skip to Main Content

Υπογράφηκε χτες (10/12/2014) στο Δήμο Χανίων η σύμβαση για την ανακατασκευή της «οικίας Θεοδωράκη» στο Γαλατά και εγκαταστάθηκε σήμερα (11/12/2014) ο ανάδοχος του έργου.

Ακολουθεί το ρεπορτάζ από την εφημερίδα Χανιώτικα Νέα

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Μουσείο το σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά

Γράφει: ΔημήτρηςΜαριδάκης

«Στην τελική ευθεία μπαίνει -έπειτα από πολύχρονες καθυστερήσεις- η μετατροπή της οικίας Θεοδωράκη στον Γαλατά σε Μουσείο αφιερωμένο στο έργο των Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη μετά τη χθεσινή υπογραφή της σύμβασης από τον Δήμο Χανίων και τον ανάδοχο εργολάβο που σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών στο κεντρικό τμήμα της οικίας. Στο μεταξύ, με ενέργειες του Συλλόγου Φίλων Μίκης Θεοδωράκης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η εκπόνηση της μουσειολογικής μελέτης.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανακατασκευής της οικείας Θεοδωράκη ανέρχεται σε 245.000 ευρώ. Ωστόσο, με τη έκπτωση που έδωσε ο ανάδοχος του έργου, η οποία ανέρχεται σε 40%, εξοικονομείται ένα σημαντικό ποσό και θα γίνουν προσπάθειες για να αξιοποιηθεί και ένα παρακείμενο κτήριο.
Προσδοκία των ανθρώπων της Δημοτικής Αρχής αλλά και του Συλλόγου Φίλων Μίκης Θεοδωράκης -που πρωτοστάτησε στο να προχωρήσει η ιδέα δημιουργίας του Μουσείου στο πατρικό του Μίκη Θεοδωράκη- είναι το έργο να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2015 και να εγκαινιαστεί παρουσία του μεγάλου Κρητικού μουσικοσυνθέτη.
Στον χώρο του Μουσείου σχεδιάζεται, μεταξύ άλλων, να δημιουργηθούν χώρος προβολών, μουσειακός – εκθεσιακός χώρος, αίθουσα σεμιναρίων, ξενώνας, χώρος ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.ά..
«Σήμερα (σ.σ. χθες) είχαμε τη χαρά να βάλουμε τις υπογραφές μας στη σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου της επισκευής και της ανάδειξης του χώρου που προορίζεται για μουσείο Θεοδωράκη στην περιοχή του Γαλατά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας και υπογράμμισε τη στενή συνεργασία που υπήρξε και υπάρχει με τον Σύλλογο Φίλων Μίκης Θεοδωράκης ώστε να προχωρήσει το έργο.
«Αυτό το οποίο κάναμε ως νέα Δημοτική Αρχή ήταν να επιταχύνουμε κατά το μέγιστο τις διαδικασίες. Θεωρούμε σημαντικό να είμαστε έτοιμοι αυτό το καλοκαίρι και να έχουμε τη χαρά, την τιμή και την τύχη ο Μίκης Θεοδωράκης να βρίσκεται κοντά μας όταν θα εγκαινιάσουμε αυτό τον χώρο», τόνισε ο κ. Βάμβουκας, ενώ για τον παρακείμενο χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου Χανίων που δεν περιλαμβάνεται στη μελέτη ανέφερε ότι θα γίνουν προσπάθειες ώστε να ενταχθεί άμεσα στο έργο.
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μανώλης Κεμεσίδης ανέφερε σχετικά ότι ο συνολικός χώρος, τμήμα του οποίου θα αξιοποιηθεί για το Μουσείο είναι περίπου 650 τ.μ..
«Η μελέτη που έχει γίνει αφορά ένα κομμάτι 110 τ.μ. Αυτό θα είναι όχι μόνο βιώσιμο αλλά και λειτουργικό. Θα ξηλωθούν οι στέγες, τα πατώματα, τα παράθυρα κ.λπ. και θα διαμορφωθεί σαν μουσείο ενώ θα περιλαμβάνει και πολλές άλλες δραστηριότητες», ανέφερε και διευκρίνισε: «Υπάρχει βέβαια ένα πρόβλημα διότι μέσα στη μελέτη δεν περιλαμβάνεται ένα κομμάτι 70 τ.μ. που είναι μέσα στον ίδιο χώρο. Oπως όμως είπε ο δήμαρχος, σύντομα θα κάνουμε μια νέα μελέτη και θα αξιοποιήσουμε τα χρήματα της έκπτωσης που ήταν 40% επί του συνολικού προϋπολογισμού για να εντάξουμε κι αυτό το κομμάτι».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μίκης Θεοδωράκης και πληρεξούσιος του Μίκη Θεοδωράκη Γιώργος Αγοραστάκης υπογράμμισε την ισχυρή επιθυμία του διεθνώς αναγνωρισμένου μουσικοσυνθέτη να προχωρήσει το ζήτημα του Μουσείου στην πατρική οικία του.
«Νομίζω ότι με τη σημερινή υπογραφή το νερό μπαίνει στο αυλάκι. Πρόκειται να ακολουθήσουν πολλά άλλα σημαντικά έργα και εκδηλώσεις τον επόμενο χρόνο και να δημιουργηθεί μια ισχυρή υποδομή στο όνομα του Μίκη Θεοδωράκη και στον τόπο του», σημείωσε ο κ. Αγοραστάκης και πρόσθεσε ότι ο συγκεκριμένος χώρος θα έχει μια λειτουργία ως μουσειακού κέντρου αλλά συγχρόνως θα αξιοποιηθεί η ψηφιακή τεχνολογία ώστε να λειτουργήσει ως ένα διεθνές κέντρο αναφοράς για τον Μίκη Θεοδωράκη με υπερτοπική εμβέλεια».

Back To Top