skip to Main Content

Σχεδόν 60 χρόνια μετά, αναβίωσε η εμβληματική θεατρική παράσταση της «Όμορφης Πόλης» του Μίκη Θεοδωράκη, με νέα μορφή στο Μέγαρο Μουσικής. Η πρεμιέρα έγινε στις 17/1/2020.

Με άξονα τα κορυφαία τραγούδια του συνθέτη καθώς και ποιήματά του, ο σκηνοθέτης Γιώργος Βάλαρης παρουσίασε μια σύγχρονη «Όμορφη πόλη» του 2020. Μέσα από τα ποιητικά κείμενα του Μίκη Θεοδωράκη και τα πεζά του Γιώργου Βάλαρη, τα οποία πραγματεύονται θέματα όπως ο έρωτας, η ξενιτιά, η ρωμιοσύνη και ο θάνατος, καθώς και μέσα από τα λαϊκά, διαχρονικά τραγούδια του μεγάλου συνθέτη, αναβίωσε –με έναν διαφορετικό και σημερινό τρόπο– η θρυλική παράσταση, από το καλοκαίρι του 1962.

«Προσπαθούμε να αναβιώσουμε τη θρυλική παράσταση του 1962 –πράγμα δύσκολο– σε μια σύγχρονη “Όμορφη πόλη” του 2020, μέσα από μια πολύμηνη μελέτη της ζωής και του έργου του συνθέτη και ποιητή Μίκη Θεοδωράκη», δήλωσε ο σκηνοθέτης Γ. Βάλαρης τις προηγούμενες μέρες σε συνέντευξη τύπου. «Επιμένω στο ποιητής, καθώς τα ποιήματά του –μαζί με κάποια πεζά κείμενα που γράφω με τον Στέλιο Παπαδόπουλο– σφραγίζουν την παράστασή μας και ντύνουν μια παραγωγή που έχει ως άξονα τη μουσική. Η συμβουλή του Μίκη ήταν τα κείμενα να έχουν κάτι καινούργιο. Έτσι, έχουμε μια σύγχρονη πόλη, στην οποία συνυπάρχουν πολλές διαχρονικές επιτυχίες του».

Το δικό του μήνυμα έστειλε στους συντελεστές της παράστασης και ο συνθέτης. «Θα ήθελα τόσο να είμαι σήμερα μαζί σας, όμως δυστυχώς δεν μπορώ. Σας στέλνω λοιπόν την αγάπη μου και τις ευχές μου για την παράσταση της “Όμορφης πόλης”, που απ’ όσα μπόρεσα να διαβάσω, την θεωρώ σταθμό για την τόλμη και την ομορφιά της. Αλλά και γιατί τόσο πλουσιοπάροχα πλάι στην μουσική και στα τραγούδια μου αποκαλύπτει στο μεγάλο κοινό και το άλλο κομμάτι του έργου μου, τα δικά μου ποιήματα. Με συγκινεί ιδιαίτερα ότι πλάι στους συνεργάτες και φίλους μουσικούς και ερμηνευτές ήρθαν να προστεθούν ηθοποιοί τόσο μεγάλης αξίας και ακτινοβολίας. Τα οφείλω όλα στον Γιώργο Βάλαρη που έπεσε κυριολεκτικά σαν ένας φωτεινός διάττων επάνω στη ζωή και στο έργο μου για να τα φωτίσει, ειδικά τώρα, στο λυκόφως του απόλυτου πόνου και της αγάπης που νιώθει όποιος είναι φορτωμένος με τόσα πολλά χρόνια όπως εγώ…». Τελικά βέβαια ο Μίκης τα κατάφερε και παραβρέθηκε στην πρεμιέρα του έργου, όπου και αποθεώθηκε.

«Καταντάει σχεδόν ανέκδοτο να μιλάω για την “Όμορφη πόλη”, αφού το 1962 παραλίγο να πάρω μέρος στην πρώτη παράσταση αλλά δίστασα καθώς προερχόμουν από το Θέατρο Τέχνης κι από φόβο δεν ήθελα να εμπλακώ με ένα θέαμα που τότε το ανέφεραν ως “επιθεώρηση”. Από τότε βέβαια έχω συνδεθεί με πολλούς τρόπους με τον Μίκη», είπε παίρνοντας τον λόγο ο Κώστας Καζάκος. «Ο Μίκης είναι δείγμα του τόπου και της ζωής μας. Είναι από εκείνα τα αντιφατικά που συμβαίνουν όταν ένας μικρός, φτωχός τόπος παράγει μια τόσο πλούσια καλλιτεχνική παραγωγή που σχεδόν δεν μπορεί να εξηγηθεί».

Συντελεστές:

Μουσική – Ποίηση:  Μίκης Θεοδωράκης

Σύνθεση έργου- Σκηνοθεσία:  Γιώργος Βάλαρης

Πεζά κείμενα: Γιώργος Βάλαρης – Στέλιος Παπαδόπουλος

Χορογραφία: Φώτης Νικολάου

Σκηνικά- video art : X SQUARE DESIGN LAB

Χρήστος Μαγγανάς – Χριστόφορος Κώνστας

Κοστούμια: ‘Ελενα Παπανικολάου

Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος

Διεύθυνση παραγωγής: Δημήτρης Χωριανόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Φρίγγας

Βοηθός παραγωγής: Δέσποινα Βενιχάκη

ΜΕ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ»

Τραγούδησαν: Γιάννης Κότσιρας,  Δημήτρης Μπάσης και η Σαλίνα Γαβαλά

Διανομή:

Κώστας Καζάκος,

Γιώργος Κιμούλης,

Πέγκυ Σταθακοπούλου,

Ελισάβετ Μουτάφη,

Κωνσταντίνος Καζάκος,

Γιώργος Βάλαρης,

Αιμίλιος Ράφτης,

‘Ακης Σιδέρης

Λήδα Πρωτοψάλτη

Χόρεψαν (αλφαβητικά): Ιωάννα Θεοδώρου, Αλέξανδρος Κειβανάι, Ηλίας Μπαγεώργος, Φαίδρα Νταιόγλου, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Στεφανία Σωτηροπούλου, Κωνσταντίνος Φρίγγας.

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ

BroadwayShow Productions – Mέγαρο Μουσικής Αθηνών

Back To Top