skip to Main Content

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου συναντήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2007 με τον Μίκη Θεοδωράκη στο σπίτι του, στου Φιλοπάππου.

Μετά την συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο Μίκης Θεοδωράκης, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Δημοσιογράφος: Ποιος ήταν ο σκοπός της σημερινής συνάντησής σας;Γιώργος Παπανδρέου: Είναι και τιμή, αλλά και ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι με τον Μίκη Θεοδωράκη και ελπίζω να συναντιόμαστε τακτικά, διότι πέρα από την παρουσία του στον πολιτισμό μας, στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, οι ιδέες του είναι πάντα φρέσκες, πάντα νέες, εκφράζοντας όπως θυμόμαστε και παλαιότερα, τους αγώνες για την Δημοκρατία, για μια ανθρώπινη κοινωνία. Και σήμερα, με αυτό το αγωνιστικό πνεύμα, συζητήσαμε τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά από τα ζητήματα που ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα, αλλά βεβαίως και τα θέματα της συγκυρίας.

Θεωρώ ότι, πρέπει να υπάρχει αυτή η επαφή, διότι εμείς και ως Κίνημα, είμαστε αυτήν την εποχή και σε μια περίοδο που διαμορφώνουμε το πρόγραμμά μας, και μάλιστα, στην τελική του φάση. Όπως είχε πει ο Φρανσουά Μιτεράν, ένας μεγάλος σοσιαλιστής, αν ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν θα έκανε τίποτα που να μην πέρναγε από τον πολιτισμό. Και αυτό το πιστεύω και εγώ.

Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση, παρά τις υποσχέσεις της, άλλα έκανε στην πράξη, ακόμη και σε ό,τι αφορά τον Μίκη Θεοδωράκη. Θα περίμενα μια προσπάθεια, ώστε αυτή η οικουμενική φωνή και μουσική να προωθηθεί, όπως είχε σχεδιαστεί με το Μουσείο Μπενάκη. Αλλά και η επιχορήγηση στην Λαϊκή Ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη. Είναι μόνο, δυστυχώς, πράξεις μικροψυχίας αυτές, όταν έχουμε ένα τέτοιο κεφάλαιο, που είναι εθνικό κεφάλαιο και μπορεί να περνά στις ψυχές των ανθρώπων σε κάθε γωνιά της γης.

Έτσι λοιπόν, προσβλέπω σε αυτή τη συνεργασία. Αλλά θέλω να τον ευχαριστήσω και ιδιαίτερα, διότι μου μίλησε από την καρδιά του και για στιγμές ιστορικές, μου θύμισε στιγμές και τον αγώνα του ενάντια στην δικτατορία, στιγμές με τον Ανένδοτο Αγώνα, τότε που ήταν και αρχηγός στους Λαμπράκηδες, με τον πατέρα μου, αλλά και πρόσφατες πολιτικές στιγμές.

Όπως βεβαίως και γιατί με τίμησε με το να ακούσω σήμερα μερικά κομμάτια από μια νέα μουσική δημιουργία, μια ωραία μουσική, και σε ευχαριστώ πολύ Μίκη γιατί ήταν πολύ συγκινητικό. Πιστεύω ότι δείχνει πρώτα απ’ όλα, την δυνατότητά σου να είσαι πάντα νέος στη δημιουργία και αυτό εύχομαι πάντα έτσι να είναι.

Σε ευχαριστώ πολύ Μίκη γι’ αυτή την επαφή και μακάρι να το συνεχίσουμε.

Μίκης Θεοδωράκης: Κι εγώ σε ευχαριστώ. Πάντως, νομίζω ότι, δεν είναι κάτι συνηθισμένο ένας αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης να ακούει καινούργια έργα σε πρώτη εκτέλεση. Αλλά εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι, τον Γιώργο Παπανδρέου τον γνωρίζω ακριβώς 36 χρόνια, από τον καιρό που ήρθε με τον πατέρα του σε ένα ξενοδοχείο για να συναντηθούμε και καταλαβαίνετε ότι και με τον πατέρα του, όπως και με τον Γιώργο τώρα, μας συνδέουν πολλοί κοινοί αγώνες, ιδιαίτερα την εποχή εκείνη που πολεμάγαμε από το ίδιο μετερίζι για την επάνοδο της Δημοκρατίας στον τόπο μας.

Είχα την ευκαιρία κατ’ αρχήν να έχω μια πάρα πολύ ζεστή, ανθρώπινη συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου, για θέματα που, όπως είπε, ανάγονται στις αναμνήσεις μας, αλλά και για τρέχοντα προβλήματα, μεγάλα προβλήματα που απασχολούν όλο τον κόσμο.

Γιώργος Παπανδρέου: Τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Μίκης Θεοδωράκης: Ακριβώς, τη Σοσιαλιστική Διεθνή, το θέμα της ειρήνης και το θέμα του σοσιαλισμού, το θέμα της παιδείας και το θέμα της ειρήνης που είναι το πιο σημαντικό.

Στα περισσότερα προβλήματα οι απόψεις μας ήταν ταυτόσημες και αυτό μου δίνει πολύ χαρά. Αλλά πέραν αυτού, το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου με επισκέπτεται εδώ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι για μένα και μια ξεχωριστή τιμή και τον ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά και θα είμαι στην διάθεσή του πάντοτε.

Γιώργος Παπανδρέου: Να είσαι καλά και σε ευχαριστώ πολύ Μίκη.

Δημοσιογράφος: Και είχαμε δύσκολη ημέρα σήμερα κ. Θεοδωράκη με την επίθεση στην Αμερικανική Πρεσβεία.

Μίκης Θεοδωράκης: Ο στόχος αυτών, δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί, αλλά ο στόχος πάντως, είναι να θίξουν τα εθνικά μας συμφέροντα, σε μια τελείως ιδιαίτερη στιγμή για τα εθνικά μας θέματα, με μια θεαματική ενέργεια. Τίποτε περισσότερο.

Σας ευχαριστώ.

Back To Top