Skip to content

Το βραβείο «Μίκης Θεοδωράκης» του 12CFF απονεμήθηκε στον «Κόκκινο Δάσκαλο».

Την απονομή έκανε ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη Γιώργος Αγοραστάκης και παρέλαβε ο Καθηγητής της Ιστορίας του ΕΚΠΑ κ. Βαγγέλης Καραμανωλάκης.

Ο κόκκινος δάσκαλος

Πληροφορίες:

Σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος
Σενάριο: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νίκος Βασιλόπουλος
Μοντάζ: Pietro Radin
Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης
Παραγωγή: Αδαμαντία Φυτιλή, Νίκος Βασιλόπουλος, Πάνος Χαραλαμπόπουλος, Νίκος Γιατράκος, Basement Productions, ΕΡΤ, ΕΡΤ, ΕΚΟΜΕ
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 100 min
Έτος Παραγωγής: 2024
Γλώσσα: Ελληνικά

Αφήγηση: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος

 Περίληψη:

Δύο πολιτικές δίκες και εκτελέσεις έχουν αφήσει ανεξίτηλο ίχνος στην μετεμφυλιακή Ελλάδα. Η δίκη του Νίκου Μπελογιάννη και η δίκη του Νίκου Πλουμπίδη. O Πλουμπίδης, όμως, έφυγε μόνος, συκοφαντημένος, ατιμασμένος. Το προσωπικό δράμα και το συλλογικό πεπρωμένο συνδιαμορφώνουν αυτόν τον προμηθεϊκό ήρωα που μοιάζει να πηγάζει από αρχαία τραγωδία.

Στέλιος Χαραλαμπόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε οικονομικά και κινηματογράφο στην Ελλάδα και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην οικονομία στο Παρίσι. Υπήρξε εκδότης του περιοδικού λόγου και τέχνης «Γραφή». Συνδημιουργός από το 1988 της εταιρείας παραγωγής ταινιών ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ. Κείμενά του για τον κινηματογράφο έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά «Γραφή», «Σύγχρονος Κινηματογράφος» , «Γράμματα και Τέχνες», «Το Δέντρο». Την περίοδο 2009-2010 οργάνωσε στο Εργαστήρι Ποίησης του Ιδρύματος Τάκης Σινόπουλος τον κύκλο εκδηλώσεων «Ποιητές στην οθόνη». Έχει εκδώσει  την ποιητική συλλογή Αλλαγή αιώνα.


Παρουσίαση: «Ο κόκκινος δάσκαλος»

Πρόκειται για μια άρτια κινηματογραφική αφήγηση της ζωής του Νίκου Πλουμπίδη που αναδεικνύει το τραγικό μεγαλείο του «ανθρώπου», του αγωνιστή, ο οποίος μένει μόνος και ακλόνητος στην ιδεολογία του, στις ιδέες και τις αξίες για τις οποίες αφιέρωσε τη ζωή του, μέχρι το εκτελεστικό απόσπασμα. Η θυσία του Νίκου Πλουμπίδη αποτελεί ένα φιλοσοφικό μάθημα για το πως αντιμετώπισε τον θάνατο και πως μέσα από το θάνατο είδε τη ζωή και τις αξίες της. Ο σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, με απόλυτο σεβασμό στην προσωπικότητα του ήρωά του, παρουσίασε τις ουσιώδης πλευρές της δράσης του, εντάσσοντας την μέσα το κλίμα της ταραγμένης εποχής του.

Στην τοποθέτησή του κατά την απονομή ο Γιώργος Αγοραστάκης είπε: «Το μεγαλείο του «ανθρώπου», φανερώνεται στην τραγωδία του, στην ήττα, στην πτώση, στο ναυαγισμό και την καταστροφή του. Όχι στη νίκη και στον θρίαμβο. Η ταινία «ο κόκκινος δάσκαλος» πραγματεύεται το τραγικό μεγαλείο της θυσίας του Νίκου Πλουμπίδη. Είναι η κινηματογραφική απεικόνιση μιας τραγωδίας της σύγχρονης εποχής, που φαίνεται σαν να ξεπηδά από τον αρχαίο κόσμο. Σαν να είναι μέρος του θηβαϊκού κύκλου στην αρχαιότητα.

Η κατοχή και εμφύλιος πόλεμος της δεκαετίας του ’40 αποτελεί την μεγάλη μήτρα του “τραγικού” στην νεότερη ιστορία μας. Εκεί περιστρέφεται το μεγάλο μέρος του έργου του Μίκη Θεοδωράκη (μουσικό, θεατρικό, κινηματογραφικό). Η ταινία «ο κόκκινος δάσκαλος» βραβεύεται για τον επιπλέον λόγο ότι βρίσκεται μέσα στο τραγικό πνεύμα του έργου Μίκη Θεοδωράκη». Η ταινία αυτή έρχεται επίσης να συμπληρώσει την ανάλογη για τον Νίκο Μπελογιάννη για την οποία έχει γράψει την μουσική ο Μίκης Θεοδωράκης.

Back To Top