skip to Main Content

Οι γνωστές και άγνωστες ηχογραφήσεις που δισκογραφήθηκαν με τη φωνή του κορυφαίου συνθέτη

Αναδημοσιεύουμε το εξαιρετικό άρθρο των Αποστόλη Γιαννακίδη – Θανάση Γιώγλου στο ogdoo.gr 28/07/2020

«Εγώ περπάτησα στον Άδη ζωντανός…»

Θέλησα να επαναφέρω στην επικαιρότητα μια έρευνα που κάναμε το 2007 με τον καλό φίλο και μελετητή του έργου του Μίκη Θεοδωράκη Αποστόλη Γιαννακίδη και δημοσιεύθηκε τον Νοέμβρη εκείνης της χρονιάς στο διαδικτυακό, μουσικό περιοδικό «Ορφέας». Η έρευνα σχετίζεται με τον «Τραγουδιστή Θεοδωράκη» και με τις ηχογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 1960 μέχρι σήμερα σε studio ή συναυλίες με τον συνθέτη να τραγουδά σε πρωταγωνιστικό ρόλο ή κάνοντας σεγόντο σε άλλους ερμηνευτές.

Θυμάμαι μάλιστα πόσο χάρηκε ο Μίκης Θεοδωράκης, όταν σε μια από τις δυο επισκέψεις που κάναμε με τον Αποστόλη στο σπίτι του τον Νοέμβρη του 2007, του παρέδωσα 15 cd με συγκεντρωμένα όλα αυτά τα τραγούδια.

Από το 2007 που δημοσιεύθηκε αυτή η καταγραφή, προέκυψαν κάποιες ακόμα καινούργιες ηχογραφήσεις, κάποιες διορθώσεις σε χρονολογικά στοιχεία, ενώ η έρευνα έφερε στο φως και κάποιες παλαιότερες ηχογραφήσεις που δεν γνωρίζαμε τότε. Έτσι η λίστα παρουσιάζεται σήμερα συμπληρωμένη. Το κείμενο της εισαγωγής παρατίθεται όπως ακριβώς το 2007…

Γράφει ο Αποστόλης Γιαννακίδης

Τον μουσικό (συνθέτη) Θεοδωράκη τον γνωρίζουμε καλά. Έχουμε διαβάσει πολλά και έχουμε ακούσει πολλά περισσότερα. Ο πολιτικός Θεοδωράκης για πολλούς είναι σημείο αναφοράς στην πολιτική ζωή της σύγχρονης Ελλάδας. Πόσο καλά όμως ξέρουμε τον τραγουδιστή Θεοδωράκη;

Πολλοί θα αναρωτηθούν. Είναι ο Μίκης Θεοδωράκης τραγουδιστής; Θα απαντήσω με μία άλλη ερώτηση. Κάποιος που έχει δισκογραφήσει 335 τραγούδια με την φωνή του, από τα οποία τα 95 είναι σε πρώτη εκτέλεση, δεν χαρακτηρίζεται με την ιδιότητα του τραγουδιστή ή του ερμηνευτή; Υπάρχουν επαγγελματίες που με ένα cd single των τριών τραγουδιών (αυτό)αποκαλούνται τραγουδιστές.

Όταν μιλάμε για τις ερμηνείες τόσο σπουδαίων συνθετών που έχουν γράψει τόσο σπουδαία έργα, τότε δεν κρίνουμε τις φωνητικές τους δυνατότητες, ούτε το πόσο εύκολα ανεβοκατεβαίνουν τις κλίμακες. Είναι η συγκίνηση που προσφέρουν αυτές οι ερμηνείες. Είναι η ατμόσφαιρα που δημιουργούν. Είναι η γοητεία της αγνής κατάθεσης ψυχής.

Σχεδόν όλοι οι συνθέτες έχουν δισκογραφήσει τα τραγούδια τους με την φωνή τους. Ο Τσιτσάνης, ο Βαμβακάρης, ο Καλδάρας, ο Ζαμπέτας, ο Λοϊζος, ο Χατζιδάκις, ο Μαρκόπουλος, ο Νικολόπουλος, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Κραουνάκης κ.α. Οι ερμηνείες τους μπορεί να μην είναι άρτιες φωνητικά, αλλά ποιος δεν έχει συγκινηθεί με την ερμηνεία του «Σεβάχ του θαλασσινού» από τον Λοΐζο; Ποιος δεν έχει διασκεδάσει με τον Ζαμπέτα να τραγουδάει τους «Θαλασσινούς» του; Ποιος δεν έχει μαγευτεί με την δυναμική ερμηνεία του Θάνου Μικρούτσικου στους «Επτά νάνους στο s/s Cyrenia»;

Μπορεί ο τραγουδιστής Θεοδωράκης να μην είναι ο ικανότερος τραγουδιστής των έργων του συνθέτη Θεοδωράκη, αλλά σίγουρα είναι ο εκφραστικότερος. Τελικά ο τραγουδιστής Θεοδωράκης είναι οι κοφτές αναπνοές ή είναι η συγκίνηση που ζει ο κόσμος όταν όρθιοι, αγκαλιασμένοι και πολλές φορές με δάκρυα στα μάτια, τραγουδούν μαζί του στις συναυλίες; Είναι ο αυθορμητισμός της στιγμής. Είναι οι ιστορικές στιγμές που ζει ο κόσμος στις συναυλίες. Ο Μίκης Θεοδωράκης κουβαλάει στην πλάτη του όλη την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Όλους τους αγώνες για την Ελευθερία. Είναι πραγματικά σπουδαία στιγμή να ακούς τον Μίκη να τραγουδάει από ψυχής το
«Σφαγείο», το «Μην ξεχνάς τον Ωρωπό», τον «Σωτήρη Πέτρουλα» κ.α. Ακούγοντας τη φωνή του, προσωπικά, μεταφέρομαι νοητά στα κολαστήρια της Μπουμπουλίνας και στις φασιστικές φυλακές του Ωρωπού. «Τακ τακ εσύ, τακ τακ κι εγώ».

Αφήνοντας όμως στην άκρη τις, ιστορικής βαρύτητας, ερμηνείες, θα δούμε τον Θεοδωράκη να τραγουδά με πάθος και άλλα τραγούδια πιο εξωστρεφή. Τραγούδια όπως «Βάρκα στο γιαλό», «Μυρτιά» και άλλα. Προσωπικά όμως ευχαριστιέμαι πάρα πολύ να τον ακούω στα δυνατά ζεϊμπέκικα. «Δραπετσώνα», «Ένα δειλινό», «Γωνιά γωνιά» και σε άλλα τραγούδια με δυνατό ρυθμό όπως τα «Κοίτα με στα μάτια», «Του χάρου η μάνα», κ.α. Πραγματική αποθέωση του όρου «Θεοδωρακική εκτέλεση»….

Γράφει ο Θανάσης Γιώγλου

Ακούγοντας το Μίκη να τραγουδά, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο νου μου είναι η Ελλάδα… Βλέποντας στο χάρτη τη χώρα μας, πιστεύω πως αν με κάποιο μαγικό τρόπο γινόταν να τραγουδήσει ο χάρτης, σίγουρα θα τραγουδούσε με τη φωνή του Μίκη… Πότε τρυφερή κι ευαίσθητη , όπως στην πρώτη εκτέλεση από τους «Λιποτάκτες», πότε αγωνιστική και με «τσαμπουκά» όπως στις συναυλίες των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης, πότε σαρκαστική, όπως στο «Συμβούλιο» από τον «Εχθρό λαό» και σίγουρα μια φωνή που έρχεται πάντα από τα «έγκατα» της ψυχής….

Όταν πέθανε ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε πει, αν θυμάμαι καλά, πως «αν η ψυχή είχε φωνή , αυτή θα ήταν του Στέλιου Καζαντζίδη…» Νομίζω πως αυτή η έκφραση κάλλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την περίπτωση του τραγουδιστή Θεοδωράκη. Χωρίς βέβαια να έχουν καμία τραγουδιστική σχέση ο Καζαντζίδης με το Θεοδωράκη, η φωνή του δεύτερου σίγουρα είναι η φωνή της ψυχής των Ελλήνων…

Αν ακούσετε μάλιστα το τελευταίο καινούργιο τραγούδι που τραγούδησε ο Μίκης, σε ποίηση Κώστα Καρτελιά, το οποίο, έχω την εντύπωση πως δεν είναι τίποτα άλλο από μια μικροβιογραφία της ζωής του, θα καταλάβετε. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Μίκης ακροβάτησε ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο. Η φωνή της ψυχής σε όλο της το μεγαλείο…

“Στον κάτω κόσμο”- O Mίκης Θεοδωράκης στο studio

 

Από τους «Λιποτάκτες» στις «Αντιθέσεις»

Έχουμε καταγράψει 335 ηχογραφήσεις τραγουδιών που τραγουδά ο Μίκης Θεοδωράκης (πρώτη ή δεύτερη φωνή), που πραγματοποιήθηκαν από το 1960 μέχρι το 2014. Από αυτές οι 95 είναι σε πρώτη εκτέλεση ενώ 8 τραγούδια είναι συνθέσεις άλλων δημιουργών.

Η αρχή έγινε τον Οκτώβρη του 1960 με την ηχογράφηση των τεσσάρων τραγουδιών του κύκλου «Λιποτάκτες», σε στίχους του αδελφού του Γιάννη Θεοδωράκη, που γράφτηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’50 στα Χανιά, την Αθήνα και το Παρίσι. Τα «Όμορφη πόλη», «Αυγή αφράτη» («Σκέπασε ατμός τον έρωτα μας»), «Δακρυσμένα μάτια» και «Χάθηκα» κυκλοφόρησαν σε δίσκο 45 στροφών extended play.

Ο συνθέτης θυμάται σχετικά:

«Την ίδια εποχή ηχογραφήθηκαν και οι ΛΙΠΟΤΑΚΤΕΣ στο παλιό στούντιο της Columbia με βασικούς εκτελεστές τον Μανώλη Χιώτη, τον Δημήτρη Φάμπα (κιθάρα) και τον Καζάνα (κρουστά).

Ήθελα πολύ τη μουσική μου να τη χορεύουν τα νεαρά ζευγάρια στα πολύ ρομαντικά κέντρα της εποχής. Θυμάμαι ένα στη Γλυφάδα, ανάμεσα στα πεύκα, δίπλα στη θάλασσα. Εκείνο το κέντρο φανταζόμουν, όταν προσπαθούσα να βγάλω στην επιφάνεια της ενορχήστρωσης τα κρουστά, δίνοντας όσο γίνεται περισσότερο χορευτικό ρυθμό στο έργο.

Τραγούδησα ο ίδιος για πρώτη φορά. Αυτό άρεσε σε πολλούς, ενώ άλλοι βρήκαν τη φωνή μου απαίσια. Ένας απ’ αυτούς κι ο Σάκης Πεπονής, που, όταν ήταν διευθυντής του ΕΙΡ, μου δήλωσε ότι διέταξε να μη μπαίνουν οι ΛΙΠΟΤΑΚΤΕΣ γιατί ήμουν φάλτσος…» (1)

Το 2003 ο μουσικός και μουσικολόγος Andreas Brandes σημείωνε χαρακτηριστικά:

«Πολλοί φυσικά ήσαν αυτοί που αμφισβήτησαν τα φωνητικά του προσόντα. Όμως όλο και περισσότεροι ανακάλυπταν ένα άλλο είδος ερμηνείας που προχωρεί πιο μακριά και πιο βαθιά από το μέταλλο της φωνής στο “μέταλλο” της ψυχής». (2)

Ακολουθεί αναλυτικός κατάλογος με τα τραγούδια που έχει δισκογραφήσει ο Μίκης Θεοδωράκης, στα οποία τραγουδά ο ίδιος. Περιλαμβάνονται μόνο οι δίσκοι στους οποίους υπάρχει πρωτογενές υλικό. Δεν υπάρχουν δηλαδή οι κάθε λογής συλλογές, ούτε αναφέρονται για δεύτερη φορά – όταν επανεκδίδονται – δίσκοι που περιέχουν ηχογραφήσεις που έχουν περιληφθεί ήδη σε προηγούμενο δίσκο. Επίσης πρέπει να διευκρινίσουμε πως δεν συμπεριλάβαμε τις ηχογραφήσεις όπου ο Μίκης αφηγείται, μιλά ή διαβάζει ποιήματα.

Κι επειδή ενδέχεται να υπάρχουν κι άλλες ηχογραφήσεις που, ενδεχομένως, έχουν διαφύγει της προσοχής μας, περιμένουμε με χαρά τις παρατηρήσεις σας.

1960 – Λιποτάκτες

 1. Όμορφη πόλη (1η εκτέλεση)
 2. Χάθηκα (1η εκτέλεση)
 3. Δακρυσμένα μάτια (1η εκτέλεση)
 4. Αυγή αφράτη (1η εκτέλεση)

1961 – Αρχιπέλαγος (45άρι)

 1. Το παλικάρι (β’ φωνή στον Γρηγόρη Μπιθικώτση) (1η εκτέλεση)

1961 – Η συναυλία στο Κεντρικόν

 1. Το παλικάρι (Ζωντανή ηχογράφηση)

1963 – Μαγική Πόλη (45άρι)

 1. Πέντε στρατιώτες (μαζί με χορωδία) (1η εκτέλεση)

1964 – Ένας όμηρος

 1. Ήταν 18 Νοέμβρη
 2. Το γελαστό παιδί 10. Άνοιξε λίγο το παράθυρο 11. Ταίρι μου (Δεν έχει η γη κι ο κόσμος θέση) 12. Τον Σεπτέμβριο θυμάμαι 13. Διαβάζεις την Αγιά γραφή 14. Θα σου στείλω μάνα 15. Τη μάνα σου μην την πετροβολάς (Δεν έχει θέση η γη) 16. Είμαι Άγγλος, νιος και τυχερός 17. Θες να ζεις απ’τις γυναίκες 18. Θα σου δώσω ένα τόπι χρυσό 19. Λατρεύω τον Σωτήρα μου 20. Δεν παίρνει εδώ κανείς 21. Ποιος δεν μιλά για τη Λαμπρή 22. Της κόλασης καμπάνες

1968 – Fur Mikis Theodorakis

 1. Βροντάει ο Όλυμπος [Μουσική: Αστραπόγιαννος (Άκης Σμυρναίος ή Γαληνός Κιόσογλου), στίχοι: Νίκος Καρβούνης]
 2. Η σκλαβιά (Αγνώστου)

1969 – Z (OST)

 1. Σ’ αυτή τη γειτονιά (1η εκτέλεση)
 2. Το παλικάρι έχει καημό (1η εκτέλεση)

1971 – Τα τραγούδια του αγώνα

 1. Μην ξεχνάς τον Ωρωπό (μαζί με την Μαρία Φαραντούρη & τον Λάκη Καραλή) (1η εκτέλεση)
 2. Διότι δεν συνεμορφώθην (1η εκτέλεση)
 3. Οι πρώτοι νεκροί (Πάλης ξεκίνημα) (1η εκτέλεση)
 4. Στην Ελλάδα σήμερα (1η εκτέλεση)
 5. Στον Νικηφόρο Μανδηλαρά (1η εκτέλεση)
 6. Η αυλή (μαζί με την Μαρία Φαραντούρη) (1η εκτέλεση)
 7. Η επιστολή (μαζί με την Μαρία Φαραντούρη) (1η εκτέλεση)
 8. Κλείσ’ το παράθυρο (μαζί με την Μαρία Φαραντούρη) (1η εκτέλεση)
 9. Αι ευχαί (μαζί με την Μαρία Φαραντούρη) (1η εκτέλεση)
 10. Εις Σάμον (μαζί με την Μαρία Φαραντούρη) (1η εκτέλεση)
 11. Τα ηφαίστεια (μαζί με την Μαρία Φαραντούρη) (1η εκτέλεση)

1971 – Τα τραγούδια του Ανδρέα

 1. Σου είπαν ψέματα (Καιρός να δεις) (μαζί με την Μαρία Φαραντούρη και τον Αντώνη Καλογιάννη (1η εκτέλεση)

1972 – Chants des partisans Grecs

 1. Ο ύμνος του ΕΛΑΣ (1941-44) (Νίκος Τσάκωνας -Σοφία Μαυροειδή – Παπαδάκη)
 2. Του μικρού χωριού (του καπετάν Άρη) (Αδέσποτο αντάρτικο)

1973 – 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας

 1. Ο ταμένος (1η εκτέλεση)
 2. Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις (1η εκτέλεση)

18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας (Ζωντανή ηχογράφηση)

 1. Ο ταμένος
 2. Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις

*Σημείωση: Η ημερομηνία της ηχογράφησης και της έκδοσης του δίσκου είναι άγνωστη.

1973 – Εδώ Πολυτεχνείο

 1. Ύμνος των φοιτητών του Πολυτεχνείου (1η εκτέλεση)
 2. Βουνά σας χαιρετώ (1η εκτέλεση)

1974 – Ο Ήλιος και ο Χρόνος (Μαρία Δημητριάδη – Γιώργος Καπερνάρος)

 1. Στου ήλιου και του θάνατου

1974 – New songs

 1. Τρία ποτάμια (1η εκτέλεση)
 2. Ο χρησμός (1η εκτέλεση)
 3. Η επικήρυξη (1η εκτέλεση)
 4. Στο παζάρι του φονιά (1η εκτέλεση)
 5. Ήρθαν οι άνθρωποι με τα μαύρα (1η εκτέλεση)
 6. Ο άνεμος γέννησε τη νύχτα (1η εκτέλεση)
 7. Ο λόγος ο στερνός (1η εκτέλεση)
 8. Πήρα τους δρόμους του ληστή (1η εκτέλεση)
 9. Αυτοί που θα ‘ρθουν μια βραδιά (1η εκτέλεση)
 10. Η αδελφή μας η Αθηνά (1η εκτέλεση)
 11. Μέσα σε κήπο κάθισα (1η εκτέλεση)
 12. Μάνα, το μάννα τ’ ουρανού (1η εκτέλεση)
 13. Του χάρου η μάνα (1η εκτέλεση)
 14. Σε λένε μάνα του Χριστού (1η εκτέλεση)
 15. Γλυκοφιλούσα Παναγιά (1η εκτέλεση)
 16. Ήσουν μπαξές (1η εκτέλεση)
 17. Δρόμοι παλιοί (1η εκτέλεση)
 18. Στην Ανατολή (1η εκτέλεση)
 19. Μες στην ταβέρνα (1η εκτέλεση)
 20. Βουνά σας χαιρετώ
 21. Δέκα παλικάρια (1η εκτέλεση)

1974 – Στην Ανατολή (Στέλιος Καζαντζίδης)

 1. Τα πατροπαράδοτα α’ (μαζί με τον Στέλιο Καζαντζίδη) (1η εκτέλεση)
 2. Τα πατροπαράδοτα β’ (1η εκτέλεση)

1974 – Concert 3 (Αρκαδίες I-VII-VIII)

 1. Ο γιος μου (μαζί με τον Πέτρο Πανδή) (1η εκτέλεση)
 2. Μιλώ (1η εκτέλεση)

1975 – Ο Εχθρός Λαός (Βασίλης Παπακωνσταντίνου – Τζένη Καρέζη)

 1. Σωτήρης Πέτρουλας
 2. Το συμβούλιο (1η εκτέλεση)
 3. Χορικό Δ’ (συμμετοχή στη χορωδία) (1η εκτέλεση)

1976 – Νέα Τραγούδια

 1. Οι στίχοι αυτοί (Ζωντανή ηχογράφηση)
 2. Όταν μιαν άνοιξη

1976 – Concert 5 (Κονσέρτο 5)

 1. Στα περβόλια (a capella)
 2. Ένα δειλινό (a capella)
 3. Διότι δεν συνεμορφώθην (a capella)
 4. Ένας αητός (Σε ψηλό βουνό) (Ριζίτικο Κρήτης) (a capella)
 5. Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις (a capella)

1976 – Ο Θεοδωράκης τραγουδά Θεοδωράκη (Ζωντανή ηχογράφηση)

 1. Ο ταμένος
 2. Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις
 3. Η επιστολή (Είμαι καλά)
 4. Στο Νικηφόρο Μανδηλαρά (Μαθαίνοντας το θάνατό σου)
 5. Μην ξεχνάς τον Ωρωπό (Λαέ βασανισμένε)
 6. Διότι δεν συνεμορφώθην
 7. Είμαστε δυο
 8. Όταν σφίγγουν το χέρι
 9. Θα σημάνουν οι καμπάνες
 10. Μακριά πολύ μακριά
 11. Το σφαγείο (Χτυπούν το βράδυ τον Αντρέα)
 12. Στο περιγιάλι το κρυφό
 13. Διότι δεν συνεμορφώθην (encore)

1976 – Maria Farantouri sings Theodorakis – Λαϊκά

 1. Οι μοιραίοι (β’ φωνή στην Μαρία Φαραντούρη)
 2. Καημός (β’ φωνή στην Μαρία Φαραντούρη)
 3. Βρέχει στη φτωχογειτονιά (συμμετοχή στην χορωδία)
 4. Το σφαγείο (συμμετοχή στην χορωδία)
 5. Αυτοί που θα ‘ρθουν (συμμετοχή στην χορωδία)

1977 – Det Ar Tid Att Sjunga Sanger (Arja Saijonmaa)

 1. Killen (Το παλικάρι έχει καημό) (μαζί με την Arja Saijonmaa)
 2. Hamnen (Έχει ο θεός) (φωνητικά στην Arja Saijonmaa)
 3. Kampen Ska Fortsatta (Οι πρώτοι νεκροί) (μαζί με την Arja Saijonmaa)

1977 – Τα παράλογα (Μάνος Χατζιδάκις)

 1. Ελλαδογραφία (Μάνος Χατζιδάκις – Νίκος Γκάτσος) (1η εκτέλεση)

1977 – Grand final de concert (Ζωντανή ηχογράφηση)

 1. Μακριά πολύ μακριά
 2. Ο χρόνος παραμορφώθηκε
 3. Και πια δε θα ’χει μείνει τίποτα από μένα
 4. Ποτέ ποτέ ποτέ
 5. Είμαι καλά
 6. Ποιος να το πει (Και τώρα πως κλειδώσανε)
 7. Είμαστε δυο
 8. Ο ταμένος
 9. Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις
 10. Το σφαγείο
 11. Όταν σφίγγουν το χέρι
 12. Θα σημάνουν οι καμπάνες

1978 – Τα λυρικά (Ζωντανή ηχογράφηση)

 1. Την πόρτα ανοίγω το βράδυ (1η εκτέλεση)
 2. Χαθήκανε τόσο νωρίς (1η εκτέλεση)
 3. Ο αγέρας λέει μια προσευχή (1η εκτέλεση)
 4. Δειλινό της ερημιάς (1η εκτέλεση)
 5. Στο κατώφλι των καιρών (1η εκτέλεση)
 6. Μες τη βροχή (1η εκτέλεση)
 7. Τα λιμάνια τα μακρινά (1η εκτέλεση)
 8. Του κόσμου δρόμοι σκοτεινοί (1η εκτέλεση)
 9. Μια μέρα θα στο πω (1η εκτέλεση)
 10. Σε δρόμους μακρινούς (1η εκτέλεση)
 11. Δρόμοι που χάθηκα (1η εκτέλεση)
 12. Παιδί δε μιλάς (1η εκτέλεση)
 13. Μες στον κάμπο (1η εκτέλεση)
 14. Ήταν κάποτε δυο φίλοι (1η εκτέλεση)
 15. Θυμήσου το Μανωλιό (1η εκτέλεση)
 16. Μοιρολόι της βροχής (1η εκτέλεση)

1979 – Theodorakis singt live (Ζωντανή ηχογράφηση)

 1. Ο ταμένος
 2. Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις
 3. Μαργαρίτα Μαγιοπούλα
 4. Βάρκα στο γιαλό
 5. Μη ξεχνάς τον Ωρωπό
 6. Καημός
 7. Δόξα τω Θεώ

*Σημείωση: η πρώτη πλευρά αυτού του δίσκου είναι ίδια με τον δίσκο 1977 – Grand final de concert. Συμπεριλήφθηκε μόνο η δεύτερη πλευρά του δίσκου που περιέχει νέες ηχογραφήσεις.

1981 – Ραντάρ (Γιώργος Νταλάρας)

 1. Σύνοψη (μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα) (1η εκτέλεση)

1985 – Gunes Topla Benim Icin (Zülfü Livaneli)

 1. O Gunler (Oι μέρες εκείνες) (μαζί με τον Zülfü Livaneli) (1η εκτέλεση)

1986 – Τα τραγούδια μου 1959-1986 (2 διπλά lp)

 1. Tην πόρτα ανοίγω το βράδυ 143. Για τη ζωή σου 144. Κι αν έσβησε σαν ίσκιος 145. Χαθήκανε 146. Δρόμοι που χάθηκα 147. Στης νύχτας το μπαλκόνι (Τ’ όνειρο καπνός) 148. Της αγάπης αίματα 149. Διότι δεν συνεμορφώθην 150. Πού πέταξε τ’ αγόρι μου 151. Το γελαστό παιδί

1987 – Μνήμη της πέτρας (Θανάσης Μωραΐτης)

 1. Ο πρόσφυγας (1η εκτέλεση)

1987 – Ως αρχαίος άνεμος (Σοφία Μιχαηλίδου – Μίκης Θεοδωράκης)

 1. Αγρύπνια (1η εκτέλεση)
 2. Γεωργός νερών (1η εκτέλεση)
 3. Με κυνηγάει η βροχή (1η εκτέλεση)
 4. Τα παλιά φεγγάρια (1η εκτέλεση)
 5. Γιατ’ είσαι θάλασσα (1η εκτέλεση)
 6. Αίσθηση (1η εκτέλεση)

1988 – Θεοδωράκης (κασετίνα με 10 LP’s)

 1. Σε πότισα ροδόσταμο (Ζωντανή ηχογράφηση – 1961)
 2. Φεγγάρι μου θαλασσινό (Σήμερα βράδιασε νωρίς) (Ανέκδοτη ηχογράφηση 1967)
 3. Σου είπαν ψέματα πολλά (Ανέκδοτη ηχογράφηση)

1991 – Theodorakis sings Theodorakis

 1. Όμορφη πόλη
 2. Διότι δεν συνεμορφώθην
 3. Ήταν 18 Νοέμβρη
 4. Το γελαστό παιδί
 5. Την πόρτα ανοίγω το βράδυ
 6. Χάθηκα
 7. Ανοίγω το στόμα μου
 8. Είμαστε δυο
 9. Μαργαρίτα Μαργαρώ
 10. Το περιγιάλι
 11. Μυρτιά
 12. Αυτοί που θα ‘ρθουν μια βραδιά

1991 – Μήπως ζούμε σ’ άλλη χώρα (Μαρία Δημητριάδη)

 1. Ζούσα μια χάρτινη ζωή (μαζί με την Μαρία Δημητριάδη) (1η εκτέλεση)

1992 – Mikis & Arja (Arja Saijonmaa) (Ζωντανή ηχογράφηση)

 1. Varen onskar (Όταν μιαν Άνοιξη) (μαζί με την Arja Saijonmaa)
 2. Stranden (Στο περιγιάλι το κρυφό)
 3. Brevet (Η επιστολή) (Είμαι καλά) (μαζί με την ArjaSaijonmaa)

1992 – Μοναδικές ερμηνείες (Βασίλης Τσιτσάνης)

 1. Κάποια μάνα αναστενάζει (Βασίλης Τσιτσάνης – Μπάμπης Μπακάλης) (μαζί με τον Βασίλη Τσιτσάνη / Ζωντανή ηχογράφηση το 1983 στα Νταμάρια Νίκαιας)

1993 – Άπονες εξουσίες

 1. Σήμερα βράδιασε νωρίς (Ανέκδοτη ηχογράφηση) 180. Κοιμήσου παλικάρι (Ανέκδοτη ηχογράφηση)

1993 – Paijaa Mua (Arja Saijonmaa)

 1. Kun Kevat (Όταν μιαν Άνοιξη) (μαζί με την Arja Saijonmaa) (Ζωντανή ηχογράφηση)

1995 – Oracle (Ζωντανή ηχογράφηση)

 1. Η επιστολή
 2. Το τρένο φεύγει στις οκτώ
 3. Παράπονο
 4. Μια νυχτερίδα
 5. Σου είπαν ψέματα (Καιρός να δεις)
 6. Το σφαγείο

1995 – The Birthday concert 95 (Ζωντανή ηχογράφηση) (Μαρία Φαραντούρη – Μίκης Θεοδωράκης)

 1. Τ’ όνειρο καπνός (Στης νύχτας το μπαλκόνι)
 2. Σωτήρης Πέτρουλας
 3. Η αυλή
 4. Αστέρι μου, φεγγάρι μου (Αγάπη μου)
 5. Οι μοιραίοι
 6. Στο περιγιάλι (μαζί με την Μαρία Φαραντούρη)
 7. Μαργαρίτα Μαγιοπούλα
 8. Ο ύπνος σε τύλιξε
 9. Ένα το χελιδόνι (μαζί με την Μαρία Φαραντούρη)
 10. Καημός

1995 – 100 χρόνια σινεμά – Αφιέρωμα στον κινηματογράφο και στον Μίκη Θεοδωράκη (Γιώργος Νταλάρας & Μetropole Orchestra) (Ζωντανή ηχογράφηση)

 1. Καημός (μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα)

1996 – Ασίκικο Πουλάκη (Βασίλης Λέκκας)

 1. Η κάθοδος των Δωριέων (Μια φυλακή)

1997 – Together! (Zülfü Livaneli) (Ζωντανή ηχογράφηση)

 1. Το τραγούδι της ξενιτιάς
 2. Δραπετσώνα
 3. Στρώσε το στρώμα σου
 4. Κοίτα με στα μάτια
 5. Γωνιά γωνιά
 6. Τον Παύλο και τον Νικολιό
 7. Χρυσοπράσινο φύλλο
 8. Kerem (μαζί με τον Zülfü Livaneli)
 9. Είμαστε δυο

1997 – Mikis Theodorakis sings his songs

 1. Στρέφη (Ένα φεγγάρι αλλόκοτο)
 2. Νύχτα μαγικιά
 3. Το ψωμί είναι στο τραπέζι
 4. Η αρκούδα
 5. Ο θρήνος
 6. Την πόρτα ανοίγω το βράδυ
 7. Τα ναύλα
 8. Το εκκρεμές
 9. Ξημερώνει
 10. Ασημένια ταμπακέρα
 11. Χιονίζει (1η εκτέλεση)
 12. Δάκρυσαν τα σεντόνια μου

1998 – Αλέξια και Μίκης Θεοδωράκης

 1. Το τραίνο φεύγει στις οκτώ
 2. Μέσα στις θαλασσινές σπηλιές (μαζί με την Αλέξια)

1998 – Από το θέατρο στον κινηματογράφο (Γιάννης Μπέζος)

 1. Οι μοιραίοι
 2. Το όνειρο
 3. Καημός (μαζί με τον Γιάννη Μπέζο)

1998 – Άσματα (Μαρία Φαραντούρη)

 1. Εσπέρα (Μαζί με την Μαρία Φαραντούρη) (1η εκτέλεση)

1999 – Ο Ήλιος και ο Χρόνος (Μαρία Φαραντούρη & Rainer Kirchmann)

 1. Ανάμεσα σε μένα και τον ήλιο
 2. Ο χρόνος διαλύεται (And time evaporates) (μαζί με τον Rainer Kirchmann)

2000 – Happy Birthday Mikis (Ζωντανή ηχογράφηση)

 1. Απρίλη μου
 2. Ένα δειλινό
 3. Βράχο βράχο

2000 – Margarita (Jocelyn B. Smith)

 1. Der Lindenbaum (Franz Schubert- Wilheim Muller) (μαζί με την Jocelyn B. Smith)

2001 – Ο Ερωτικός Θεοδωράκης – Live στο Λυκαβηττό (Γιάννης Πάριος) (Ζωντανή ηχογράφηση / cd & dvd)

 1. Στρώσε το στρώμα σου (μαζί με τον Γιάννη Πάριο)
 2. Καημός (μαζί με τον Γιάννη Πάριο)
 3. Το περιγιάλι (μαζί με τον Γιάννη Πάριο)

2002 – Πνευματικό Εμβατήριο – Άξιον Εστί (Γιάννης Κότσιρας) (Ζωντανή ηχογράφηση)

 1. Ένα το χελιδόνι
 2. Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ

2003 – Ένας όμηρος (πιάνο & φωνή) (ηχογράφηση του 1963)

 1. Ήταν 18 Νοέμβρη (1η εκτέλεση)
 2. Το γελαστό παιδί (1η εκτέλεση)
 3. Δεν έχει η γη κι ο κόσμος θέση (1η εκτέλεση)
 4. Άνοιξε λίγο το παράθυρο (1η εκτέλεση)
 5. Δεν έχει θέση η γη (1η εκτέλεση)
 6. Διαβάζεις στην Αγία Γραφή (1η εκτέλεση)
 7. Το Σεπτέμβριο θυμάμαι (1η εκτέλεση)
 8. Θα σου δώσω ένα τόπι χρυσό (1η εκτέλεση)
 9. Θα σου στείλω μάνα (1η εκτέλεση)
 10. Θες να ζεις απ’τις γυναίκες (1η εκτέλεση)
 11. Δεν παίρνει εδώ κανείς (1η εκτέλεση)
 12. Είμαι Άγγλος, νιος και τυχερός (1η εκτέλεση)
 13. Λατρεύω τον σωτήρα μου (1η εκτέλεση)
 14. Της κόλασης καμπάνες (1η εκτέλεση)
 15. Ποιος δε μιλά για τη λαμπρή (1η εκτέλεση)

2005 – First songs

 1. Τι θέλω
 2. Πιο πολύ κι από τα μάτια (μαζί με την Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου)
 3. Στη βιτρίνα (μαζί με την Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου)
 4. Ειρήνη (μαζί με την Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου)
 5. Το καραβάκι (μαζί με την Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου)
 6. Είσαι σαν το λουλουδάκι
 7. Πόσον ήσυχα κοιμάται (μαζί με την Jocelyn B. Smith)
 8. Εσπερινός
 9. Νανούρισμα
 10. Δεν είναι μονάχα τ’ αηδόνια (μαζί με την Μαρία Φαραντούρη)
 11. Καληνύχτα (μαζί με την Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου)
 12. Περιβόλι μου οργωμένο
 13. Η αγράμπελη (μαζί με την Μαρία Φαραντούρη) 266. Φθινόπωρο

2005 – Resistance (Ηχογραφήσεις της περιόδου 1967-1969)

 1. Τραγούδια για το ΠΑΜ – Ελευθερία ή Θάνατος (ντοκουμέντο)
 2. Τραγούδια για το ΠΑΜ – Το μέτωπο (ντοκουμέντο)
 3. Τραγούδια για το ΠΑΜ – Πέλαγο (ντοκουμέντο)
 4. Κατάσταση Πολιορκίας – Καθώς το παιδί (ντοκουμέντο)
 5. Κατάσταση Πολιορκίας – Μακριά πολύ μακριά (ντοκουμέντο)
 6. Κατάσταση Πολιορκίας – Ο χρόνος παραμορφώθηκε (ντοκουμέντο)
 7. Πνευματικό Εμβατήριο – Σαν έριξα και το στερνό δαυλί (ντοκουμέντο)
 8. Πνευματικό Εμβατήριο – Γιγάντιες σκέψεις (ντοκουμέντο)
 9. Πνευματικό Εμβατήριο – Κι είπα (ντοκουμέντο)
 10. Πνευματικό Εμβατήριο – Ομπρός βοηθάτε (ντοκουμέντο)
 11. Πνευματικό Εμβατήριο – Ομπρός οι δημιουργοί (ντοκουμέντο)
 12. Πνευματικό Εμβατήριο – Σιμώνει ο νέος Λόγος (ντοκουμέντο)
 13. Πνευματικό Εμβατήριο – Έτσι, σαν έριξα και το στερνό δαυλί (ντοκουμέντο)

2005 – Τεκμήρια (Ηχογραφήσεις της περιόδου 1965-1974)

 1. Σωτήρης Πέτρουλας (Απόσπασμα με πιάνο – φωνή)
 2. Το παλικάρι έχει καημό (πιάνο – φωνή)
 3. Η νυχτερίδα (πιάνο – φωνή )
 4. Τον ένα τον επήρε ο νόμος (πιάνο – φωνή)
 5. Ο γιος μου είναι 9 χρονών (πιάνο – φωνή)
 6. Πνευματικό Εμβατήριο (πιάνο – φωνή – πρόβες)
 7. Στο περιγιάλι το κρυφό (Ζωντανή ηχογράφηση)

2006 – Κιβωτός (Μανώλης Μητσιάς)

 1. Μιλώ (Ο Μίκης Θεοδωράκης τραγουδά μέσω video, μαζί με τον Μανώλη Μητσιά) (Ζωντανή ηχογράφηση)

2007 – Οδύσσεια

 1. Στον κάτω κόσμο (1η εκτέλεση)

2007 – Οι αφίσες μου (βιβλίο που συνοδεύεται από cd)

Ουτρέχτη (21-10-1988)

 1. Κράτησα τη ζωή μου
 2. Άνθη της πέτρας
 3. Μέσα στις θαλασσινές σπηλιές
 4. Ταμένος
 5. Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις
 6. Ένα το χελιδόνι
 7. Είμαστε δυό
 8. Μαργαρίτα Μαγιοπούλα
 9. Βάρκα στο γιαλό
 10. Στρώσε το στρώμα σου

Ντύσελντορφ (11-6-1981)

 1. Άρνηση
 2. Νανούρισμα
 3. Λίγο ακόμα

Λα Πλάτα (24-11-1973)

 1. Ταμένος
 2. Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις

Παρίσι (21-4-1973)

 1. Μιλώ

Μόντρεαλ (11-11-1972)

 1. Είμαστε δυο
 2. Καιρός να δεις

307 Το σφαγείο

 1. Η επιστολή
 2. Μην ξεχνάς τον Ωρωπό
 3. Σωτήρη Πέτρουλα
 4. Άρνηση
 5. Όταν σφίγγουν το χέρι
 6. Με τόσα φύλλα (θα σημάνουν οι καμπάνες)

2009 – Songs des politischen liedes

 1. Άρνησις (Στο περιγιάλι το κρυφό) (Ηχογράφηση 1983)

2014 – Αντιθέσεις (Θανάσης Βασιλάς)

 1. Μοιρολόι της βροχής

2014 – Χθες άρχισα να τραγουδώ (Μαρία Φαραντούρη) (Ζωντανή ηχογράφηση, cd+dvd)

 1. Άρνησις (Στο περιγιάλι το κρυφό) (μαζί με την Μαρία Φαραντούρη)

2014 – Επιβάτης (Φωτεινή Δάρρα)

 1. Ηχητικό ντοκουμέντο από τις πρόβες (μαζί με την Φωτεινή Δάρρα)

DVDs

2002 – Τα τραγούδια της φωτιάς (συναυλία 1974)

 1. Μιλώ
 2. Μην ξεχνάς τον Ωρωπό
 3. Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις

2007 – Οδύσσεια

 1. Στον κάτω κόσμο (Πρόβα)

2010 – Ο Μίκης τραγουδάει την Ρωμιοσύνη (Ζωντανή ηχογράφηση)

 1. Αυτά τα δέντρα
 2. Όλοι διψάνε
 3. Όταν σφίγγουν το χέρι
 4. Τόσα χρόνια
 5. Μπήκαν στα σίδερα
 6. Δέντρο το δέντρο
 7. Και τώρα πως κλειδώσανε
 8. Θα σημάνουν οι καμπάνες
 9. Σου είπαν ψέματα (Καιρός να δεις)
 10. Το μεσημέρι
 11. Αυτό που ήσουν
 12. Είμαστε δυο
 13. Ο ταμένος
 14. Την Ρωμιοσύνη μην την κλαις

*Σημείωση: Η ημερομηνία της ηχογράφησης της συναυλίας είναι άγνωστη.


Τα ντουέτα του Μίκη «Στο Κόκκινο»

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε μια ραδιοφωνική εκπομπή με «Τα ντουέτα του Μίκη Θεοδωράκη» που κάναμε με τον Αλέξη Βάκη στις 2 Ιανουαρίου 2019 στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5 fm».

Υ.Γ.: Στη gallery μπορείτε να δείτε τα περισσότερα από τα εξώφυλλα των δίσκων.

Πηγές: 1)Σημείωμα του συνθέτη για το έργο, στον πρώτο τόμο του βιβλίου «Μελοποιημένη Ποίηση» (εκδόσεις «Ύψιλον»)

2)Σημείωμα στην επανέκδοση του cd «Το Τραγούδι Του Νεκρού Αδελφού-Λιποτάκτες» (Μinos – Emi 2003)

Τα ντουέτα του Μίκη Θεοδωράκη “Στο Κόκκινο 105,5” (2/1/19)

Τα ντουέτα του Μίκη Θεοδωράκη στην εκπομπή του Αλέξη Βάκη στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο 105,5 fm”, με καλεσμένο τον Θανάση Γιώγλου. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2019

Back To Top