skip to Main Content

Ο ΜΙΚΗΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ “ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ” (29,30,31/7/2005)

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 31 Ιουλίου 2005, με ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη, οι εργασίες του Διεθνούς συνεδρίου «Μίκης Θεοδωράκης Ο άνθρωπος, ο δημιουργός, ο μουσικός, ο πολιτικός, ο Κρητικός και ο Οικουμενικός» . Οι εργασίες έκλεισαν με την «Εκ Βαθέων» απολογιστική, ζωής και δημιουργίας, ομιλία του Μίκη στην οποία ο συνθέτης σκιαγράφησε την ζωή του. Μίκης , Ο άνθρωπος, ο δημιουργός, ο μουσικός, ο πολιτικός, ο Κρητικός και ο Οικουμενικό.

Στην ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ ομιλία του ο συνθέτης σημείωσε:

«Η αλήθεια είναι ότι απ’ τη μια πλευρά η ιδιοσυγκρασία μου και από την άλλη οι συνθήκες ζωής και τα ιστορικά γεγονότα με οδηγούσαν σε ατραπούς μοναχικές. Κι αυτό γιατί με είχε κατακυριεύσει από τα πρώιμα ήδη χρόνια ένας άκρατος ιδεαλισμός, ο οποίος στην ουσία με απογείωνε υποκειμενικά ανεξάρτητα από την όποια κατά καιρούς δραστηριότητα μου. Σε άλλες συνθήκες θα έπρεπε να κλειστώ στον εαυτό μου, να αδιαφορήσω για τα γύρω μου και να αφοσιωθώ στις σκέψεις, τις φαντασιώσεις, τις πεποιθήσεις και τους οραματισμούς μου. Στη δική μου όμως περίπτωση συνέβησαν ορισμένα περίεργα και αντιφατικά πράγματα, που καθόρισαν την ιδιομορφία στην πορεία της ζωής μου και που μπορεί να συνοψισθούν σε δύο λέξεις: Χρέος και Μουσική. Και ήταν ευτύχημα για μένα το ότι τα Ηθικά με τα Καλλιτεχνικά στοιχεία που υπερίσχυσαν μέσα μου όχι μόνο δεν αντιπάλεψαν το ένα το άλλο αλλά προσπάθησαν να συνεργαστούν, να εναρμονιστούν και να αποτελέσουν τελικά μια περίεργη και εντελώς πρωτότυπη Ενότητα, που είναι αδύνατον να καταταγεί στα κοινώς και κοινωνικώς παραδεδεγμένα. Έτσι το μεν Χρέος επηρέαζε την Τέχνη, η δε τέχνη επηρέαζε το Χρέος. Με ποιο τρόπο και σε ποιο βαθμό; Η απάντηση βρίσκεται μέσα στην διαμόρφωση του Μουσικού μου έργου καθώς και των ιδεών που καθοδήγησαν την κοινωνική και πολιτική μου συμπεριφορά.»

Συγκινημένοι οι σύνεδροι καταχειροκρότησαν το Μίκη ενώ κλείνοντας το συνέδριο ο Νομάρχης Χανίων Γιώργος Κατσανεβάκης σημείωσε : «Πολλά και ποικίλα είναι τα συναισθήματα που κατά καιρούς νιώσαμε και νιώθομε επηρεασμένοι από το έργο και την έντονη παρουσία της προσωπικότητας του Μίκη μας.

Ο ‘Ανθρωπος που είναι ανάμεσά μας και εμείς με σεβασμό, αγάπη, δέος, συγκίνηση και περηφάνια για τρεις μέρες προσπαθήσαμε να αγγίξομε και να αφηγηθούμε είναι εκείνος που ευτύχησε ν’ αποκτήσει ΠΑΤΡΙΔΑ του την πνευματική Ελλάδα και ως άξιος αυτής του της προσπάθειας, μπορεί να προσαγορεύεται από όλους μας: Ο ΜΙΚΗΣ, Ο ΩΡΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝ.

Ήταν ένα 3ημερο κατά την διάρκεια του οποίου συνεργάτες, φίλοι, σύντροφοι, ανέπτυξαν το φαινόμενο «Θεοδωράκη». ‘Ανθρωποι από όλο τον κόσμο με ιδιαίτερη σχέση και γνώση για τον Μίκη παρουσίασαν την διαδρομή του σύνθετη και συνάμα την νεώτερη Ελλάδα. Η διοργάνωση πλούσια σε περιεχόμενο και άρτια σε οργάνωση απέσπασε τα ευμενή σχόλια τόσο των παρευρισκομένων όσο και όσων παρακολούθησαν εξ αποστάσεως την όλη δραστηριότητα αξιοποιώντας την δυνατότητα που υπήρχε μέσω της ζωντανής μετάδοσης από τον δικτυακό τόπο www.mikis-crete.gr αλλά και την ζωντανή μετάδοση των εκδηλώσεων σε όλη την Κρήτη.

Όπως ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης δήλωσε: «Και μόνο το γεγονός ότι αυτή η τόση σημαντική στιγμή της ζωής μου τα ογδόντα μου χρόνια τα γιορτάζουμε εδώ στην πατρογονική γη, την Κρήτη, με γεμίζει με συγκίνηση. Πέραν τούτου θέλω να σας πω ότι βρέθηκα μπροστά με μια άρτια οργανωμένη συνεδρία που δε νομίζω ότι έχει γίνει ξανά στην Ελλάδα, και αυτό αξίζει κάθε έπαινος στον κύριο Κατσανεβάκη, στον κύριο Αγοραστάκη και σε όλη την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Άψογη οργάνωση, υψηλό επίπεδο ομιλιών για κάθε κλάδο της πολύμορφής μου δραστηριότητας. Επίσης νομίζω ότι είναι κάτι εξαιρετικά πρωτότυπο ένας άνθρωπος της ηλικίας μου να ακούει να τον αναλύουν εν ζωή. Αυτό το τριήμερο που έζησα εδώ, αποτελεί ορόσημο στη ζωή μου αλλά και μια ευχάριστη έκπληξη για όσα σοβαρά και πολλές φορές πρωτόγνωρα ακούστηκαν, που φωτίζουν άγνωστες για τους πολλούς πλευρές του έργου μου.
Έστω και αργά νοιώθω σαν να έγινε μια κάποια αρχή προς αυτή την κατεύθυνση, πράγμα παρήγορο όταν υπολογίσουμε ότι έχω συμπληρώσει μισό αιώνα συνεχούς παρουσίας χωρίς εν τούτοις να έχει δοθεί έως τώρα η ευκαιρία για μια σοβαρή και εις βάθος αποτίμηση του έργου και των ιδεών μου εν γένει.»

Ο Μίκης και η Μυρτώ στη έναρξη του Συνέδριου
Συνέδριο 29-7-2005

Ο Μίκης και η Μαργαρίτα αμέσως μετά την ομιλία της
Συνέδριο 29-7-2005

Ο Μίκης και ο Μητροπολίτης Ειρηναίος στη έναρξη του Συνέδριου
Συνέδριο 29-7-2005

Ο Μίκης και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Σ. Χατζηγάκης στη έναρξη του Συνέδριου
Συνέδριο 29-7-2005

Ο Μίκης και ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ Φ.Γενηματά στη έναρξη του Συνέδριου
Συνέδριο 29-7-2005

Ο Μίκης και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σ.Τσόκας στη έναρξη του Συνέδριου
Συνέδριο 29-7-2005

Ο Μίκης, ο Νίκος και η Αργυρώ Κοκοβλή
Οι σύντροφοι απ' τα παλιά
Συνέδριο 29-7-2005

Ο Μίκης και η Βουλευτής του ΣΥΝ Α.Ξηροτήρη
Συνέδριο 29-7-2005

Back To Top