skip to Main Content

Την Παρασκευή το βράδυ 29 Ιουλίου 2005 ημέρα των γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη στο χωριό τον Γαλατά του Δήμου Νέας Κυδωνίας Χανίων, διοργανώθηκε γιορτή για τα 80κοστά γενέθλια του.

Εκατοντάδες χωριανοί και φίλοι γιόρτασαν μαζί με το σύνθετη και όλη την οικογένεια του μ’ ένα κρητικό γλέντι.

«Να ζήσεις Μίκη και χρόνια πολλά

μεγάλος να γίνεις σαν τα ψηλά βουνά»

τραγούδησαν οι παρευρισκόμενοι χαρίζοντας στιγμές συγκίνησης σε όλους. Ο Μίκης έσβησε τα κεριά από την τούρτα για τα 80 χρόνια του έχοντας δίπλα του την οικογένειά του τους φίλους , τους συνεργάτες και τους χωριανούς του. Μαζί και ο εγγονός του Άγγελος ο οποίος είχε και αυτός γενέθλια.

Πρώτα καλωσόρισε και χαιρέτησε το Μίκη και τους προσκεκλημένους ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Νέας Κυδωνίας Νίκος Αποστολάκης και πρόσφερε στον Μίκη ένα δίσκο με την Κρήτη και το χωριό του το Γαλατά.

Ο Γιώργος Αγοραστάκης ενημέρωσε τους φιλοξενούμενους για την ιστορία του Γαλατά και για την ζωή του Μίκη στο χωριό του. Μεταξύ άλλων είπε:

O Μίκης ήρθε εδώ το 1949 μετά την απελευθέρωσή του από τη Μακρόνησο. Εδώ και στα Χανιά έζησε λίγα χρόνια, ωστόσο αυτή η περίοδος τον σημάδεψε βαθιά και καθόρισε την πορεία του. Μεγάλο μέρος της αυτοβιογραφίας του “Οι δρόμοι του Αρχάγγελου” ιστορεί αυτήν την περίοδο. Από κει θα σας διαβάσω ένα πολύ μικρό απόσπασμα. Ο Μίκης είναι φαντάρος στα Χανιά το 1951. Παίρνει μια μέρα τους φαντάρους της μονάδας του κι ανεβαίνει στο Γαλατά. Γράφει, “Αίφνης στο χωριό μου το Γαλατά, η πλατεία μπροστά στον Αι-Βασίλη γέμισε τραπέζια, που προχωρούσαν πάνω στο δρόμο κι απ’ τις δύο πλευρές. Οι χωριανοί έσφαζαν κότες, αρνάκια, κατσικάκια, γουρουνάκια, έφτιαχναν γαμοπίλαφο μέσα σε καζάνια, στάκα για το μεζέ και σκαλτσούνια με μέλι για επιδόρπιο. Ο οίνος έρεε στις νερόκουπες, ενώ με τα ποτήρια του κρασιού κατεβάζαμε απνευστί τις τσικουδιές. Μετά το φαΐ, το πιοτό και τα τραγούδια, ακολουθούσε ο χορός ως τα ξημερώματα. Στο δρόμο του γυρισμού, τα Τζέιμς χόρευαν χανιώτικο συρτό”

Σήμερα που ο Μίκης έχει τα γενέθλιά του, είπαμε να του κάνομε μια ίδια γιορτή. Ένα κρητικό γλέντι για το Μίκη, την οικογένειά του, τους φίλους του, τους συνεργάτες του, τους χωριανούς του στην μικρή πλατεία του Γαλατά. Ένα γλέντι με κρητική μουσική. Τη μουσική που τον επηρέασε, που τον εξέφρασε και που τον διεκδικεί -όπως γράφει- εξίσου με την συμφωνική και την λαϊκή. Καλέσαμε λοιπόν  να σας διασκεδάσουν οι καλύτεροί μας μουσικοί και να παίξουν τους αυθεντικούς σκοπούς που ο Μίκης ξέρει καλά.

Και τελείωσε με ευχές και μαντινάδες,

Χρόνια πολλά σ’ ευχόμαστε να ζήσεις χίλια χρόνια

κι ώστε να στέκουν τα βουνά τση Κρήτης με τα χιόνια.


Νύχτα μαγικιά

με τα τραγούδια του Γαλατά

 

 

Έπαιξαν και τραγούδησαν στα κρητικά τραγούδια

Τραγούδι : Γρηγόρης Μαθιουδάκης, Πέτρος Καρμπαδάκης, Θοδωρής Πολυχρονάκης, Βασίλης Καρεφυλάκης, Λεωνίδας Λαϊνάκης, Αντώνης Κουτουλάκης και Παραδοσιακή Παρέα Νέας Κυδωνίας

Λαγούτα: Στέλιος Λαϊνάκης, Πέτρος Καρμπαδάκης, Δημήτρης Χαρτζουλακής

Κιθάρα: Γιώργος Βαβουλές

Λύρα: Βασίλης Καρεφυλάκης

Βοιλί: Θοδωρής Πολυχρονάκης

Μπουλγαρί : Λεωνίδας Λαϊνάκης

Χόρεψαν από τους παραδοσιακούς συλλόγους Ρουμάτων & «το Ρόδον»

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Στέλιος Λαϊνάκης

Στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη επί σκηνής ο γιός του Γιώργος τα εγγόνια του, οι τραγουδίστριες Σόνια Θεοδωρίδου, Μαρία Δημητριάδη, Άρια Σαγιονμάα. Κιθάρα : Δημήτρης Παπαγγελίδης

Back To Top