skip to Main Content
Απαντήσεις του Μίκη Θεοδωράκη στις ερωτήσεις
της «ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗΣ», Μάρτης 2009

 

1.- Κύριε Θεοδωράκη, είστε μια προσωπικότητα διεθνούς εμβελείας, καταξιωμένος με το έργο σας στον πνευματικό και καλλιτεχνικό χώρο αλλά και τους διαρκείς κοινωνικούς αγώνες. Ούτε στιγμή δεν καταθέσατε τα όπλα. Ο κόσμος σάς λατρεύει και σας θαυμάζει. Οι αντίπαλοί σας, σας εκτιμούν. Είστε μια προσωπικότητα πάνω από τα πάθη και τα μίση. Τις κρίσιμες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα ζήσατε στην καρδιά των γεγονότων. Είναι γεγονός ότι ο λόγος σας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Ως εκ τούτων λοιπόν, θα θέλαμε από σας μια αποτίμηση:

  • για την πορεία της ανθρωπότητας.
  • για την πορεία του ελληνικού έθνους και τις προοπτικές του.
  • για την πορεία, τα προβλήματα (μεταναστευτικό) και το μέλλον της Ελλάδος.
  • για τα προβλήματα ασφάλειας (διεθνώς και ελλαδικά).

2.- Ως πνευματικός δημιουργός σημαδέψατε ανεξίτηλα εδώ και δεκαετίες τα καλλιτεχνικά και όχι μόνον δρώμενα στην πατρίδα μας. Τιμήσατε όσο λίγοι το όνομα της Ελλάδας. Μεταπολεμικά αναδείχθηκαν σημαντικοί μουσικοί, ποιητές, συγγραφείς κ.λπ. Σήμερα τι συμβαίνει; Με ποιες αξίες πορεύεται ο σύγχρονος Έλληνας; Υπάρχει πνευματική δημιουργία στον τόπο μας; Αν ναι μιλήστε μας με ονόματα. Αν όχι, “τις πταίει;”

3.- Τι θα μπορούσε να συμβεί; πια αλληλουχία γεγονότων; για να καταφέρουμε να ξεφύγουμε από το τέλμα των καιρών και να επιτευχθεί μια πολιτιστική και πολιτισμική άνοδος στην πατρίδα μας;

4.- Ο αστυνομικός θεσμός υφίσταται από την απαρχή των οργανωμένων κοινωνιών και επινοήθηκε για να περιφρουρεί την ισορροπία μεταξύ πολιτών και θεσμών. Πως θα σχολιάζατε το ρόλο της αστυνομίας σήμερα, γενικότερα αλλά και ειδικότερα στην Ελλάδα.

Από τις αγωνιώδεις ερωτήσεις που μου θέσατε, εικάζω ότι έχετε κι εσείς «μολυνθεί» από τον ιό της απελπισίας, με τον οποίο προσπαθούν εδώ και καιρό κάποιοι γνωστοί -άγνωστοι σκοτεινοί κύκλοι να κάνουν το λαό μας να χάσει την εμπιστοσύνη του στους πάντες και τα πάντα ξεκινώντας από τους πολιτικούς και το κράτος και φτάνοντας ως τον ίδιο τον εαυτό του.

Τελείως διαφορετική είναι η δική μου άποψη ειδικά για τη θέση και την κατάσταση της χώρας και του λαού μας, αν λάβουμε υπ’ όψιν από πού ξεκινήσαμε και πού φτάσαμε μέσα σε πενήντα μονάχα χρόνια.

Για όσους γνώρισαν την Ελλάδα του ΄30, του ΄40 και του ΄50, η διαφορά είναι όση της νύχτας από τη μέρα. Κι αυτό χάρη κυρίως στην αντοχή, τη δύναμη, την εργατικότητα και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού.

Εδώ θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι τα μεγαλύτερα δεινά ήταν … εισαγόμενα. Δυστυχώς η μοίρα της χώρας μας σφραγίστηκε από τα «ενδιαφέροντα» των ισχυρών, που από την πρώτη στιγμή της επανάστασης του ΄21 έως σήμερα, δεν μας αφήνουν ούτε μια ώρα ησυχίας να κοιτάξουμε μόνοι μας ελεύθεροι και αδέσμευτοι τη ζωή μας.

Έτσι και σήμερα είμαι βέβαιος ότι το 90% των όσων αρνητικών φαινομένων συγκλονίζουν τον τόπο μας, προέρχονται από ξένα κέντρα και τα εγχώρια όργανά τους, για να αποπροσανατολίσουν και να παραλύσουν τον λαό μας, να τον διαιρέσουν και να τον εκβαρβαρίσουν, να τον καταστήσουν άβουλο υποχείριο στα στρατηγικά και οικονομικά τους συμφέροντα.

Και δέχομαι να εκτεθώ λέγοντας ότι πίσω ακόμα και από τις πυρκαγιές και φυσικά απ’ τους κάθε λογής «κουκουλοφόρους» που καταστρέφουν περιουσίες, διαλύουν την Παιδεία και σπέρνουν την αμφιβολία και τον φόβο, κρύβεται βασικά το μένος της υπερδύναμης, γιατί η κυβέρνηση της χώρας μας είχε το θάρρος να πει ΟΧΙ στις εντολές της για την Κύπρο, τα Σκόπια και τις οικονομικές σχέσεις με την Ρωσία και την Κίνα. Μας τιμωρούν! Όχι μόνο τις κυβερνήσεις μας αλλά και τον ίδιο τον λαό για την αντίθεσή του στα εγκλήματα που έγιναν στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στην Γάζα. Μας τιμωρούν, όπως συνέβη τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν. Και όπως έγινε και τότε, έτσι και τώρα μας διαιρούν για να περάσουν ευκολότερα τα σχέδιά τους.

Η Αστυνομία που ανέκαθεν υπήρξε φέουδο της αντιδραστικής εξουσίας, μεταβλήθηκε απ’ τη μια στιγμή στην άλλη σε εμπόδιο στα σχέδια των μαύρων κύκλων, ίσως γιατί η Κυβέρνηση στην οποία οφείλει να υπακούει, δεν είναι της αρεσκείας τους. Εξ ου και η οργανωμένη δυσφήμιση με όλα τα μέσα.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε την πλήρη ευθυγράμμιση ορισμένων ολιγαρχικών κύκλων με τις ξένες επιταγές, που έχοντας υπό τον πλήρη τους έλεγχο τα ΜΜΕ και σημαντικά τμήματα από πολιτικές δυνάμεις, έχουν αποδυθεί σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα πλύσης εγκεφάλου του ελληνικού λαού με κύριο στόχο όπως είπαμε να τον απογοητεύσουν, να τον αποπροσανατολίσουν και να εξουδετερώσουν κάθε θετικό στοιχείο που υπάρχει μέσα του, ώστε να τον μετατρέψουν σε άβουλο όργανο στα σχέδιά τους.

Ανήκω κι εγώ στην σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων, που κάτω από την επιφάνεια της λαμπερής αλλά δηλητηριώδους βιτρίνας που σκεπάζει τη χώρα μας, εργάζονται, μοχθούν, προοδεύουν, ελπίζουν και ονειρεύονται ένα μέλλον καλύτερο. Γνωρίζουμε ότι παρά τις δυσκολίες τα επιτεύγματα που έγιναν στη χώρα μας μάς επιτρέπουν να διαφυλάξουμε τις κατακτήσεις μας, να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και να εξαπλώσουμε την κοινωνία της αλληλεγγύης που είναι προϋπόθεση για τον εξανθρωπισμό της ζωής μας. Ποια είναι τα βασικά εμπόδια; Οι κάθε είδους εξουσίες, οικονομικές, μιντιακές, πολιτικές και ξενόφερτες που μας διαιρούν, μας αγχώνουν και μας διαλύουν πνευματικά, ψυχικά και βιολογικά. Έτσι όλες αυτές οι στρατιές των τίμιων εργαζόμενων, επιστημόνων, διανοουμένων, εργατών, υπαλλήλων, αγροτών, που με το ταλέντο, την αξία και τη συνεχή προσπάθειά τους γυρίζουν καθημερινά τον τροχό της ζωής παράγοντας τον πλούτο της χώρας, παραμένουν στο σκοτάδι της αφάνειας, μιας και σήμερα μας διαφεντεύουν τα κάθε είδους παράσιτα, που όχι μόνο δεν προσφέρουν αλλά αντίθετα προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας πάνε πίσω.

Και κοντά στα δικά μας κακά και ανάποδα, μάς ήρθε και η διεθνής οικονομική κρίση, για να μας εξουθενώσει. Πρόκειται για μια ξένη εισβολή χειρότερη ίσως από στρατιωτική. Τι έκαναν οι Έλληνες στο παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις; Ας θυμηθούμε την Αλβανία. Ας θυμηθούμε την Κρήτη. Και ποιοι άραγε είναι αυτοί σήμερα που εμποδίζουν την εθνική ομοψυχία;

Και μιας και με ρωτάτε και για το μέλλον της ανθρωπότητας, ιδού ο μεγάλος ένοχος. Το χρήμα και η θεοποίησή του. Το χρήμα έγινε φετίχ που θα πρέπει όλοι -σαν τους άγριους- να το προσκυνούν.

Διαβάζουμε ότι 100, 200, 300 δισεκατομμύρια δολλάρια έφυγαν από μια βιομηχανία που άφησε πίσω της χιλιάδες άνεργους που τρώνε σε συσσίτιο. Έφυγε! Και πού πήγε; Εγώ πάντως δεν καταλαβαίνω τίποτα. Μονάχα ένα: ότι ήρθε ο καιρός να απαλλαγούμε από την λατρεία-θεοποίηση του χρήματος. Και να αναζητήσουμε την κοινωνία της αλληλεγγύης. Πώς; Πότε; Ποιοι; Θα βρεθούν. Αλλοιώς μας περιμένει το απόλυτο χάος.

Όσο για την Ελλάδα, έχει συσσωρευμένο πολιτισμό (κάθε είδους), ικανό να «θρέψει» δέκα γενιές. Εκείνο που μας λείπει είναι η Παιδεία, η αυτοεκτίμηση και η γνώση και προβολή του κάθε καλού και της κάθε αξίας που διαθέτει η χώρα μας. Και ας μην ξεχνάμε ότι κυριαρχούν δυστυχώς δυνάμεις που συστηματικά μποϋκοτάρουν ο,τιδήποτε είναι ελληνικό. Ιδιαίτερα στους ευαίσθητους τομείς της ιστορίας του πνεύματος και της τέχνης. Αρχής γενομένης από την ίδια την Πολιτεία, που αγνοεί -αν δεν περιφρονεί- κάθε ελληνικό στοιχείο είτε είναι ιστορική παράδοση (ιδιαίτερα πολιτιστική) είτε ατομική δημιουργία στους τομείς της επιστήμης ή -προ παντός-του πνεύματος και της τέχνης.

Αυτό φαίνεται εξ άλλου από τις κρατικές δαπάνες που δίδονται κάθε χρόνο για τους μεν και για τους δε. Δηλαδή για τα ξενόφερτα και για τους Έλληνες, με αποκορύφωμα την Μουσική, όπου οι Έλληνες καλλιτέχνες θεωρούνται φτωχοί και ενοχλητικοί συγγενείς. Αυτή η επιλογή υπήρξε έργο της ελληνικής ολιγαρχίας απ’ τις αρχές του αιώνα μας και συνεχίζεται από όλες τις Κυβερνήσεις όλων των παρατάξεων. Τώρα δε μετά τον Κίσσινγκερ που διέταξε από το 1974 «Καταστρέψτε τον σύγχρονο ζωντανό ελληνικό πολιτισμό», τα χιλιάδες «αμερικανάκια» τα τοποθετημένα σε θέσεις κλειδιά (ραδιόφωνο, τηλεόραση και τα ελεγχόμενα από το Κράτος και τους ολιγάρχες ιδρύματα) έχουν φιμώσει από καιρό όλους εμάς που τον εκπροσωπούμε.

Αθήνα, 27 & 28.ΙΙΙ.2009
Μίκης Θεοδωράκης

 

Back To Top