skip to Main Content

Εκδήλωση μνήμης για τον Γιάννη Θεοδωράκη

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Νέας Σμύρνης οργάνωσαν στον πολιτιστικό πολυχώρο Γαλαξία, στις 7 Δεκεμβρίου 2016, μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στον Γιάννη Θεοδωράκη, για τα 20 χρόνια από το θάνατό του.

Βασικοί ομιλητές, ο πρώην υπουργός Γιώργος Ρωμαίος, ο δημοσιογράφος και μέλος του Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ Αρης Σκιαδόπουλος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης Βαγγέλης Χατζατουριάν, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού της Ιδρύματος Σταμάτης Νικολόπουλος. Ποιήματα του Γιάννη Θεοδωράκη απήγγειλε η ηθοποιός Φιλαρέτη Κομνηνού. Ακολούθησε συναυλία με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Γιάννη Θεοδωράκη, που ερμήνευσαν ο Γιώργος Νταλάρας και η Υακίνθη Λάγιου.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Μίκης Θεοδωράκης μ’ αυτά τα λόγια:

«Το κύριο γνώρισμα του αδελφού μου, του Γιάννη Θεοδωράκη, ήταν η μεγάλη του ευγένεια. Το χαρακτηριστικό του αυτό, σε συνδυασμό με την αθωότητα και την καλοσύνη του, τον έκανε ευάλωτο και αδύναμο να αντιμετωπίσει τη σκληρότητα της κοινωνίας, βασικός νόμος της οποίας είναι το “ο θάνατός σου η ζωή μου”.

»Ως χαρακτήρας δεν ήταν αδύνατος. Αντίθετα ήταν πολύ δυνατός, έτοιμος να θυσιαστεί για ό,τι πίστευε και εκτιμούσε. Όμως η μεγάλη αγάπη που έκλεινε μέσα του τον υποχρέωνε να αναδιπλώνεται στον εαυτό του γιατί του ήταν αδύνατο να αντέξει το ψέμα και την ασχήμια απ’ όπου κι αν προερχόταν. Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η αδυναμία του να κάνει πράξη και έργο τους μεγάλους θησαυρούς που πλημμύριζαν το πνεύμα και την ψυχή του. Ο Γιάννης που τιμάμε σήμερα είναι ένα μικρό μέρος του Γιάννη που γνώρισαν όσοι τον αγαπούσαν.

»Μια μεγάλη ευθύνη έχω κι εγώ, ως μεγαλύτερος αδελφός του, γιατί άθελά μου η ξέφρενη δραστηριότητά μου, που με οδηγούσε αντίθετα απ’ τον Γιάννη να βρίσκομαι συνεχώς μέσα στα δόντια του θηρίου, έριχνε πάνω του μια βαριά σκιά που με βασάνιζε και με βασανίζει. Σ’ αυτό όμως φταίει κι εκείνος, που ήταν πάντα στο πλευρό μου να με βοηθά με την αστραφτερή του σκέψη και να με ενδυναμώνει με τη μεγάλη του πίστη στις δοκιμασίες, τις αμφιβολίες και τα ερωτήματα που έβαζε η ζωή μπροστά μας.

»Ο Γιάννης, εκτός από τις άλλες αρετές του, ήταν ένας γνήσιος ποιητής. Είναι κρίμα που δημιουργήσαμε μαζί τόσο λίγα όμορφα τραγούδια. Πόσο όμως χαίρομαι όταν διαπιστώνω ότι κυρίως χάρη στην ποίησή του, μέσα σε εκατοντάδες τραγούδια μου, η “Όμορφη Πόλη” αναδείχθηκε σε ναυαρχίδα του έργου μου. Και αυτό είναι το γεγονός που απαλύνει τον μεγάλο μου πόνο για το πρόωρο τέλος του, γιατί μουσική και ποίηση αγκαλιά αποδεικνύουν πόσο μεγάλη ήταν η αγάπη μας και η αδελφική μας σχέση.

»Τελειώνοντας δεν βρίσκω λόγια να ευχαριστήσω όσους διοργάνωσαν την εκδήλωση αυτή, όλους όσοι συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο, καθώς και όλους εσάς που τιμάτε τη μνήμη του με την παρουσία σας».

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης, αντιδήμαρχος, Βαγγέλης Χατζατουριάν ανέφερε πως «ο Γιάννης Θεοδωράκης ήταν ο στιχουργός σπουδαίων έργων που σημάδεψαν μια ολόκληρη γενιά και ερμηνεύθηκαν από μεγάλους Έλληνες, αλλά και ξένους τραγουδιστές, όπως η Εντιθ Πιάφ. Ο Γιάννης Θεοδωράκης υπήρξε ένας πολύ σημαντικός ποιητής και γι’ αυτό το λόγο ήταν εδώ και χρόνια βαθιά επιθυμία μας να οργανώσουμε μια εκδήλωση-Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του.»

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματός της, Σταμάτης Νικολόπουλος, επεσήμανε πως «ο Γιάννης Θεοδωράκης διακρίθηκε με την τριπλή ιδιότητα του δημοσιογράφου, του ποιητή, του ανθρώπου. Του δημοσιογράφου, για τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, μεταξύ των οποίων και η εξιχνίαση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη. Του ποιητή, για τα λίγα αλλά εκλεκτά έργα, μερικά από τα οποία μελοποίησε ο αδελφός του Μίκης Θεοδωράκης. Του ανθρώπου, για τη συμβολή του, όντας με την Αριστερά, στους αγώνες για το καλό του τόπου».

Ποιος ήταν ο Γιάννης Θεοδωράκης

Ο Γιάννης Θεοδωράκης γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1932. Αριστερός, εντάχθηκε από μικρός στην Εθνική Αντίσταση. Αργότερα εργάστηκε στα περιοδικά Αντί και Δρόμοι της Ειρήνης και στις εφημερίδες Αυγή και Ριζοσπάστης, ενώ υπήρξε ένας από τους δημοσιογράφους που συνέβαλαν στην αποκάλυψη των δολοφόνων του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ποιητικά του έργα: Λιποτάκτες –τέσσερα τραγούδια: Όμορφη Πόλη, Αυγή Αφράτη, Δακρυσμένα Μάτια, Χάθηκα- που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης ο οποίος μελοποίησε επίσης τα ποιήματα Λειτουργία –στην ενότητα Αρχιπέλαγος- Βγάλε τα μαύρα πανιά, Μελαχρινό αγόρι –Οκτώβρης’98- Μενεξεδένια τα βουνά –Ταξίδι μέσα στη Νύχτα- Νύχτα μαγικιά, Κάνε κουράγιο, Η αγάπη ζει με τ’ όνειρο, Μη με προδώσεις, Χωρίσαμε-Χαιρετισμοί- Της νύχτας το όνειρο, Αυτό το καλοκαίρι _Λυρικώτατα. Έχουν επίσης εκδοθεί σε βιβλία τα ποιητικά του έργα Πλημμύρα, Ένα τραγούδι του καιρού, καθώς και τα πεζά Υπέρ Βωμών και Αστειών, όπου διακωμωδεί το παρακράτος.

Πέθανε στις 7 Δεκεμβρίου του 1996 σε ηλικία 64 ετών και ενταφιάστηκε στον οικογενειακό τάφο του Γαλατά Χανίων

Τα μελοποιημένα ποιήματα του Γιάννη Θεοδωράκη από το Μίκη θα βρείτε εδώ:

https://mikisguide.gr/melopoiimena-poiimata-tou-gianni-theodoraki/


Αφιέρωμα στον Γιάννη Θεοδωράκη “Η άλλη μεριά του φεγγαριού”

Ένα παλιότερο αφιέρωμα στον Γιάννη Θεοδωράκη έγινε στην εκπομπή «Η άλλη μεριά του φεγγαριού» με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, που προβλήθηκε από την ΕΤ 1 στις 25 Οκτωβρίου 2003.

Αναδημοσιεύουμε τη σχετική δημοσίευση του του Θανάσης Γιώγλου από το ogdoo.gr

Στις 7 Δεκεμβρίου 1996 έφυγε από τη ζωή στα 64 χρόνια του ο δημοσιογράφος και ποιητής Γιάννης Θεοδωράκης, αδελφός του Μίκη Θεοδωράκη και κηδεύθηκε στον οικογενειακό τάφο στον Γαλατά των Χανίων. Είχε γεννηθεί στα Γιάννενα το 1932.

Ο Γιάννης Θεοδωράκης εξέδωσε τρεις ποιητικές συλλογές, τους «Λιποτάκτες», την «Πλημμύρα» και το «Ένα τραγούδι του καιρού μας» και ένα πεζογράφημα.

Αν έχω μετρήσει σωστά, ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε είκοσι ποιήματα του αδελφού του Γιάννη. Έτσι προέκυψαν τα τέσσερα τραγούδια από τους περίφημους «Λιποτάκτες» («Όμορφη πόλη», «Δακρυσμένα μάτια», «Σκέπασε ατμός τον έρωτά μας», «Χάθηκα»), η «Λειτουργία» από το «Αρχιπέλαγος», το τραγούδι της «Φαίδρας» («Αστέρι μου φεγγάρι μου»), τα «Μενεξεδένια τα βουνά», «Νύχτα μέσα στα μάτια σου», «Τώρα πεθαίνουν τα λουλούδια» και «Μην κλαις» από τον κύκλο «Ταξίδι μέσα στη νύχτα», το «Βγάλε τα μαύρα πανιά» και το «Μελαχρινό παιδί» από τον δίσκο «Οκτώβρης ‘78», «Ο Μπελογιάννης» από το soundtrack της ταινίας «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», τα «Ποτέ, ποτέ μαζί» («Νύχτα μαγικιά»), «Κάνε κουράγιο», «Η αγάπη ζει με τ’όνειρο», «Μη με προδώσεις» και «Χωρίσαμε» από τους «Χαιρετισμούς» και τα τραγούδια «Της νύχτας τ’όνειρο» και «Αυτό το καλοκαίρι» από τα «Λυρικώτατα» (cd «Άσματα»).

«Νύχτα μαγικιά» σε μια «όμορφη πόλη»

Ανατρέχοντας στο αρχείο, έπεσα πάνω σε ένα από τα λιγοστά τηλεοπτικά αφιερώματα στον Γιάννη Θεοδωράκη, που παρουσιάστηκε στις 25 Οκτωβρίου 2003 στο πλαίσιο της εκπομπής της ΕΤ 1 «Η άλλη μεριά του φεγγαριού» με παρουσιαστή τον Λευτέρη Παπαδόπουλο.

Τα γνωστότερα τραγούδια με τα λόγια του Γιάννη Θεοδωράκη και τις μουσικές του Μίκη ακούστηκαν από τις φωνές του Γιώργου Νταλάρα, της Μαργαρίτας Ζορμπαλά, του Δημήτρη Μπάση, της Δήμητρας Γαλάνη, της Μαρίας Σουλτάτου, του Βασίλη Λέκκα, της Μελίνας Μερκούρη, του Γιάννη Πάριου και του Γιάννη Μπέζου.

Η ηθοποιός Πέγκυ Τρικαλιώτη παρουσίασε τα βιογραφικά στοιχεία του Γιάννη Θεοδωράκη, για τον οποίο μίλησαν επίσης η πρώτη και η δεύτερη σύζυγός του Έλλη Κιούση – Θεοδωράκη και Νίτσα Λουλέ – Θεοδωράκη, η σύντροφος των τελευταίων χρόνων της ζωής του Τζέλα Σκούρα, τα παιδιά του Άννα, Γιώργος και Μάρω Θεοδωράκη, ο ψυχίατρος Μανώλης Μυλωνάκης, ο εικαστικός Διονύσης Παπαδάτος, o δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και στιχουργός Οδυσσέας Ιωάννου, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Παπαϊωάννου, ο εκδότης και συγγραφέας Μανώλης Βασιλάκης, ο δημοσιογράφος Γιώργος Γάτος, ο συγγραφέας και σκιτσογράφος Στάθης Σταυρόπουλος, ο Χαρίλαος Φλωράκης και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην εκπομπή ακούστηκε ένα σημαντικό ντοκουμέντο με τον Γιάννη Θεοδωράκη να μιλά για κάποια Χριστούγεννα στα χρόνια της Κατοχής.

Οι ενορχηστρώσεις έγιναν από τον Γιάννη Ιωάννου, το σενάριο και η σκηνοθεσία ήταν του Βασίλη Θωμόπουλου, η δημοσιογραφική επιμέλεια του Νίκου Μωραΐτη και η παραγωγή της Δέσποινας Πανταζοπούλου.

Στο video μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εκπομπή, αφού ζητήσουμε την κατανόησή σας για τη μέτρια ποιότητα της εικόνας.

Αφιέρωμα στον Γιάννη Θεοδωράκη “Η άλλη μεριά του φεγγαριού” (25/10/03)

Πηγή: https://www.ogdoo.gr/

Back To Top