skip to Main Content
Σχεδόν εξήντα οκτώ χρόνια δημιουργίας συμπληρώνονται φέτος για τον μεγάλο συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη. “Οδύσσεια” είναι το όνομα του καινούριου του δίσκου. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε το 1937 στην Πάτρα, όταν σε ηλικία 12 ετών έγραψε το πρώτο του τραγούδι. Ο πιο πρόσφατος σταθμός αυτού του ταξιδιού είναι ο Απρίλιος του 2006 όταν πλέον σε ηλικία 81 ετών συνθέτει το τελευταίο από τα 14 τραγούδια της “Οδύσσειας”.
Οδύσσεια ονομάζεται το νέο έργο του Μίκη Θεοδωράκη που κυκλοφορεί από τη δισκογραφική εταιρεία Legend. Συνεχίζοντας το ταξίδι του στα μουσικά πελάγη, ο κορυφαίος συνθέτης μελοποιεί τους στίχους του νέου ποιητή Κώστα Καρτελιά.
To νέο έργο  παρουσιάστηκε την Τρίτη 20/03/07 σε εκδήλωση στο θέατρο Παλλάς.
Αφορμή για αυτό το ταξίδι ήταν η ποίηση του Κώστα Καρτελιά. Η “Οδύσσεια” είναι ένα ταξίδι λυρισμού που μιλά για την αγάπη, τη μοναξιά, τα αδιέξοδα του σύγχρονου ανθρώπου. Ως άλλος Οδυσσέας, αφηγείται τις περιπέτειες τις δικές του και του καθενός, αποκαλύπτοντας ότι όλοι αναζητούμε μια Ιθάκη, όπως ανέφερε στην εκδήλωση ο Μίκης Θεοδωράκης.Ο Μίκης Θεοδωράκης μαγεύεται από το τραγούδι των Σειρήνων, τυλίγει ενοχές τη μάγισσα Κίρκη, συναντά στ’ ακρογιάλια τον έρωτα θεό και παρουσιάζει δεκατέσσερις υπέροχες μελωδίες που μιλούν για την αγάπη, τη μοναξιά και τα αδιέξοδα του σύγχρονου ανθρώπου.

Ως ένας άλλος Οδυσσέας αφηγείται τις περιπέτειες τις δικές του και του καθενός από εμάς, αποκαλύπτοντας ότι όλοι αναζητούμε μια Ιθάκη…

Η σπουδαία συνεργάτιδα του Μίκη Θεοδωράκη, Μαρία Φαραντούρη, επιχειρεί μια κατάδυση στην ανθρώπινη ψυχή, ερμηνεύοντας μοναδικά τα δεκατρία κομμάτια του δίσκου. Αξιοσημείωτο είναι ότι έπειτα από πολύ καιρό, ο ίδιος ο συνθέτης ερμηνεύει το τραγούδι Στον Κάτω Κόσμο.

Πολύτιμοι συνεργάτες και “συνταξιδιώτες” του Μίκη Θεοδωράκη σε τούτη τη μελωδική περιπέτεια, υπήρξαν η Irina Valentinova, η οποία ανέλαβε την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση της ορχήστρας κι έπαιξε πιάνο, ο υπεύθυνος παραγωγής Γιώργος Μακράκης, καθώς και ένα εξαίρετο επιτελείο μουσικών:

Διονύσης Βαρβιτσιώτης – βιολί

Γιώργος Καλούδης – τσέλο, κρουστά

Βιβή Γκίκα – μαντολίνο

Γιάννης Σπάθας – ηλεκτρική κιθάρα

Δημήτρης Τσάκας – σαξόφωνο, κιθάρα

Αντώνης Ανδρέου – τρομπόνι, ευφώνιο

Σωκράτης Άνθης – τρομπέτα

Γιάννης Σαμπραβαλάκης – κλαρινέτο

Χρήστος Γκοτσίνας – ντραμς

Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου – μπάσο


Δηλώσεις των πρωταγωνιστών κατά τη παρουσίαση του album

Μίκης Θεοδωράκης:

Τα τραγούδια γράφτηκαν τον περασμένο Απρίλιο. Όταν διάβασα τα ποιήματα του Κώστα Καρτελιά ένιωσα αιφνιδίως ένα σκίρτημα, όπως μου συνέβαινε όταν ήμουν νεότερος. Θέλω να ευχαριστήσω και να επαινέσω τον νέο ποιητή Κώστα Καρτελιά που μου έδωσε αυτό το σκίρτημα και με έκανε να νιώσω τα 81 μου χρόνια σαν 18!

Η Ιρίνα Βαλεντίνοβα με σοβαρές μουσικές σπουδές στη Ρωσία με τέλεια κατάρτιση και επιμονή στην τελειότητα μου έδωσε τη δυνατότητα να εκφράσω αυτό το καινούργιο έργο μου.

Αυτά τα τραγούδια με αυτό το στίχο, τη μουσική και την ενορχήστρωση γέμισαν χαρά τη Μαρία. Της το χρωστούσα. Αυτός ο ήχος είναι πιο κοντά σε κείνη. Δώστε σημασία στο τελευταίο τραγούδι του δίσκου. Είναι κορυφαία η ερμηνεία της σ’ αυτούς τους τραγικούς στίχους.

Μαρία Φαραντούρη:

Μας ξάφνιασε ο Μίκης Θεοδωράκης με αυτό το νέο, φρέσκο και ρομαντικό έργο. Έχουμε συνηθίσει τη δωρική του έκφραση αλλά πάντα στα τραγούδια του υπέφωσκε λυρισμός. Ο Μίκης Θεοδωράκης πάντα μελοποιούσε καταξιωμένους ποιητές αλλά αυτή τη φορά τον συγκίνησαν τα ποιήματα ενός νέου ποιητή του Κώστα Καρτελιά και η όμορφη ιδέα του σύγχρονου Οδυσσέα.

Κώστας Καρτελιάς:

Έγραψα αυτούς τους στίχους ακούγοντας τη “Βεατρίκη”. Ένιωσα όλο αυτό το διάστημα τι σημαίνει η αρετή της γενναιοδωρίας. Πριν είχα μεγαλύτερη ιδέα για τον εαυτό μου. Αυτό είναι κυρίως το όφελός μου απ’ αυτή τη συνεργασία.

Ιρίνα Βαλεντίνοβα:

Ζω 15 χρόνια στην Ελλάδα και έχω σταθεί πολύ τυχερή γιατί έχω συνεργαστεί με σημαντικούς συνθέτες όπως τον Χατζιδάκι, τον Παπαθανασίου και τον Μίκη Θεοδωράκη. Είναι η πρώτη μου δουλειά σαν ενορχήστρωση. Συνεργάζομαι χρόνια στις συναυλίες με τη Μαρία Φαραντούρη και η εμπιστοσύνη της μου έδωσε τη δύναμη να κάνω αυτά τα τραγούδια με αγάπη.

Πηγή: musiccorner


Ακούστε το έργο εδώ:

Back To Top