
Συλλογικό, Ζορμπάς Κωνσταντίνος Β. επιμέλεια, Πολίτης-Πολιτική-Πολιτισμός, Εκδ. Ακρίτας, 2025
Ο επιμελητής της έκδοσης Δρ. Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς σημειώνει: η έκδοση του βιβλίου συνοδοιπορεί το «αφιερωματικό Έτος Μίκη Θεοδωράκη» το 2025 και την συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννησή του «και συνιστά έναν απειροελάχιστο φόρο τιμής στην αστείρευτη προσωπικότητά του. Υπηρέτησε τις αξίες τις ελευθερίας και της δικαιοσύνης, μα πάνω από όλα τον τιμούμε για την πολιτιστική κληρονομιά που άφησε ανά την οικουμένη, κυρίως δε στον τόπο μας.
Τα κείμενα του βιβλίου αποτελούν μια αποτύπωση της αγωνίας για έναν καλύτερο κόσμο δημιουργώντας πολιτισμό. Αναμφίβολα, κατά κοινή ομολογία όλων, έχει δοθεί στον Μίκη Θεοδωράκη η κορυφαία θέση στον νεοελληνικό πολιτισμό. Υπήρξε ένας μεγάλος δημιουργός, μία πολυδύναμη και πολυσύνθετη προσωπικότητα, καθώς και σύμβολο της ειρήνης, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Η σκέψη του, η δράση του και το έργο του σηματοδοτούν συνδυασμένα τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα, καθώς και τον ελληνικό πολιτισμό, την τέχνη και τη λογοτεχνία και αφήνουν το δικό του στίγμα στη σύγχρονη ιστορία. Είναι μία σύνθεση τριών λέξεων πολίτης-πολιτισμός-πολιτική.
Βιβλιοπαρουσίαση
Το βιβλίο έχει δύο μέρη. Στο πρώτο περιλαμβάνονται κείμενα από το «Συμπόσιο Πολιτισμός και Σοσιαλισμός» που διοργάνωσε ο Μίκης Θεοδωράκης στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης το 1977 με την συμμετοχή διεθνώς διακεκριμένων διανοουμένων και πολιτικών από τον χώρο της Αριστεράς. Στο δεύτερο μέρος κείμενα της πρωτοβουλίας διαλόγου μεταξύ «Μαρξισμού και Ορθοδοξίας», ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 1983, στην Νομική Αθηνών και στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης.
Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου σημειώνεται:
Πολιτιστική επανάσταση, σοσιαλισμός, μαρξισμός και Ορθοδοξία είναι έννοιες με διαφορετικό περιεχόμενο στον χώρο της πολιτικής και της θεολογίας. Μπορούν αυτές οι πολιτικές έννοιες να συνδιαλεχθούν με την Ορθοδοξία; Μπορεί η Ορθοδοξία να συνδιαλεχθεί με τις πολιτικές και πολιτειακές αρχές σε θέματα δημοκρατίας, πολιτισμού, δικαιοσύνης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα διλήμματα που άπτονται της καθημερινότητας του ανθρώπινου βίου;
Οι μελέτες και οι αναλύσεις που περιλαμβάνονται στο βιβλίο θα μπορούσαν να συγκροτήσουν μία «πολιτική θεολογία» εν τη πράξει και όχι τόσο σε επίπεδο φιλοσοφίας ή πολιτικής θεωρίας. Η συζήτηση γύρω από την πολιτική θεολογία έχει ποικίλες μορφές και παραμένει μέχρι σήμερα σχεδόν απροσδιόριστη. Δεν μπορεί όμως να σταματήσει ο διάλογος μεταξύ θεολογίας και πολιτικής, ο οποίος πρέπει να είναι «ανοικτός, διαφανής και τακτικός, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη ταυτότητα και συμβολή τους» (Άρθρο 17.3 της Συνθήκης της Λισαβόνας). Στην εποχή της μετανεωτερικότητας, που όλες οι εγκόσμιες ελπίδες της ανθρωπότητας χρεοκοπούν, ανοίγεται μία νέα ευκαιρία για τη χριστιανική πίστη. Η πολιτική, η Εκκλησία και η θεολογία όμως είναι έτοιμες για αυτήν την ευκαιρία;
Στο βιβλίο συμμετέχουν με κείμενα τους οι: Μάξιμος Χαρακόπουλος · Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς · Μίκης Θεοδωράκης · François Mitterrand · Ηλίας Ηλιού · Ευάγγελος Παπανούτσος · Rudi Supek · Κωστής Μοσκώφ · Μητροπολίτης Κισάμου και Σέλινου Ειρηναίος · Κώστας Ζουράρις · Παναγιώτης Νέλλας · Πανδώρα Δημανοπούλου.
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στο 4ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων την Κυριακή 29 Ιουνίου 2025 στο Μεγάλο Αρσενάλι ώρα 18:00
Ο Γιώργος Αγοραστάκης, Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, ο Ηρακλής Μοσκώφ, Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και ο Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης συζητούν για το βιβλίο «Πολίτης-Πολιτισμός-Πολιτική».
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης / Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη / Εκδόσεις Ακρίτα