skip to Main Content
Δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη, της ΥΠΕΞ κ.Ντ. Μπακογιάννη και του ΥΠΕΞ Αγ. Μαρίνου κ. F. Stolfi, κατά την τελετή βράβευσης του Μίκη Θεοδωράκη, Αθήνα, 21.2.2008

 

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:

Εξοχώτατοι Υπουργοί Εξωτερικών του Σαν Μαρίνο και της Ελλάδας,

Εξοχώτατε κύριε Πρέσβυ του Σαν Μαρίνο

Κυρίες και Κύριοι,

Σας διαβεβαιώ, εξοχώτατε κύριε Υπουργέ, ότι τόσο η τιμητική διάκριση που μου απονείματε όσο και η σημερινή σας παρουσία εδώ στην πατρίδα μου, με συγκινούν βαθύτατα και ειλικρινά δεν βρίσκω λέξεις για να σας ευχαριστήσω.

Εκπροσωπείτε μια χώρα, η οποία λόγω της γεωγραφικής της θέσης όσο και της μακραίωνης ιστορίας της συνυπήρξε με μια από τις φωτεινότερες στιγμές του ανθρώπινου Πολιτισμού: την γένεση και την ακτινοβολία της Ιταλικής Αναγέννησης.

Σήμερα έχετε την τύχη να κατοικείτε σε ένα τόπο αληθινό μνημείο της ανθρώπινης Τέχνης, μιας Τέχνης που όπως και η αρχαία ελληνική, αποτελεί ένα από τα δύο βάθρα, επάνω στα οποία στηρίχθηκε και εξακολουθεί να στηρίζεται ιδιαίτερα ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός.

Και δεν είναι τυχαίο το ότι στο πρόσωπό μου τιμάτε έναν εκπρόσωπο της σύγχρονης πνευματικής και καλλιτεχνικής Ελλάδας, που εξακολουθεί να παράγει μέσα σε δύσκολες συνθήκες σύγχρονο Πολιτισμό.

Έτσι νομίζω ότι η σημερινή τελετή αποκτά έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, δεδομένου ότι βιώνουμε διεθνώς μια από τις πλέον αντιπνευματικές εποχές που έζησε έως σήμερα η ανθρωπότητα. Κι αυτό νομίζω ότι μας δίνει το δικαίωμα να θεωρήσουμε αυτή τη συνάντηση των δύο σχετικά μικρών μας λαών ως μια πράξη πνευματικής αντίστασης σε μια εποχή δύσκολη για την ανθρωπότητα και ακόμα δυσκολότερη για μας που κατοικούμε στο νοτιότερο άκρο μιας πολυτάραχης περιοχής των Βαλκανίων, όπου τα προβλήματα και οι κρίσεις που μας ταλανίζουν, φαίνεται πως δεν έχουν τέλος.

Γι’ αυτό ας μου επιτραπεί απευθυνόμενος προς την φίλη Ελληνίδα Υπουργό Εξωτερικών να της ευχηθώ καλό κουράγιο, μιας και στους ώμους της συσσωρεύονται αυτή τη στιγμή βαρύτατες ευθύνες από τα πολύπλοκα προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν με τρόπο που να εξασφαλίζει τόσο τα δίκαια των εμπλεκομένων όσο και το μέγα αγαθό της Ειρήνης!

Μακάρι η σημερινή μέρα να κατορθώσει να υπενθυμίσει ότι ο πολυτιμότερος σύμμαχος και φρουρός της Ειρήνης ήταν και είναι πάντοτε: η πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία του κάθε λαού, οι δεσμοί που δημιουργούνται και θεμελιώνουν τις σχέσεις ανάμεσα σε όλους τους λαούς, καθώς και οι γόνιμες πνευματικές ανταλλαγές.

Άλλωστε η πνευματική δημιουργία είναι το κατ’ εξοχήν γνώρισμα του ανθρώπου, είναι αυτό που τον ξεχωρίζει και τον καθιστά δύναμη ειρηνικής συνύπαρξης και θεμελιώνει την πρόοδο και την ευτυχία του κάθε λαού και όλων των λαών συνολικά.

Πάντως εμείς οι καλλιτέχνες και πνευματικοί δημιουργοί της Ελλάδας συνεχίζουμε το έργο μας προσβλέποντας πάντοτε σε καλλίτερες μέρες και σας παρακαλώ εξοχώτατε κύριε Υπουργέ να μεταφέρετε στη χώρα σας αυτό το μήνυμα, που ελπίζω ότι εκφράζει όλους τους ανθρώπους καλής θελήσεως της χώρας μας, που ζούνε και εργάζονται με το όραμα της Προόδου, της Ειρήνης και της Ευτυχίας όλων των λαών της Οικουμένης.


ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:

Κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών του Αγίου Μαρίνου, αγαπητέ κ. Θεοδωράκη –αγαπητέ Μίκη, κυρίες και κύριοι, με ιδιαίτερη χαρά και τιμή καλωσορίζουμε στην Αθήνα τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Fiorentzo Stolfi, για την τελετή βράβευσης του Μίκη Θεοδωράκη από τη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου.

Αισθάνομαι υπερήφανη, όπως υπερήφανος αισθάνεται και κάθε συμπολίτης μας, καθώς σήμερα απονέμεται μια ξεχωριστή διάκριση σ’ έναν σπουδαίο και διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα καλλιτέχνη.

Έναν πρεσβευτή της χώρας μου που μέσω της πλούσιας καλλιτεχνικής του δημιουργίας μεταφέρει τα διαπιστευτήρια του Ελληνισμού, του ελληνικού πολιτισμού ανά τον κόσμο.

Η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον πολιτισμό της ψυχής του Μίκη Θεοδωράκη.

Βραβεύεται η συνεχής του προσπάθεια να διαδώσει με έντεχνο τρόπο την αισθητική που τον χαρακτηρίζει ως άνθρωπο του πνεύματος.

Βραβεύεται η επιμέλεια με την οποία φροντίζει να μας κάνει κοινωνούς των απόψεων και των ευαισθησιών του, συγγράφοντας, μελοποιώντας και τραγουδώντας.

Αυτόν τον πολιτισμό ψυχής διαθέτει ο μεγάλος μας μουσουργός στον οποίο στρέφω τις θερμές μου ευχαριστίες.

Οι ευχαριστίες μου όμως δε στρέφονται μόνο στον καλλιτέχνη Μίκη Θεοδωράκη. Στρέφονται προς όλους αυτούς που έχουν την ικανότητα ν’ αντιλαμβάνονται και να θαυμάζουν το έργο του.

Πραγματικά, όσο εμψυχώνεται στα μάτια μας ο καλλιτέχνης, άλλο τόσο πρέπει ν’ αναγνωρίζεται η αξία του καλλιτεχνικού του κοινού, του κοινού που η αισθητική του αγωγή του επιτρέπει ν’ αντιλαμβάνεται τις δημιουργίες του καλλιτέχνη.

Η ευγενική αυτή πρωτοβουλία της Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου να τιμήσει τον Έλληνα δημιουργό, είναι άξια συγχαρητηρίων, αφ’ ενός γιατί αντανακλά την υψηλή αισθητική στάθμη των πολιτών του, αφ’ ετέρου γιατί η αποδοχή του έργου του μουσικοσυνθέτη συνεπάγεται αποδοχή των δημοκρατικών ιδεωδών που ο ίδιος προβάλλει συνεχώς μέσα από αυτό.

Κυρίες και κύριοι, δεν ξέρω αν μπορούσαμε να περιμένουμε λιγότερα απ’ τις επίσημες Αρχές του Αγίου Μαρίνου. Δεν ξέρω αν μπορούσαμε να σκεφθούμε ότι οι παλαιότεροι με αδιάλειπτη λειτουργία Δημοκρατία του κόσμου δεν θα τιμούσε τον καλλιτέχνη και ουμανιστή Θεοδωράκη. Τον καλλιτέχνη που εξύμνησε την ελευθερία, τη δημοκρατία και τον ανθρωπισμό περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον.

Αυτή η προσήλωση στη δημοκρατία και την ελευθερία, είναι το κοινό περίγραμμα μέσα στο οποίο έχουν σφυρηλατηθεί οι σχέσεις της Ελλάδος και του Αγίου Μαρίνου.

Οι δυο χώρες έχουν αναπτύξει μια αξιοζήλευτη δυναμική διμερούς συνεργασίας και συμπίπτουμε σε πολλά θέματα που απασχολούν το μεσογειακό και ευρωπαϊκό περιβάλλον. Μοιραζόμαστε τα ίδια οράματα και τις ίδιες προσδοκίες για το μέλλον των χωρών μας.

Θα ήθελα να ολοκληρώσω αυτό τον χαιρετισμό μου εκφράζοντας και πάλι τις ευχαριστίες μου στον Υπουργό Stolfi και προς το Μίκη Θεοδωράκη, με την ευχή να συνεχίσει να μας δίνει πάντα τέτοιες χαρές με το έργο του.

Σας ευχαριστώ.


κ. F. STOLFI:

Κυρίες και κύριοι, κα. Υπουργέ των Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριοι Πρέσβεις, είναι ιδιαίτερα χαρά για μένα και ιδιαίτερη τιμή να εκπροσωπώ σήμερα εδώ τη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου και να θαυμάζω την όμορφη χώρα σας.

Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία για να συσφίξουμε τις ήδη εξαιρετικές σχέσεις που έχουν οι δυο χώρες.

Όμως η προσοχή μας αυτή τη στιγμή θα πρέπει να εστιαστεί στην προσωπικότητα του κ. Μίκη Θεοδωράκη, τον οποίο τιμούμε με μια τιμητική διάκριση από την Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου.

Θα πρέπει πολύ συνοπτικά να σας εξηγήσω πώς ακριβώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα, αυτή η πρωτοβουλία να τιμήσουμε τον κ. Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Άγιος Μαρίνος προήδρευσε του Συμβουλίου της Ευρώπης από το Νοέμβριο του 2006 μέχρι το Μάιο του 2007. Κατά την διάρκεια των έξι αυτών μηνών της Προεδρίας μας λοιπόν, θελήσαμε να οργανώσουμε μια εκδήλωση για να τιμήσουμε την Προεδρία αυτή που ήταν ιδιαίτερη τιμή για ένα μικρό κράτος σαν το δικό μας. Θελήσαμε λοιπόν να οργανώσουμε μια καλλιτεχνική πολιτιστική και μουσική εκδήλωση.

Αναρωτηθήκαμε λοιπόν ποια προσωπικότητα, ποια φιγούρα θα μπορούσε να δώσει ένα ιδιαίτερο νόημα σε αυτή την εκδήλωση και στην Προεδρία που τόσο μας τιμούσε. Κατόπιν συνεννόησης και συζητήσεων λοιπόν με τους συναδέλφους και με τον αγαπητό συνάδελφο κ. Καρατόνι ο οποίος είναι Πρέσβης της Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου στην Ελλάδα, σκεφθήκαμε τον κ. Μίκη Θεοδωράκη.

Ο κ. Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας μεγάλος συνθέτης. Όμως έχει και μια προσωπική ιστορία η οποία αντιπροσωπεύει τα ιδανικά της Δημοκρατίας και της Ειρήνης καθώς και τα ιδανικά της Ελευθερίας.

Οργανώσαμε λοιπόν αυτό το υπέροχο βράδυ, αυτή την υπέροχη εκδήλωση με τη συμμετοχή του κ. Μίκη Θεοδωράκη, μία εκδήλωση που είχε εξαιρετική απήχηση και που ακόμη όλοι οι κάτοικοι του Αγίου Μαρίνου θυμούνται.

Συνεπώς, γι αυτή την ιδιαίτερη, τη μεγάλη συμβολική αξία που για όλο τον κόσμο φέρει η προσωπικότητα του κ. Μίκη Θεοδωράκη κατόπιν συζήτησης με τους αρχηγούς του κράτους μας, αποφασίσαμε να κινήσουμε αυτή τη διαδικασία απονομής αυτής της τιμητικής διάκρισης, παρουσία της Υπουργού Εξωτερικών κας Ντόρας Μπακογιάννη.

Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά λοιπόν, δίνουμε αυτή την τιμητική διάκριση στον μεγάλο καλλιτέχνη, στον μεγάλο άνθρωπο, τον κ. Μίκη Θεοδωράκη.

Back To Top