skip to Main Content

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθησαν οι αγώνες στο «3ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ», για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στο Μεγάλο Αρσενάλι, στο ενετικό λιμάνι των Χανίων τη βδομάδα μετά το Πάσχα, 06-12 Μαΐου.

Διοργανωτές των αγώνων ήταν η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων – ΣΑΜΑΡΙΑ και ο Α.Π.Ο. ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ με την στήριξη της Αντιπεριφέρειας Χανίων και του Δήμου Χανίων.

Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Μέσα σε δύο χρόνια του τουρνουά διπλασιάστηκε ο αριθμός των αθλητών που αγωνίζονται. 200 σκακιστές από 22 χώρες, από Χιλή, Κίνα, Ταϊβάν, Ν. Αφρική και πολλές ευρωπαϊκές χώρες τίμησαν την φετεινή διοργάνωση και το όνομα του μεγάλου μας δημιουργού «ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ». Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η ποιότητα των παικτών με τους 28 τιτλούχους σκακιστές από τους οποίους οι 6 κατείχαν τον ανώτερο τίτλο στο σκάκι τον τίτλο του Grand maitr.

Κατά την έναρξη των αγώνων την Δευτέρα 6 του Μάη ο Πρόεδρος της ΣΑΧ ΣΑΜΑΡΙΑ κ. Βολάνης Γιώργος καλωσόρισε τους παίκτες και «τόνισε τις προσπάθειες που έγιναν από πλευράς συλλόγου έτσι ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να έχουν μια ευχάριστη διαμονή απολαμβάνοντας παράλληλα με τους αγώνες τις ομορφιές του τόπου μας».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού του Δήμου Χανίων κ. Μιχαηλάκης Στέλιος ο οποίος δήλωσε «εντυπωσιασμένος από την πολυπολιτισμικότητα της διοργάνωσης εξήρε αυτή την προσπάθεια που μέσα από μία σκακιστική διοργάνωση στέλνει ένα μήνυμα ενότητας και φιλίας».

Στο Χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος Αγοραστάκης, καλωσόρισε τους Αθλητές και τις αθλήτριες στην πόλη του Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά και τους ανέφερε τα εξής:

«Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο κορυφαίος Έλληνας δημιουργός ήταν μαζί ένας πνευματικός αθλητής κι ένας αντιπολεμικός αγωνιστής της ειρήνης, της ελευθερίας και της ισότητας. Αγωνιστής που διέθετε σκακιστικό  πνεύμα, όπως έχετε και σεις, που συνδύαζε τον αθλητισμό, την επιστημονική σκέψη και την τέχνη. Αγωνίστηκε παντού και πάντα κατά του πολέμου και για την προώθηση των αξιών της συνεργασίας, της αμοιβαίας κατανόησης και του σεβασμού μεταξύ των λαών. Αξίες που υπηρετεί εν γένει ο αθλητισμός και ιδιαίτερα ο σκακιστικός αθλητισμός που καλλιεργεί το συναγωνιστικό πνεύμα της Ειρήνης και της συμφιλίωσης.

Δυστυχώς στις μέρες μας οι πολεμικές συγκρούσεις μαίνονται στην Ουκρανία και την Γάζα με τραγικές συνέπειες για τους λαούς αυτών των περιοχών. Το πνεύμα του πολέμου, της σύγκρουσης και των εξοπλισμών που κυριαρχεί πρέπει να ανατραπεί. Το ζήτημα για όλο τον κόσμο για όλους μας σήμερα είναι πως θα νικήσει η Ειρήνη και όχι ο πόλεμος.

Διεθνείς διοργανώσεις όπως δική σας τώρα συμβάλουν και προωθούν το φιλειρηνικό αθλητικό πνεύμα της ευγενούς άμιλλας και συνεργασίας, δίνουν το σωστό μήνυμα σ’ όλο τον κόσμο.

Ευχόμενος να επικρατήσει το σκακιστικό αθλητικό πνεύμα και να νικήσει η Ειρήνη στον κόσμο, σας συγχαίρω για το άθλημά σας και σας εύχομαι καλόν αγώνα».

Οι αγώνες ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 12 Μαΐου στις 4 το μεσημέρι με τις απονομές των επάθλων.

Το έπαθλο της 1ης θέσης κατέκτησε ο Ινδός ΙΜ Harikrishnan, 2ος ο Έλληνας Πρωταθλητής Σταμάτης Κούρκουλος και 3ος ο Χανιώτης σκακιστής Βαγγέλης Πατρελάκης.

Τριπλή ισοβαθμία υπήρξε και στην κατηγορία γυναικών όπου σύμφωνα με τα κριτήρια ισοβαθμίας την 1η θέση κατέκτησε η Δήμητρα Αλεξανδρή, 2η η Δελή Ελεάννα Ρατζβίκα και 3η η Καραβιτάκη Αντωνία.

Τα συνδυαστικά έπαθλα που αφορούσαν τους παίκτες που κάνανε την καλύτερη εμφάνιση σε Χανιά και Πάφο κατέκτησαν οι GM Gorshtein Ido, GM Boruchovsky Avital και GM Postny Evgeny (Ισραήλ). Την υψηλή δυναμικότητα του τουρνουά εκμεταλλεύτηκαν δύο σκακιστές από την Πολωνία ο FM Mis Mieszko και ο FM Sowinski Pawel που κατέκτησαν νόρμες Διεθνούς Μαιτρ.

Στην κατηγορία βετεράνων επικράτησαν οι Γερμανοί: 1ος Hetzer Volkhard (Γερμανία), 2ος Peck Malcolm (Γερμανία), 3ος Boesch Henz (Γερμανία), 4ος ο Αμπατζίδης Στέλιος (Κύπρος) και 5ος ο Mileiko Juris (Λετονία).

Στην κατηγορία κάτω των 16 ετών 1ος ήταν ο Sahib Singh (Ινδία), 2ος ο Καζαντζόγλου Στέφανος και 3ος ο Παπαϊωάννου Δημήτρης. Στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Gaszka Zuzanna (Πολωνία), 2η η Τσαπάκη Ασημένια και 3η η Κλεοβούλου Σοφία.

Στην κατηγορία κάτω των 14 ετών 1ος ήταν ο Sowinski Pawel (Πολωνία), 2ος ο Σκόδρας Μάριος Κωνσταντίνος και 3ος ο Κιρυττόπουλος Παναγιώτης Άρης. Στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Δήμητρα Αλεξανδρή, 2η η Πλατσάκη Ευγενία Βαλέρια και 3η η Ψαριανού Έλενα.

Στην κατηγορία κάτω των 12 ετών την 1η θέση κατέκτησε ο Sahin Sarp (Τουρκία), 2ος ο Platonovs Nikolajs (Λετονία) και στην 3η θέση ισοβάθμησαν ο Κιρυττόπουλος Ιωάννης και ο Σάββας Κωνσταντινίδης. Στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Μπεκιάρη Αγγελική, 2η η Σγουρού Άννα και 3η η Μυτιληναίου Ζωή Αλκμήνη.

Στην κατηγορία κάτω των 10 ετών την 1η θέση κατέκτησε ο Sahin Bora (Τουρκία), και στη 2η θέση ισοβάθμησαν ο Γιάννης Καλλιγέρης, Σκόδρας Διονύσης Ελευθέριος, Αλεξανδράκης Βασίλειος και Κοκολάκης Παύλος. Στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Όλγα Βολάνη, 2η η Κιρυττοπούλου Ελεονώρα και 3η η Κουβεδάκη Ραφαέλλα.

Στο πρωτάθλημα του Β΄ ομίλου που αγωνίζονταν αθλητές κυρίως μικρής ηλικίας την 1η θέση κατέκτησε ο Αλεξανδράκης Αλέξιος, 2ος ο Λαμπουσάκης Μιχάλης και 3ος ο Ουζουνστεφανής Νικόλας και ο Κοκογιαννάκης Ραφαήλ. Στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Έλλη Γαγάνη, 2η η Ψιλοπούλου Κατερίνα Βικτώρια και 3η η Στημαδωράκη Ναταλία.

Back To Top