skip to Main Content

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022, στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», Ενετικό Λιμάνι Χανίων, ώρα 19:00

Το Μουσικό Σύνολο Vamos παρουσιάζει τρία εμβληματικά έργα του Μίκη: Λιποτάκτες, Romancero Gitano και Μαουτχάουζεν.

Ερμηνεία τραγουδιών: Τάσος Αποστόλου, Άννα Κώτη

Μια συναυλία αφιερωμένη στην μνήμη του Henning Zierock


Οι “Λιποτάκτες”  του Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη

Οι “Λιποτάκτες” είναι ο πρώτος κύκλος τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη. Περιλαμβάνει τέσσερα μελοποιημένα ποιήματα του αδελφού του Γιάννη Θεοδωράκη. Η μελοποίηση τους χρονολογείται στο διάστημα 1952-1954 και αποτελεί τον προάγγελο της στροφής του από την λόγια δυτική μουσική, στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι που έγινε αργότερα με τον “Επιτάφιο” (1958).

Πρώτα μελοποιήθηκε στο Γαλατά το “Χάθηκα”, παρόλο που πήρε την τελευταία θέση στον κύκλο. Τα υπόλοιπα ολοκληρώθηκαν στην Αθήνα και στο Παρίσι. Η ηχογράφηση έγινε τελικά το 1960, την ίδια εποχή που ηχογραφήθηκε ο “Επιτάφιος”.

1/«Θα γίνεις δικιά μου» («Όμορφη Πόλις»), 2/ «Αυγή αφράτη» («Σκέπασε ατμός τον έρωτά μας»), 3/«Δακρυσμένα μάτια», 4/«Χάθηκα»


Το Romancero gitano του  Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Federico García Lorca & μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη

Το Romancero gitano ήταν και παραμένει το πιο γνωστό και το πιο δημοφιλές ποιητικό βιβλίο του Γκαρθία Λόρκα. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1928. Ήταν μια ποιητική συλλογή με ποιήματα που μιμούνται τις Τσιγγάνικες μπαλάντες, που τραγουδιούνται σε όλη την ισπανική ύπαιθρο. Ο ίδιος ο Γκαρθία Λόρκα περιέγραψε το έργο ως ένα «κομμάτι σκαλισμένου βωμού» της Ανδαλουσίας, με «τσιγγάνους, άλογα, αρχαγγέλους, πλανήτες, αεράκια, ποτάμια, εγκλήματα, το καθημερινό άγγιγμα του λαθρέμπορου και την ουράνια νότα των γυμνών παιδιών της Κόρδοβα.

Στις αρχές του 1967 ο Οδυσσέας Ελύτης, που είχε μεταφράσει ήδη τα ποιήματα του “Romancero Gitano”, απόδωσε στιχουργικά εφτά από αυτά ώστε να γίνουν τραγούδια. Τα τραγούδια μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης μέσα στην Χούντα. Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε συναυλία στη Ρώμη το 1970 με ερμηνεία της Μαρίας Φαραντούρη και στην συνέχεια έκαναν τον γύρω του κόσμου με τις συναυλίες του Συνθέτη.

1/ Του Πικραμένου, 2/ Antonio Torres Heredia I, 3/ Antonio Torres Heredia II, 4/ Χαμός από Αγάπη, 5/ Η Καλόγρια η Τσιγγάνα, 6/ Του Ανέμου και της Παινεμένης, 7/ Η Παντέρμη


Mαουτχάουζεν (The Balad of Mauthausen) του  Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη

Τα τραγούδια του Mauthausen είναι από τα πιο γνωστά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Θεοδωράκης έγραψε αυτά τα τραγούδια το 1964, σε ποίηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο οποίος ήταν κρατούμενος του στρατοπέδου.

Το Mauthausen είναι ένα από τα πιο συναισθηματικά και πιο εκφραστικά έργα για τα δεινά του β’ παγκόσμιου Πολέμου. Είναι ένα καθαρά αντιπολεμικό έργο κι ένας ύμνος στην ειρήνη. Το έργο έχει εκτελεστεί χιλιάδες φορές σε όλο τον κόσμο στα ελληνικά, εβραϊκά, γερμανικά, αγγλικά. Έχει δισκογραφηθεί σε πολλές και διαφορετικές εκδόσεις και έχουν πουληθεί εκατομμύρια δίσκοι.

Μ’ αυτά τα τραγούδια ο Θεοδωράκης έχει κάνει συναυλίες σε περισσότερες από 70 χώρες, μεταξύ των οποίων στο Ισραήλ, στην Αυστρία στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Mauthausen (1988, 1995), στις ΗΠΑ στο μουσείο Ολοκαυτώματος της Ουάσιγκτον και στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου στη Γερμανία.

Οι μπαλάντες του Μαουτχάουζεν: 1/ Ασμα ασμάτων 2/ Ο Αντώνης 3/ Ο δραπέτης 4/ Όταν τελειώσει ο πόλεμος


Στη μνήμη Henning Zierock

Ο Henning Zierock στην κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη

Με τα τραγούδια του Mauthausen, ο Γερμανός φίλος του Μίκη, Henning Zierock και οι  σύντροφοί του στο κίνημα «Πολιτισμός της ειρήνης» («Kultur des Friedens»), βρέθηκαν μπροστά σ’ όλες τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις σ’ όλο τον κόσμο, για τρεις δεκαετίες μέχρι τον τελευταίο πόλεμο στην Ουκρανία.

Με τα τραγούδια του Mauthausen ο Henning συνόδευσε το Μίκη στην τελευταία του κατοικία.

Στα σχέδιά του Henning Zierock ήταν: στο ετήσιο μνημόσυνο του Μίκη, το Σεπτέμβριο του 2022 στα Χανιά, η πραγματοποίηση μιας συναυλίας με την καντάτα Μαουτχάουζεν από Γερμανούς και Έλληνες και την οποία προετοίμαζε μαζί μας.

Δυστυχώς δεν πρόλαβε. Έφυγε από τη ζωή την νύχτα της 11ης Μαΐου 2022 μετά από εγχείρηση στην καρδιά. Έφυγε εσπευσμένα να συναντήσει τον φίλο του τον Μίκη που τόσο αγαπούσε.

Θρηνούμε τον φίλο μας Henning, τον φίλο της Ελλάδας και αφιερώνουμε στην μνήμη του αυτή τη συναυλία.

Γιώργος Αγοραστάκης


Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης, Χανιά 2022 

Διοργάνωση:

Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

Δήμος Χανίων, ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ

Παγκρήτιος Σύλλογος «Φίλοι Μίκη Θεοδωράκη»

Οργάνωση Παραγωγής: Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης

 

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ είναι ελεύθερη

Απαιτείται δελτίο δωρεάν εισόδου από το https://www.chania-culture.gr/ ή από τον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου

Back To Top