skip to Main Content

Έφυγε από τη ζωή (12/12/2022) σε ηλικία 85 ετών ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Λεωνίδας Μαλένης από τη Λευκωσία. Ποιήματά του όπως το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη.

Η πρώτη επίσκεψη του Μίκη Θεοδωράκη στην Κύπρο, έγινε τον Μάιο 1964. Ήταν η περίοδος της ενδοκοινοτικής βίας ως αποτέλεσμα τουρκοκυπριακής εξέγερσης εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τότε ο Θεοδωράκης, έσπευσε στο Προεδρικό Μέγαρο για να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και να του εκφράσει την ανησυχία του για την κατάσταση σύγκρουσης στο εσωτερικό της Κύπρου. «Πρέπει να σας πω ότι το 1964 στον αέρα της Κύπρου, υπήρχε μεγάλη ανασφάλεια. Είχα δει τον Μακάριο και μου είχε πει είμαστε τελείως άοπλοι. Πρέπει από κάπου να πιαστούμε. Υπήρχε μεγάλη αγωνία. Και κάναμε όλοι ότι ήταν δυνατό για να ενισχύσουμε κυρίως το ηθικό του λαού. Εγώ το μόνο όπλο που είχα ήταν η μουσική. Την ίδια μέρα έγραψα τον ύμνο της Εθνικής Φρουράς και το Χρυσοπράσινο φύλλο», αποκάλυψε πολύ αργότερα ο Θεοδωράκης. Το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» σε στίχους Λεωνίδα Μαλένη γράφτηκε για το ντοκιμαντέρ του ΡΙΚ «Νησί της Αφροδίτης» και τελικά έγινε το εθνικό τραγούδι της Κύπρου.

Δείτε εδώ: στα αρχεία του ΡΙΚ το ντοκιμαντέρ για «το νησί της Αφροδίτης», την Κύπρο όπου ακούγεται για πρώτη φορά το τραγούδι Χρυσοπράσινο φύλλο που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο Λεωνίδας Μαλένης

Γεννήθηκε το 1937 στη Λευκωσία. Πέθανε στις 12 Δεκεμβρίου 2022 σε ηλικία 85 ετών. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1955. Μετά από σπουδές στις ΗΠΑ στις Δημόσιες Σχέσεις, επέστρεψε στην Κύπρο και  εισήλθε στο δημοσιογραφικό επάγγελμα.

Εργάστηκε αρχικά στην εφημερίδα Έθνος. Μεταξύ 1957 και 1961 εργάστηκε ως συντάκτης και αρχισυντάκτης στο περιοδικό Τάιμς οφ Σάυπρους. Το 1961 προσελήφθη ως βοηθός μορφωτικός λειτουργός στο γραφείο Τύπου της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία. Το 1962 πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου παρακολούθησε ειδικά μαθήματα και μετά επέστρεψε στην Κύπρο όπου συνέχισε την εργασία του στην αμερικανική πρεσβεία, στο Αμερικανικό Κέντρο στη Λευκωσία (πολιτιστικό ίδρυμα της πρεσβείας). Μεταξύ 1969 και 1971 εργάστηκε ως διευθυντής εταιρείας εισαγωγής κινηματογραφικών ταινιών.

ΡΙΚ

Από το 1960 άρχισε μια μακρά και ποικιλόμορφη συνεργασία με το Ραδιοφωνικό  Ίδρυμα Κύπρου, ως παρουσιαστής προγραμμάτων (ραδιόφωνο και τηλεόραση), ως ηθοποιός σε ραδιοφωνικές εκπομπές, ως σεναριογράφος, στιχουργός, μεταφραστής θεατρικών έργων κλπ. Η συνεργασία αυτή κράτησε μέχρι το 1998, οπότε ο Λεωνίδας Μαλένης άρχισε συνεργασία με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ιδιωτικού σταθμού «Αντένα».

Ποίηση

Έγραψε ποιήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, κριτική βιβλίου και θεάτρου κ.α. Ποιήματά του, όπως το γνωστότατο «Χρυσοπράσινο Φύλλο», μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη. Επίσης ποιήματά του μελοποιήθηκαν από τον Γιώργο Κοτσώνη, τον Γιώργο Θεοφάνους και άλλους Κυπρίους συνθέτες.

Ο Λεωνίδας Μαλένης εξέδωσε τη συλλογή Πέντε Διηγήματα (με εικονογράφηση του ιδίου) το 1958. Το 1962 εξέδωσε, μαζί με τον Πάνο Ιωαννίδη, το βιβλίο CyprusHighlights (shortstories, poems, essays, drama, art).

Θέατρο

Στον θεατρικό τομέα, ασχολήθηκε βασικά με τη συγγραφή θεατρικών μονόπρακτων. Μεταξύ των έργων του που παρουσιάστηκαν στην τηλεόραση ή ανεβάστηκαν στη σκηνή, αναφέρουμε τα ακόλουθα: Η Ελένη και τα φίδια, Θάνατος και Ανάσταση της Παυλίνας, Ο Κύριος Γεωργίου·  Αληλούια – Αληλούια, Τηλεφώνημα από το Ντουμπάι.

Έγραψε επίσης το θεατρικό έργο Ο τοίχος γύρω από τον Παράδεισο, μια κοινωνική σάτιρα, που ανεβάστηκε το 2009 από το Σατιρικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Δέσποινας Μπεμπεδέλη.

Ο Λεωνίδας Μαλένης διετέλεσε γραμματέας και πρόεδρος της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου, μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και μέλος της πολιτιστικής επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας.

Βιογραφικά στοιχεία-πηγή: www.Polignosi.com

Back To Top