skip to Main Content

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Ειρήνη Παπά πλήρης ημερών, σε ηλικία 96 ετών. Μια δωρική φυσιογνωμία, σύμβολο της ελληνικής ομορφιάς, μια σύγχρονη Καρυάτιδα, ιέρεια της έβδομης τέχνης.

Στην καριέρα της ενσάρκωσε κορυφαίους γυναικείους ρόλους της αρχαίας τραγωδίας, του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Στο Σινεμά πρωταγωνίστησε σε εμβληματικές ταινίες, του  Μιχάλη Κακογιάννη:  «Ζορμπάς», «Ηλέκτρα», «Ιφιγένεια», «Τρωάδες», του Κώστα Γαβρά  το «Ζ», όπου την μουσική είχε γράψει ο Μίκης Θεοδωράκης.

Η Ειρήνη Παπά με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μιχάλη Κακογιάννη στα γυρίσματα του Ζορμπά στον Σταυρό Ακρωτηρίου Χανίων το 1964


Εκτός από σπουδαία ηθοποιός ήταν και σπουδαία ερμηνεύτρια.

Το 1969 θα κυκλοφορήσει στην Ιταλία ένα δίσκο 45 στροφών με δύο τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, « Per Te / Il Mio Aprile ». Το πρώτο τραγούδι, «Per Te», είναι το τραγούδι «Θα αφήσω τη μανούλα μου» (δίσκος «Αρχιπέλαγος», 1959-1961). Το δεύτερο τραγούδι είναι ο «Απρίλης» από «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού», 1962.

Την ίδια χρονιά, το 1969 , θα κυκλοφορήσει από την RCA ο πρώτος προσωπικός της δίσκος 33 στροφών, με τίτλο « Songs of Theodorakis ».

Περιλαμβάνει 11 τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη: 1.Ένα δειλινό 2. Στο περιγιάλι 3. Ήσουν Καλός Ήσουν γλυκός 4. Προδομένη αγάπη 5. Δόξα τω θεό 6. Γωνιά Γωνιά 7. Ο Παύλος και ο Νικολιός 8. Καημός 9. Στα περιβόλια 10. Ο ήλιος 11. Μοιρολόι

Η ηχογράφηση έγινε στη Νέα Υόρκη με τον εξαιρετικό Χάρη Λεμονόπουλο στο μπουζούκι. Ο δίσκος κυκλοφόρησε σε LP και σε CD  σε διάφορες εκδόσεις από την FM Records.

Η τελευταία δισκογραφική συνεργασία της Ειρήνης Παπά με τον Μίκη Θεοδωράκη έγινε το 1970 στην Ιταλία με το 45άρι «Irene Papas canta Theodorakis». Το δισκάκι περιελάβανε τα τραγούδια « La soglia » («Το ψωμί είναι στο τραπέζι» από τη «Γειτονιά των αγγέλων» του 1963)

και το «So cos’e» »(«Βραδιάζει »από την «Πολιτεία Β ‘» του 1964).

Back To Top