skip to Main Content

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσίασε το νέο επετειακό της πρόγραμμα για το 2021. Ένα μεγάλης κλίμακας επετειακό πρόγραμμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, και μαζί ένα 3ετές αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη.

«Ανακοινώνουμε το πρόγραμμα του 2021 και έχουμε ελπίδα και πίστη ότι θα καταφέρουμε να το πραγματοποιήσουμε με την παρουσία κοινού στις αίθουσές μας ή μέσω της GNO TV. Φυσικά γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς δεν μπορούμε να έχουμε πολλές ελπίδες για κανονική λειτουργία, όμως, εφόσον τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία μάς επιτρέπουν έστω τις πρόβες και τη βιντεοσκόπηση, το έργο μας θα βρει τον τρόπο να φθάσει στον θεατή μέσω διαδικτύου. Και αυτό πάνω από όλα είναι το ζητούμενο, να διατηρήσουμε ζωντανή τη σχέση με το κοινό», δήλωσε σχετικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Γιώργος Κουμεντάκης, γι’ αυτό το πρόγραμμα που άρχισε να σχεδιάζεται τρία χρόνια πριν, χωρίς να μπορεί κανείς να φανταστεί τότε τις συνθήκες που θα δημιουργούσε η πανδημία όταν θα παρουσιαζόταν.

Ανακοίνωση Επετειακού Προγράμματος 2021 | 2021 Anniversary Programme Announcement| ΕΛΣ | GΝΟ

Διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες συμπράττουν με τα σύνολα της ΕΛΣ σε νέες παραγωγές όπερας, μπαλέτου, μουσικού θεάτρου, συναυλίες, επιχειρώντας να ανοίξουν συζητήσεις αναφορικά με την Ελληνική Επανάσταση ως ένα διεθνούς εμβέλειας ιστορικό γεγονός, συνδεόμενο με τη Γαλλική και την Αμερικανική Επανάσταση. Σπουδαία έργα του ρεπερτορίου της όπερας, όπως ο «Αντρέα Σενιέ» του Τζορντάνο, «Οι Γάμοι του Φίγκαρο» του Μότσαρτ, «ΗΛαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ» του Σοστακόβιτς, η «Τόσκα» του Πουτσίνι, όπερες της Επτανησιακής Σχολής, όπως η «Δέσπω» και η «Κυρά Φροσύνη» του Καρρέρ, η μπαρόκ όπερα του Βιβάλντι «Ο θρίαμβος της Ιουδίθ», οι «Ελληνικοί χοροί» του Σκαλκώτα και ο «Ζορμπάς» του Θεοδωράκη από το Μπαλέτο της ΕΛΣ, αλλά και η «Συμφωνία της Λεβεντιάς» του Καλομοίρη, έργα κινηματογραφικής μουσικής για την Αμερικανική Επανάσταση και η όπερα για όλη την οικογένεια «Τα μαγικά μαξιλάρια» συνθέτουν το πολυδιάστατο επετειακό πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος», στο Ηρώδειο, αλλά και σε απρόσμενους χώρους, όπως, μεταξύ άλλων, το προαύλιο της Μητρόπολης Αθηνών.

Στο πλαίσιο της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, η ΕΛΣ κάνει μια μεγάλη ρετροσπεκτίβα (αναδρομικό αφιέρωμα) σε κορυφαίους Ελληνες συνθέτες, διαφορετικών σχολών και ιδιωμάτων.

Παράλληλα, ξεκινώντας από το 2021 και για τα επόμενα τρία χρόνια η ΕΛΣ θα τιμήσει το έργο του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, με την παρουσίαση μεγάλου μέρους του σπουδαίου έργου του. Στο πλαίσιο του τριετούς κύκλου «Μίκης Θεοδωράκης», το 2021 θα παρουσιαστούν στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» τα έργα «Αξιον Εστί», «Ζορμπάς», η Δεύτερη συμφωνία, «Το τραγούδι της Γης», η συναυλία «Τραγούδια του Αγώνα», ενώ στην Εναλλακτική Σκηνή οι κύκλοι τραγουδιών «Ασίκικο Πουλάκη» και «Τραγούδια για παιδάκια και παιδιά». Ο κύκλος θα συμπληρωθεί το 2021 με την παρουσίαση έργων Θεοδωράκη στα επόμενα διαδικτυακά φεστιβάλ, αλλά και από την ΕΡΤ, η οποία θα προβάλει τη συναυλία των έργων «Διόνυσος» και «Επιτάφιος» που βιντεοσκοπήθηκαν τον περασμένο Νοέμβρη στην Εναλλακτική.

Παράλληλα με το επετειακό πρόγραμμα, νέες, φιλόδοξες παραγωγές που ανεστάλησαν λόγω της πανδημίας έρχονται να συναντήσουν το κοινό τους μέσα στο 2021, αλλά και ρεσιτάλ κορυφαίων ερμηνευτών, αναβιώσεις παλαιότερων παραγωγών και σημαντικές συμπαραγωγές συμπληρώνουν το νέο πρόγραμμα της ΕΛΣ.

Εθνική Λυρική Σκηνή, Πρόγραμμα 2021

Στην Εναλλακτική Σκηνή

Γύρω από το σύγχρονο και διαχρονικό νόημα της επετείου του 1821 κινούνται και οι μουσικοθεατρικές παραγωγές της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ: «Ο Κολοκοτρώνης ατενίζει το μέλλον. Γυναίκες προετοιμάζονται για την Επανάσταση. Κι εγώ κάτι θα σκέφτομαι» των Μιχαήλ Μαρμαρινού και Ακύλλα Καραζήση, «Το τραγούδι της κυρα – Δομνίτσας» των Μάρθας Μαυροειδή, Μάρως Βασιλειάδου και Μαρίας Μαγκανάρη, «Μάρθα: Μια ιστορία από το Μεσολόγγι», των Νίκου Ξυδάκη και Διονύση Καψάλη, και «Καποδίστριας: Μονόδραμα μιας μυστικής ζωής», της Καλλιόπης Τσουπάκη, η κινηματογραφική ταινία – εγκατάσταση «Η πόλη και η πόλη» των Χρήστου Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα, η πολυμεσική παρουσίαση «Set in Time in Space» του Γιώργου Πούλιου και η συναυλία «Το φλάουτο του Ρήγα: Από την απολυταρχία στην Επανάσταση» των Δημήτρη Κούντουρα και Πάνου Ηλιόπουλου.

Ο κύριος όγκος των επετειακών αναθέσεων της Εναλλακτικής Σκηνής εντάσσεται σε τρεις μεγάλους θεματικούς κύκλους: «Ωδές στον Βύρωνα», με νέες μουσικοθεατρικές παραγωγές, συναυλίες και μουσική παράσταση θεάτρου σκιών, «Η Επανάσταση με τα μάτια των άλλων», για τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας στην Επανάσταση, που περιλαμβάνει ένα ορατόριο και μουσικοθεατρικές παραγωγές, ενώ ο τρίτος κύκλος αφορά το τριετές αφιέρωμα της ΕΛΣ στον Μίκη Θεοδωράκη.

Back To Top