skip to Main Content

Συναυλία και ομιλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου από τις 6.30μμ έως 8.30μμ. Η Τατιάνα Παπαγεωργίου θα παρουσιάσει ομιλία και συναυλία με θέμα τη Γη & την Ελληνική Φύση στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί μια πρωτότυπη εκπαιδευτική και  μουσική δράση στην αίθουσα  «ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ»,  Σύλλογος οι Φίλοι της Μουσικής, στην Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών όπου βρίσκεται και το αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη, με τίτλο  «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ ΤΗ  ΓΗ».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με  αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους 5 Δεκεμβρίου, η οποία καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ για να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει η γη  βουνό στην ζωη των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για την διατήρησή του και εν όψει της  Παγκόσμιας Ημέρας  Βουνού,  11η Δεκεμβρίου πρόκειται για μια  μια πρωτότυπη εκπαιδευτική και  μουσική δράση που θα καταλήξει σε συναυλία.

Μια  πρόταση  με πολλαπλά σημαινόμενα, εκπαιδευτική και μουσική που σκοπό έχει να  αφυπνίσει και ευαισθητοποιεί σε θέματα περιβάλλοντος, διάσωσης της φύσης, ανάδειξης του ζωτικού ρόλου της  στην πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου μέσω του κορυφαίου έργου του Μίκη Θεοδωράκη που μελοποίησε τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές και όχι μόνο και υπήρξε βαθύτατα φυσιολάτρης. Ενέπνευσε και μεγαλούργησε εμπνεόμενος και από το μεγαλείο και την αρμονία της φύσης.

Η  φυσιολατρία του Μίκη Θεοδωράκη  αποτυπώνεται ευρύτατα στο έργο του. Ενδεικτικά  αναφέρουμε έργα του με τίτλους όπως : «To Τραγούδι της Γης», «Χρυσοπράσινο Φύλλο», «Πράσινη Μέρα» (από τον κύκλο Λιανοτράγουδα), «Ροδιά», «Μυρτιά», « Τα θεμέλια μου στα Βουνά», «Σε ποιο Βουνό», «Μενεξεδένια ήταν τα Βουνά» και πολλά άλλα που θα αξιοποιηθούν για την εκπαιδευτική δράση και θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση.

Πρόκειται για απολύτως πρωτότυπη δράση η οποία  ουδέποτε έχει πραγματοποιηθεί στην χώρα  με επίκεντρο το έργο του μεγάλου  Έλληνα συνθέτη  Μίκη Θεοδωράκη και αποτελεί έμπνευση και πρωτοβουλία της γνωστής πιανίστας και μουσικολόγου Τατιάνας Παπαγεωργίου.

Ένα συναρπαστικό πρόγραμμα

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών  με την  Τατιάνα Παπαγεωργίου θα συμπράξουν η Σοφία Μιχαηλίδη, μια σπουδαία ερμηνεύτρια  που  τραγούδησε υπό την μπαγκέτα του Μίκης Θεοδωράκη στην δεκαετία του 1970 & 1980  σε μεγάλα έργα  και οι επί δεκαπενταετίας συνεργάτες του Μίκη Θεοδωράκη και  σολίστ στο Μπουζούκι Θανάσης Βασιλάς και  Γιάννης Ματσούκας.

Οι τρεις δεξιοτέχνες θα ξεδιπλώσουν ένα συναρπαστικό πρόγραμμα γνωστών, αριστουργηματικών και αγαπημένων  τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη που εμπνευστήκαν βασισμένα σε ποιητικά κείμενα των Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Γιάννη Ρίτσου, Τάσου Λειβαδίτη , Νίκου Γκάτσου και άλλων που έχουν στο επίκεντρο τους την φύση και τους σημαντικούς συμβολισμούς της.

Η εκδήλωση αρχίζει στις 6.30  με την  Τατιάνα Παπαγεωργίου  θα παρουσιάσει ρεσιτάλ και ομιλία με θέμα την φύση στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη και θα συνοδεύσει στην συνέχεια μαθητές και νέους που θα ανέβουν στην σκηνή της αίθουσας καθώς και την Νεανική και Παιδική Χορωδία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης που έχει ασχοληθεί εντατικά με το έργο Θεοδωράκη και συμμετείχε σε δυο μεγαλειώδεις συναυλίες στο Ηρώδειο το περασμένο φθινόπωρο.

Μέρος της δράσης ήταν μουσικά εργαστήρια που δημιουργήθηκαν κατόπιν ακροάσεων με νέους που δήλωσαν ενδιαφέρον. Με επίκεντρο έργα για πιάνο και έργα για πιάνο και φωνή καθώς και χορωδιακά του Μίκη Θεοδωράκη,  που εξυμνούν  τον ζωτικό ρόλο της φύσης στην ζωή του ανθρώπου αλλά και την πνευματική του ανάπτυξη, ως πηγή έμπνευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Η πρωτοβουλία  είναι της Τατιάνας Παπαγεώργιου , Διδάκτωρ μουσικολογίας με ερευνητικό θέμα το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, θα μιλήσει στα παιδιά για τα μεγάλα μηνύματα που εμπεριέχει η μελοποιημένη ποίηση του Μίκη Θεοδωράκη, η οποία εξυμνεί τον ζωτικό ρόλο της φύσης στην ύπαρξη πνευματικής και φυσικής δραστηριότητας του ανθρώπου, αλλά και αφυπνίζει την συνείδηση σε μια εποχή μεγάλης κλιματικής κρίσης.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν μουσικά αποσπάσματα των αριστουργηματικών ποιητικών κύκλων από την Τατιάνα Παπαγεωργίου, τον  Θανάση Βασιλά και Γιάννη Ματσούκα στο μπουζούκι , μουσικούς που συνεργάστηκαν πολλά χρόνια με τον Μίκη Θεοδωράκη   και με την συμμετοχή παιδιών και νέων που θα ενώσουν δημιουργικά τις φωνές τους «Τραγουδώντας την Γη με τον Μίκη Θεοδωράκη».

Η συμμετοχή των παιδιών  και νέων  στην δράση  όπως και η είσοδος  στην εκδήλωση  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών είναι δωρεάν, ώρα έναρξης 6.30μμ

Αποτελεί την έναρξη κύκλου σειράς εκδηλώσεων που έχει σκοπό να αναδείξει νέα ταλέντα φωνών που με την σειρά τους θα αναδείξουν  το έργο του Μίκη Θεοδωράκη στην νεότερη γενιά

Πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους

Με πρωτοβουλία της Τατιάνας Παπαγεωργίου σε μια ιστορική συνάντηση με τους συνεργάτες του Μίκη Θεοδωράκη

Σοφία Μιχαηλίδη, ειδική συμμετοχή

Θανάση Βασιλά & Γιάννη Ματσούκα, σολίστ στο μπουζούκι

Συμμετέχουν ταλαντούχοι νέοι τραγουδιστές μετά από σειρά εργαστήριων και ακροάσεων.

Αναστασία Ζαφείρη, Νεφέλη Καρίμαλη, Δαμώ Σεραφειμίδου, Μαίρη Ντετοράκη, Τίνα Ακτόγλου, Σοφία Μουτάφη, Μαρία Σιγάλα, Γιώργος Κεραμιδάρης, Βασίλης Γεωργίου, Στέργιος Κάρκας, Μάκης Μοσχονάς, Φάνης Μαρατσίνος κ.α

Με την στήριξη του Πράσινου Ταμείου | Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Και τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΗΣ & ΒΟΥΝΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ( un.org ), η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη ως ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΟΥΝΟΥ για να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στην ζωη των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για την διατήρησή του

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΔΑΦΟΥΣ ( un.org ) , Η 5η Δεκεμβρίου οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης των Επιστημών Εδάφους (IUSS), με στόχο να τονίσει τη σπουδαιότητα του εδάφους ως κρίσιμου συστατικού του φυσικού συστήματος και τη συμβολή του στην ανθρώπινη ευημερία. Το 2013 η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους υιοθετήθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Back To Top