skip to Main Content
Η DGB γιορτάζει τα 60χρονά της με μουσική Θεοδωράκη

Η μεγαλύτερη ομοσπονδία συνδικάτων του δυτικού κόσμου γιόρτασε στις 5.10.2009 στο Βερολίνο τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της: ο λόγος για την DGB, την Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων.

Η εκδήλωση απέκτησε και ελληνικές διαστάσεις, καθώς η DGB αποφάσισε να γιορτάσει τα γενέθλια της με μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

Ένα κατενθουσιασμένο κοινό στην αίθουσα συναυλιών Konzerthaus της γερμανικής πρωτεύουσας χειροκροτεί τη Μαρία Φαραντούρη που με το τραγούδι Vegetaciones από το Canto General του Μίκη Θεοδωράκη άνοιξε την εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων. Με ενθουσιασμό για τη μουσική εκφράστηκε και ο πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας, Χορστ Κέλερ, ο οποίος αμέσως μετά τη Μαρία Φαραντούρη ανέβηκε στη σκηνή για να μιλήσει: «Δεν ξέρω τι αισθανθήκατε εσείς, κυρίες και κύριοι, αλλά εγώ αισθάνθηκα ότι ο Νερούδα και ο Θεοδωράκης σε κινητοποιούν. Αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο.»

To Canto General του Μίκη Θεοδωράκη στην αίθουσα συναυλιών της γερμανικής πρωτεύουσας, το γνωστό Κοντσέρτχάους.

«Κινητοποίηση» αυτό ήταν και το στίγμα τις ομιλίας του κ. Κέλερ. Αφού εξήρε την προσφορά των γερμανικών συνδικάτων για την ευημερία και τη δημοκρατία στη χώρα ο Γερμανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στη σημασία των συνδικάτων όσον αφορά τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.«Μια ριζική μεταρρύθμιση της παγκόσμιας οικονομικής τάξης απαιτεί και τη συμμετοχή των συνδικάτων. Πάρτε μέρος σε αυτή τη διαδικασία και δημιουργήστε κοινό μέτωπο σε διεθνές επίπεδο.»

Το Canto General ως σύμβολο αλληλεγγύης και αγώνα

Η παγκόσμια οικονομική κρίση επισκίασε ούτως η άλλως την εκδήλωση για τα 60 χρόνια της κορυφαίας οργάνωσης των γερμανικών συνδικάτων. Όχι μόνο στις ομιλίες.

Η οικονομική κρίση ήταν και ο λόγος για την επιλογή του Canto General.

Σε ένα γράμμα του προέδρου της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων, Μίχαελ Ζόμερ, προς τον Μίκη, ο Γερμανός συνδικαλιστής γράφει ότι σε μια εποχή όπου η οικονομική κρίση όχι μόνο προκαλεί φόβους, αλλά απειλεί ακόμα και την ύπαρξη εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη μας η μουσική του Canto General σε γεμίζει δύναμη και ελπίδα καθώς εκφράζει το ανθρώπινο όνειρο για μια ελεύθερη και αξιοπρεπή ζωή.

Ικανοποιημένος για τη μουσική επιλογή, δηλώνει και ο Φράντς Μπζίρσκε, πρόεδρος του συνδικάτου στον τομέα των υπηρεσιών ver.di με 2 εκατομμύρια μέλη: «Ο Θεοδωράκης και ο Νερούδα ήταν άνθρωποι που αγωνίστηκαν για τους φτωχούς, τους εργαζόμενους και τους καταπιεσμένους στις χώρες τους, ενάντια σε δικτατορίες και στην καταπίεση. Αγωνίστηκαν δηλαδή για αξίες, τις οποίες υποστηρίζουν και τα συνδικάτα: για αλληλεγγύη, για την απελευθέρωση των καταπιεσμένων και την καταπολέμηση της φτώχειας.»

Την ικανοποίησή της εξέφρασε και η πρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων, Κλαούντια Ροτ δηλώνοντας ότι «χάρηκα ιδιαίτερα που παρουσιάστηκε ειδικά αυτό το έργο και όχι όπως στο παρελθόν κάποια κλασσικά κομμάτια. Είμαι της άποψης ότι το προοδευτικό κίνημα δεν θα πρέπει ούτε να παραδίδει την κουλτούρα του και ούτε να την ξεχνά.»

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Horst Köhler, ο πρόεδρος της DGB Michael Sommer και η καγκελάριος Angela Merkel στην εκδήλωση

Στην εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων συμμετείχαν όλοι οι αρχηγοί των γερμανικών κομμάτων, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, υπουργοί, πρόεδροι των συνδέσμων εργοδοτών, αντιπρόσωποι συνδικάτων απ’ όλο τον κόσμο. Συνολικά 800 καλεσμένοι παρακολούθησαν τη Μαρία Φαραντούρη, τον Γερμανό βαρύτονο Ράινερ Σέρερ, την άνω των 100 μελών χορωδία και την ορχήστρα Berliner Konzert Orchester.

Αν και η Μαρία Φαραντούρη έχει τραγουδήσει το Canto General σε όλο τον κόσμο η συναυλία στο Βερολίνο την εντυπωσίασε. Διότι δεν συμβαίνει τόσο συχνά ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάθε τόσο να σου φωνάζει «μπράβο» από το ακροατήριο: «Τους είδα όλους. Και την καγκελάριο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας… Όλοι έλεγαν μπράβο με ενθουσιασμό. Η Μέρκελ μάλιστα διάβαζε τα κείμενα, τα ποιήματα του Πάμπλο Νερούδα – μου έκανε εντύπωση.»

Δείτε ένα απόσπασμα:

 

Back To Top