skip to Main Content
Με την υψηλότερη διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας, το μεγάλο παράσημο του Ταξιάρχη της Λεγεώνας της Τιμής, που απονέμεται σε ξένες προσωπικότητες τιμήθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης, για την προσφορά τους στις τέχνες, την πολιτική και τις επιστήμες. Ο μεγάλος Έλληνας δημιουργός παρέλαβε την τιμητική διάκριση στις 26 του Μάρτη, σε ειδική προς τιμήν του τελετή στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα, από τον Γάλλο υπουργό Πολιτισμού Ρενό Ντονεντιέ ντε Βαμπρ.

“Εθνικό μας συνθέτη” χαρακτήρισε ο Γάλλος Υπουργός τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος, όπως είπε, “ενσαρκώνει στα μάτια του κόσμου τη μακρά πορεία της Ελλάδας του Μεταπολέμου προς την κατάκτηση της ελευθερίας της και της αξιοπρέπειάς της”. Επίσης αναφέρθηκε στους αγώνες του Μίκη κατά της Χούντας στην Ελλάδα, αλλά και στη Γαλλία που στάθηκε στο πλευρό του σε όλες τις μεγάλες δοκιμασίες. Ο Γάλλος υπουργός σημείωσε επίσης, απευθυνόμενος στον Μίκη, ότι η μουσική δεν είναι μόνο για σας η οικουμενική γλώσσα της ελευθερίας, αλλά και ένα βασικό στοιχείο της γαλλοφιλίας σας. Σήμερα η φωνή σας συναντά συχνά τη φωνή της Γαλλίας ως φωνή διαμαρτυρίας κατά όλων των μορφών πολιτιστικής υποδούλωσης και βαρβαρότητας.

Για τη δική του Γαλλία μίλησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Μνημόνευσε όσους Γάλλους (σαν τον Ροζέ Μιλλιέξ) έσωσαν τον ίδιο και την οικογένειά του την εποχή της χούντας. Διέτρεξε τις ευτυχισμένες δημιουργικές μέρες στο Παρίσι. Μίλησε για τη στενή του φιλία με τον Φρανσουά Μιτεράν και τα σχέδιά τους το 1988 για μια συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με θέμα την επαναξιολόγηση της σημασίας του πολιτισμού. «Το δυστύχημα είναι ότι έκτοτε τα πράγματα χειροτέρεψαν στον τομέα του πολιτισμού», σχολίασε, επισημαίνοντας την «πρωτοφανή και διαρκώς ογκούμενη εισβολή της αμερικανικής υποκουλτούρας, που δεν γίνεται μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για ιδεολογικούς». Και ζήτησε τη συνδρομή της Γαλλίας για τη διοργάνωση ενός «πανευρωπαϊκού συνεδρίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής και του πολιτισμού».

 

Back To Top