skip to Main Content

Μία μεγάλη διοργάνωση, το Διεθνές σκακιστικό τουρνουά αφιερωμένο στον Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποιεί η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων (ΣΑΧ), σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και την Π.Ε. Χανίων. Το τουρνουά ξεκινά τη Δευτέρα του Πάσχα, 25 Απριλίου και θα διαρκέσει έως 01 Μαΐου 2022, στο Μεγάλο Αρσενάλι δίπλα στο «Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης», στην Παλιά Πόλη των Χανίων.

Πάνω από 70 σκακιστές από 10 διαφορετικές χώρες έχουν δηλώσει συμμετοχή για να αγωνιστούν στη σπουδαία αυτή εκδήλωση, πράγμα που κάνει το τουρνουά να είναι το ισχυρότερο που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Παράλληλα με τους ισχυρούς αθλητές θα αγωνιστούν και πολλά Χανιωτάκια μικρών ηλικιών που θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και θα πάρουν πολύτιμη σκακιστική εμπειρία.

Μαζί, η ΣΑΧ – Σαμαριά ενημερώνει πως θα γίνει η πρώτη δημόσια παρουσίαση του νεοσύστατου σκακιστικού – πολιτιστικού συλλόγου με την επωνυμία “Μίκης Θεοδωράκης”.

Το 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» έρχεται με σκοπό να καθιερωθεί σε ετήσια βάση και να τιμήσει μ’ αυτό τον τρόπο το πρόσωπο του Μίκη Θεοδωράκη και τον τόπο καταγωγής του.

Πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων θα πλαισιώσουν το τουρνουά καθ’ όλη τη διάρκειά του. Μουσικές συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας από τη ζωή και τη δράση του, παραδοσιακοί χοροί, προβολή ταινιών είναι ορισμένες από αυτές που θα πραγματοποιηθούν.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ: Δήμος Χανίων,  Σκακιστική Ακαδημία Χανίων

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ: Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία.

Η διοργάνωση τελεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

ΧΩΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ: Μεγάλο Αρσενάλι στο ενετικό λιμάνι των Χανίων

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ: Ελβετικό 9 γύρων.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ:  25 Απριλίου έως 01 Μαΐου 2022

Τελετή έναρξης: Δευτέρα 25 Απριλίου 2022, 16:30

Τελετή λήξης: Κυριακή 01 Μαΐου 2022, 16:30

Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης & Μεγάλο Αρσενάλι Παλιά Πόλη Χανίων

Εντωμεταξύ ο Όμιλος Αντισφαίρισης Χανίων (ΟΑΧ) ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΑΧ και της σύμφωνης γνώμης της ΕΦΟΑ εγκρίθηκε μεταξύ των άλλων και η διοργάνωση το Σεπτέμβρη του 2022, στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ομίλου, ενός ετήσιου τουρνουά τένις, αφιερωμένου στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη.


Συναρπαστικό φινάλε στο διεθνές τουρνουά σκακιού “Μίκης Θεοδωράκης”

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή (1/5/2022) οι αγώνες του 1ου Διεθνούς Σκακιστικού Πρωταθλήματος «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ». Το φινάλε του μας επιφύλασσε μαχητικότατους αγώνες με συναρπαστικές διακυμάνσεις και μία τελική βαθμολογία έκπληξη.

Το νο 1 των αγώνων, ο Βούλγαρος πρωταθλητής GM Martin Petrov παρά το ότι έφτασε πολύ κοντά στη νίκη, τελικά δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει το πλεονέκτημά του εναντίον του νεαρού Αλεξάκη Δημήτρη και η παρτίδα του έληξε με ισοπαλία χάνοντας την ευκαιρία να τερματίσει μόνος πρώτος. Το αποτέλεσμα αυτό έδωσε την ευκαιρία στον Σπύρο Ναούμ να τα δώσει όλα στον αγώνα του εναντίον του Ολλανδού ΙΜ Leenhouts… με το τελικό ισόπαλο αποτέλεσμα. Την κορυφή τελικά μοιράστηκαν τέσσερις παίκτες με 7 βαθμούς και σύμφωνα με τα κριτήρια είχαμε πρωταθλητή του τουρνουά τον Ολλανδό IM Leenhouts Koen (2417), δεύτερος ο GM Martin Petrov ( Βουλγαρία 2556), τρίτος ο Larkin Vladyslav (Ουκρανία 2424) και τέταρτος ο Σπύρος Ναούμ (2301).

Οι πρωταθλητές του τουρνουά

Στις γυναίκες η WFM Lile Koridze από την Γεωργία κατέκτησε καθαρά την πρώτη θέση με έξι βαθμούς. Στη δεύτερη θέση ήταν η Δελλή Ελεάννα και τρίτη η Αμοιρίδου Δήμητρα.

Στις ειδικές βαθμολογίες είχαμε τα εξής: Καλύτερος βετεράνος παίκτης ο Δημήτρης Αλεξάκης με 2ο τον Γάλλο Pineau Gambriel. Πρώτη κάτω των 16 ετών η Καραβιτάκη Αντωνία και 2η η Σκαράκη Γεωργία, στα αγόρια πρώτος ο Αντωνιουδάκης Γιώργος, 2ος ο Καβούνης Γιώργος και στην 3η θέση ισοβάθμησαν ο Φραϊδάκης Μανόλης, Αλεξάκης Αλέξανδρος και Κονταδάκης Δανιήλ.

Στην κατηγορία κάτω των 14 ετών την πρώτη θέση κατέκτησε η Χασουράκη Χρυσή με δεύτερη την Κλεοβούλου Σοφία, στα αγόρια την πρώτη θέση κατέκτησε ο Σουκαριέ Ζόρζ, 2ος ο Tulchynskyi Feliks και στην 3η θέση ισοβάθμησαν ο Σπυριδάκης Γιώργος και ο Μπενάκης Γιάννης.

Στην κατηγορία κάτω των 12 ετών είχαμε στην πρώτη θέση την Πλατσάκη Ευγενία και δεύτερη την Ψαριανού Έλενα, στα αγόρια πρώτος ήταν ο Γιώργος Στράλης, 2ος ο Σχετάκης Γιώργος και στην 3η θέση ισοβάθμησαν ο Ρίζος Δημήτρης, Τζανάκης Μανόλης και Τζατζιμάκης Θοδωρής.

Οι νικητές στην κατηγορία κάτω των 12 ετών, ο Πρόεδρος της Σκακιστικής Ακαδημίας Γιάννης Σπυριδάκης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων «ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ» Γιώργος Αγοραστάκης

Στην κατηγορία κάτω των 10 ετών την πρώτη θέση κατέκτησε ο Σάββας Κωνσταντινίδης από την Κύπρο 2ος ο Advik Srinivasan από την Ινδία και 3ος ο Λάτος Δημήτρης.

Στον δεύτερο όμιλο την πρώτη θέση κατέκτησε ο Γιάννης Ουζουνστεφανής, 2ος ο Κουρουπάκης Οδυσσέας και 3ος ο Κουράκης Αντώνης. Στα κορίτσια την πρώτη θέση κατέκτησε η Όλγα Βολάνη, 2η η Στημαδωράκη Ναταλία και 3η η Γεωργιάδη Βασιλική.

Στην κατηγορία κάτω των 8 ετών την πρώτη θέση κατέκτησε ο Σπυριδάκης Μανόλης, 2ος ο Ψαριανός Μανόλης και 3ος ο Σιβαρόπουλος Στέφανος. Στα κορίτσια την πρώτη θέση κατέκτησε η Κουβεδάκη Ραφαέλλα, 2η η Τζατζιμάκη Μαρία και 3η η Δασκαλάκη Αμφιτρίτη.

Να τονίσουμε επίσης την εξαιρετική απόδοση που είχαν σε σχέση με το βαθμό δυναμικότητας των αντιπάλων τους ο Σχετάκης Γιώργος κερδίζοντας 146 μονάδες ΕΛΟ, ο Ρίζος Δημήτρης κερδίζοντας 84 μονάδες και η Σκαράκη Γεωργία κερδίζοντας 62 μονάδες.

Οι διοργανωτές του ΣΑΧ

Την τελετή λήξης την οποία άνοιξε ο Πρόεδρος της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων – ΣΑΜΑΡΙΑ κ. Γιάννης Σπυριδάκης παρευρέθηκαν εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης ο υπεύθυνος Αθλητισμού και θεματικού τουρισμού κ. Κώτσογλου Κυριάκος, η Προϊσταμένη Αθλητισμού – Πολιτισμού κ. Ζομπανάκη Κατερίνα, ο υπεύθυνος Τουρισμού του Δήμου Χανίων κ. Ντουκάκης Μανόλης, ο Πρόεδρος του συλλόγου Φίλων «ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ» κ. Αγοραστάκης Γιώργος και σύσσωμο το συμβούλιο της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων – ΣΑΜΑΡΙΑ.

Πηγή: Ρεπορτάζ από το sportcaster, 3/05/22

και ο εγγονός Γιώργος Στράλης νικητής στην κατηγορία κάτω των 12 ετών με τον παππού.
Back To Top