skip to Main Content

Ο λατρεμένος Έλληνας συνθέτης και μαχητής της ελευθερίας Μίκης Θεοδωράκης γίνεται 95

Ένα άρθρο διθύραμβος για τον Μίκη Θεοδωράκη από το Βερολίνο

“Υπερασπίζεται την Δημοκρατία και τον Ανθρωπισμό: Το έργο του Μίκη Θεοδωράκη έχει συνδεθεί στενά με την πολιτική του δράση στην πατρίδα του Ελλάδα. Ο παγκοσμίου φήμης συνθέτης, έγραψε τη μουσική για την αγαπημένη ταινία «Αλέξης Ζορμπάς».

Είναι σύμβολο της αλύγιστης θέλησης για ελευθερία και θαυμάζεται σαν λαϊκός ήρωας στην Ελλάδα. Ο συνθέτης, επαναστάτης μαχητής και πολιτικός Μίκης Θεοδωράκης, έχει επανειλημμένα αγωνιστεί για Δικαιοσύνη και Δημοκρατία. Η βιογραφία του είναι σημαδεμένη από την αντίσταση στην φασιστική κατοχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον μετέπειτα εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα και την Χούντα της περιόδου 1967-1974. Στις 29 Ιουλίου, ο διάσημος Έλληνας έγινε 95.

Το έργο του Θεοδωράκη ένα εκπληκτικό εύρος! Περιλαμβάνει Συμφωνίες, μουσική Δωματίου και Καντάτες, Ορατόρια και Όπερες, Μουσική για θέατρο και κινηματογράφο, όπως επίσης περισσότερα από 1000 τραγούδια και Ύμνους!”

Δείτε όλο το άρθρο εδώ:

DER Kultgrieche – Komponist und Freiheitskämpfer Mikis Theodorakis wird 95


Με πλήθος δημοσιεύσεων τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης τιμούν τον Μίκη Θεοδωράκη με αφορμή τα 95ά γενέθλιά του.

Κανείς δεν έχει πιο πλατύ ρεπερτόριο και τόσο μεγάλη επιρροή στην ελληνική μουσική, γράφει η Berliner Zeitung.

«Είναι ζωντανός μύθος, λαϊκός ήρωας, σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού: Ο Μίκης Θεοδωράκης κλείνει σήμερα τα 95. Είναι συνθέτης, πολιτικός, συγγραφέας και κυρίως αγωνιστής για την ελευθερία», γράφει η ιστοσελίδα tagesschau.de του Πρώτου Προγράμματος της Γερμανικής Τηλεόρασης σε ανταπόκριση από την Κων/πολη με τίτλο «Ο απρόβλεπτος λαϊκός ήρωας κλείνει τα 95».

Ο ανταποκριτής Τόμας Μπόρμαν σημειώνει: «Δύο νότες αρκούν για να αρχίσουν οι περισσότεροι από μας να σφυρίζουν τη διάσημη μελωδία, που θυμίζει ελληνικές ακρογιαλιές και χαρούμενους ανθρώπους να χορεύουν συρτάκι. Η μουσική του Ζορμπά, μια τεράστια επιτυχία, είναι ίσως η πιο διάσημη ελληνική μελωδία, αλλά όπως είχε πει κάποτε ο Μίκης Θεοδωράκης και “βαρίδι”. Διότι ο έλληνας μουσουργός δεν συνέθεσε μόνο μουσική για τον κινηματογράφο, αλλά και όπερες, συμφωνίες, μουσική δωματίου και λαϊκά τραγούδια, πάντα με ένα σαφές μήνυμα.

Αναφερόμενος στη περίοδο φυλάκισής του στη Μακρόνησο ο Μίκη Θεοδωράκης, έλεγε: “Δεν γνωρίζαμε αν θα ζούσαμε την επομένη. Η σύνθεση ήταν για μένα μια διέξοδος”. Τα 95ά γενέθλιά του ο έλληνας συνθέτης τα γιόρτασε με μια μικρή ιδιωτική συναυλία στη ταράτσα του σπιτιού του. Ο γερμανός τρομπετίστας Όττο Ζάουερ έπαιξε το γνωστό θέμα από την ταινία “Ζ”, μια ακόμα αθάνατη μελωδία του Μίκη Θεοδωράκη».


Berliner Zeitung: «Ένα λαϊκός ήρωας»

«Είναι δημιουργός πάνω από 1.000 τραγουδιών. Κατέχει τη τέχνη του Lied, του oρατορίου, της συμφωνίας, του μπαλέτου, της μουσικής για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Κανείς δεν έχει πιο πλατύ ρεπερτόριο, κανείς δεν είχε τόσο μεγάλη επιρροή στην ελληνική μουσική», σημειώνει η Berliner Zeitung με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης: Ένας λαϊκός ήρωας» και αναφέρει στη συνέχεια: «Συνδύασε όσα δεν ταίριαζαν εκ πρώτης όψεως: ως κομμουνιστής έγραψε τροπάρια και λειτουργίες για την ορθόδοξη εκκλησία και ένωσε το ελληνικό λαϊκό τραγούδι με την ευρωπαϊκή έντεχνη μουσική.

Η μουσική του για το Canto General σε ποίηση του χιλιανού Πάμπλο Νερούντα μπορεί να χαρακτηριστεί Ύμνος των Ελλήνων. Μόλις πρόσφατα ο Μίκης Θεοδωράκης επέκρινε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε μεγάλο στρατόπεδο του ΝΑΤΟ. Ίσως ο έλληνας δημιουργός να μην συνθέτει πλέον. Η βιβλική ηλικία των 95 ετών δεν είναι λόγος για τον Μίκη Θεοδωράκη να μην παρεμβαίνει, με όρεξη και πάθος, στα πολιτικά δρώμενα».

Back To Top