skip to Main Content

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης, 2022 στα Χανιά την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022, στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», πραγματοποιήθηκε μια συναυλία η οποία είχε πολύ συγκίνηση.

Το Μουσικό Σύνολο Vamos παρουσίασε τρία εμβληματικά έργα του Μίκη: Λιποτάκτες, Romancero Gitano και Μαουτχάουζεν, σε ερμηνεία Τάσου Αποστόλου και Άννας Κώτη.

Ήταν μια συναυλία αφιερωμένη στην μνήμη του Henning Zierock, στη θέση μιας ανάλογης που προετοίμαζε ο ίδιος.

Στα σχέδιά του Henning Zierock ήταν: στο ετήσιο μνημόσυνο του Μίκη, το Σεπτέμβριο του 2022 στα Χανιά, η πραγματοποίηση μιας συναυλίας με την καντάτα Μαουτχάουζεν από Γερμανούς και Έλληνες και την οποία προετοίμαζε μαζί μας. Δυστυχώς δεν πρόλαβε. Έφυγε από τη ζωή την νύχτα της 11ης Μαΐου 2022 μετά από εγχείρηση στην καρδιά.

Παραβρέθηκαν τα μέλη της οικογένειας του Henning Zierock και Γερμανική αντιπροσωπία από το κίνημα «Πολιτισμός της ειρήνης» («Kultur des Friedens»).

Εκ μέρους των διοργανωτών ο Γιώργος Αγοραστάκης Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη αναφέρθηκε στο γεγονός.

Η ομιλία του Γιώργου Αγοραστάκη

«Η σημερινή μας συναυλία είναι αφιερωμένη στην μνήμη από κοινού στους: Μίκη Θεοδωράκη και στο Γερμανό φίλο του Henning Zierock.

Ο Henning έφυγε πρόωρα από τη ζωή στις 11 του Μάη του τρέχοντος έτους, μετά από εγχείρηση στην καρδιά.

Έφυγε ενώ σχεδίαζε μαζί μας μια εκδήλωση στο ετήσιο μνημόσυνο του Μίκη, που να ενώσει με το έργο «Μαουτχάουζεν» των Θεοδωράκη, Καμπανέλη τους τόπους μαρτυρίου: του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν και του τόπου εκτελέσεων στο Γολγοθά Αγιάς.

Το σύνθημά του ήταν: «Θυμόμαστε για το μέλλον – Η καντάτα  Μαουτχάουζεν» “Remembering for the Future – Mauthausen Cantata”.

Συμβολικά λοιπόν αφιερώνουμε αυτή την συναυλία στην μνήμη του, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ετήσιου μνημόσυνου του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Henning Zierock γνώρισε το Μίκη Θεοδωράκη το 1988 στο Tübingen της Γερμανίας, όπου και πρωτοστάτησε τότε στην διοργάνωση δύο συνεδρίων για την Ειρήνη και τον Πολιτισμό, -στο Τύμπιγκεν και την Κολωνία- τα οποία έμειναν στην ιστορία. Πήρε από τότε την σκυτάλη από το Μίκη Θεοδωράκη και ίδρυσε το κίνημα «Πολιτισμός της ειρήνης» («Kultur des Friedens»), και την χορωδία «Μίκης Θεοδωράκης» στην Γερμανία.

Βρέθηκε μπροστάρης σ’ όλες τις κινητοποιήσεις κατά των πολέμων, σ’ όλο τον κόσμο, τρεις δεκαετίες τώρα, μέχρι τον τελευταίο στην Ουκρανία. Δε δίστασε να φτάσει και στις εμπόλεμες περιοχές. Κοντά στο τέλος του, με το σύνθημα «πρέπει να κερδίσουμε την ειρήνη, όχι τον πόλεμο» βοήθησε τη διοργάνωση της Πασχαλινής Πορείας Ειρήνης στη Στουτγάρδη κατά του πολέμου  στην Ουκρανία, αλλά δεν μπόρεσε να λάβει μέρος ο ίδιος, λόγω της καρδιακής του πάθησης.

Παράλληλα με την αντιπολεμική του δράση, από το 1988 ακολουθούσε και συνόδευε το Μίκη στις περιοδείες και τις συναυλίες του, σ’ όλο τον κόσμο μέχρι το τέλος του στο Κοιμητήριο του Γαλατά. Όλοι στην Ελλάδα θα έχουν εντυπώσει την φιγούρα του «Γερμανού» με την κιθάρα του, να τραγουδά και να συνοδεύει την σωρό του Μίκη μέχρι την τελευταία του κατοικία.

Είναι μεγάλος ο πόνος μας για το χαμό του Γερμανού φίλου μας του Henning Zierock. Θα τον θυμόμαστε πάντα και θα τον μνημονεύομε.

Εκφράζομε τα θερμά συλλυπητήρια στους Γερμανούς συντρόφους του, στην πρώτη σύζυγο Inge και το γιο τους Frieder Kleinert και  στην σύντροφο της ζωής του Heike Hänsel

Και κάλεσε στη σκηνή την Heike Hänsel να μιλήσει. Προσφωνώντας την ο Γιώργος Αγοραστάκης ανέφερε:

«Η Heike Hänsel ήταν βουλευτής του κόμματος Die Linke, της Αριστεράς στην Γερμανία, από το 2005 ως το 2021,  αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής του ομάδας του κόμματός της και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag.

Ήταν μια μαχητική φιλελληνίστρια στη Γερμανική Βουλή. Σ’ όλες τις ελληνικές υποθέσεις από τα μνημόνια μέχρι τις γερμανικές αποζημιώσεις, υπερασπίστηκε τις ελληνικές θέσεις.

Μαζί με το Henning κι αυτή ήταν μαχητής της ειρήνης στην Γερμανία.

Της οφείλομε ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μας. Αγαπητή μας Heike έχεις κερδίσει την αγάπη μας για πάντα.»


Η ομιλία της Heike Hänsel:

Αγαπητοί φίλοι Χανιώτες,

Είμαι πολύ συγκινημένη απόψε. Θα ήθελα καταρχάς να ευχαριστήσω το Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και τους υπέροχους μουσικούς της Ορχήστρας VAMOS για αυτή τη συναυλία, που είναι αφιερωμένη στον αγαπημένο μου σύντροφο και συνεργάτη Henning Zierock. Είναι δύσκολο ακόμα να πιστέψει κανείς ότι ο Χένινγκ έφυγε. Είχε κάνει τόσα πολλά σχέδια πέρυσι εδώ στα Χανιά για να διαδώσει περαιτέρω τη μουσική του μακροχρόνιου φίλου του Μίκη Θεοδωράκη, για την παγκόσμια ειρήνη και για τη γερμανοελληνική φιλία.

Ο Χένινγκ και ο Μίκης γνωρίζονται περισσότερα από 40 χρόνια, από το 1976 και από την αρχή τους συνέδεε η αγάπη για τη μουσική. Η γερμανοελληνική ιστορία ήταν πάντα στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του Χένινγκ. Η αντίσταση κατά του γερμανικού φασισμού και της κατοχής, τον συνέδεε με τον Μίκη. Και ταυτόχρονα η συμφιλίωση των λαών και ο κοινός αγώνας για την ειρήνη, για έναν Πολιτισμό της Ειρήνης. Γι’ αυτό ίδρυσαν μαζί το Society Culture of Peace το 1988 στο Tübingen και από τότε αυτή η ιδέα μεταφέρθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου, πάντα με τη μουσική του Μίκη. Ένα από τα κεντρικά στοιχεία ήταν η καντάτα του Μαουτχάουζεν, την οποία ο Χένινγκ και η χορωδία του ερμήνευσαν στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν με τον Μίκη, τη Μαρία Φαραντούρη και πολλούς άλλους. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία.

Για τον ίδιο, αυτή η Καντάτα ήταν ένα από τα σημαντικότερα έργα του Θεοδωράκη και ήθελε επίσης να την ερμηνεύσει με Έλληνες και Γερμανούς τραγουδιστές εδώ στα Χανιά φέτος. Ειδικά στην Κρήτη, το νησί των πολλών σφαγών από τα γερμανικά SS, θέλησε να δώσει αυτό το σημάδι για τη συμφιλίωση, αλλά και για το αίτημα για γερμανικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις. Δεν μπορούσε να το συνειδητοποιήσει πια, πέθανε απροσδόκητα στις 11 Μαΐου.

Ήρθαμε τώρα για λογαριασμό του Χένινγκ με μια μικρή ομάδα από τη Γερμανία, εδώ θα είναι και ο γιος του και θα θέλαμε να υλοποιήσουμε την ιδέα του Χένινγκ για την επόμενη χρονιά με Γερμανούς και Έλληνες τραγουδιστές.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον κ. Αγοραστάκη για τα λόγια του και τις ιστορικές φωτογραφίες που μας έδωσε από την ίδρυση της Εταιρείας Πολιτισμού της Ειρήνης στο Tübingen το 1988, και θα ήταν μεγάλη μας τιμή αν γινόταν το επίτιμο μέλος της εταιρείας μας.

Στα τελευταία του χαιρετίσματα στις 9 Μαΐου, ο Χένινγκ ανέφερε τα λόγια του Μίκη και θα τελειώσω με αυτά τα λόγια:

«Καιρός να σταματήσεις,

καιρός να τραγουδήσεις,

καιρός να κλάψεις και να πονέσεις,

καιρός να δεις»

Ο Henning Zierock στην κηδεία του Μίκη ΘεοδωράκηΣχετικές σελίδες:

Έφυγε από τη ζωή ένας μεγάλος φίλος μας, ο Γερμανός Henning Zierock

Έφυγε από τη ζωή ένας μεγάλος φίλος μας, ο Γερμανός Henning Zierock

Μνήμη Μίκη Θεοδωράκη – Henning Zierock, ντοκουμέντο

Μνήμη Μίκη Θεοδωράκη – Henning Zierock, ντοκουμέντο

Back To Top