skip to Main Content
Συνέντευξη του Γιώργου Αγοραστάκη στο Δημήτρη Μαριδάκη στα «Χανιώτικα Νέα» 12/01/09

Η περαιτέρω εδραίωση του πνευματικού κεφαλαίου Μίκης Θεοδωράκης στην Κρήτη και τα Χανιά, αποτελεί τον σημαντικότερο στόχο του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων «Μ. Θεοδωράκης», που πριν από λίγο καιρό πραγματοποίησε στον Γαλατά Χανίων αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου.Η διερεύνηση του θέματος για τη δημιουργία Ιδρύματος «Μ. Θεοδωράκης», η προώθηση του ζητήματος του ομώνυμου υπαίθριου ανοιχτού θεάτρου στους Αγ. Αποστόλους, αλλά και η στενότερη συνεργασία με τον δήμο Ν. Κυδωνίας για την αξιοποίηση του πατρικού σπιτιού του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη στον Γαλατά πρόκειται θα βρεθούν στο επίκεντρο των επιδιώξεων του νέου διοικητικού συμβουλίου.

Τα παραπάνω υπογράμμισε, μιλώντας στα «Χ.Ν.», ο επανεκλεγμένος πρόεδρος Γιώργος Αγοραστάκης, σημειώνοντας επίσης ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πληροφόρησης μέσα από την ιστοσελίδα του συλλόγου (www.mikis-crete.gr) αλλά και στο θέμα των ειδικών εκδόσεων για το Μίκη Θεοδωράκη.

Ο κ. Αγοραστάκης παρομοίωσε το σύλλογο με τη γέφυρα που ενώνει – αυτή την περίοδο – τον Μίκη Θεοδωράκη με την ιδιαίτερη πατρίδα του, ενώ αναφορικά με το θέμα της δημιουργίας ενός Ιδρύματος «Μίκης Θεοδωράκης» τόνισε ότι ο σύλλογος πρόκειται να κάνει το πρώτο βήμα για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου ο οποίος είναι απολύτως αναγκαίος: «Γύρω από τις μεγάλες προσωπικότητες, που έχουν σημαδέψει την πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας μας, δημιουργούνται ιδρύματα τα οποία αναδεικνύουν το έργο των προσωπικοτήτων αυτών σε ένα ανώτερο επίπεδο. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ένας σύλλογος ο οποίος διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες και υποδομές. Για τον Μ. Θεοδωράκη θα συμβεί στο μέλλον ότι συνέβη και με τον Όμηρο, δηλαδή θα υπάρξουν πολλοί διεκδικητές της καταγωγής του. Ήδη πολλές περιοχές δημιουργούν κάποιες πολιτιστικές υποδομές ώστε στο μέλλον να έχουν μια σοβαρή παρουσία στα θέματα που σχετίζονται με τον Μ. Θεοδωράκη. Ο ίδιος μέχρι να ενηλικιωθεί πέρασε από πολλές περιοχές της χώρας και όλες αυτές, λίγο έως πολύ, προσπαθούν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Γι’ αυτό δεν πρέπει να υστερήσουμε εμείς, ως περιοχή καταγωγής του αλλά και ως προς τη σημασία που έχουν για τον ίδιο αλλά και το έργο του τα Χανιά».

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του ανοικτού θεάτρου «Μ. Θεοδωράκης» στους Αγ. Αποστόλους επεσήμανε ότι σύλλογος υποστηρίζει τη δημιουργία του, ενώ θετικά έχουν εκφραστεί, μέχρι στιγμής, τόσο οι δήμοι Χανίων και Ν. Κυδωνίας όσο και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων: «Θέλουμε να διατηρηθεί αυτή η τοποθέτηση και να υπάρξουν πρωτοβουλίες ώστε να προχωρήσει το ζήτημα. Από τον νέο υπουργό Τουρισμού εξαρτώνται όλα καθώς η περιοχή ελέγχεται από την κρατική Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων».

Σχετικά με τις επιφυλάξεις που έχουν διατυπώσει κατά διαστήματα διάφοροι φορείς για τη συγκεκριμένη πρόταση ο κ. Αγοραστάκης ξεκαθάρισε ότι θέση του συλλόγου είναι ο χώρος θα πρέπει να παραμείνει ελεύθερος και ανοιχτός για όλους τους Χανιώτες και υπογράμμισε ότι η χωροθέτηση του θεάτρου δεν παραβιάζει καμία περιβαλλοντική ή αρχαιολογική δέσμευση προστασίας αλλά απεναντίας θα συμβάλλει αποφασιστικά στην προστασία της ευρύτερης περιοχής. «Το θέατρο που προτείνουμε δεν θίγει τον περιβαλλοντολογικό χαρακτήρα του χώρου και παράλληλα τον εξυπηρετεί, μιας και από τη φύση της η λειτουργία του θεάτρου είναι ασυμβίβαστη με θορυβώδεις ή οχλούσες λειτουργίες. Θεωρούμε λοιπόν ότι το θέατρο θα βοηθήσει τον στόχο να μείνει ο χώρος ελεύθερος και χώρος πρασίνου».

Ο κ. Αγοραστάκης αναφέρθηκε, τέλος, στη συνεργασία του συλλόγου με τον δήμο Ν. Κυδωνίας για τη σωστή αξιοποίηση του πατρικού σπιτιού του Μ. Θεοδωράκη το οποίο αγόρασε πρόσφατα ο δήμος. Μάλιστα, τόνισε ότι ο σύλλογος εκπονεί αυτό το διάστημα μια σχετική προμελέτη την οποία αναμένεται να ολοκληρώσει μέσα στο επόμενο διάστημα και να την παραδώσει στον Δήμο.

Back To Top