skip to Main Content
Από το Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα απονέμεται το Παράσημο Φιλίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Μ.Θ

Οι τελευταίες θέσεις του προέδρου Βλ. Πούτιν για τα αντιπυραυλικά όπλα μας γεμίζουν αισιοδοξία και ελπίδα ότι μπορεί επιτέλους να υπάρξει ένα αντίβαρο που θα σταματήσει τον φοβερό κατήφορο προς τον όλεθρο στον οποίο οδηγεί την ανθρωπότητα η αλαζονική αυθαιρεσία της σημερινής υπερδύναμης. Αυτό τόνισε ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης σε ευχαριστήρια ομιλία του, κατά την τελετή παρασημοφόρησής του με το Παράσημο Φιλίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που του επέδωσε ο Ρώσος υπουργός Πολιτισμού Αλεξάντρ Σοκόλοφ εκ μέρους του προέδρου Βλ. Πούτιν, στη διάρκεια τελετής στη ρωσική πρεσβεία της Αθήνας.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο κ. Σοκόλοφ χαρακτήρισε τον Μίκη Θεοδωράκη διάδοχο της παράδοσης των μεγάλων Ελλήνων δημιουργών από την αρχαιότητα έως σήμερα και τόνισε ότι το έργο του και η ζωή του αποτελούν μεγαλοπρεπή και υπερήφανο ύμνο προς τα ιδεώδη της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της ανθρώπινης τιμής, που γεννήθηκαν στην ελληνική γη. Ο κ. Σοκόλοφ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κορυφαίο Ελληνα μουσικοσυνθέτη για τη συμβολή του στην αντιφασιστική αντίσταση.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε την ιδιαίτερα ευχάριστη ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων που δείχνει την εμμονή των λαών στο δρόμο της συνεργασίας και της φιλίας, το μόνο δρόμο που οδηγεί στην πρόοδο και την εμπέδωση της ειρήνης. Μετά από την τελετή παρασημοφόρησης ακολούθησε συναυλία.

Πηγή: ΑΠΕ, 03 – 07 – 2007


Ομιλία του Υπουργού Πολιτισμού της Ρωσίας κ. Alexander SOKOLOV στην τελετή παρασημοφόρησης του Μίκη ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ με το Παράσημο Φιλίας
(Αθήνα, 2 Ιουλίου του 2007, Πρεσβεία της Ρωσίας)

Αξιότιμε κύριε Θεοδωράκη!Αγαπητέ φίλε Μίκη!

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι!

Για μένα είναι ιδιαίτερη χαρά να έχω την ευκαιρία, εβρισκόμενος στην Αθήνα, να συναντηθώ με τον Μίκη Θεοδωράκη, ένα εξέχον τέκνο του ελληνικού λαού, τον θρυλικό μουσικοσυνθέτη και μεγάλο κοινωνικό παράγοντα, τον παλιό φίλο της χώρας μας, και να του απονέμω, σύμφωνα με την απόφαση της Κυβέρνησης της Ρωσίας, αυτήν την τιμητική διάκριση – το Παράσημο Φιλίας.

Τα μουσικά έργα του Θεοδωράκη, από την συμφωνική μουσική έως το πασίγνωστο συρτάκι, είναι ένα από τα χρυσά κομμάτια της παγκόσμιας μουσικής κληρονομιάς. Το έργο του, καθώς και όλη η ζωή του, αποτελούν έναν μεγαλοπρεπή και υπερήφανο ύμνο για τα ιδεώδη της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της ανθρώπινης τιμής, τα οποία γεννήθηκαν στην ελληνική γη. Αξιος εστί, ως μια διαπεραστική εντολή από επάνω – αυτό είναι το κύριο μοτίβο και το πιστεύω του μεγάλου μουσικού και του Ανθρώπου, με Α κεφαλαίο. Δεν θα είναι μάλλον υπερβολή να πει κανείς ότι ο Μ.Θεοδωράκης αντιλαμβάνεται όχι μόνο στη Ρωσία, άλλα και σε όλον τον κόσμο, ως διάδοχος της παράδοσης των μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, από την Αρχαιότητα ως σήμερα.

Η ζωή του Μ.Θεοδωράκη είναι η πιο άμεση συμπόνια όλων των δραματικών, τραγικών, αλλά και ένδοξων σελίδων της ιστορίας του τόπου κατά τα τελευταία 80 χρόνια. Ο Θεοδωράκης, παρ’όλες τις δοκιμασίες, τους διωγμούς και τις απαγορεύσεις, ιδίως στα χρόνια της δικτατορίας, έμεινε πιστός στον εαυτό του και στον λαό, για την ευτυχία του οποίου αγωνιζόταν ακούραστα. Και ο λαός το εκτίμησε, χαρίζοντας στον Μίκη την αγάπη και την ευγνωμοσύνη του, ανεξάρτητα από τις τωρινές πολιτικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις του καθενός.

Για μας ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν πάντα ένας αληθινός φίλος, και εμείς πάντα νιώθαμε την υποστήριξη και την προσοχή του, ακούγαμε τον εμπνευσμένο του λόγο. Τον εκτιμάμε ιδιαίτερα ως αντιφασιστή, μέλος της Αντίστασης στα χρόνια του Β’ παγκοσμίου πολέμου και, σήμερα, αγωνιστή κατά της αναγέννησης του φασισμού στις μέρες μας. Ευχαριστούμε τον Μίκη για τη φωνή του υπέρ του μνημείου του σοβιετικού Στρατιώτη-Απελευθερωτή στο Τάλιν, υπέρ, ουσιαστικά, της ίδιας της Ιστορίας, την οποία κάποιοι προσπαθούν να ξεγράψουν.

Από τα χρόνια της Σοβιετικής Ενωσης ο Μίκης με όλην την καρδιά του συμμεριζόταν την χαρά για τις επιτυχίες μας και συμπονούσε τις δυσκολίες, προσπαθώντας να βοηθήσει. Τώρα που η Ρωσία έχει ξεπεράσει την δύσκολη μεταβατική περίοδο και αποκτήσει, εκ νέου, την αρμόζουσα θέση στο σύγχρονο κόσμο, νιώθουμε, πάλι, τον φιλικό του ώμο. Είμαστε ευγνώμονες για αυτό, αγαπητέ Μίκη, και σας λέμε ένα ειλικρινή και ολόψυχο ευχαριστώ.

Ας είναι το παράσημο που σας απονέμω απόψε ένα σύμβολο της ευγνωμοσύνης αυτής, καθώς και των αδιάκοπων δεσμών φιλίας, που τόσο στενά σας σενδέουν με τη Ρωσία.

Ευχαριστώ.


Αντιφώνηση του Μίκη Θεοδωράκη κατά την απονομή του Ρωσικού Κρατικού Βραβείου Φιλίας από τον Ρώσο Υπουργό Πολιτισμού Alexander Sokolov

Εξοχώτατε Κύριε Υπουργέ,Εξοχώτατε Κύριε Πρέσβυ,

Αγαπητοί φίλοι,

Σας ευχαριστώ θερμά Κύριε Υπουργέ για την παρουσία σας στην σημερινή τελετή, που τόσο με συγκινεί και με τιμά.

Η βράβευσή μου εκ μέρους του Προέδρου Πούτιν, τον οποίο εκτιμώ και τιμώ βαθύτατα, είναι ένα γεγονός εξαιρετικής σημασίας για μένα, δεδομένου του θαυμασμού και της αγάπης μου προς την μεγάλη σας χώρα, καθώς και των στενών και μακροχρόνιων δεσμών μου με τον ρωσικό λαό.

Η ιστορική περίοδος που διανύουμε σήμερα χαρακτηρίζεται από δύο σημαντικές εξελίξεις: Η μία είναι η καλή και η άλλη η δυσάρεστη.

Η καλή αφορά ευτυχώς τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας με την σφραγίδα του αμοιβαίου οικονομικού συμφέροντος αλλά και του ευρύτερου συμβολισμού τους, γιατί δείχνουν την εμμονή των λαών μας στον δρόμο της συνεργασίας και της φιλίας, που είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην πρόοδο των λαών και στην εμπέδωση της Ειρήνης.

Η άλλη πλευρά, η κακή, αφορά ακριβώς την διεθνή ειρήνη, αυτό το μέγα αγαθό που θα πρέπει να διαφυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού και που έχει μπει πια για καλά σε μεγάλη δοκιμασία. Ήδη ο πόλεμος, αφού διέλυσε την Γιουγκοσλαβία, αναθερμαίνεται επικίνδυνα στα βόρεια σύνορά μας, ενώ οι εκατόμβες των νεκρών κυρίως αμάχων συσσωρεύονται καθημερινά στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη, στο Αφγανιστάν και στον Λίβανο.

Οι τελευταίες παρεμβάσεις του Προέδρου Πούτιν επ’ ευκαιρία των εγκαταστάσεων δήθεν αντιπυραυλικών ζωνών στην Ευρώπη, μας γέμισαν με αισιοδοξία και ελπίδα ότι μπορεί επί τέλους να υπάρξει ένα αντίβαρο που θα σταματήσει τον φοβερό κατήφορο με τον οποίο η αλαζονική αυθαιρεσία της σημερινής υπερδύναμης οδηγεί την ανθρωπότητα στον όλεθρο.

Για τον λόγο αυτόν νομίζω ότι κάθε υπεύθυνος πολίτης σε κάθε χώρα θα πρέπει να χαιρετίζει την μεγάλη πρόοδο που σημειώνεται τον τελευταίο καιρό στην Ρωσία και που έχει ως άμεσο αντίκτυπο την αύξηση του κύρους και της ακτινοβολίας της, την ενίσχυση του ρόλου της στην προώθηση της προόδου όλων των λαών, την προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας και την διαφύλαξη της Ειρήνης.

Σας ευχαριστώ.

Back To Top