skip to Main Content

Ο Δήμος Μαλεβιζίου στο Ηράκλειο Κρήτης διοργάνωσε την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022 τελετή ονοματοδοσίας του του ανοιχτού Δημοτικού Θεάτρου Γαζίου «Μίκης Θεοδωράκης», υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου, στη συνεδρίαση της 22ας Σεπτεμβρίου 2021, για να τιμήσει τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη, τον διανοούμενο, ανθρωπιστή Μίκη Θεοδωράκη.

Μ. Μποκέας: «Tο Μαλεβίζι υποκλίνεται στο μεγάλο Έλληνα. Το Θεοδωράκη της Ελλάδας, το Μίκη του κόσμου».

«Απόψε το βλέμμα του Μίκη είναι στραμμένο στο Μαλεβίζι. Tο Μαλεβίζι που υποκλίνεται στο μεγάλο Έλληνα. Το δημιουργό που σφράγισε με τη ζωή και το έργο του την Ελλάδα του 20ού αιώνα. Τον σπουδαίο μουσικό, αγωνιστή, δημοκράτη και πάνω από όλα άνθρωπο. Το Θεοδωράκη της Ελλάδας, το Μίκη του κόσμου. Στο πρόσωπό του τιμούμε την ιστορική και πολιτιστική μνήμη όλων των Ελλήνων», ανέφερε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση ονοματοδοσίας του Δημοτικού Θεάτρου που πραγματοποιήθηκε χθες στο Γάζι, υπογραμμίζοντας: «Αυτός ο ανοιχτός χώρος πολιτισμού θα φέρει στο εξής με γράμματα ανεξίτηλα το όνομά του: «Δημοτικό Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης». Γιατί ο Μίκης είχε πνεύμα ανοιχτό, ελεύθερο. Η ονοματοδοσία αυτή σηματοδοτεί το χρέος που έχουμε όλοι να είμαστε ανθρωπιστές, να έχουμε πνεύμα ανοιχτό, να στεκόμαστε όρθιοι και να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία και την αξιοπρέπειά μας. Με την ονοματοδοσία αυτή αναλαμβάνουμε και ένα μεγάλο χρέος απέναντι στην προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη. Να καταστήσουμε τον τόπο μας κυψέλη πολιτισμού στο νησί».

Η ομιλία Δημάρχου Μαλεβιζίου Μεν. Μποκέα στην ονοματοδοσία του Δημοτικού Θεάτρου Μίκης Θεοδωράκης


Παρών στην εκδήλωση ο Πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη Γιώργος Αγοραστάκης, ο οποίος στο χαιρετισμό του τόνισε: «…κύριε Δήμαρχε Μαλεβιζίου, κ. Πρόεδρε, κ.κ. Σύμβουλοι του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου, αρχικά οφείλομε να σας συγχαρούμε, να σας επαινέσομε και να σας ευχαριστήσομε γι’ αυτήν σας την απόφαση να δώσετε το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη σε μια κεντρική πολιτιστική υποδομή του Δήμου σας. Με την πράξη σας αυτή δίνετε ένα καλό παράδειγμα, για το πως πρέπει να πράξουν ανάλογα και άλλοι Δήμοι της Κρήτης.

Ο παγκόσμιος Έλληνας και μεγάλος Κρητικός Μίκης Θεοδωράκης αναπαύεται στην πατρώα Κρητική γη. Η απόφασή του, η αιώνια κατοικία του να βρίσκεται κοντά μας, υπογραμμίζει τον ισχυρό δεσμό του με την Κρήτη, με την ιστορία και τον πολιτισμό της. Υπογραμμίζει -αυτό που πάντα δήλωνε- ότι αυτός και το έργο του είναι γέννημα  της Κρήτης.

Η Κρήτη και οι Κρητικοί σήμερα έχουμε άλλο ένα μεγάλο πνευματικό σύμβολο -μαζί με το Δομίνικο Θεοτοκόπουλο και το Νίκο Καζαντζάκη- το οποίο καλούμαστε να ενσωματώσουμε στην κοινωνικοοικονομική μας ζωή και στην συλλογική μας ταυτότητα.

Η γεωγραφική αποτύπωση με τις επωνυμίες και τις ονοματοδοσίες είναι το πρώτο που μπορούμε να κάνομε και το πιο εύκολο.

Η θεσμική οργάνωση και η ανάδειξη του έργου του στις νεότερες γενιές και σ’ όλο τον κόσμο είναι το υψηλότερο, το οποίο πρέπει να το τολμήσομε. Το οφείλομε στην ιστορία μας, το οφείλομε στο νησί μας, το οφείλομε στον ελληνικό πολιτισμό.

Καλή συνέχεια στα ευγενικά σας έργα».

Στη σημασία και το συμβολισμό της πρωτοβουλίας του Δήμου Μαλεβιζίου αναφέρθηκε και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης, εξάροντας παράλληλα το πανανθρώπινο έργο του Μίκη θεοδωράκη. Τέλος, εκ μέρους των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μανώλης Παπαδομανωλάκης και Μιχάλης Χουστουλάκης.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού του Μαλεβιζίου κα. Εύα Κουτσογιαννάκη – Πιτσικάκη.

Η βραδιά πλαισιώθηκε και από μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, στην οποία συμμετείχαν η Mezzo Soprano Εύα Θανάση με τη συνοδεία της πιανίστα Εύας Στρατάκη, η Δημοτική Χορωδία Μαλεβιζίου, η χορωδία ΙΝ Αγίου Κωνσταντίνου Ελένης  και το μουσικό συγκρότημα Αρμός.

Back To Top