skip to Main Content

Τρία βίντεο-εκπομπές από τα ιστορικά αρχεία της ΕΡΤ. Εκπομπή «ΑΝΘΡΩΠΟΙ» με παρουσιάστρια την Σεμίνα Διγενή

1998, «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ»

Η εκπομπή «ΑΝΘΡΩΠΟΙ» παρουσιάζει ένα επεισόδιο με τίτλο «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ». Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα Συνθέτη, τον οποίο συναντά η παρουσιάστρια της εκπομπής ΣΕΜΙΝΑ ΔΙΓΕΝΗ, και συζητούν εφ’ όλης της ύλης. Ο ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ μιλάει για τα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, για την εποχή που κρυβόταν από σπίτι σε σπίτι, για τα πολιτικά πράγματα στην ΕΛΛΑΔΑ, για ανθρώπους που τον βοήθησαν όταν το χρειαζόταν. Ο σπουδαίος δημιουργός, που η μουσική του έχει εμπνεύσει πολλές γενιές, μοιράζεται με τους τηλεθεατές αναμνήσεις και στιγμιότυπα μιας πλούσιας, έντονης, και ταραχώδους ζωής. Το κοινό της εκπομπής έχει την ευκαιρία να ακούσει τον ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ να τραγουδάει «ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΗΛΙΕ ΝΟΗΤΕ» από το «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» και τη «ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΜΗΝ ΤΗΝ ΚΛΑΙΣ».


1998, ΤΟ «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ  
Η εκπομπή «ΑΝΘΡΩΠΟΙ» στο επεισόδιο «ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ» ταξιδεύει ως τη ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ, συναντά τους Έλληνες, που κατοικούν εκεί και παρακολουθεί τις δύσκολες συνθήκες που ζει ο αφρικανικός λαός. Στο Β μέρος του επεισοδίου η Δημοσιογράφος και Παρουσιάστρια ΣΕΜΙΝΑ ΔΙΓΕΝΗ μιλάει με τους συντελεστές της συναυλίας, που έδωσε ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ στη ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ με κύριο ερμηνευτή τον ΓΙΩΡΓΟ ΝΤΑΛΑΡΑ και τον ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ, τις ορχήστρες «ΛΑΪΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ», «ΠΡΟΜΟΥΓΚΑ» και της ΕΠΝΕΚ και τον ΓΙΑΝΝΗ ΦΕΡΤΗ στις απαγγελίες, στην ΠΡΕΤΟΡΙΑ. Στη συναυλία ακούστηκαν σπουδαία τραγούδια του Συνθέτη και όλο το ορατόριο «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» σε ποίηση ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ. Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ μιλάει στη ΣΕΜΙΝΑ ΔΙΓΕΝΗ για τη σημασία αυτής της συναυλίας και εκφράζει το θαυμασμό του για τον Πρόεδρο της ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ, τον ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ. Ο Δικηγόρος και συνεργάτης του ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΖΟΣ αφηγείται στιγμές της ζωής του με τον σπουδαίο ηγέτη της ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρουσιάζεται μεγάλο μέρος της συναυλίας με το κοινό, Έλληνες ομογενείς και Αφρικανούς, να αποθεώνει τον Συνθέτη, τον Τραγουδιστή και τους μουσικούς. Η συναυλία του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ένωσε ακόμα περισσότερο τους Έλληνες ομογενείς με τον Αφρικανικό λαό, που έχει ζήσει και αυτός πολέμους, διωγμούς και δύσκολες συνθήκες επιβίωσης.


1999, ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΕΣ – ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Η εκπομπή «ΑΝΘΡΩΠΟΙ» παρουσιάζει ένα επεισόδιο με τίτλο «ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΕΣ Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ». Ο φακός της εκπομπής βγήκε στους δρόμους και συνομίλησε με νέους ανθρώπους, οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι, πλέον, να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους, για τον κόσμο που πρόκειται να ζήσουν. Η νέα γενιά τραγουδάει ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ και αισθάνεται πως ήρθε η στιγμή να κινητοποιηθεί για το συνολικό καλό. Τα τραγούδια του μεγάλου Συνθέτη «αγγίζουν» όλες τις ηλικίες, και γεννούν συγκίνηση, δέος και αγωνιστικό πνεύμα στις ψυχές του κοινού του. Οι τηλεθεατές έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον Τραγουδιστή ΜΑΝΩΛΗ ΜΗΤΣΙΑ, αλλά και τον ίδιο τον ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ να ερμηνεύουν μεγάλες επιτυχίες, την ίδια στιγμή που στη ΣΕΡΒΙΑ υποφέρουν χιλιάδες κόσμου. Ο εγγονός του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ μιλάει στην κάμερα της εκπομπής και δηλώνει πολύ υπερήφανος για τον παππού του. Ο Ηθοποιός ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ χαρακτηρίζει τον γνωστό Συνθέτη «κολώνα του τόπου». Για αυτόν μιλούν με κολακευτικά και επαινετικά λόγια πολλοί εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Παιδιά νεαρής ηλικίας που πηγαίνουν στις συναυλίες του ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, εκφράζουν το θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη τους για τους αγώνες που έχει κάνει τόσο χρόνια μέσα από τη μουσική του, ενώ παράλληλα αισθάνονται θυμό και οργή για τη βαρβαρότητα που επικρατεί στον κόσμο. Συνειδητοποιημένοι, καθώς είναι, οι εκπρόσωποι της νέας γενιάς, ευαισθητοποιούνται και αναζητούν τις βομβαρδισμένες αξίες.

Back To Top