skip to Main Content

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008, στο Δημαρχείο Νέας Κυδωνίας στο Γαλατά Χανίων η 2η τακτική Εκλογο-απολογιστική Γενική Συνέλευση, του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων του Μίκη Θεοδωράκη.

Τα θέματα της Γενικής Συνέλευσης ήταν:

  1. Απολογισμός του Δ.Σ. και Γενικός Προγραμματισμός
  2. Εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος του απερχόμενου Διοικητικού Συμβούλιου κ. Γιώργος Αγοραστάκης παρουσίασε τον απολογισμό της δραστηριότητάς του για τα τρία προηγούμενα χρόνια και διάβασε το μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη προς τους φίλους του μέλη του Συλλόγου.

Ο κ. Αγοραστάκης παρομοίωσε το σύλλογο με τη γέφυρα που ενώνει -αυτή την περίοδο- το Μίκη Θεοδωράκη με την ιδιαίτερη πατρίδα του. Για την επόμενη περίοδο τόνισε ο σύλλογος πρέπει να στοχεύσει στην παραπέρα εδραίωση του “πνευματικού κεφαλαίου – Μίκης Θεοδωράκης” στην Κρήτη και τα Χανιά, με τα εξής:

  • Ο Σύλλογος ν’ ανοίξει το θέμα του “Ιδρύματος Μίκης Θεοδωράκης” και να να κάνει το πρώτο βήμα με τη μελέτη του.
  • Ο Σύλλογος να επιμείνει στην δημιουργία του ανοικτού θεάτρου Μίκης Θεοδωράκης στους Αγίους Αποστόλους Χανίων.
  • Να ισχυροποιηθεί η βάση του συλλόγου ιδιαίτερα στο Γαλατά και ο σύλλογος να βοηθήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσει σωστά το πατρικό του Μίκη.
  • Ο Σύλλογος ν’ αναβαθμίσει την ηλεκτρονική του πληροφόρηση (site) και να δει το θέμα ειδικών εκδόσεων για το Μίκη Θεοδωράκη.

Με το διάλογο που ακολούθησε, διευκρινίστηκαν πολλά ζητήματα σε σχέση με τους στόχους και τα μέλη υποστήριξαν με θέρμη την συνέχεια της δράσης του συλλόγου. Όλοι εξέφρασαν με θέρμη την μεγάλη αγάπη τους για το Μίκη Θεοδωράκη.


ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Προς τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη

Αγαπητοί μου φίλοι

Με χαρά και συγκίνηση χαιρετίζω τη νέα συνάντησή σας και λυπάμαι ειλικρινά που εμποδίζομαι να είμαι ανάμεσά σας. Γιατί όσο περνάει ο καιρός, ο νους μου όλο και πιο συχνά γυρίζει στην Κρήτη, που τόσο έλειψε από τη ζωή μου παρ’ ό,τι ψυχικά και πνευματικά υπήρχα πάντοτε σφιχτά δεμένος μαζί της.

Δεν ξέρετε πόσο με ανακούφισε το γεγονός ότι το πατρικό μου σπίτι θα μείνει ακέραιο, κάτι που οφείλω σε μεγάλο μέρος στις προσπάθειες του φίλου μου Γιώργου Αγοραστάκη. Αλλά και η ίδρυση του Συλλόγου σας πρέπει να ξέρετε ότι γέμισε μέσα μου ένα μεγάλο κενό, δεδομένου ότι έως τότε η Κρήτη ήταν ο μόνος τόπος μέσα στην Ελλάδα -για να μην πω σε όλο τον κόσμο- που για δυσνόητους λόγους είχε γυρίσει την πλάτη στο όποιο έργο και στην όποια προσφορά μου, μ’ ένα τρόπο που με πλήγωνε βαθειά.

Όμως ξέρετε, το γεγονός αυτό, δεν με εμποδίζει να αποδείχνω έμπρακτα την αγάπη μου στον τόπο που με γέννησε, με γαλούχησε και με βοήθησε να γίνω αυτός που είμαι, χωρίς να ξεχνώ φυσικά τη ρίζα της μάνας μου, που με ενώνει με την Ιωνία και τα θαύματά της, που σε συνδυασμό με τη δωρικότητα της Κρήτης, μου προσέφεραν την ανυπολόγιστη ευτυχία να μεγαλώσω και να δημιουργήσω σαν ένας ολοκληρωμένος Έλληνας, γεγονός που θεωρώ ως ανώτατο δώρο, που θα μπορούσε να μου προσφέρει η ζωή.

Έτσι ήταν φυσικό να ζήσω έως τώρα με μοναδική έγνοια την ανάδειξη της ελληνικότητας σε κάθε πτυχή της ζωής μου. Πράγμα φυσικά δύσκολο, όταν έχεις μια τόσο βαρειά κληρονομιά όπως η δική μας, η ελληνική και αυτή είναι η αγωνία που με τρώει τώρα στο τέλος της ζωής μου. Άραγε μέσα από όλη τη ζωή και το έργο μου, κατόρθωσα να βάλω ένα λιθαράκι για να ψηλώσει αυτός ο ανυπέρβλητος Ναός της ελληνικότητας, που τόσο δοξάζει τον άνθρωπο και δικαιολογεί την ύπαρξή του;

Βλέποντας αυτά που γίνονται γύρω μας στον κόσμο και στην πατρίδα μας, διαπιστώνω ότι στην πάλη ανάμεσα στην Αρμονία και το Χάος μπαίνουμε όλο και πιο βαθειά στην κυριαρχία του Χάους. Και σκέφτομαι ότι σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες πρέπει να παλέψει ο καθένας μόνος του ή σε μικρές ομόψυχες ομάδες, αν θέλει να διαφυλάξει ό,τι πολυτιμότερο κατακτήσαμε έως σήμερα μέσα από μεγάλες προσπάθειες και σκληρούς αγώνες.

Κι εγώ τώρα σας βλέπω σαν μια τέτοια ομάδα, ένα τέτοιο σωσίβιο για να μη μας αρπάξει η μαύρη καταιγίδα που γίνεται όλο και πιο δυνατή. Και πάλι πιστεύω πως μονάχα ο φάρος της ελληνικότητας μπορεί να μας οδηγήσει να βρούμε το δρόμο μας μέσα στην καταιγίδα.

Γι’ αυτό σας παρακαλώ μιας και μου κάνετε την τιμή να ασχολείστε με το έργο μου, να εντάξετε την όποια προσπάθειά σας γύρω από το αντικείμενό σας αυτό, μέσα σ’ αυτή την εικόνα της σημερινής πραγματικότητας, που σας περιέγραψα πιο πριν. Δημιουργείστε μια μικρή νησίδα. Ανάψτε ένα φάρο. Γύρω μας υπάρχουν χιλιάδες ναυαγοί, που συνεχώς θα πληθύνονται. Εγώ πάντως είμαι βέβαιος, πως μέσα σ’ αυτή τη σημερινή κατάσταση δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιδράσουμε σωστά περιμένοντας καλλίτερες μέρες.

Εγώ μπορεί να μη τις προλάβω, όμως νομοτελειακά ο Νόμος της Αρμονίας θα νικήσει και πάλι, όσες θυσίες κι αν χρειαστούν. Θέλω να με συγχωρήσετε για τα πολλά μου τα λόγια. Μην ξεχνάτε όμως την ηλικία μου και την ανάγκη μου να προσπαθώ να πηγαίνω όσο γίνεται πιο κοντά στην ουσία των πραγμάτων.

Σας εύχομαι Καλή Επιτυχία και περιμένω να μου στείλετε ευχάριστα νέα.

Σας ευχαριστώ.

Αθήνα, 7.12.2008

Μίκης Θεοδωράκης


Η εκλογή του νέου Δ.Σ.

Η Γενική Συνέλευση εξέλεξε ομόφωνα 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, που αποτελείται από τους παρακάτω:

Γιώργος Αγοραστάκης [Χανιά] -Πρόεδρος

Γιώργος Κλάδος [Ρέθυμνο]- Αντιπρόεδρος

Ελισάβετ Βερούλη [Χανιά]- Γραμματέας

Βάλια Βαγιωνάκη [Χανιά] – Ταμίας

Ηρακλής Γαλανάκης [Ηράκλειο]

Νίκος Πετράκης [Λασίθι]

Δήμητρα Γραμβουσάκη [Χανιά]

Τα νέα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο είναι η Ελισάβετ Βερούλη (μουσικός) και η Δήμητρα Γραμβουσάκη (Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Κυδωνίας).

 

 

 

Back To Top