
Παρουσιάστηκε την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025, στην Τράπεζα της Ελλάδος το Νομισματικό της Πρόγραμμα 2025.
Εξέχουσα θέση στο φετινό Νομισματικό Πρόγραμμα έχει, το κεφάλαιο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, ο οποίος εκπροσωπείται σε αυτό το Πρόγραμμα από δύο λαμπρούς μαθηματικούς, τον Ερατοσθένη και τον Πτολεμαίο με τον αστρολάβο του, από τη θεά Εστία, και από τον Αίσωπο με τους αθάνατους μύθους του. Περνώντας στη νεότερη ιστορία μας, καθώς ολόκληρη τη δεκαετία που διανύουμε τιμάμε γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, φέτος εκδίδουμε νομίσματα για τη Μάχη του Μανιακίου, τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και τον Ιταλό φιλέλληνα Σανταρόζα. Από τη σύγχρονη ιστορία και τον πολιτισμό μας, συλλεκτικά νομίσματα αφιερώνονται στον Μίκη Θεοδωράκη και τον γλύπτη Takis.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και η γγ Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Παυλίνα Καρασιώτου.
Μίλησαν επίσης οι:
– Ανδρέας Μαράτος, δρ. Φιλοσοφίας και ζωγράφος για τον Μίκη Θεοδωράκη.
– Νικόλαος Αναστασόπουλος, επίκουρος καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
– Στέλλα Σκούρα, νομική σύμβουλος του Ιδρύματος Takis.
Το Νομισματικό Πρόγραμμα 2025 – Η αρμονία των σφαιρών
Στο φετινό Νομισματικό Πρόγραμμα «συναντώνται» ένας συνθέτης, ένας μαθηματικός, ένας αστρονόμος, ένας γλύπτης και ένα έντομο. Στην αρχαία Ελλάδα, οι Πυθαγόρειοι πίστευαν ότι οι κινήσεις των ουράνιων σωμάτων συνθέτουν ένα είδος μουσικής (αρμονία των σφαιρών), συνδυάζοντας τα μαθηματικά, τη μουσική και την αστρονομία. Μάλιστα, σήμερα η NASA, χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονη τεχνολογία, έχει καταφέρει να καταγράψει την απόκοσμη μουσική της κίνησης των πλανητών.
Έτσι, το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει έναν κορυφαίο Έλληνα συνθέτη, τον Μίκη Θεοδωράκη με την “συμπαντική του αρμονία”, τον ιδιοφυή Ερατοσθένη, που πρώτος υπολόγισε την περίμετρο της γης, τον Πτολεμαίο, εφευρέτη του σφαιρικού αστρολάβου, και τον πρωτοπόρο γλύπτη Takis, δημιουργό μουσικών γλυπτών. Όλοι μαζί συνθέτουν την αρμονία των σφαιρών, με τη μουσική συνοδεία του αδιόρθωτου τζίτζικα από τον πασίγνωστο μύθο του Αισώπου «Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας».