skip to Main Content

Μια αναφορά -του Γιώργου Αγοραστάκη- στην επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή της βόρειας Κύπρου και την διαίρεση της νήσου.

Ο Μίκης Θεοδωράκης αγωνίστηκε περισσότερο από κάθε άλλο Έλληνα για την απελευθέρωση της κατεχόμενης Κύπρου, για την επανένωση και τη συμφιλίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ήταν ο κήρυκας με το μήνυμα, «του ενωμένου, ανεξάρτητου και δημοκρατικού κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας», που ταξίδεψε με το λόγο και την μουσική του σ’ όλο τον κόσμο. Ήταν ο άνθρωπος -γράφει σε μήνυμά του κατά την κηδεία του, ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης- που μας ένωσε, μας ενέπνευσε, μας έδωσε σθένος από το σθένος του. Ο άνθρωπος που μας έδωσε το κουράγιο να στεκόμαστε με ελπίδα και πάθος στο ΄Χρυσοπράσινο φύλλο’ που τόσο αγάπησε».

Οι δεσμοί του Μίκη Θεοδωράκη με την Κύπρο ήταν πολλαπλοί, πολύχρονοι και αδιάλειπτοι. Ξεκίνησαν πριν 80 χρόνια το 1964 με Πρόεδρο της Κύπρου τότε τον Μακάριο.

Τώρα στην θλιβερή επέτειο των 50 χρόνων από το πραξικόπημα στην Κύπρο, την Τουρκική εισβολή και κατοχή, θυμηθήκαμε την τελευταία παρέμβασή του για τα γεγονότα της εποχής. Το 2016 ο Μίκης Θεοδωράκη προκλήθηκε και μίλησε για τελευταία φορά για την τραγωδία της Κύπρου, για τα γεγονότα της εποχής εκείνης όπως ακριβώς συνέβησαν και τα έζησε.

Μια απάντηση του Μίκη Θεοδωράκη για τη λύση Καραμανλή το πραξικόπημα στην Κύπρο και την εισβολή

Ο Θεοδωράκης σημειώνει ότι από την στιγμή που αποτύχαν όλες οι προσπάθειες συνεργασίας των αντιστασιακών οργανώσεων για την πτώση της χούντας, μίλησε για πρώτη φορά, δημόσια και με παρρησία από το Λονδίνο στις 17 Ιανουαρίου του 1973 ό,τι η μόνη λύση που υπήρχε για την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα ήταν η «λύση Καραμανλή», για τον λόγο ότι «ήταν εκείνος που είχε την εμπιστοσύνη των τριών σημαντικών παραγόντων της εποχής εκείνης: του ελληνικού Λαού, του ελληνικού στρατού και των Αμερικανών».

Η πρότασή του αυτή χτυπήθηκε σκληρά από τις ηγεσίες όλων των κομμάτων, διαστρεβλώθηκε και λοιδορήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης με το γνωστό «Καραμανλής ή τανκς». Ακόμα και σήμερα κάποιοι αμφισβητούν την «αριστεροσύνη» του και τον μέμφονται γι’ αυτή του την πατριωτική στάση! Τόσο τυφλοί ήταν και είναι!

Δεν έβλεπαν και δεν βλέπουν ό,τι αν περπατούσε η «λύση Καραμανλή» το 1973, νωρίτερα από τότε που τελικά επιβλήθηκε ως αναγκαία, δεν θα συνέβαιναν τα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν το 1974.

Δυστυχώς ο Μίκης Θεοδωράκης απέδειξε την διορατικότητά του και δικαιώθηκε από την ίδια την ιστορία.

Η Κύπρος 50 χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή και την συνεχιζόμενη Κατοχή παλεύει με τον χρόνο. Δεν πρέπει να μείνει μόνη. Δεν πρέπει η θλιβερή αυτή ιστορία να ξεχαστεί. Τα διδάγματα της ιστορίας πρέπει να γίνονται κτήμα στους νεότερους. Το σύνθημα «δεν ξεχνώ» εξακολουθεί να είναι το ίδιο επίκαιρο, όπως τότε που πρωτοειπώθηκε.

Δείτε εδώ:> Μια απάντηση του Μίκη Θεοδωράκη για τη λύση Καραμανλή το πραξικόπημα στην Κύπρο και την εισβολή

Μια απάντηση του Μίκη Θεοδωράκη

Αναφορά στα γεγονότα της εποχής: 50 χρόνια από την πτώση της Χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα

50 χρόνια από την πτώση της Χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα


Επίσης  τα σχετικά άρθρα στον mikiguide για τον Μίκη Θεοδωράκη και την Κύπρο:

Ο Μίκης Θεοδωράκης και η Κύπρος

Ο Μίκης Θεοδωράκης και η Κύπρος – Ντοκουμέντα

Ο γιορτασμός των 95 χρόνων του Μίκη Θεοδωράκη στην Κύπρο

Η Κύπρος τιμά το Μίκη Θεοδωράκη

 

Back To Top