skip to Main Content

20 του Ιούνη, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2000 και πρωτογιορτάσθηκε στις 20 Ιουνίου το 2001, με αφορμή τα 50 χρόνια από την υπογραφή της «Συνθήκης για το καθεστώς των προσφύγων» και τη σύσταση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Τη μέρα αυτή to 2001 διάλεξε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να τιμήσει τον Μίκη Θεοδωράκη για τη συνεισφορά του στον αγώνα για τα δικαιώματα των προσφύγων, σε ειδική εκδήλωση στο Αρχαίο Στάδιο των Δελφών.

Ο Μίκης Θεοδωράκης -κατά το μισό πρόσφυγας- δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται για τους πρόσφυγες. Στην φετινή Παγκόσμια Ημέρα αναδημοσιεύουμε το τελευταίο του άρθρο (17.04.2016) με τίτλο: “Ο Πάπας, οι θηρευτές και τα θηράματα”

Ο Πάπας, οι θηρευτές και τα θηράματα

Παρακολουθώ σε απ’ ευθείας μετάδοση την επίσκεψη του Πάπα, του Θρησκευτικού Ηγέτη της πλειοψηφίας των Λαών της Ευρώπης στη Λέσβο, όπου έφτασαν από τις ακτές της Τουρκίας δεκάδες χιλιάδες θύματα του πολέμου στη Συρία αλλά και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής αψηφώντας τον θάνατο και αφήνοντας πίσω τους δεκάδες πνιγμένους, κυρίως μικρά παιδιά.

Ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτή την μεγάλη τραγωδία που βιώνουν σήμερα εκατομμύρια αθώοι συνάνθρωποί μας;

Είναι ο Μαύρος Θάνατος που εξάγουν οι ΗΠΑ και τα κράτη της Ευρώπης που διαθέτουν πολεμικές βιομηχανίες. Πόσες χιλιάδες σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία και λοιπές υποδομές γκρεμίστηκαν, πόσα εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν και πόσα εκατομμύρια ξεριζώθηκαν από τις χώρες τους και αναγκάσθηκαν να αναζητήσουν κάποιο ξένο καταφύγιο εξαιτίας των όπλων που κατασκευάσθηκαν από χέρια Ευρωπαίων και Αμερικανών…

Ιδού το μεγαλείο, το μέγα έγκλημα της εποχής μας με τους σύγχρονους θύτες – θηρευτές από τη μια πλευρά και τα θύματα – θηράματά τους από την άλλη. Το μέγα έγκλημα που μεταβάλλει την εποχή μας σε Ζούγκλα και η απροσμέτρητη υποκρισία των πολιτισμένων, υποτίθεται, Λαών της Ευρώπης που περιφράσσουν τις χώρες τους με συρματόπλεγμα, όπως έκαναν οι Ναζί με τα αμέτρητα Άουσβιτς, Νταχάου και Μαουτχάουζεν. Με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά οι θύτες είναι μέσα και τα θύματα απ’ έξω.

Με άλλα λόγια, οι δυνατοί τους σκοτώνουν και τους ξεριζώνουν για να πλουτίσουν και οι αδύναμοι, δηλαδή τα θύματά τους, εγκαταλείπονται στην κακή τους μοίρα, στην πείνα, στο κρύο και στις αρρώστιες που πάνω τους κτίζουν οι δυνατοί την δική τους ευτυχία.

Και επί πλέον χωρίς να ντρέπονται όπως θα έπρεπε, αναγορεύονται σε Λαούς ανώτερους, πολιτισμένους, Λαούς που στηριγμένοι στον πλούτο και στη δύναμη έχουν το θράσος να δίνουν μαθήματα στους αδύναμους επιβάλλοντας με τα ΔΝΤ και τις Τρόικες τους κανόνες της ζωής τους, δηλαδή την λιτότητα και την καταστροφή, διαφορετικά «όπλα καταστροφής» και αυτά.

Εάν τα πρώτα θηράματα είναι κατάλληλα για την «τροφή» τους, τα δεύτερα προορίζονται να γίνουν ζώα κατοικίδια, χρήσιμα για τις υπόλοιπες ανάγκες τους.

Υπάρχει άραγε εικόνα πιο καθαρή από αυτήν; Ο Πάπας από τη μια πλευρά να χαϊδεύει τα παιδάκια που σώθηκαν από τον πνιγμό στη θάλασσα του Αιγαίου και οι ομόθρησκοί του της Ευρώπης από την άλλη, που είναι υπεύθυνοι για τον Μαύρο Θάνατο που τα οδήγησε σ’ αυτή την Τραγωδία…

Αθήνα, 11.4.2016

Μίκης Θεοδωράκης


Δεν πέρασαν πολλά χρόνια, λίγο αργότερα η ιστορία επαναλαμβάνεται με πολύ τραγικό τρόπο.

Πολύ συμβολικά έχομε από τη μια τον Πάπα Φραγκίσκο να ευλογεί και να εγκαινιάζει ένα μνημείο αφιερωμένο στους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, έργο του Καναδού καλλιτέχνη Timothy P. Schmalz (2019),

και από την άλλη οι καλοί χριστιανοί Ευρωπαίοι κι Αμερικανοί να παρέχουν τη στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ, γινόμενοι  συνυπεύθυνοι για τη γενοκτονία των Παλαιστινίων και τον Μαύρο Θάνατο που σκόρπισαν όπως και για το νέο κύμα προσφυγιάς που θα ενσκήψει στην Μεσόγειο και τις ακτές μας.

Για του λόγου το αληθές ιδού μια χαρακτηριστική πρόσφατη είδηση (28 Μαΐου 2024) των διεθνών πρακτορείων από τη Γάζα: «Η Nikki Haley υπογράφει την ισραηλινή βόμβα με τη φράση “Finish Them”». Η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας και πρώην Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, ως καλή χριστιανή (Μεθοδίστρια) που είναι, υπέγραψε μια βόμβα που ανήκε στον ισραηλινό στρατό με στόχο αμάχους στη Γάζα με τη φράση «Αποτελειώστε τους» “Finish Them” / «Αμερική (σύμβολο καρδιάς) Ισραήλ, για πάντα» “America ♥ Israel, always”.

Δεν τους έφτασε ο θάνατος 36.000 Παλαιστίνιων, κυρίως αμάχων γυναικών και παιδιών θέλουν να τους «εξολοθρεύσουν» όλους. Κι όσους δεν εξοντώσουν, να τους ξεριζώσουν και να τους διώξουν μακριά. Νέα εκατομμύρια πρόσφυγες, δηλαδή!!!!

Back To Top