skip to Main Content

Ήτανε ότι καλύτερο έχει γίνει στα σχολεία της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια και το πιο συγκινητικό. 300 νηπιάκια από 13 νηπιαγωγεία ενώθηκαν σε μια χορωδία και τραγούδησαν παιδικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Χανίων πραγματοποιήθηκε η τελική εκδήλωση της εκπαιδευτικής δράσης με τίτλο “Οι μικροί χαρταετοί συναντούν τον μεγάλο Μίκη” του δικτύου νηπιαγωγείων της πόλης των Χανίων.

Οι πιο μικροί μαθητές κατάφεραν το ακατόρθωτο. Στην πρώτη τους δημόσια εμφάνιση συντονίστηκαν και ερμήνευσαν άψογα τα τραγούδια του Μίκη. Ήτανε βέβαια το αποτέλεσμα της δουλειάς των εκπαιδευτικών, που έδειξαν τον ζήλο και την αγάπη με την οποία κάνουν την δουλειά τους.

Ο Γιώργος Αγοραστάκης, Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη με την συνεργασία του οποίου πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα, στην ομιλία του στην αρχή τόνισε:

Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει ονομαστεί «Παιδαγωγός του Ελληνικού έθνους».

Παιδαγωγός πρώτα από όλα είναι στην Εκπαίδευση. Ο Μίκης διδάσκει με τον πιο δυνατό τρόπο. Διδάσκει με το έργο και την μουσική του, διδάσκει με το παράδειγμά του.

Δίνει την δυνατότητα στους Εκπαιδευτικούς να εισάγουν τους μαθητές σε αφηρημένες έννοιες, σε πανανθρώπινες αξίες, σε μεγάλες ιδέες, τις οποίες συμβολίζει και παραδειγματίζει.

Πολλά σχολεία σ’ όλη την Ελλάδα στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση – εκτός τα νηπιαγωγεία- έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν αξιόλογες δουλειές και εκδηλώσεις με κέντρο τον Μίκη Θεοδωράκη.

Στα Νηπιαγωγεία εκεί που πρώτη φορά επιχειρείται κάτι τέτοιο, είναι εδώ τώρα στα Χανιά. Πράγμα πολύ πιο δύσκολο, μιας και έχομε να κάνομε με τον ομαδικό συντονισμό των νηπίων όπως και τον συντονισμό πολλών νηπιαγωγείων, το οποίο απαιτεί καλό προγραμματισμό, μεθοδολογία, οργάνωση και συντονισμό.

Αγαπητές μου δασκάλες, δάσκαλοι  

Η δράση σας είναι υποδειγματική, σας συγχαίρομε, είμαστε πολύ χαρούμενοι για την επιτυχία σας και θα δούμε παραπέρα την προβολή της σ’ όλη την Ελλάδα.

Ιδιαίτερα συγχαίρομε την συντονίστρια Δέσποινα Παρταλά και τον μουσικό επιμελητή Νίκο Περάκη και τους ευχαριστούμε για την συνεργασία.

Επίσης σας συγχαίρομε για την επιλογή του θέματος με τους «χαρταετούς», που εισάγει τα παιδιά στο θέμα της Ειρήνης… Όταν χιλιάδες παιδιά σκοτώνονται στον πόλεμο στις μέρες, πολύ κοντά μας… Τι ωραίο που τα παιδιά μας θα τραγουδήσουν «Αχ ειρήνη, έλα στα παιδάκια»…

 Κλείνω με μια μαντινάδα:

Το χαρταετό μ’ ψηλά πετώ, με κόντρα το αέρα

το σπάγκο του γερά κρατώ και δε με κάνει πέρα.

Και με το δίδαγμα του Μίκη στα μεγάλα παιδιά: για να πετάς ψηλά πρέπει να κρατάς γερά, να ‘χεις τη δύναμη και να πας κόντρα στο ρεύμα / κόντρα στον αέρα, να μη σε πάρει πέρα. Και έχεις τη δύναμη όταν πατάς γερά στα πόδια σου.

Εδώ λοιπόν είναι η αποστολή της Παιδείας, να διαμορφώσει ανθρώπους που πατάνε γερά στα πόδια τους.

Που δεν έχουνε μόνο γνώσεις, αλλά προπαντός έχουνε αρχές, έχουνε πίστη σε αξίες, αγαπούνε τον τόπο τους, την Ελλάδα και τον πολιτισμό της και αγωνίζονται για το κοινωνικό σύνολο.

Τότε και μόνο τότε έχουνε αυτοπεποίθηση, έχουνε την δύναμη να κρατηθούνε ψηλά και στον τόπο τους, αλλιώς είναι φύλλα που τα παρασέρνουν οι παγκόσμιοι άνεμοι.

Το δίκτυο των συνεργαζόμενων νηπιαγωγείων αποτελείται από: Το 14ο Νηπιαγωγείο Χανίων (το eTwinning σχολείο – συντονιστής) το 1ο, 3ο, 4ο και 5ο Νηπιαγωγείο Κουνουπιδιανών, το 2ο Νηπιαγωγείο Αρωνίου, το Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα, το 2ο, 5ο, 19ο και 27ο Νηπιαγωγείο Χανίων, το Νηπιαγωγείο Χωραφακιών και το 2ο Νηπιαγωγείο Περιβολίων. Συντονίστρια του δικτύου ήτανε η  Δέσποινα Παρταλά και μουσικός επιμελητής ο Νίκος Περάκης.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν το πρόγραμμα, οι χειροτεχνικές και ζωγραφικές δημιουργίες των μαθητών και παιδικά τραγούδια του Μίκη σε πέντε ομάδες παιδιών από τα 13 νηπιαγωγεία. Στο τέλος όλα μαζί τα παιδιά τραγούδησαν το τραγούδι «Ειρήνη».

Την εκδήλωση υποστήριξαν η Αντιπεριφέρεια Χανίων και ο Δήμος Χανίων


To finale: «Οι μικροί χαρταετοί» τραγουδούν μαζί με το Μίκη Θεοδωράκη το τραγούδι της ΕΙΡΗΝΗΣ


Ένα μικρό δείγμα από τις δημιουργίες των παιδιών στα νηπιαγωγεία


Σχετική είναι η αναγγελία του προγράμματος εδώ:

Οι μικροί χαρταετοί συναντούν τον μεγάλο Μίκη

Οι μικροί χαρταετοί συναντούν τον μεγάλο Μίκη

Back To Top