Τις τρεις τελευταίες μέρες του 11ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων θα παρουσιαστούν τρεις ταινίες με θέματα «Θεοδωράκη». Οι δύο βασίζονται στα έργα του Μίκη Θεοδωράκης «Μαουτχάουζεν» και «Ένας Όμηρος» και η τρίτη είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Θεοδωράκη, αδερφό του Μίκη. Σας προσκαλούμε να τις παρακολουθήσετε.
Οι μέρες και ώρες των προβολών είναι:
Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023, 20:00, The Laughing Boy / Το Γελαστό Παιδί
Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, 20:45, Γιάννης Θεοδωράκης «Ναι… μπορούμε και πάλι να ελπίζουμε» / Yannis Theodorakis ‘’Yes… we can hope again’’
Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023, 13:30, Mauthausen / Μαουτχάουζεν
The Laughing Boy / Το Γελαστό Παιδί, Σκηνοθεσία: Alan Gilsenan, 91′ / Q&A
Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023 ΑΙΘΟΥΣΑ Α΄ 20:00 – 22:00
THE LAUGHING BOY Πληροφορίες:
Σκηνοθεσία: Alan Gilsenan
Σενάριο: Theo Dorgan
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Colm Hogan
Μοντάζ: Bjorn Mac Giolla
Μουσική: Eleni Karaindrou
Παραγωγή: Kathryn Baird, Sheila Friel
Χώρα Παραγωγής: Ιρλανδία
Διάρκεια: 91 min
Έτος Παραγωγής: 2022
Γλώσσα: Αγγλικά, Ελληνικά, Ιρλανδικά
Υπότιτλοι: Ελληνικά
Ηθοποιοί: Μαρία Φαραντούρη, Liam Ó’Maonlaí, David Power, Des Geraghty, Λαμπρινή Γιώτη, Andy Irvine, Donal Lunny
Περίληψη: Σε αυτή την ενστικτώδη και δραματική ταινία, ένα ιρλανδικό τραγούδι μετατρέπεται σε ελληνικό ύμνο — δύο χώρες σε κοινό αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία, κινούμενο από τη δύναμη της μουσικής.
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Alan Gilsenan
Ο Alan Gilsenan είναι ένας βραβευμένος συγγραφέας, κινηματογραφιστής και σκηνοθέτης θεάτρου. Το ευρέως ποικίλο σύνολο της δουλειάς του στον κινηματογράφο εκτείνεται στους τομείς των ντοκιμαντέρ, των ταινιών μεγάλου μήκους και στις πειραματικές ταινίες.
Μερικά έργα που έχει σκηνοθετήσει είναι τα ‘’The Ghosts of Baggotonia’’, ‘’The Meeting’’, ‘’Daniel O’Connell: Forgotten King of Ireland’’, ‘’The Great Book of Ireland’’, και τη μεγάλου μήκους κινηματογραφική εγκατάστασή του, εμπνευσμένη από το έργο ‘’Ulysses’’ της Joyce.
Έχει επίσης σκηνοθετήσει ένα ντοκιμαντέρ για τον ριζοσπάστη ψυχίατρο Ivor Browne, ένα πειραματικό βιογραφικό του ‘’A Vision: A Life of WB Yeats’’, ενώ είχε γράψει και σκηνοθετήσει τη ταινία ‘’Unless’’. Η παγκόσμια πρεμιέρα του έγινε στο Toronto Film Festival.
Γιάννης Θεοδωράκης «Ναι… μπορούμε και πάλι να ελπίζουμε» / Yannis Theodorakis ‘’Yes… we can hope again’’, Σκηνοθεσία: Αντώνης Διαμαντής, 61′ / Q&A
Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ΑΙΘΟΥΣΑ Α΄ 20:45
ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ «ΝΑΙ… ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ» Πληροφορίες:
Σκηνοθεσία: Αντώνης Διαμαντής
Σενάριο: Στέλιος Διαμαντής
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Παπαμέτης, Θεόδωρος Παπαμέτης, Κώστας Κοσμαδάκης
Μοντάζ: Αλέξανδρος Φερεντίνος, Νίκος Βασιλάκης σε συνεργασία με τον Αντώνη Διαμαντή
Παραγωγή: Στέλιος Διαμαντής, Αντώνης Διαμαντής, ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 60 min
Γλώσσα: Ελληνικά
Υπότιτλοι: Αγγλικά
Αφήγηση: Ανδρέας Κωνσταντίνου
Περίληψη: Ο Στέλιος και ο Αντώνης Διαμαντής, βασικοί συντελεστές του ντοκιμαντέρ, επιχειρούν να σκιαγραφήσουν το ποιητή, λογοτέχνη και αυθεντικό αγωνιστή της Δημοκρατίας μέσα από την έρευνα που έχουν κάνει, μέσα από συνεντεύξεις και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν, δούλεψαν, πόνεσαν και αγάπησαν αυτόν το σπουδαίο άνθρωπο. Το ντοκιμαντέρ περιέχει ανέκδοτα ιστορικά γεγονότα και άγνωστα γεγονότα της ζωής του.
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Αντώνης Διαμαντής
Ο Αντώνης Διαμαντής είναι απόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Ωδείου Αθηνών (1986). Έχει σπουδάσει Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Φιλοσοφική Αθηνών και είναι απόφοιτος ΚΑΤΤΕ, Τμήμα Διοίκησης Οικονομίας. Έχει κάνει θεατρικά σεμινάρια στο Θέατρο Οντίν της Δανίας, με τον Εουτζένιο Μπάρμπα και τους ηθοποιούς του, με ηθοποιούς του Θεατρικού Εργαστηρίου του Γιέρζυ Γκροτόφσκι και στο Κέντρο Έρευνας Γιέρζυ Γκροτόφσκι και Τόμας Ρίτσαρντς. Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Θεάτρου ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ (1991). Από το 1997 – 2000 ήταν δάσκαλος θεάτρου στο Εργαστήριο για ηθοποιούς, ηθοποιός σε 3 θεατρικές παραγωγές και κινησιολόγος στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Έχει σκηνοθετήσει και πάρει μέρος ως ηθοποιός σε πάνω από 35 θεατρικά έργα του θεάτρου ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή Φεστιβάλ του εξωτερικού σε Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή και Αφρική. Σε δύο από αυτά (Ρωσία και Ιράν) η παράστασή του με τίτλο: «Μαρτύρημα» βραβεύτηκε ως η καλύτερη ξενόγλωσση θεατρική παράσταση. Έχει διοργανώσει στο θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ πλήθος θεατρικών σεμιναρίων (Αθήνα και Ηράκλειο Κρήτης) και έχει μελετήσει θέατρο με Έλληνες και ξένους ηθοποιούς και σκηνοθέτες.
Έχει ιδρύσει το Κέντρο Θεατρικής Ανθρωπολογίας όπου είναι και ο καλλιτεχνικός του διευθυντής (Ηράκλειο Κρήτης, 2020). Το Κέντρο έχει διοργανώσει ως τώρα 3 επιστημονικά συνέδρια σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Κρήτης (2021, 2022) και Πατρών (2023).
Με το θέατρο Όμμα Στούντιο έχει συμμετάσχει ως Καλλιτεχνικός διευθυντής σε Διεθνή Ευρωπαϊκά Προγράμματα (Creative Europe, Erasmus+).
Από το 2009 διεξάγει μια έρευνα μαζί με τους ηθοποιούς του θεάτρου Όμμα Στούντιο που έχει ως θέμα την “Σχέση του Θεάτρου με την Τελετουργία” και παρουσιάζεται μέσα από το παραστατικό opus της “Ασκητικής” του Νίκου Καζαντζάκη.
Mauthausen / Μαουτχάουζεν, Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κουντουράς-Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, 90′ / Q&A
Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023, ΑΙΘΟΥΣΑ Α΄ ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ 13:30-15:00
MAUTHAUSEN Πληροφορίες:
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κουντουράς, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ
Σενάριο: Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ
Παραγωγή: Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, Παναγιώτης Παπαδανιήλ
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 91 min
Έτος Παραγωγής: 2023
Γλώσσα: Ελληνικά
Υπότιτλοι: Αγγλικά
Ηθοποιοί: Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, Άρης Ζέρβας, Τάσος Παππάς-Πετρίδης, Θίσβη Βουρλιωτάκη, Avigdor (Viktor) Neumann, Παναγιώτης Κουντουράς, Σταυρούλα Μυλωνά, Xenia Alexandrovna, Annina Jendreyko
Περίληψη: Ένα ποιητικό ντοκιμαντέρ, το οποίο βασίζεται στην νέα ερμηνεία του έργου του Μίκη Θεοδωράκη και Ιάκωβου Καμπανέλλη, ‘’Mauthausen’’, από τον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ (φωνητικά) και τον Άρη Ζέρβα (τσέλο) και στο πρωτότυπο, χειρόγραφο και αδημοσίευτο κείμενο για ένα γύρισμα, «Οδοιπορικό Μαουτχάουζεν-Μάιος 1988», από τον επιζώντα του στρατοπέδου συγκέντρωσης και θεμελιωτή του μοντέρνου ελληνικού μεταπολεμικού θεάτρου, Ιάκωβο Καμπανέλλη.
ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ: Παναγιώτης Κουντουράς, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ
Ο Παναγιώτης Κουντουράς γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1991. Αφού αποφοίτησε με τιμές από το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, συνέχισε τις σπουδές το στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (συγγραφή σεναρίου για κινηματογράφο και τηλεόραση). Το έργο του επικεντρώνεται κυρίως στην ανθρώπινη συμπεριφορά και αποκαλύπτει την πάντα παρούσα απουσία, διαφορετικότητα και μοναξιά.
Ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ έχει ολοκληρώσει σπουδές διοίκησης τουριστικών επιχειρήσεων, γραφιστικής και animation. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Ελληνική Πολιτική Γελοιογραφία – Η Σοβαρή Πλευρά μιας ‘’Αστείας’’ Τέχνης» και ο δημιουργός του φυλλοσκοπίου «Τέλης» και του βιβλίου αφισών «Ήταν Μια Φορά Ένας Κομίστας στην TV». Το 2006 συν-ίδρυσε το στούντιο/εταιρεία παραγωγής, Syllipsis Ltd., όπου ασχολείται με την παραγωγή οπτικής επικοινωνίας μέσω του animation, της εικονογράφησης και της γραφιστικής.