skip to Main Content

Για την ειρήνη, την επανένωση και τη συμφιλίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων τραγούδησαν στις 18-9-2015, ο Zulfu Livaneli και η Μαρία Φαραντούρη στη δικοινοτική συναυλία στην νεκρή ζώνη στη Λευκωσία της Κύπρου, απέναντι από το Λήδρα Πάλλας.

Μια δικοινοτική συναυλία που χαρακτηρίστηκε, από τον ΓΓ της ΠΕΟ, ως «πολιτική παρέμβαση στις εξελίξεις».

Ο Ζουλφού Λιβανελί και η Μαρία Φαραντούρη ένωσαν τις «φωνές και τα τραγούδια» τους σε ένα μήνυμα ειρήνης εκφράζοντας την επιθυμία σε αυτό το όμορφο νησί να ακουστεί η γλώσσα της ειρήνης και να ανοίξει πανιά προς ένα κοινό μέλλον. Mε τις φωνές τους  και  τα τραγούδια τους ένωσαν  Ελληνοκύπριους  και Τουρκοκύπριους.  Συμφιλίωσαν χριστιανούς και μουσουλμάνους.   Άναψαν την φλόγα της αγάπης και της αλληλεγγύης μεταξύ των δυο λαών.

Με στίχους του Γιάννη Ρίτσου, του Ναζίμ Χικμέτ, με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Λοίζου,  με τραγούδια Ελληνικά και τουρκικά, με τις δυο γλώσσες να μπλέκονται η μια μέσα στην άλλη τόσο όμορφα και αρμονικά, οι δυο μεγάλοι καλλιτέχνες κατάφεραν αυτό το βράδυ της Παρασκευής της 18ης Σεπτεμβρίου,  να δώσουν ζωή στην εδώ και 40 χρόνια νεκρή ζώνη της  Λευκωσίας.

Με γραπτό  μήνυμα χαιρέτισε τη συναυλία  ο  Μίκης Θεοδωράκης: λέγοντας πως ο ίδιος παλεύει για το όραμα της επανένωσης του λαού της Κύπρου από το 1964, ευχή την οποία διακήρυξε μαζί με τον Ζουλφί Λιβανελί από την Πόλη το 1986, όταν ίδρυσαν τις Επιτροπές Ελληνοτουρκικής Φιλίας.

«Πιστεύω ακράδαντα» αναφέρει στο μήνυμα του ο Μίκης Θεοδωράκης «ότι όταν επί τέλους γίνει η επανένωση, θα λάμψει η Κύπρος από την πρόοδο και την ευτυχία του λαού της».

«Δεν ξέρω αν θα προλάβω να δω το μεγάλο αυτό όραμα να γίνεται πραγματικότητα. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι να το ζήσει ο λαός της Κύπρου, οι νέοι και οι νέες της, να ζήσουν στο μέλλον που τους αξίζει».

Μαζί με τη Μαρία  Φαραντούρη και τον Ζουλφι Λιβανελί τραγούδησαν  ο Κούλλης Θεοδώρου και η  Ουμούτ Αλμπαιράκ.  Επίσης  συμμετείχαν  οι ηθοποιοί Γιασάρ Ερσόι και Πόπη Αβραάμ.

Καλωσορίζοντας τους, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης αναφέρθηκε στο μήνυμα της εκδήλωσης λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι αυτού του τόπου δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούν με την ιδέα της διχοτόμησης.

Σε ομιλία του ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΝΤΕΒΙΣ, Χασάν Φελέκ, υπογράμμισε ότι κυρίαρχη διεκδίκηση παραμένει η επανένωση της πατρίδας για όλους τους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους.

Λιβανελί: Η αισιοδοξία για την επίτευξη ειρήνης μεγαλώνει

Μιλώντας στον «Άστρα» ο κ. Λιβανελί ανέφερε ότι οι δύο κοινότητες τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει σημαντικά βήματα για την ειρήνη.

Πρόσθεσε ότι και στις δύο κοινότητες η αισιοδοξία για την επίτευξη ειρήνης μεγαλώνει τονίζοντας ότι η λύση του κυπριακού θα βελτιώσει τη ζωή όλων.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Ακκιντζί είναι προσωπικός του φίλος και συνομιλώντας μαζί του διαπίστωσε ότι είναι αποφασισμένος να κάνει βήματα προς τα εμπρός όπως και ο κ. Αναστασιάδης.

Σε ότι αφορά την κατάσταση στη Τουρκία είπε ότι το κυπριακό δυστυχώς χρησιμοποιείται ως θέμα εσωτερικής πολιτικής και αν δεν επανέλθει η σταθερότητα στη χώρα είναι δύσκολο η Άγκυρα να κάνει βήματα προς τα εμπρός.

Η συναυλία διοργανώθηκε: από  ε/κ και τ/κ συντεχνίες και συγκεκριμένα τις οργανώσεις ΠΕΟ, DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES, KOOP-SEN και τη Δικοινοτική Πρωτοβουλία «Ενωμένη Κύπρος», ενώ είχε την στήριξη δεκάδων άλλων οργανώσεων και φορέων της Κύπρου.

Ένα τραγούδι από τη συναυλία:

Σαν τον Μετανάστη – Μαρία Φαραντούρη – Zulfu Livaneli – Κύπρος – 2015

Πηγή: avecnews.gr & dialogos.com.cy

Back To Top