skip to Main Content

Στα Χανιά το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων,  συνήλθε η τακτική Γενική Συνέλευση του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη,  μετά από πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου με θέματα :

 1. Απολογισμός του Δ.Σ. και Έκθεση της Ε.Ε. και Γενικός Προγραμματισμός
 2. Εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής.

 

Στο 1ο θέμα ο απερχόμενος Πρόεδρος του Δ.Σ. παρουσίασε την εισήγηση του Συμβουλίου και είπε σε περίληψη τα εξής:

Ο Σύλλογός μας δημιουργήθηκε το 2005 με καταστατικό σκοπό και στόχο «…την ανάδειξη και διάδοση του έργου του Μίκη Θεοδωράκη, στη σύνδεσή του με τη σύγχρονη πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία στην Κρήτη αλλά και την εξέλιξη του έργου του. Αποβλέπει στη δημιουργία μονιμότερου θεσμού με το όνομα του μεγάλου δημιουργού…»

Με άλλα λόγια ο αρχικός και ο κεντρικός σκοπός του συλλόγου μας είναι να επενδυθεί το πνευματικό κεφάλαιο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Κρήτη. Είχαμε αποφασίσει στο παρελθόν ό,τι προς τούτο πρέπει να δημιουργηθεί η υλική βάση, η πολιτιστική υποδομή που είναι αναγκαία. Και ως πρώτη ξεχωρίσαμε τη μετατροπή του πατρικό του Μ.Θ. στο Γαλατά σε μουσείο.

Είναι γνωστό ό,τι ο Σύλλογός μας δραστηριοποιείται δίπλα στους φορείς της Αυτοδιοίκησης ως συνεργάτης ή επισπεύδων στην υλοποίηση έργων και δραστηριοτήτων που αφορούν τους αναφερόμενους σκοπούς. Μαζί ο Σύλλογος συνεργάζεται με όλους τους πνευματικούς, καλλιτεχνικούς και πολιτιστικούς φορείς για την ανάδειξη και προώθηση του έργου του Μ.Θ.

Η παρούσα θητεία του Δ.Σ συμπίπτει με την θητεία των σημερινών Αυτοδιοικητικών Αρχών.  Τρία χρόνια μετά: έχομε τη χαρά να διαπιστώσουμε ότι είχαμε πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας με τους περισσότερους τοπικούς φορείς, ιδιαίτερα με το Δήμο Χανίων (όπου συγκεντρώνονται οι δραστηριότητες μας μέχρι τώρα) και την Περιφέρεια και μια σημαντική πρόοδος στους στόχους μας.

Συγκεκριμένα:

Υποδομές

 • Η αναστήλωση «οικίας Θεοδωράκη» στο Γαλατά (κτίριο Α’ & Β’) Στο Δήμο Χανίων, η παρούσα Δημοτική Αρχή κ. Τάσου Βάμβουκα παρέλαβε την εργολαβία στην αρχή της. Είχε σοβαρές ελλείψεις και χρειάστηκε αναθεώρηση του έργου και προσαρμογή του στη βάση μουσειολογικής μελέτης που παραδώσαμε στο Δήμο. Με την βοήθειά μας ο Δήμος το ολοκλήρωσε.

Εκκρεμεί η αναστήλωση του κτιρίου Γ’ και ενσωμάτωση του στην οικία Θεοδωράκη. Όπως και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για την εφαρμογή της μουσειολογικής μελέτης. Θέματα που πρέπει να προωθήσει ο Δήμος Χανίων.

Σε συνδυασμό το επόμενο διάστημα πρέπει να μεθοδευτεί η απόκτηση του γειτονικού οικοπέδου που βρίσκεται στην ιδιοκτησία της Τράπεζας Χανίων.

Όλα μαζί τα κτίσματα και τα οικόπεδα δημιουργούν ένα αξιόλογο σύνολο, μια σοβαρή πολιτιστική υποδομή για το μέλλον.

 • Ο Δήμος Χανίων αποφάσισε και έδωσε το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη στο αναστηλωμένο και μετασκευασμένο σε θέατρο παλαιό Τελωνείο στην Παλιά Πόλη, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν με την παρουσία του το παρελθόντα Οκτώβριο 2017.
 • Στα Χανιά ολοκληρώθηκε -και είναι στην διάθεσή μας μελλοντικά- Ξενώνας φιλοξενίας στο Κουμ Καπί για τις ανάγκες του Μουσείου. Ο πρώτος ένοικος ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης.
 • Ο Δήμος Αποκορώνου αποφάσισε και αφιέρωσε το ανοιχτό πέτρινο θέατρο στον Εμπρόσνερο στο Μίκη Θεοδωράκη. Η ονοματοδοσία του έγινε το 2015 και τα εγκαίνια με την παρουσία του ίδιου τον Ιούνη του 2016.

Εκδηλώσεις

 • Με την παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη έγινε τιμητική εκδήλωση του Δήμου Χανίων και του Πολυτεχνείου Κρήτης τον Ιούνη του 2016, όπου αποδόθηκε η απόφαση του Δ.Σ.Χανίων για την ονοματοδοσία του κλειστού Θεάτρου και του επίτιμου Δημότη Χανίων και απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο του Πολυτεχνείου. Σε συνδυασμό έγιναν και τα εγκαίνια του ανοιχτού θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης» του Δήμου Αποκορώνου στον Εμπρόσνερο, όπως προ είπαμε.
 • Φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης» στα Χανιά στα τέλη Ιούλη. Όπως είχαμε στοχεύσει από την προηγούμενη συνέλευση πραγματοποιήσαμε τα πρώτα βήματα ενός νέου θεσμού στα Χανιά. Ενός Φεστιβάλ στη μέση του καλοκαιριού.

Το Φεστιβάλ του 2015 ήταν επικεντρωμένο στο θέμα «Μίκης Θεοδωράκης και Κρήτη», του 2016 «Μίκης και Γιάννης Θεοδωράκης», του 2017 «ο κινηματογραφικός Μίκης Θεοδωράκης. Για φέτος 2018 έχομε αποφασίσει «ο θεατρικός Μίκης Θεοδωράκης» και για το 2019 «ποίηση και μουσική».

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν συναυλίες, προβολές, ομιλίες, εκθέσεις, χορούς.

Δύο είναι προτεραιότητες που θέσαμε στην δράση μας. Να προτιμώνται και να εμπλέκονται οι τοπικοί καλλιτέχνες με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Να σχεδιάζονται εκδηλώσεις που να ευνοούν την άμεση συμμετοχή του κόσμου στην εκτέλεση των έργων. Και στα δύο είχαμε σημαντική πρόοδο.

Παραγωγές

Εκτός από την προτίμηση και την ανάδειξη τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού μέσα από τις εκδηλώσεις, προκρίνομε και την δημιουργία και την εκτέλεση έργων πάνω στην θεματολογία μας.

Με μεγάλη ικανοποίηση είδαμε την δημιουργία της μικρού μήκους ταινίας δασκάλων και μαθητών του Γαλατά το 2016.

Επίσης -ως αρχή- η δημιουργία ενός κουαρτέτου μέσα από το μουσικό σύνολο Βάμος και η εκτέλεση του 1ου κουαρτέτου στο Γαλατά ενώπιον του Μίκη. Σημειώνεται ότι το πιο δύσκολο μέρος της δουλειάς μας είναι η κλασσική μουσική και εδώ έχομε πολύ δρόμο για να διανύσομε.

Για το επόμενο διάστημα απαιτούνται:

Η προώθηση της υποδομής όπως αναφέρθηκε.

Η δημιουργία μιας ΚΟΙΝΣΕΠ, για τη λειτουργία του Μουσείου όπως και η ανάληψη ευθυνών διοργάνωσης εκδηλώσεων.

Η συνέχιση και η αναβάθμισή του Φεστιβάλ Μ.Θ.

Η ηλεκτρονική επανοργάνωση και η αναβάθμιση του παλαιού πλέον site του Συλλόγου.

Για την προώθηση όλων αυτών των στόχων απαιτείται ισχυρότερη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση (περισσότερο με το Δήμο Χανίων και την Περιφέρεια Κρήτης) με τους άλλους πολιτιστικούς φορείς, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τους καλλιτέχνες.

Μια δεύτερη κατεύθυνση της δουλειάς μας είναι να επεκταθεί πιο συστηματικά η δραστηριότητά μας στην υπόλοιπη Κρήτη.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση και έγκριση του απολογισμού του απερχόμενου Συμβουλίου.

Στο 2ο μέρος της Γ.Σ. διεξήχθησαν εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής και εκλέγηκαν:

Για το Διοικητικό Συμβούλιο:

 • Αγοραστάκης Γιώργος
 • Βερούλη Ελισάβετ
 • Γαλανάκης Ηρακλής
 • Λαϊνάκης Στέλιος
 • Πιταριδάκη Μαίρη
 • Χιωτάκη Ευαγγελία
 • Φραντζεσκάκης Ματθαίος

και για την Εξελεκτική Επιτροπή οι:

 • Γραμβουσάκη Δήμητρα
 • Καλαϊτζίδης Αλέκος
 • Λουφαρδάκης Γιάννης

 

Το νέο Δ.Σ. σε επόμενη συνεδρίαση εξέλεξε: Πρόεδρο τον Γιώργο Αγοραστάκη, Γραμματέα την Ελισάβετ Βερούλη, και Ταμία το Ματθαίο Φραντζεσκάκη.

Back To Top