skip to Main Content

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ): Έζησε και δημιούργησε γεμάτος έμπνευση, τόλμη, φλόγα και πάθος για τη ζωή, για κοινωνική δικαιοσύνη, για δημοκρατία

Σήμερα αποχαιρετάμε τον «μεγάλο» Μίκη Θεοδωράκη που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών. Πορευτήκαμε ως καλλιτέχνες, ως εργαζόμενοι στον πολιτισμό, ως εργατικό κίνημα με το έργο του μεγάλου δημιουργού και εμπνευστή της Αριστεράς και του Λαού. Στο έργο του καταγράφεται η σύγχρονη ιστορία του τόπου, από τις μεγάλες στιγμές της εθνικής αντίστασης, τους μεγάλους εργατικούς αγώνες, τις κοινωνικές αντιστάσεις. Το σπουδαίο έργο που μας αφήνει έχει αναγνωρισθεί διεθνώς και θα μείνει ως παρακαταθήκη να εμπνέει για χρόνια τους καλλιτέχνες και τους λαούς εκφράζοντας τα όνειρα, και τις πικρίες.

Ο Μίκης έζησε και δημιούργησε γεμάτος έμπνευση, τόλμη, φλόγα και πάθος για τη ζωή, για κοινωνική δικαιοσύνη, για δημοκρατία.

Τον ευχαριστούμε.


Μεσίστιες οι σημαίες της ΕΣΗΕΑ για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ και το Μορφωτικό της Ίδρυμα, εκφράζουν την οδύνη τους για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν υπήρξε μόνο ένας μουσικοσυνθέτης διεθνούς εμβέλειας, που  άνοιξε νέους μουσικούς δρόμους και έκανε γνωστό και επέβαλε το έργο σπουδαίων συνδημιουργών, υπήρξε κι ένας αγωνιστής σε δύσκολες για τον τόπο και για τον ίδιο περιόδους.

Ο δημοσιογραφικός κόσμος έχει, επιπλέον,  ένα λόγο  να τον ευγνωμονεί για τη συμβολή του στον πολιτιστικό χώρο. Με τον θάνατό του εκλείπει ένας από τους μεγαλύτερους δημιουργούς και πατριώτες των τελευταίων χρόνων αυτού του τόπου.

Οι σημαίες στο Μέγαρο της ΕΣΗΕΑ, επί της οδού Ακαδημίας 20, θα κυματίζουν μεσίστιες κατά τη διάρκεια του τριήμερου εθνικού πένθους.


ΑΔΕΔΥ: Πάντα παρών στους αγώνες του λαού μας για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία-Δημοκρατία

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποχαιρετά με βαθιά λύπη τον Μίκη Θεοδωράκη, ίσως τον μεγαλύτερο Έλληνα μουσικοσυνθέτη, το έργο του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κρισιμότερες καμπές στην ιστορία της Ελλάδας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε διάφορες πόλεις της ελληνικής επαρχίας, λόγω των συχνών μεταθέσεων του πατέρα του που ήταν δημόσιος υπάλληλος. Οι συνεχείς διαδρομές της ζωής του Θεοδωράκη αποτυπώνονται στο γνήσια λαϊκό έργο του.

Από την πρώτη σύλληψή του στην Ιταλία το 1943, μέχρι τη διαφυγή του στην Αθήνα, από τις σπουδές στο Ωδείο μέχρι τη Νομική Αθηνών, από την εξορία του στην Ικαρία το 1947, μέχρι την εξορία το 1949 -50 στη Μακρόνησο, από το Παρίσι το 1954 μέχρι τις διώξεις από τη Χούντα και την κατάληξη στις φυλακές του Ωρωπού, ο Μίκης Θεοδωράκης υπογράφει το μεγαλείο του έργου του με το μεγαλείο της ζωής, των αξιών και των ιδανικών του.

Από την πρώτη του συναυλία, στα 17 του χρόνια, παρουσιάζοντας το έργο του «Κασσιανή» μέχρι το Παρίσι όπου ξεκινάει σπουδές στο Conservatoire, από τον «Επιτάφιο» σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου μέχρι το «Άξιον Εστί» σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και τα «Επιφάνεια» του Γιώργου Σεφέρη μέχρι το «Ζορμπά», που τον καθιστά διεθνώς γνωστό, πραγματοποιείται το όραμα του σπουδαίου δημιουργού να ενώσει τα κομμάτια της Ελλάδας από όλο και για όλο τον κόσμο και η παρακαταθήκη του γίνεται φάρος για όλους τους μετέπειτα δημιουργούς.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν πάντα παρών στους αγώνες του λαού μας για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία-Δημοκρατία. Ήταν συνοδοιπόρος στους αγώνες μας για μια καλύτερη ζωή, τόσο για τους εργαζομένους της πατρίδας μας όσο και για ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, που η μνήμη του και το έργο του θα συντροφεύει πάντα τους λαϊκούς αγώνες.


Η ΓΣΕΕ για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Η ΓΣΕΕ  εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη. Του ανθρώπου που μέσα από τη μουσική του αλλά και την αγωνιστική του δράση, άφησε το στίγμα του και αναδείχθηκε μία από τις σημαντικότερες και πολυσυζητημένες  προσωπικότητες της νεώτερης Ελλάδας, με παγκόσμιο κύρος. Έζησε τη λατρεία του κόσμου, μα πάνω από όλα έζησε στο έπακρον τη δημιουργία. Παγκόσμια προσωπικότητα που η μουσική του είναι συνυφασμένη με τους αγώνες, τις διεκδικήσεις και  τις αγωνίες των ανθρώπων.

Μπορεί ο Μίκης Θεοδωράκης στη μακρόχρονη καλλιτεχνική του πορεία να κατάφερε να γράψει πάνω από 1000 τραγούδια, συμφωνικά έργα, μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα, τραγωδίες, μουσική για κινηματογράφο, αυτό όμως που θα μείνει ανεξίτηλο στην παγκόσμια μνήμη, είναι ότι χάρη σε αυτόν η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική χώρα στον κόσμο στην οποία ο λαός ακούει και τραγουδά, μελοποιημένη, βραβευμένη ποίηση στις καθημερινές του στιγμές.

Το αποτύπωμα του Μίκη Θεοδωράκη θα μείνει ανεξίτηλο. Τα τραγούδια του, άλλοτε λυρικές μελωδίες -αγκάλιασμα του οράματος και των ονείρων- και άλλοτε επικοί χείμαρροι,  συντρόφευσαν τους αγώνες του ελληνικού λαού και συνόδευσαν μουσικά τις κινητοποιήσεις του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης σύμβολο της ζωντάνιας, της μαχητικότητας και της αισιοδοξίας, έφυγε πλήρης ημερών αλλά τον θάνατό του από καιρό είχε νικήσει….

«Στα περβόλια, μες στους ανθισμένους κήπους

αν σε πάρω, Χάρε, στο κρασί

αν σε πάρω στον χορό και στο τραγούδι

τότες χάρισέ μου μιας νυχτιάς ζωή»

(«Στα περβόλια»,1962, στίχοι, μουσική Μίκης Θεοδωράκης)


Ένωση Δικαστών & Εισαγγελέων: Για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Η Ελλάδα αποχαιρετά σήμερα τον μεγαλύτερο Έλληνα του αιώνα. Τον Μίκη Θεοδωράκη που η προσωπική και καλλιτεχνική του εμβέλεια έφτασε σε όλες τις άκρες του πλανήτη. Εξέφρασε μια ολόκληρη εποχή και η μουσική του τραγουδήθηκε από εκατομμύρια ανθρώπους. Η Ένωση μας τίμησε πριν τρία χρόνια σε ειδική εκδήλωση την τεράστια προσφορά του. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.


Ανοιχτή Πόλη της Αθήνας: Ο Μίκης Θεοδωράκης θα ζει πάντα στους αγώνες του μέλλοντος

Η Ανοιχτή Πόλη αποχαιρετά τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη. Η τεράστια συνεισφορά του στον πολιτισμό, η συμμετοχή του στους αγώνες για δημοκρατία και η αντιστασιακή δράση του, συνθέτουν μια πολυδιάστατη προσωπικότητα με παγκόσμια ακτινοβολία. Το νεανικό και ριζοσπαστικό πνεύμα του θα μας παραδειγματίζουν πάντα. Οι μουσικές του θα συνεχίσουν να συντροφεύουν τους αγώνες του μέλλοντος για μια Ελλάδα δημοκρατίας και δικαιοσύνης.

 

Πειραιάς για όλους: Χαίρε μεγάλε Μίκη Θεοδωράκη, πυρπολητή των ονείρων μας

Ο Πειραιάς για Όλους σημειώνει: «Ο Μίκης ανήκει σε όλο τον κόσμο, σε όλη την Ελλάδα. Με τη μουσική του και τη μυθιστορηματική πολιτική του δράση άφησε ένα αθάνατο αποτύπωμα και στην πόλη μας, τον Πειραιά.

Μαχητής ήδη της Αντίστασης και του Εμφυλίου, Επονίτης και Μακρονησιώτης πήρε τη σκυτάλη από τον δολοφονημένο από το παρακράτος της δεξιάς πειραιώτη γιατρό και βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963 την ίδια εποχή που έγραφε τα μεγάλα του έργα. Εδώ, αναβίωσε το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τον καιρό της «Χαμένης Άνοιξης».

Μετά τη φυλάκιση από τη χούντα στον Ωρωπό, την εξορία στη Ζάτουνα  και τον αντιδικτατορικό αγώνα στο Παρίσι, επέστρεψε ως βουλευτής της Αριστεράς στην Κοκκινιά το 1974. Πάλι στον Πειραιά, στο γήπεδο Καραϊσκάκη έδωσε τις δύο μεγαλύτερες συναυλίες που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Σήμερα περνάει στην Ιστορία και στον χώρο του μύθου, μύθος ο ίδιος.

Χαίρε μεγάλε Μίκη Θεοδωράκη, πυρπολητή των ονείρων μας».


Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, «η μουσική έμπνευση και το έργο του οποίου έχουν σηματοδοτήσει τον πολιτισμό της χώρας μας και έχουν αναγνωριστεί διεθνώς ως εμβληματικά και πολυδιάστατα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

«Η μελοποίηση της ωδής “Μαουτχάουζεν”, του Ιάκωβου Καμπανέλλη, από τον Μίκη Θεοδωράκη αποτελεί φόρο τιμής στα θύματα του Ναζισμού», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΚΙΣΕ.


Η Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας (ΕΔΟΝ) Κύπρου αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη που έφυγε σήμερα, σε ηλικία 96 χρόνων και εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει ήδη καταταχθεί, χρόνια πριν το θάνατο του, στη λαϊκή συνείδηση ως ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Υπήρξε προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας, με πλούσιο αγωνιστικό παρελθόν και έργο που χάραξε την σύγχρονη ιστορία, διαπλάθοντας την κοινωνική συνείδηση.

Υπήρξε πιστός συμπαραστάτης του Κυπριακού λαού στον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας και στενός συνοδοιπόρος του Λαϊκού Κινήματος στην Κύπρο.

Τον αποχαιρετούμε με τον μέγιστο σεβασμό και εκτίμηση.

Το έργο του, θα μας συντροφεύει πάντοτε, μέσα από τους αγώνες μας.

 

Back To Top