skip to Main Content

Η στήλη <Εκπαιδευτικός Οδηγός> είναι ένας ηλεκτρονικός φάκελος που περιέχει το εκπαιδευτικό υλικό του mikisguide.

Δημιουργήθηκε για να καλύψει μια μεγάλη και διαπιστωμένη ανάγκη στα Ελληνικά σχολεία στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σ’ όλο τον κόσμο. Απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων των σχολείων Γενικής και Μουσικής Εκπαίδευσης που αναζητούν ιδέες, μεθοδολογίες, μουσικές δραστηριότητες, παραδείγματα, καλές πρακτικές και υλικό σχετικό με το Μίκη Θεοδωράκη, για κάθε είδους εκπαιδευτικές και σχολικές δραστηριότητες και αποσκοπεί να τους βοηθήσει στο έργο τους, χωρίς να υπεισέρχεται εσωτερικά στην διδακτική διαδικασία ή στην μουσική διδασκαλία.

Ο  Μίκης Θεοδωράκης έχει ονομαστεί Παιδαγωγός του Ελληνικού έθνους. Το σύνολο έργο του έχει παιδευτική και παιδαγωγική σημασία. Προβάλλει διαχρονικά ιδεώδη, ανθρωπιστικές αξίες και συνταυτίζεται με την Ελληνική πνευματική κληρονομιά.

Ο Μίκης Θεοδωράκης διδάσκει όχι μόνο με το έργο του αλλά και με το παράδειγμά του. Μ’ αυτήν την έννοια το θέμα «Θεοδωράκης» στην εκπαίδευση παρέχει μεγάλες δυνατότητες εισαγωγής, νοηματοδότησης και διδαχής ζητημάτων που σχετίζονται με αξίες, ιδέες και αφηρημένες έννοιες που συνδέονται με την ζωή, τη δράση και το έργο του όπως: ειρήνη, ανθρωπισμός, ελευθερία, δικαιοσύνη, δημιουργία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη, συμπερίληψη, αγωνιστική στάση, ελληνική πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση. Και μάλιστα με τον πιο δυνατό τρόπο, με την μουσική και με την μελοποιημένη ποίηση.

H μουσική και τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά εκπαιδευτικά εργαλεία για την καλλιέργεια του ομαδικού, του συλλογικού και συνεργατικού πνεύματος, της δημιουργικής έκφρασης, τα οποία μπορούν να συμβάλουν σε ποικίλους τομείς της μάθησης, της αισθητικής και πνευματικής καλλιέργειας των παιδιών και των νέων.

Ο <Εκπαιδευτικός Οδηγός> περιλαμβάνει τα εξής θέματα:

Εκπαιδευτικό Υλικό – Μίκη Θεοδωράκη Ιστορίες

Περιλαμβάνονται ένα βιβλίο με την μορφή eBook και δυο συλλογές με προσωπικές ΙΣΤΟΡΙΕΣ του Μίκη Θεοδωράκη, οι οποίες συνοδεύονται από αντιπροσωπευτικά μουσικά δείγματα από το έργο του συνθέτη. Το ebook περιέχει: Ενδεικτικές παιδαγωγικές προτάσεις για τη χρήση του υλικού στην Α’΄βάθμια και Β’΄βάθμια εκπαίδευση. Βιογραφικό σημείωμα και την εργογραφία του Μίκη Θεοδωράκη. Ενημερωτικό υλικό για τα γεγονότα, ιστορικά και πολιτιστικά, ελληνικά και παγκόσμια. Τους στίχους των τραγουδιών και τα στοιχεία παραγωγής τους. Φωτογραφίες και άλλο οπτικό υλικό, κ.ά.π.

Εκπαιδευτικό Υλικό – Τα παιδικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη

Περιλαμβάνει όλα τα τραγούδια του μαθητή Μίκη Θεοδωράκη που γράφηκαν από το 1937 μέχρι και το 1945 σε τρεις δισκογραφικές εκδόσεις μαζί με τους στίχους τους.

1/ Τα πρώτα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη – Mikis Theodorakis – First Songs – Δίσκος που κυκλοφορεί το 2005

2/ Μίκη Θεοδωράκη – Τα Παιδικά μου τραγούδια, με την Παιδική χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου

3/ «Μίκης Θεοδωράκης – 40 Τραγούδια για Παιδάκια και Παιδιά» από την Παιδική Χορωδία & Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Καρβούνη.

«Οι χαρταετοί» μια υποδειγματική εκπαιδευτική δράση

«Οι μικροί χαρταετοί συναντούν τον μεγάλο Μίκη». Πρόκειται για μια υποδειγματική συλλογική δράση, ενός συνεργατικού προγράμματος 13 Νηπιαγωγείων του Δήμου Χανίων με θέμα τον Μίκη Θεοδωράκη. Υποδειγματική ως προς την σύλληψη της ιδέας και την προσέγγιση του θέματος, την συλλογική διαδικασία του σχεδιασμού του προγράμματος, την μεθοδολογία υλοποίησης, τα εκπαιδευτικά και ηλεκτρονικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, τον συντονισμό και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας των εκπαιδευτικών στην υλοποίηση του προγράμματος.  Περιλαμβάνει την τελική έκθεση του προγράμματος.

Οι συνεντεύξεις του Μίκη Θεοδωράκη στους μαθητές

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ένα συνεχή διάλογο με τους μαθητές και σπουδαστές τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του. Η σελίδα περιλαμβάνει ορισμένες από τις συνομιλίες ή συνεντεύξεις που είχε ο Μίκης Θεοδωράκης με τα σχολεία και τους μαθητές.

Ο Μίκης Θεοδωράκης αφηγείται…

Ο Μίκης Θεοδωράκης αφηγείται τα παιδικά του χρόνια. Μεγαλώνοντας – από τη Χίο στην Αθήνα 1925-1943

Ένα οδοιπορικό στην επαρχιακή Ελλάδα του μεσοπολέμου από την γέννησή του το 1925 μέχρι την ενηλικίωση του το 1943. Με την αυθεντικότητα της αφήγησής του Μίκη Θεοδωράκη ζωντανεύει με γοητευτικό και γλαφυρό τρόπο, η παλιά Ελλάδα την προπολεμική εποχή. Την αφήγησή του κατέγραψε ο Γιώργος Μαλούχος και παρουσίασε στην εκπομπή «Ντοκουμέντα» στον ρ/σ ΣΚΑΪ100,3 και στο βιβλίο: «Μαλούχος Γεώργιος, Άξιος εστί – ο Μίκης Θεοδωράκης αφηγείται τη ζωή του, τόμος Α, Εκδ. Λιβάνης, 2003». Αποσπάσματα από την αναφερόμενη αφήγηση του Μίκη Θεοδωράκη μεταφέρομε εδώ, από το υλικό που μας παραχώρησε ο ίδιος.

Η “Ελληνικότητα” στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη

Το μουσικό οικοδόμημα του Μίκη Θεοδωράκη θεμελιώνεται πάνω στην έννοια της «ελληνικότητας».  Αυτό είναι και το βασικό χαρακτηριστικό του έργου του, γεγονός το οποίο έχει αναγνωριστεί διεθνώς και καταγραφεί στην συνείδηση του Ελληνικού λαού.

Σχετικό είναι το δοκίμιο της Δρ. Τατιάνας Παπαγεωργίου με θέμα: Η «Ελληνικότητα» στο μουσικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, που δημοσιεύεται εδώ σε μορφή ebook. Απευθύνεται στους δασκάλους της Μουσικής σ’ όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης.

Back To Top