skip to Main Content
Προεδρείο (από αριστερά):
Γιώργος Κλάδος, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων του Μίκη Θεοδωράκη
Γιώργος Αγοραστάκης, Αντινομάρχης Χανίων – Οργανωτική Επιτροπή
Ερατοσθένης Καψωμένος, Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής Παν. Ιωαννίνων – Επιστημονική Επιτροπή
Γ. ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ:

Καλωσορίσατε όλοι στα Χανιά. Καλωσορίσατε στο Διεθνές Συνέδριο «Μίκης Θεοδωράκης». Σας καλωσορίζουμε και σας χαιρετούμε όλους. Χαιρετούμε και καλωσορίζουμε στην πατρίδα τον Μίκη Θεοδωράκη.

Σήμερα ο Μίκης έχει τα γενέθλιά του. Του ευχόμαστε να ζήσει πολλά, πολλά, πολλά χρόνια, σαν τα βουνά της Κρήτης! Να είναι γερός και δυνατός πάντα.

Μίκη, υποκλινόμαστε μπροστά σου, σε συγχαίρουμε γι αυτό που είσαι, σε ευχαριστούμε και σε ευγνωμονούμε για ό,τι μας έχεις προσφέρει και ό,τι θα μας προσφέρεις στο μέλλον. Είσαι ένα κομμάτι από τον εαυτό μας. Η γιορτή σου σήμερα είναι γιορτή όλων μας, είναι γιορτή της Κρήτης, είναι γιορτή της Ελλάδας.

Ρωτήθηκε σήμερα ο Μίκης ποιο τραγούδι θέλει να του ευχηθούν οι Έλληνες και απάντησε: Με το «Κράτησα τη ζωή μου». Κράτησες τη ζωή σου. Κράτησες τη ζωή σου ταξιδεύοντας ανάμεσα στα κίτρινα δέντρα, κατά το πλάγιασμα της βροχής, σε σιωπηλές πλαγιές φορτωμένες με τα φύλλα της οξυάς. Καμιά φωτιά στην κορφή τους, βραδιάζει.

Χαιρετούμε και καλωσορίζουμε τη σύζυγό σου Μυρτώ, τα παιδιά σου Γιώργο και Μαργαρίτα, τα εγγόνια σου Μίκη, ‘Αγγελο, Αλέξανδρο και Στέφανο. Να τον χαίρεστε και να τον καμαρώνετε και να μας τον προσέχετε. Να χαίρεστε όλοι μαζί και τον ‘Αγγελο. Ο εγγονός του Μίκη ‘Αγγελος σήμερα έχει κι αυτός τα γενέθλιά του. Χρόνια πολλά ‘Αγγελε, να ζήσεις χίλια χρόνια!

Χαιρετούμε και καλωσορίζουμε τον Σεβασμιότατο Ειρηναίο, τους εκπροσώπους της πολιτείας, τον κ. Χατζηγάκη, τον Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής, τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, την κα Γεννηματά, την Πρόεδρο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, τους εκπροσώπους των Κομμάτων, του ΚΚΕ κ. Τηλέμαχο Δημουλά, την κα Ασημίνα Ξηροτήρη, την Βουλευτή του Συνασπισμού, τους Βουλευτές του νομού Χανίων -δεν πρόσεξα αν είναι και κανείς άλλος από την υπόλοιπη Κρήτη.

Σας χαιρετούμε λοιπόν όλους, χαιρετούμε τις τοπικές Αρχές που παρευρίσκονται εδώ, τους κ.κ. Δημάρχους και τους άλλους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών. Χαιρετούμε και χαιρετίζουμε και καλωσορίζουμε όλους τους φίλους και τους συνεργάτες του Μίκη που βρίσκονται εδώ και έχουν έρθει από την Ελλάδα και απ’ όλο τον κόσμο, χαιρετούμε και καλωσορίζουμε τους δημοσιογράφους και τους ανταποκριτές των ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης που βρίσκονται σε αυτή την αίθουσα.

Επίσης χαιρετούμε όλους όσους αυτή τη στιγμή μας βλέπουν και μας ακούν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Είμαστε εδώ σήμερα σα μια μεγάλη οικογένεια. Ο δεσμός μας είναι η αγάπη μας για τον Μίκη. Τη συνάντηση αυτή στην Κρήτη τη λέμε συναπάντημα. Τις ημέρες αυτές θα ανταμώσουν εδώ τόσοι άνθρωποι που ποτέ δε βρέθηκαν μαζί. Είμαστε χαρούμενοι και ευχαριστούμε που όλοι ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας.

Θα κάνουμε όμως και δουλειά. Τολμήσαμε και επιχειρήσαμε να κάνουμε ένα Διεθνές Συνέδριο που θα διερευνήσει το φαινόμενο Θεοδωράκη. Το κάναμε αυτό γιατί νιώθουμε μεγάλη υποχρέωση προς τον συμπατριώτη μας Μίκη.

Πρώτα απ’ όλα τον ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε. Αυτή την εμπιστοσύνη εμείς τη μεταφράσαμε σε ευθύνη. Πιστεύω ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε στο τέλος.

Τέτοιο Συνέδριο γίνεται πρώτη φορά. Έχουμε μπροστά μας ένα τριήμερο, το οποίο βέβαια δεν φτάνει για μια τέτοια τεράστια προσωπικότητα και ένα τέτοιο τεράστιο έργο, γι αυτό πρέπει να περιοριστούμε στα κυριότερα, στα σπουδαιότερα. Οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε θα πρέπει εξ ανάγκης να είναι σφιχτές, θα πρέπει να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα για να μην αδικηθεί κανείς στο μικρόφωνο.

Πριν να ξεκινήσουμε, οφείλω να κάνω ορισμένες συστάσεις και να δώσω ορισμένες ευχαριστίες.

Δίπλα μου είναι ο κ. Ερατοσθένης Καψωμένος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, ο οποίος είναι Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής. Τον ευχαριστούμε για την συμβολή του στην διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου και επίσης ευχαριστούμε όλα τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής. Τον κ. Βάγκνερ, τον Γιώργο Μαλούχο, τον Αστέρη Κούτουλα, τον Δημήτρη Κούτουλα, την Έλενα Μουζάλα, τον Γιώργο Παπαδάκη, τον ‘Αλκη Ρήγο, τον Χριστόφορο Αργυρόπουλο, τον Ηρακλή Γαλανάκη και την Έμη Παπαβασιλείου.

Ιδιαίτερα θέλω να εξάρω τη συμβολή της κας Παπαβασιλείου η οποία για έξι μήνες τώρα έχει δώσει τον εαυτό της για την επιτυχία αυτού του Συνεδρίου.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους τιμούν το Συνέδριό μας, τον Σεβασμιότατο Ειρηναίο Γαλανάκη, την Πρόεδρο της Βουλής κα ‘Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη, τη Φωτεινή Γεννηματά, Πρόεδρο της ΕΝΑΕ, τον Λεωνίδα Κύρκο, τον Θεόδωρο Αντωνίου, τον Ζυλ Ντασέν, τον Εμμανουήλ Κριαρά, τη Βικτωρία Θεοδώρου.

Η Βικτωρία Θεοδώρου ήταν να παρακαθίσει μαζί μας σε αυτό εδώ το Προεδρείο, αλλά της έτυχε ένα ατύχημα ερχόμενη προς τα εδώ, τη χτύπησε ένα αυτοκίνητο και είναι στο νοσοκομείο. Ευχόμαστε να είναι καλά και να μην έχει κανένα πρόβλημα.

Θέλω να ευχαριστήσω τη Βουλή των Ελλήνων και το Προεδρείο της για τη συμβολή της στην υποστήριξη αυτού του Συνεδρίου. Επίσης την ΄Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και το Συμβούλιό της για τον ίδιο λόγο.

Θέλω να ευχαριστήσω επίσης τη Διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου και της Αναπτυξιακής Εταιρείας για τη συνεργασία στην διοργάνωση του Συνεδρίου, όπως επίσης τον Δήμο Χανίων, τον Δήμο Νέας Κυδωνίας και την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Χανίων για τη συνεισφορά τους σ’ αυτό το Συνέδριο.

Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω και όλους τους φορείς της Κρήτης, τις Νομαρχίες, τους Δήμους, γιατί αποδέχθηκαν την πρότασή μας, συνεργάστηκαν όλοι μαζί, οργάνωσαν και προγραμμάτισαν τιμητικές εκδηλώσεις για τον Μίκη Θεοδωράκη όλο το χρόνο. Το 2005 θα είναι Έτος Θεοδωράκη στην Κρήτη.

Back To Top