skip to Main Content
Στις 29 Ιούλη 2009, στα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη, οι φίλοι του στην Κρήτη έστειλαν τις ευχές τους στο Μίκη από το πατρικό του στο Γαλατά.

Ο Δήμος Νέας Κυδωνίας και ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, άνοιξαν το πατρικό σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη στα γενέθλια του Μίκη στις 29 Ιούλη 2009 και υποδέχτηκαν τους φίλους του εκεί. Πλήθος κόσμου, χωριανοί, φίλοι, συγγενείς πέρασαν, κεράστηκαν και ευχήθηκε στο Μίκη υγεία και μακροημέρευση. Η βραδιά έκλεισε με τραγούδια του Μίκη από την Ελισάβετ Βερούλη και την κιθάρα της.Την επόμενη μέρα την Πέμπτη 30 Ιούλη σε συναυλία που οργάνωσε ο Δήμος Νέας Κυδωνίας, αφιερωμένη στο Μίκη Θεοδωράκη, στο Άλσος Αγίων Αποστόλων, ο Γιάννης Κασσωτάκης και η Ελισάβετ Βερούλη ενθουσίασαν όλο τον κόσμο που γέμισε το άλσος. Ήταν μια μαγευτική βραδιά.

Αναμνηστική φωτογραφία μπροστά στο πατρικό του Μίκη Θεοδωράκη.
Από δεξιά: Ελισάβετ Βερούλη, Δήμητρα Γραμβουσάκη, Μανόλης Σταματάκης, Γιώργος Αγοραστάκης, Νίκος Παπαντωνάκης, Βάλια Βαγιωνάκη

 

“Ανοιξε” το σπίτι του Μ. Θεοδωράκη

Δημοσίευμα των Χανιώτικων Νέων 30/07/09 (Γιώργος Κώνστας)

Ανοιξε, έστω και για μια μέρα, στο κοινό το πατρικό σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά Ν. Κυδωνίας. Με αφορμή τη συμπλήρωση 84 ετών από τη γέννηση τού μεγάλου μουσουργού ο Δήμος και ο Σύλλογος “Φίλων Μ. Θεοδωράκη” υποδέχθηκαν εκατοντάδες επισκέπτες που θέλησαν να βρεθούν στους εσωτερικούς χώρους που έζησε ο Μίκης Θεοδωράκης και στον κήπο του, υπό τους ήχους των μελωδιών του.

Μάλιστα ύπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον μεγάλο συνθέτη που μπόρεσε έστω νοερά, να βρεθεί ανάμεσα σε συγχωριανούς και φίλους τους. Παράλληλα παρουσιάσθηκε η προμελέτη ανακατασκευής του σπιτιού και η μετατροπή του σε μουσειακό χώρο. O πρόεδρος του συλλόγου “Φίλοι Μ. Θεοδωράκη” κ. Γιώργος Αγοραστάκης μιλώντας στα “ΧΝ” τόνισε πως “η προμελέτη εκπονήθηκε από τους γνωστούς αρχιτέκτονες Σουζάνα και Δημήτρη Αντωνακάκη και τον Κώστα Μαυρακάκη, που αφού συμβουλεύτηκαν σημαντικούς μουσειολόγους διατύπωσαν μια πρόταση αναπαλαίωσης του πατρικού του Μίκη και χρήσης του. Η πρόταση που διατυπώνουν προβλέπει την διατήρηση του πατρικού ως έχει, ανακατασκευασμένου φυσικά και την χρήση των χώρων του ως μουσείο και ως χώρο μελέτης και έρευνας του έργου του μεγάλου μουσουργού. Επίσης προτεινει μια προέκταση στην δυτική πλευρά του κήπου επεκτείνοντας έτσι την αυλή του. Η προσθήκη αυτή θα μπορεί να λειτουργεί ως χώρος εκδηλώσεων. Στο μέλλον αυτός ο χώρος θα μπορεί να είναι σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά θέματα σε επίπεδο Κρήτης”.

Ο κ. Αγοραστάκης αφού σημείωσε πως “αξίζουν συγχαρητήρια στον Δήμο που φρόντισε νωρίς να εξασφαλίσει την αγορά του σπιτιού” συμπλήρωσε πως “ο Μίκης είναι ο πιο διάσημος, ο πιο γνωστός έλληνας και γύρω από το όνομα του στο μέλλον, όπως με τον Ομηρο, θα ερίζουν οι διάφορες πόλεις για την καταγωγή. Εμείς οφείλουμε να διασώσουμε τέτοια σημεία όπως το πατρικό του που να βεβαιώνουν ότι η έδρα του είναι εδώ,όχι μόνο η φυσική αλλά και η πνευματική. Ο ίδιος άλλωστε δεν παύει να τονίζει ότι είναι Κρητικός”.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ν. Κυδωνίας κ. Μανώλης Σταματάκης αφού επισήμανε πως η εκδήλωση αυτή αποτελεί φόρο τιμής στον Θεοδωράκη υπογράμμισε πως “στόχος μας είναι το διήμερο με το άνοιγμα του σπιτιού του Μίκη και τη συναυλία, του χρόνου να μπορούμε να το κάνουμε φεστιβάλ. Με πρόσκληση μουσικών και από την περιοχή μας καθώς είχαμε πολλά αιτήματα από ανθρώπους που θα ήθελαν να συμμετέχουν σε μια τέτοια δράση και τον ερχόμενο χρόνο θα φροντίσουμε να διευρύνουμε τις εκδηλώσεις ώστε να συμμετέχει ακόμα περισσότερος κόσμος. Είναι ξεχωριστή ημέρα αυτή καθώς ανοίγει το σπίτι, βλέπει ο κόσμος την προμελέτη που καθιστά λειτουργικό και επιλέξιμο το χώρο, χωρίς ιδιαίτερες παρεμβάσεις. Μέσα στις δυνατότητες του Δήμου είναι να χρηματοδοτήσει τη μελέτη θα είναι θέμα του επόμενου δημοτικού μας συμβουλίου. Στη συνέχεια ο Δήμος έχει την υποχρέωση είναι να το εντάξει σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ή να βρει τους πόρους ώστε να προχωρήσει στην υλοποίηση της μελέτης”. Ο κ. Σταματάκης τόνισε πως ο Δήμος φρόντισε να αγοράσει το σπίτι

-ενώ είχε σχεδόν κλεισθεί η συμφωνία για πώλησή του σε ιδιώτες- ως μια ελάχιστη υποχρέωση στον μουσικοσυνθέτη. “Δεν ήταν δυνατόν να αφήσουμε το σπίτι να πάει στα χέρια κάποιου ιδιώτη. Αυτός ο χώρος πρέπει να είναι δημόσιος και ανοικτός στον κόσμος”, σημείωσε. Τέλος ο κ. δήμαρχος ανάφερε πως ωριμάζει “ηἦιδέα της δημιουργίας και ανοικτού θεάτρου στους Αγ. Αποστόλους, έστω αν κάποιοι για διάφορους λόγους δεν το θέλουν, ίσως και μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε τη δυνατότητα εκπόνησης της σχετικής μελέτης. Το ανοικτό θέατρο, η ανακατασκευή των παιδικών κατασκηνώσεων και η επισκέψιμότητα του σπιτιού του Θεοδωράκη θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον επισκέπτη όχι μόνο του δήμου μας αλλά όλης της Κρήτης”.

Back To Top