skip to Main Content

Φορείς, σύλλογοι, αιρετοί και συλλογικότητες, από κάθε γωνιά της Κρήτης, με δεκάδες ψηφίσματα κι ανακοινώσεις, αποχαιρετούν τον Μίκη Θεοδωράκη. Καταχωρούμε παρακάτω όσα προφτάσαμε να συλλέξομε.

Ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης

Η απώλεια του σπουδαίου Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη αποτέλεσε το μοναδικό θέμα συζήτησης της έκτακτης συνεδρίασης του  Διοικητικού  Συμβουλίου της  Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης..

Κατά τη διάρκειά της, σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού,  οι  εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης της Κρήτης,  αναφέρθηκαν στην πολυσχιδή προσωπικότητα του εκλιπόντος και  την  πολύτιμη,  πολιτική και πολιτιστική παρακαταθήκη, την οποία κληροδότησε στις νυν και μέλλουσες γενιές  των Ελλήνων.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ήταν σύμβολο. Με το έργο του, απορρόφησε, αναδιαμόρφωσε και παρέδωσε αρετές και  ιδανικά που δίνουν αξία στην ανθρώπινη ύπαρξη, ανυψώνοντάς την σε πνευματικές και ψυχικές κορυφές που κατακτώνται με θυσία και  επίγνωση του ιερού  καθήκοντος της προάσπισης της ατομικής και συλλογικής Ελευθερίας, ανεξαρτήτως  κόστους.

Ακούραστος μαχητής, εμπνευσμένος καθοδηγητής, εσαεί κυριευμένος από  την ορμή  ενός  εφήβου και τη σοφία ενός  ενήλικα, αντέτεινε στη βία τη «μπαγκέτα» του, κάνοντας την ελπίδα – στίχο, την αντίσταση – τραγούδι , την προσταγή για Κοινωνική Δικαιοσύνη, Ισότητα και Δημοκρατία – μουσική: αφύπνισαν  καταπιεσμένες συνειδήσεις, μεταμόρφωσαν  την αγωνία σε αγώνα και  το φόβο, σε τολμηρή ανατροπή.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν πρότυπο: αξιοπρέπειας, αντοχής, υπέρβασης.   Η βιολογική απουσία του από τα εγκόσμια, αφήνει ανεπηρέαστη την ακτινοβολία του, που είναι παγκόσμια. Η δύναμη της ασυμβίβαστης σκέψης του και του αδούλωτου βίου του,  που αντανακλώνται στο ισχυρό πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό αποτύπωμα του στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, θα αποτελεί πάντα το εφαλτήριο αγώνων για την Ειρήνη και την Ελευθερία.

Με αυτό το πνεύμα και με την κοινή παραδοχή και βεβαιότητα ότι ο  Μίκης Θεοδωράκης θα μείνει στη μνήμη των Ελλήνων και των ανά την υφήλιο καταξιωμένων πνευματικών δημιουργών, ως ένας από τους ικανότερους εκφραστές και αξιότερους πρεσβευτές του ελληνικού πνεύματος και ψυχής.

Οι εκπρόσωποι της  Αυτοδιοίκησης της Κρήτης, διερμηνεύοντας τα αισθήματα  των κατοίκων του νησιού που σκύβουν ευλαβικά το κεφάλι μόνον για να υποκλιθούν και να αποχαιρετήσουν στην τελευταία κατοικία του,  στη γενέτειρα του τον Γαλατά Χανίων, τον «Πρωτομάστορα του Ήλιου»  Μίκη Θεοδωράκη, αποφάσισαν ομόφωνα :

–  Να παραστεί αντιπροσωπεία της ΠΕΔ στην εξόδιο ακολουθία του εκλιπόντος και στην ταφή του,  στα Χανιά και να εκφράσουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος.

–  Να εξεταστούν προτάσεις και ιδέες απόδοσης τιμής,  αντάξιες του ηθικού, κοινωνικού και πολιτιστικού διαμετρήματος του εκλιπόντος, που θα καθοριστούν στο εγγύς μέλλον στο πλαίσιο συνεδρίασης του Δ.Σ της Π.Ε.Δ. Κρήτης.

– Να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του.


Ομόφωνο ψήφισμα Δ. Σ. Χανίων για την απώλεια του καταξιωμένου μουσικοσυνθέτη, Μ. Θεοδωράκη

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων κατά την έκτακτη συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021, δια περιφοράς, έλαβε ομόφωνα την υπ’ αριθμ. 203 Απόφαση, με την οποία εκδόθηκε ψήφισμα αναφορικά με τον θάνατο του καταξιωμένου παγκοσμίως Χανιώτη μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη.
Στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου επισημαίνεται χαρακτηριστικά:
• Εκφράζει τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του εκλιπόντος.
• Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
• Να κυματίσουν μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα δημοτικά καταστήματα και εν γένει δημοτικά κτίρια επί τριήμερον.
• Να αναβληθούν όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το συγκεκριμένο διάστημα.
• Την ημέρα της νεκρώσιμης ακολουθίας να παραμείνουν κλειστές οι Υπηρεσίες του Δήμου, των Δημοτικών Επιχειρήσεων και των Νομικών του Προσώπων.
• Να κατατεθεί στη μνήμη του εκλιπόντος κατά τη νεκρώσιμη ακολουθία στεφάνι εκ μέρους του Δημάρχου Χανίων και του Δημοτικού Συμβουλίου δια του Προέδρου του.
• Να παραστεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων στην εξόδιο ακολουθία.
• Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στους οικείους του.


Ψήφισμα του Δ.Σ. του  Δήμου Πλατανιά, για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Μεσίστιες οι σημαίες και ημιαργία στις δημοτικές υπηρεσίες του Πλατανιά την Πέμπτη

Μετά τη θλιβερή αναγγελία του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη, μιας κορυφαίας μορφής της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε να εκφράσει δημόσια τα ειλικρινή και θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος και ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη του μέγιστου Έλληνα μουσουργού, αντιστασιακού και αγωνιστή της Δημοκρατίας, να εκδώσει το κάτωθι ψήφισμα:

«Ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πλατανιά, με μεγάλη θλίψη και ιδιαίτερη συγκίνηση αποχαιρετούν τον Μίκη Θεοδωράκη, μια κορυφαία μορφή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, έναν αστείρευτο μουσικοσυνθέτη και ακατάβλητο αγωνιστή. Έναν  οικουμενικό δημιουργό με παγκόσμια ακτινοβολία ως μουσικός αλλά και ως σύμβολο αντίστασης.

Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αθανασία και είναι πια κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας. Η προσφορά του στην παγκόσμια μουσική άλλοτε ως ποιητής και άλλοτε ως μελωδός είναι ανυπολόγιστη όπως ανυπολόγιστη υπήρξε και η προσφορά του στον ελληνισμό αφού στα δύσκολα και σκοτεινά χρόνια της Ελλάδας «ντύνοντας» με τη μουσική του τα έργα των μεγάλων Ελλήνων ποιητών όπως των Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Γκάτσου, Λόρκα, Σικελιανού, υπήρξε φάρος και οδηγός για τον λαό μας, δίνοντας φως στην ψυχή του και δύναμη στην φωνή του που ακούστηκε ως τα πέρατα της οικουμένης.

Με το πλούσιο έργο και την πολύπλευρη δράση του, υπήρξε στοιχείο μιας εθνικής συναίνεσης, που όμοιά της δεν υπήρξε από κανέναν άλλο δημιουργό. Αναδύθηκε ως ένα σημαντικό σημείο αναφοράς, ένα εμβληματικό πολιτισμικό σύμβολο έμπνευσης, ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο του πολιτισμού μας, που σημάδεψε ανεξίτηλα την Ελλάδα του 20ου αιώνα, αφήνοντας τεράστια και ακριβή παρακαταθήκη στις γενιές όλου του κόσμου.

Ο Μίκης δεν είναι απλώς μεγάλος` είναι παγκόσμιος. Κληρονομιά του τόπου μας αλλά και του κόσμου ολόκληρου που τον αναγνώρισε και δικαίως τον ανέδειξε ως πρότυπο δημιουργίας αλλά και αγώνα που θα ζει για πάντα στη μνήμη της Αντίστασης, στην τραγική μνήμη του εμφυλίου και της εξορίας, στους αγώνες της δεκαετίας του ΄60, στη φυλακή του αντιδικτατορικού αγώνα…

Μα πάνω από όλα θα ζει για πάντα στην ψυχή του απλού λαού μέσα από την αιώνια, συναρπαστική και θυελλώδη μουσική του που κατάφερε να μιλήσει στις καρδιές όλων των Ελλήνων… που έκανε τραγούδι τους καημούς και τα βάσανά τους… που έκανε την Ελλάδα πασίγνωστη στα πέρατα της οικουμένης…

Σήμερα, η Ελλάδα και όλος ο κόσμος με μεγάλη θλίψη και ιδιαίτερη συγκίνηση, υποκλίνονται και υμνούν την ανθρώπινη φύση και το μεγαλείο του ανδρός που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα με το έργο και την αγωνιστικότητά του.

Του ανδρός που στην παγκόσμια ιστορία το όνομά του θα συνοδεύεται με τη λέξη «ΕΛΛΗΝΑΣ!»

Ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα μουσουργού, αντιστασιακού και αγωνιστή της Δημοκρατίας, ο Δήμαρχος Πλατανιά, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου θα παραστούν στην εξόδιο ακολουθία και θα εκφράσουν την βαθύτατη θλίψη τους και τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος.

Κατά την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας, θα κηρυχθεί ημιαργία για τις Δημοτικές Υπηρεσίες και οι σημαίες, στα Δημοτικά Κτίρια θα παραμείνουν μεσίστιες.


Ψήφισμα Δήμου Κισσάμου

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κισσάμου, κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε  στις 07 Σεπτεμβρίου 2021, αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος για τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη μας Μίκη Θεοδωράκη, ως ένδειξη πένθους και ελάχιστου φόρου τιμής.

Με αυτό το ψήφισμα, που είναι το λιγότερο που μπορούμε να πράξουμε, αποχαιρετάμε τον Μίκη Θεοδωράκη, τον μουσικό γίγαντα, ο  οποίος έδωσε στον Ελληνικό λαό τη δυνατότητα να γνωρίσει την ποίηση των σημαντικότερων ποιητών της Ελληνικής Γραμματείας. Μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που ανέδειξε στο εξωτερικό τον ηρωισμό των Ελλήνων για την υπεράσπιση της δημοκρατίας απέναντι στο φασισμό και στη δικτατορία.

Η Κίσσαμος, τόπος καταγωγής των προγόνων του, συγκινημένη τον αποχαιρετά.

Οι μελωδίες του θα συνεχίσουν  να ζουν στις ψυχές όλων μας και με τα τραγούδια του θα μεγαλώνουν οι  επόμενες γενιές των Ελλήνων και του κόσμου.

«ΟυρανοΜίκη» μας, ο ήλιος της δικαιοσύνης σου θα λάμπει πάντοτε!

Το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού τήρησε ενός λεπτού σιγή, αποφάσισε ομόφωνα:

Να εκφράσει προς την οικογένεια του εκλιπόντος, την βαθιά θλίψη του, την συμπαράσταση στο βαρύ πένθος τους και τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια του.

  1. Ο Δήμαρχος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να συμμετέχουν στο λαϊκό προσκύνημα στον Ι.Μ.Ν. Εισοδίων Θεοτόκου και στην εξόδιο ακολουθία την Πέμπτη 09 Σεπτεμβρίου, ημέρα ταφής του.
  2. Να πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση εις μνήμη του Μίκη θεοδωράκη.
  3. Να προταθεί στην Επιτροπή Ονοματοδοσίας, να δοθεί η ονομασία «Μίκη Θεοδωράκη» σε μία οδό της πόλης της Κισσάμου.
  4. Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στην οικογένεια του εκλιπόντος και να δημοσιευθεί στον Τοπικό Τύπο.

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Συνθέτης παγκόσμιου βεληνεκούς και  ακατάβλητος αγωνιστής  της δημοκρατίας καθ΄ όλη την διάρκεια του βίου του, ο Μίκης Θεοδωράκης αποτέλεσε κορυφαία προσωπικότητα στην νεότερη ιστορία της χώρας.

Με το απαράμιλλο έργο του, μετέδωσε τις υψηλότερες και βαθύτερες αξίες της Τέχνης, διαδίδοντας σε όλη την οικουμένη, την ελληνική μουσική και την μελοποιημένη ελληνική ποίηση.   Συμμετέχοντας από έφηβος στους κοινωνικούς αγώνες του τόπου μας, ιδιαίτερα στην περίοδο της επτάχρονης Δικτατορίας, κατά την οποία υπήρξε, διεθνώς, η «φωνή» της Αντίστασης στην κατάλυση της Δημοκρατίας, δημιούργησε ένα διαρκές παράδειγμα ακατάβλητου αγωνιστικού φρονήματος.

Ήταν ένας σπουδαίος Κρητικός, ένας Μεγάλος Έλληνας που δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Μενέλαος Μποκέας: «Μίκη σε αποχαιρετούμε με υπόκλιση. Άξιος εστί!» – Δήλωση Δημάρχου Μαλεβιζίου για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Με αφορμή το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αγωνιστής, Εμβληματικός, Μοναδικός. Ένα ζωντανό σύμβολο που έγινε παγκόσμιος θρύλος. Φεύγεις, αλλά δεν είμαστε πιο φτωχοί, το αντίθετο. Μας κληροδοτείς στην αιωνιότητα. Για το «εμείς», για την πατρίδα, για τους Έλληνες… Μίκη, σε αποχαιρετούμε με υπόκλιση. Άξιος εστί!»

Λίγα λεπτά μετά τη γνωστοποίηση του θανάτου του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη η σημαία στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου κυματίζει μεσίστια σε ένδειξη πένθους.


Ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης

«Σήμερα η χώρα μας, αλλά και ολόκληρη η οικουμένη, αποχαιρετά τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη. Ένα σπουδαίο Έλληνα που πρόβαλε την Ελλάδα με τη μουσική του σε κάθε γωνιά του πλανήτη», δήλωσε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, Γιάννης Ταταράκης, για τον Μίκη Θεοδωράκη. Πρόκειται, όπως είπε, για «ένα σταθερό αγωνιστή της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της εθνικής υπερηφάνειας. Έναν πολιτικό με έντονη διαχρονική συμμετοχή στις κοινωνικές διεργασίες με γνώμονα πάντα την ενότητα και την εθνική συνεννόηση. Το αξεπέραστο έργο του θα συνεχίσει να συντροφεύει και τις επόμενες γενιές Ελλήνων και θα συνεχίσει να είναι φάρος ελπίδας, αισιοδοξίας και αγώνα. Η κρητική γη είναι έτοιμη να δεχτεί στην αγκαλιά της τον δικό μας Μίκη για το τελευταίο μεγάλο ταξίδι».


Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης στο συλληπτήριο μήνυμα του τόνισε:

«Με τη ζωή του σημάδεψε ανεξίτηλα τις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας. Ο μεγάλος αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αιωνιότητα.

Η Ελλάδα από σήμερα, είναι πραγματικά, φτωχότερη. Αποχαιρετά με σεβασμό και ευγνωμοσύνη έναν μουσικοσυνθέτη παγκοσμίου φήμης. Έναν καλλιτέχνη που κατάφερε να εκφράσει μέσα από τα μελοποιημένα έργα του, γενιές και γενιές Ελλήνων.

Ως Περιφέρεια Κρήτης, αποχαιρετούμε το δικό μας Μίκη, έναν σπουδαίο συντοπίτη μας. Τον ευχαριστούμε και τον τιμούμε για τη μεγάλη του προσφορά στην Πατρίδα, στις τέχνες και τον πολιτισμό. Με τη βεβαιότητα πως τα τραγούδια του θα παραμείνουν αιώνια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Στο Μίκη της Ελλάδας, αιωνία η μνήμη «μέσα στις πασχαλιές εκεί ο Πρωτομάστορας μυρίζει την Ανάσταση».


Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής:

Η Ρωμιοσύνη και η Ελλάδα θρηνούν σήμερα για τον Μίκη. O Κορυφαίος μας Δημιουργός περνώντας πια στη σφαίρα της Αθανασίας, θα μένει πάντα ζωντανός στην καρδιά και τη μνήμη μας, μέσα από το σημαντικό του έργο, τις ιδέες και τη στάση ζωής του. Πάντρεψε το λαϊκό τραγούδι με την ποίηση, έκανε την ελληνική μουσική δημοφιλή στο εξωτερικό και με τους αγώνες του αποτέλεσε το πρότυπο του ενεργού πολιτικοποιημένου καλλιτέχνη. Άφησε παρακαταθήκη ένα σημαντικό μουσικό έργο, που αντανακλά τις αγωνίες, τις χαρές και τις απογοητεύσεις του Ελληνισμού. Το αθάνατο έργο του διδάσκει σε όλους μας πως η Τέχνη και πρέπει και μπορεί να ενδιαφέρεται για όσα συμβαίνουν γύρω της, να παίρνει θέση και να γίνεται οργανικό κομμάτι του αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο.


Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της περιφέρειας Κρήτης κ. Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη:

«Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο μεγάλος καλλιτέχνης με το παγκόσμιο κύρος και την οικουμενική αναγνώριση, ο μεγάλος  Έλληνας του πολιτισμού και των τεχνών, ο περήφανος πατριώτης Κρητικός, δεν είναι πια μαζί μας.
Έφυγε πλήρης ημερών, αναγνώρισης και τιμής για τα όσα προσέφερε στις ζωές όλων των Ελλήνων. Μας άφησε όμως ανεκτίμητη κληρονομιά το συγκλονιστικό του έργο, τη σκέψη του αλλά και τους διαρκείς αγώνες του για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την εθνική συμφιλίωση.
Του οφείλουμε ως έθνος και ως Κρήτη να μην τον λησμονούμε ποτέ και να σεβαστούμε την επιθυμία του να ταφεί στην πατρίδα του, στον Γαλατά Χανίων, με τον τρόπο που ο ίδιος επέλεξε.  Είναι η ελάχιστη ανταπόδοση σε όσα πολλά μας έδωσε με τη ζωή και το έργο του».|


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ – ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Για τον Μίκη Θεοδωράκη

Τα μέλη του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη και τα θερμά τους συλλυπητήρια στους οικείους του.

Το Τμήμα μας είχε την τιμή να τον αναγορεύσει επίτιμο διδάκτορά του το 2005. Στον ίδιο και το έργο του αφιέρωσε το διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο «Μουσική και Συμπαντική Αρμονία» που διοργάνωσαν τον Μάρτιο του 2006 οι συνάδελφοι Γιάννης Κουγιουμουτζάκης και Γιώργος Νικολακάκης. Σε αυτό συμμετείχαν προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών –φιλόσοφοι, ανθρωπολόγοι, ψυχολόγοι, μουσικολόγοι, θεατρολόγοι, αστροφυσικοί, νευροεπιστήμονες και άλλοι- και ο τιμώμενος παρουσίασε σε παγκόσμια πρώτη πέντε συμφωνικά έργα του.

Μουσικοσυνθέτης, λογοτέχνης και μεγάλος αφηγητής, ασυμβίβαστος πολιτικός στοχαστής και επαναστάτης, ο Θεοδωράκης υπήρξε μια παγκόσμια εμβληματική προσωπικότητα. Με το πλούσιο και πολυσχιδές έργο του άνοιξε καθοριστικούς νέους δρόμους στη μουσική και το τραγούδι του τόπου μας. Καινοτόμησε στη μελοποίηση του ποιητικού λόγου του Σεφέρη, του Ελύτη, του Ρίτσου, του Neruda και άλλων, ενώ εκτός από το λαϊκό και το έντεχνο μουσικό έργο του, έγραψε και κλασικές συμφωνικές συνθέσεις εν πολλοίς ακόμη άγνωστες.

Ο Θεοδωράκης συμμετείχε στην εθνική αντίσταση (1941-44) από τις τάξεις του ΕΑΜ, και φυλακίστηκε και εξορίστηκε για τις ιδέες του. Σε ολόκληρη τη ζωή του δεν σταμάτησε να αγωνίζεται με πάθος για τα ιδανικά της ελευθερίας, του σοσιαλισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης, της εθνικής ανεξαρτησίας, και της ανάδειξης της πολιτισμικής ταυτότητας των Ελλήνων. Διώχτηκε από την Απριλιανή δικτατορία της οποίας υπήρξε σφοδρός πολέμιος.

Με την απελευθέρωσή του, έθεσε τις μουσικές του δημιουργίες στην υπηρεσία του αντιδικτατορικού αγώνα παρουσιάζοντάς τις σε εκατοντάδες συναυλίες και πολιτικές εκδηλώσεις σε πάρα πολλές χώρες.

Ο θάνατός του σημαίνει το οριστικό τέλος μιας εποχής που χαρακτήρισε και σημάδεψε την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όπως θα μας τραγουδούσε ο ίδιος: «Mες στης μάχης τη φωτιά με πήρες, Χάρε πάμε στα περβόλια για χορό»…

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της κρητικής γης που θα τον σκεπάσει.


Συλλυπητήριο μήνυμα του Πολυτεχνείου Κρήτης:

«Το Πολυτεχνείο Κρήτης αποχαιρετά μία εμβληματική «παγκόσμια» προσωπικότητα της χώρας μας, έναν λαμπρό Χανιώτη, τον διάσημο μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης είχε την τιμή να απονείμει το Χρυσό Μετάλλιο, την ανώτατη τιμητική διάκριση του Ιδρύματος, στον Μίκη Θεοδωράκη, ως ένδειξη αναγνώρισης του παγκοσμίου εμβελείας έργου του και της εθνικά ενωτικής στάσης του, κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Συγκλήτου του Ιδρύματος (425η  Συνεδρίαση, 18.05.2016).

Η απονομή του Χρυσού Μεταλλίου στον Μίκη Θεοδωράκη από το Πολυτεχνείο Κρήτης, πραγματοποιήθηκε, από τον τότε Πρύτανη Καθηγητή κ. Βασίλειο Διγαλάκη, σε πανηγυρική τελετή που έλαβε χώρα στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) στις 04.06.2016. Στην ίδια εκδήλωση, ο Δήμος Χανίων τίμησε τον μουσικοσυνθέτη με το Χρυσό Κλειδί της Πόλης, παρουσία μελών του «Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη» και πλήθους κόσμου.

Από εκείνες τις στιγμές, η εικόνα που μένει χαραγμένη στο μυαλό και στην καρδιά μας, είναι η μορφή του δικού μας Μίκη να διευθύνει τη μουσική ομάδα “passe-pARTout”, αλλά και πλήθος κόσμου που «πλημμύρισε» το ΚΑΜ για να τον τιμήσει,  τραγουδώντας μαζί του την αλησμόνητη  σύνθεσή του για το ποίημα του Σεφέρη “Άρνηση”, αποχαιρετώντας τον.

Καλό ταξίδι Μίκη, η μουσική σου και η μορφή σου θα μας συνοδεύουν πάντα».


Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης

Η Ελλάδα θρηνεί! Η Κρήτη θρηνεί! Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης θρηνεί έναν φίλο του Ιδρύματος!
Ο οικουμενικός Μίκης, ένας από τους μεγάλους, διεθνούς εμβέλειας,  Έλληνας, αφήνει τεράστια παρακαταθήκη, με μακρά πορεία στον πολιτισμό, την τέχνη και τη μουσική.
Στο Κολυμπάρι ακούει για πρώτη φορά τη ζυγιά του Κουτσουρέλη (Κουτσουρέλης – Μαύρος), που καθορίζει στη συνέχεια όλη τη μουσική του πορεία, ένας μουσικός διθύραμβος για τη μητρίδα του (τη μάνα γη) την Κρήτη!
Τον Αύγουστο (12-15.8) του 1977 ο Μίκης Θεοδωράκης παίρνει την πρωτοβουλία και διοργανώνει «Συμπόσιο για τον Σοσιαλισμό και τον Πολιτισμό», στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), στο οποίο συμμετέχουν οι φιλόσοφοι Roger Garaudy και Michel Serres, ο Α΄ Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας Francois Mitterand, ο οικονομολόγος Jacques Attali, ο κινηματογραφιστής Rene Gautier, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών αριστερών και σοσιαλιστικών κομμάτων, διανοούμενοι και πολλοί άλλοι.
Το καλοκαίρι του 1999 επισκέπτεται την ΟΑΚ και συζητά με το μακαριστό Κισάμου και Σελίνου κυρό Ειρηναίο και με τον κ. Αλεξ. Παπαδερό  προσωπικές του αγωνίες για το μέλλον της Ελλάδος, της Κρήτης και του κόσμου, καθώς και την επιθυμία του η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή του να πραγματοποιηθούν στην πατρίδα του, τον Γαλατά Χανίων.
Το 2016, που πραγματοποιήθηκε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην ΟΑΚ, στο Ευρωμεσογειακό Κέντρο Νεότητας, είπε τα εξής: «Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης κατέχει ένα ξεχωριστό μέρος στην ψυχή μου. Την έχω επισκεφθεί πολλές φορές. Με τον μακαριστό Ειρηναίο Γαλανάκη μάς συνέδεαν δεσμοί βαθιάς φιλίας. Συνομιλούσαμε ώρες για τα ιδανικά του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας. Η αναζήτηση του Θείου ήταν για μένα υπέρτατος σκοπός από τα νεανικά μου χρόνια».

Καλό ταξίδι στον αιώνιο Μίκη…, τον Ουρανομήκη!

Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς,
Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ


Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη

“Φτωχότερος από σήμερα ο Ελληνικός Πολιτισμός με την απώλεια του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, για την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη εκφράζει τη βαθιά του θλίψη. Πλούσιος παραμένει όμως από την τέχνη και τη δράση του σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο που τις αφήνει παρακαταθήκη σε όλους τους Έλληνες και στους λαούς της γης.
Το πολυσχιδές μουσικό έργο του πέρασε γρήγορα τα ελληνικά σύνορα κι η μουσική του έφτασε να αντηχεί σε κάθε γωνιά της γης, ενώ οι αγώνες του για την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη τον έχουν καταστήσει διεθνές σύμβολο αγώνων.
Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει συνδέσει τη μουσική του δημιουργία και με το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Ακόμη και σήμερα ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ελληνικούς ρυθμούς διεθνώς παραμένει η μουσική με την οποία επένδυσε τον Ζορμπά του Καζαντζάκη και του Κακογιάννη. Βιβλίο, ταινία και μουσική, με τις διαφορετικές απηχήσεις τους, σηματοδότησαν μια ολόκληρη εποχή.
Ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης έγραψε ακόμη μουσική και για δύο θεατρικά έργα του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα και στοχαστή: τον «Χριστόφορο Κολόμβο» το 1975 και τον «Καποδίστρια» το 1976, παρτιτούρες των οποίων χάρισε ο ίδιος στον ιδρυτή του Μουσείου, Γιώργο Ανεμογιάννη, και σήμερα φιλοξενούνται στη Μόνιμη Έκθεση.
Το Μουσείο Καζαντζάκη τον αποχαιρετά με σεβασμό και συγκίνηση και εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του”.


Ψήφισμα της ΕΛΜΕ Χανίων για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

9 Σεπτεμβρίου 2021

Η ΕΛΜΕ Χανίων εκφράζει  την θλίψη της για την αναντικατάστατη απώλεια του μεγάλου μας δημιουργού, Μίκη Θεοδωράκη.

Τα τραγούδια και η μουσική του είναι τεράστια παρακαταθήκη για τον λαό μας. Ο Μίκης έβαλε στο στόμα του απλού λαού λόγια μεγάλων ποιητών. Τα έργα του τραγουδήθηκαν σε απεργίες, συλλαλητήρια, σε θέατρα, σε ορχήστρες, σε χώρους δουλειάς, στο σχολείο. Οι δημιουργίες του ξεπέρασαν τα σύνορα της χώρας μας και αγαπήθηκαν από όλον τον κόσμο.

Ο ίδιος με το προσωπικό του παράδειγμα συμμετείχε στους λαϊκούς αγώνες, στο εργατικό κίνημα. Η μουσική του  βρίσκεται  μέσα σε κάθε σπίτι, δίνοντας  ακόμη και σήμερα μηνύματα  δύναμης, αισιοδοξίας και συγκίνησης .

Με τις ανεπανάληπτες μελωδίες του, «έντυσε» τους πιο προοδευτικούς στίχους των σύγχρονων μεγάλων ποιητών μας. Το τεράστιο έργο του δεν μπορεί να το επισκιάσει τίποτα και κανένας.

Η μουσική του έφτασε στα ύψη της αισθητικής δημιουργίας, γιατί ήταν δεμένη με τις μεγάλες στιγμές και την πορεία του λαού μας.

Οι εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος να γνωρίσουμε στους μαθητές μας αυτή τη μουσική, τα ιστορικά γεγονότα με τα οποία συνδέθηκε, αλλά και το προσωπικό παράδειγμα, που ενέπνευσαν τους λαϊκούς αγώνες.

Τα έργα του Μίκη θα συνεχίσουν  να  συντροφεύουν όλους τους αγώνες της εργατικής  τάξης. Θα είναι ο καθημερινός μας σύντροφος μέχρι… να σημάνουν οι καμπάνες …!

Καλούμε τα μέλη μας στις 9 Σεπτέμβρη, στις 13:00, στον Γαλατά Χανίων, να αποτίσουμε φόρο τιμής και να αποχαιρετήσουμε το σπουδαίο Μίκη!


ΤΕΕ τμήμα Δυτικής Κρήτης

Το ΤΕΕ/ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΉΣ ΚΡΗΤΗΣ και το σύνολο των μηχανικών της περιοχής μας αποχαιρετούμε με συγκίνηση τον μεγάλο συντοπίτη μας Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Μίκης, εκτός των άλλων, άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην Τέχνη συνδυάζοντας με ιδανικό τρόπο την μουσική με το έργο κορυφαίων ποιητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παράλληλα σαν ασυμβίβαστος αγωνιστής της Δημοκρατίας και της κοινωνικής Δικαιοσύνης στάθηκε πάντοτε στο πλευρό του Ελληνικού Λαού σε όλες τις περιόδους της ζωής του.

Μίκη,  σε ευχαριστούμε για όλα, καλό σου ταξίδι…


Ιατρικός, Οδοντιατρικός, Φαρμακευτικός Σύλλογος

Οι Σύλλογοι Υγειονομικών Χανίων (Ιατρικός – Οδοντιατρικός – Φαρμακευτικός) αποχαιρετούν τον Οικουμενικό Έλληνα – Επαναστάτη – Δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη, που με το ήθος και τις δημιουργίες του οδήγησε τους αγώνες γενεών για έναν καλύτερο κόσμο. Τον Οραματιστή – Συνθέτη που σφράγισε τον πολιτισμό μας, κάνοντας προσιτή σε όλους τους Έλληνες την ποίηση.

Υποκλινόμαστε με δέος και συγκίνηση στον Περήφανο Κρητικό που θα μείνει αιώνια στις καρδιές και στη σκέψη μας.

Για την αύρα σου που πότισε τα νιάτα μας…. ΑΘΑΝΑΤΟΣ!


Ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Βασίλης Διγαλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελλάδα πενθεί σήμερα την απώλεια ενός τεράστιου Έλληνα. Ευγνωμονούσα για το ανυπέρβλητο έργο του, έργο οικουμενικό και αξεπέραστο.

Μέγιστος πνευματικός ηγέτης, εμπνευσμένος δημιουργός, θερμός πατριώτης, σύμβολο Αντίστασης και Ελευθερίας, ασυμβίβαστος μαχητής της Δημοκρατίας, η Ακρόπολη της Τέχνης μας, ο άνθρωπος που έκανε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες να αγαπήσουν την ποίηση και να τραγουδήσουν τους μεγάλους μας ποιητές. Εμβληματική φυσιογνωμία με παγκόσμια ακτινοβολία, εκπλήρωσε τον ύψιστο ρόλο και τη μέγιστη αποστολή του ως πνευματικός άνθρωπος, ανοίγοντας πρωτόγνωρους δρόμους στον πολιτισμό, τους οποίους φρόντιζε πάντα να συνδέει με τον κοινωνικό ιστό, με όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, καθώς με τη χειμαρρώδη μουσική παραγωγή του και τα πολύπλευρα μηνύματά της έγινε το μέσο στους διαχρονικούς αγώνες του για τις ανθρωπιστικές αξίες.

Η τέχνη του εξέφραζε, με όλους τους τρόπους, την αντίθεσή του σε ό,τι προσέβαλε την ανθρώπινη υπόσταση και αξιοπρέπεια. Αληθινός επαναστάτης, με δράση εντός κι εκτός συνόρων σε όλη του την πορεία. Άτυπος πρεσβευτής της Ειρήνης και της Δημοκρατίας σε χώρες που αντιμετώπιζαν καθεστώτα και πολέμους. Βήμα έμπνευσης και διεκδίκησης για πολλούς λαούς η αντικαθεστωτική του δράση. Ακόμη κι όταν τοποθετήθηκε στον πολιτικό χώρο, δεν φοβήθηκε να αποστασιοποιηθεί και να ασκήσει κριτική. Χρησιμοποίησε την τεράστια επιρροή του όχι για διχασμό, αλλά για ενότητα. Για την Ελλάδα. Γιατί διέθετε εκείνο το σπάνιο πολιτικό ήθος, που διαποτίζεται από την αλήθεια.

Καλό ταξίδι, Μίκη Θεοδωράκη. Άξιος εστί!»


Δήλωση Μανόλη Θραψανιώτη από το βήμα της Βουλής

Η  είδηση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη, η φυσική του απώλεια, δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει θλίψη.
Η παρουσία του όμως θα παραμείνει εσαεί  ζωντανή . Ιδιαίτερα σε όσους γαλουχηθήκαν και εμπνεύστηκαν σε δύσκολους καιρούς από την Μουσική του και τους αγώνες του σε δύσκολες εποχές.
Κατόρθωσε ακόμα να κάνει γνωστή την ποίηση στο πλατύ Ελληνικό κοινό.
Άφησε μια σπουδαία παρακαταθήκη.  Αιωνία του η Μνήμη


Συλλυπητήριο μήνυμα του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ,  Σωκράτη Βαρδάκη:

«Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο τελευταίος από τους τεράστιους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, πέρασε στην αιωνιότητα.

Ήταν ο άνθρωπος που συγκλόνισε όλο τον κόσμο με το έργο του, που έδωσε μουσική πνοή στα λόγια των μεγάλων μας ποιητών κι έγινε σύμβολο των αγώνων του λαού μας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, μπορεί να έφυγε για το μεγάλο ταξίδι, αλλά θα βρίσκεται ριζωμένος βαθιά, στην καρδιά του πολιτισμού και της ιστορίας μας. Και αυτή η καρδιά δεν θα σταματήσει να χτυπά ποτέ.

Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος, που οι Έλληνες δεν θα ξεχάσουν ποτέ».


Συλλυπητήριο μήνυμα του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ε. Ηγουμενίδη:

«Η σημερινή μέρα βρίσκει την Ελλάδα και την Αριστερά φτωχότερες. Ένα παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και γενναιότητας, ένας μουσικός γίγαντας που εξέφρασε το λαϊκό αίσθημα και τους αγώνες των λαών για ελευθερία και δικαιοσύνη, ο Έλληνας και ο παγκόσμιος «Ζορμπάς».

Γενιές Ελλήνων βυθίστηκαν σε αυτή την ηφαιστειώδη προσωπικότητα και στο μουσικό έργο μέσα από το οποίο ο λαός άντλησε κουράγιο και δυνάμεις. Ακόμη και αν κάπου διαφωνούσες, πάντα υποκλινόσουν στο αστείρευτο και μεγαλειώδες ταλέντο του που ταξίδεψε τη Ρωμιοσύνη στα πέρατα της οικουμένης.

Μίκη, σε ευχαριστούμε για την πάλη και την αντίσταση σου απέναντι στους ισχυρούς της Γης, για όσα θνητά με τη μπαγκέτα σου έκανες αθάνατα. Καλό ταξίδι».


Συλλυπητήριο μήνυμα του βουλευτή Ηρακλείου ΜέΡΑ25, Γ. Λογιάδη:

«Ήσουν καλός κι ήσουν γλυκός κι είχες τις χάρες όλες, όλα τα χάδια του αγεριού, του κήπου όλες τις βιόλες…».

Οι λέξεις φαντάζουν φτωχές για να αποτυπώσουν τη μεγάλη απώλεια.

Ο Μίκης Θεοδωράκης με τη μουσική,  τον χαρακτήρα του, την αγωνιστικότητα του  έδωσε μία διαφορετική λάμψη στην Ελλάδα.

Η μουσική του, τα μοναδικά έργα του, δεν ήταν μόνο τέχνη αλλά και πολιτική πράξη. Αυτή ήταν η μεγαλειώδης προσφορά του.

Μας δίδαξε τις αξίες της ζωής.

Τα τραγούδια του χαράχθηκαν στην ψυχή μας.

Τέτοιοι Άνθρωποι δεν πεθαίνουν ποτέ.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, Αθάνατος».


Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων:

«Το φέρετρο του Μίκη Θεοδωράκη θα το σηκώσουν η Ελλάδα, η Τέχνη, η Δημοκρατία και η Ειρήνη. Εμείς, τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χανίων, θα ακολουθούμε σιωπηλοί έχοντας το νου και την καρδιά γεμάτα από όσα μας αφήνει.

Συντοπίτη Μίκη, σε ευχαριστούμε για όλα.

Έχε γεια».


Δήλωση του Βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη

«Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετούμε έναν σπουδαίο Έλληνα τον Μίκη Θεοδωράκη. Ωστόσο, η θλίψη από την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη έρχεται ως ένα μόνο σκέλος των πολυπλεύρων συναισθημάτων που αναδύονται σε όλους τους Έλληνες αναλογιζόμενοι την πληθωρική και καθηλωτική συνεισφορά του σε κάθε έκφανση της δημοσίας παρουσίας του.

Το ουσιαστικότερο κατευόδιο και η ευθύνη μας απέναντι στην πορεία  αυτής της λαμπρής προσωπικότητας είναι να μετουσιώσουμε σε πράξη  τις σκέψεις του για την ελευθέρια. Άλλωστε όπως εύστοχα είχε γράψει «Ελευθερία είναι η Ευθύνη. Είναι να είσαι υπεύθυνος. Ελευθερία είναι το δικαίωμα να είμαι υπεύθυνος κάθε στιγμή, σε κάθε περίπτωση. Ελευθερία είναι το Χρέος».

Ο Μίκης δεν διάλεξε ποτέ τον εύκολό η τον σύντομο δρόμο και σε κάθε του επιλογή κατευθύνθηκε από την αέναη ψυχική του σύνδεση με την ευθύνη απέναντι στη χώρα. Σε όλες τις κρίσιμες συγκυρίες, έβαλε πάντα τον εαυτό του μπροστά χωρίς να διστάσει ούτε στιγμή να τσαλακωθεί και να υπερβεί γραμμές και αγκυλώσεις που δεν ήταν σε θέση να συγκρατήσουν την ορμή του για να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για το μέλλον του τόπου μας.

Ήταν ένας ατρόμητος αγωνιστής, ένα σύμβολο θάρρους και μία γνησία δημιουργική δύναμη που μετουσίωσε τα βιώματα του σε εθνική συνείδηση και πέρασε στην αιωνιότητα αφού κατάφερε να αφήσει ως οικουμενική  παρακαταθήκη αλήθειες και συναισθήματα σε οποίον άκουσε τις μουσικές του συνθέσεις.

Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και στους οικείους του».


Συλλυπητήρια δήλωση Άρη Παπαδογιάννη, για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Με αφορμή την είδηση του θανάτου του Μεγάλου Έλληνα Μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, κ. Άρης Παπαδογιάννης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελλάδα αλλά και ο κόσμος όλος σήμερα, θρηνούν την απώλεια του «Οικουμενικού» Μίκη Θεοδωράκη. Μιας εμβληματικής προσωπικότητας, που σημάδεψε όσο λίγοι τον χώρο της μουσικής, του πολιτισμού, της πολιτικής και της Δημοκρατίας.

Το έργο του Μεγάλου μας συντοπίτη, θα παραμείνει «ζωντανό» αποτελώντας παράλληλα και τον καλύτερο δυνατό θεματοφύλακα, για να κρατηθεί άσβεστη η μνήμη του, στο πέρασμα των αιώνων.

Το πολυδιάστατο αυτό έργο,  αποτελεί ήδη και μια σπουδαία παρακαταθήκη, για τις επόμενες γενιές, που οφείλουν να γνωρίζουν ποιος ήταν  ο σημαντικότατος αυτός Έλληνας, καλλιτέχνης και άνθρωπος.   Ως διοίκηση του Ο.Α.Κ. Α.Ε. εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, στην οικογένειά  και τους οικείους του».


Συλλυπητήριο Μήνυμα του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνη Ροκάκη

«Μίκης Θεοδωράκης: ο ασυμβίβαστος Χανιώτης που πρόβαλε τον τόπο μας στα πέρατα του κόσμου»
Σήμερα, όπως όλοι οι Έλληνες, και η επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων, αποχαιρετούμε τον Μίκη Θεοδωράκη, έναν αληθινό πνευματικό ηγέτη, ο οποίος δεν έλειψε ποτέ από την πρώτη γραμμή του διαρκούς αγώνα του λαού μας για εθνική κυριαρχία και πρόοδο.
Ως γνήσιος Χανιώτης, στάθηκε ασυμβίβαστος απέναντι στο Άδικο και την Ανισότητα, ενώ τίμησε και τον τόπο μας και με το σπουδαίο έργο του, προβάλλοντας τον τόπο μας στα πέρατα του κόσμου.
Ας τον τιμήσουμε κι εμείς με τις πράξεις μας, με οδηγό τις δική του πίστη στην εθνική ενότητα: «Πιστεύω πως ο μοναδικός δρόμος για να κερδίσουμε τη μάχη μπροστά στην ιστορία και στον πολιτισμό, είναι η Ενότητα του έθνους. Όχι ενότητα συμβατική, σκόπιμη, τακτική, αλλά ενότητα ουσιαστική. Ενότητα όλων των Ελλήνων! Σήκωσα τα βάρη του διχασμού. Όμως είμαι έτοιμος να δώσω το χέρι και να ξεχάσω για πάντα τα απάνθρωπα μαρτύρια και τις εξορίες, της αναγέννησης της Πατρίδας»


Το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.
Έφυγε ο Μίκης της Ελλάδας, αλλά και όλου του Κόσμου. Ένας άνθρωπος-σύμβολο, ένας μεγάλος δημιουργός και μεγάλος αγωνιστής που σημάδεψε με το έργο του τους αγώνες και τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης, πρεσβεύοντας πάντοτε τις ιδέες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.
Το τεράστιο έργο που αφήνει πίσω του θα παραμείνει ανεξίτηλο στο πέρασμα του χρόνου και η προσωπικότητά του αιώνια.
Καλό ταξίδι Μίκη.


Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου εκφράζει την βαθειά θλίψη και τα ειλικρινά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του σπουδαίου συνθέτη, πολιτικού και συγγραφέα, Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν μία σπουδαία προσωπικότητα, που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε μεγάλα και σημαντικά πολιτικά γεγονότα του τόπου, διαμορφώνοντας πολλές φορές τις εξελίξεις που ακολούθησαν.

Το πάθος για τη μουσική και τις ιδέες του δημιούργησαν μία προσωπικότητα ανθρώπου, που έχει συνδέσει το όνομα του με όλα τα είδη της μουσικής, καθώς επίσης και τον κλασσικό ήχο γράφοντας συμφωνίες, ορατόρια, μπαλέτα, όπερες και μουσική δωματίου.

Κατάφερε το 1964 να κάνει γνωστό διεθνώς το πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό, το συρτάκι “Ζορμπάς”, βασισμένο σε παραδοσιακή κρητική μουσική.

Από το πρωί, στο ΕΚΗ στο πλαίσιο της κήρυξης εθνικού πένθους για τον θάνατο του διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη κυματίζει μεσίστια η Ελληνική Σημαία, ενώ από την μικροφωνική ακούγονται τραγούδια του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη.

Το ΕΚΗ ευχαριστεί τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη της Ρωμιοσύνης, της Εργατιάς της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, τον Μίκη Θεοδωράκη, που ήταν ο εμπνευστής σε  εργατικούς αγώνες και σε αγώνες υπέρ της Δημοκρατίας.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει…..


Σύλλογος Γυναικών Χανίων

Οι γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών Χανίων, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας αποχαιρετάμε τον Μίκη Θεοδωράκη…

Τον δημιουργό που κατάφερε να κλείσει στο έργο του τους χτύπους της καρδιάς του αγωνιζόμενου ελληνικού λαού. Μπόρεσε να εκφράσει τις χαρές, τις λύπες, τους πόθους και την επίμονη πάλη για καλύτερη ζωή των γυναικών και των αντρών του καθημερινού μόχθου. Των ανθρώπων που «σε κάθε βήμα κέρδιζαν μια οργιά ουρανό για να τον δώσουν», που «φέρναν τη ζωή στα δυο στεγνά τους χέρια σαν ποτάμι»… Στους γενναίους άντρες και στις αλύγιστες γυναίκες που δε δίσταζαν να θυσιάσουν το παρόν για το μέλλον, δίνοντας πρόθυμα ζωή για ζωή…

Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν καλλιτέχνης της απομόνωσης. Πάλεψε μαζί με τον λαό, έγινε αξεχώριστο κομμάτι της ζωής και του αγώνα του. Οι νότες του αποπνέουν τη φρεσκάδα της αμεσότητας, μαγεύουν και μαγεύονται από τους στίχους των ποιητών της δύναμης, της αντίστασης, της λευτεριάς.

Γι’ αυτό και ο λαός τον τίμησε όσο βρισκόταν στη ζωή και θα συνεχίσει να τον τιμά, χαρίζοντάς του την αθανασία. Τα τραγούδια του θα μείνουν στη μνήμη μας και στα χείλη μας. Θα μας συνοδεύουν στη δύσκολη καθημερινότητά μας, στον ανηφορικό αλλά γόνιμο δρόμο που συνειδητά βαδίζουμε παλεύοντας ανυποχώρητα για έναν καλύτερο κόσμο. Στης ζωής την ανηφόρα, όταν κρατάμε σφιχτά το χέρι ο ένας του άλλου, η μία της άλλης, σηκώνοντας τις σημαίες του αγώνα, τα τραγούδια του Μίκη θα είναι πάντα εκεί.

Κι ο ήλιος θα είναι βέβαιος για τον κόσμο…

Back To Top