skip to Main Content

με τον Δημήτρη Μπάση και την Τατιάνα Παπαγεωργίου, στη Βούλα στην Αθήνα

Μια μουσική παράσταση, με έργα σταθμούς, τα αριστουργήματα των δύο μεγάλων Ελλήνων συνθετών των Σταύρου Κουγιουμτζή και Μίκη Θεοδωράκη, επηρεασμένα από το βυζαντινό μέλος, θα δοθεί το Σάββατο 8 Απριλίου 2023 στις 20:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ιωνία», Λεωφ. Κ. Καραμανλή 18, Βούλα (παραπλεύρως Δημαρχείου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης).

Πρόκειται για μια συναυλία με ερμηνείες αξιώσεων που έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν στο Ηρώδειο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Η πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου έχει μελετήσει την ίδια θεματική και την έχει παρουσιάσει με τον σπουδαίο ερμηνευτή της νεότερης γενιάς Δημήτρη Μπάση – με τον οποίο έχουν σπουδαίες συνεργασίες – εδώ και δεκαετίες παρουσία του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη, στα μεγάλα θέατρα της χώρας αλλά και στο εξωτερικό.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε πει για το έργο:

«Όταν ήμουν στο στρατόπεδο Ωρωπού είχαμε έναν ψάλτη, που μου μάθαινε Βυζαντινούς ύμνους κάποτε αποφάσισα να τους  τραγουδήσω στις μουσικές βραδιές που οργανώναμε με τον δικό μου τρόπο…σκέφτηκα λοιπόν να τους παρουσιάσω όταν βγω με τον Μπιθικώτση, να λοιπόν που μετά από τόσο καιρό είδα το όνειρο μου να πραγματοποιείται μπράβο στην Τατιάνα για τη λιτή και καίρια ενορχήστρωση. Και φυσικά συγχαρητήρια και στον Μπάση που βρέθηκε στο στοιχείο του, αγαπητές μου Ελισάβετ και Τατιάνα σας ευχαριστώ για το υπέροχο σας δώρο, την υπέροχη συναυλία που όπως βλέπω κατορθώσατε να πραγματοποιήσετε μόνες σας εκ του μηδενός ήταν για μένα ένα μεγάλο δώρο το κατάμεστο θέατρο».
Μίκης Θεοδωράκης,  25-11-2006

Τη συναυλία πλαισιώνουν πολύ σπουδαίοι μουσικοί όπως:
Ο Δημήτρης Παπαγγελίδης ο κιθαρίστας του Μίκη Θεοδωράκη με περισσότερα από 40 χρόνια στο ενεργητικό του, συμμετέχει σε όλες τις ηχογραφήσεις του Μίκη Θεοδωράκη από το 1976 «Της Εξορίας…», (Μίκης Θεοδωράκης, Βασ. Παπακωνσταντίνου) γνωστός για τις αριστουργηματικές αποδόσεις του στην κιθάρα.

Ο Τεό Λαζάρου, Κοντραμπάσο στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, πολλά χρόνια συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη, ο μπασίστας που βλέπετε στα ιστορικά βίντεο στο Σύνταγμα, δωρικός και αριστουργηματικός.
Ο Γιάννης Σινάνης, μπουζούκι που έχει ερμηνεύσει πολλάκις Θεοδωράκη, (γνωστός και για τη μεγάλη συνεργασία του με τον Δημ. Μητροπάνο).

Ενορχηστρώσεις, πιάνο: Τατιάνα Παπαγεωργίου.
Ένα επταμελές μουσικό σύνολο.
Τέλος εμφανίζεται ένας ταλαντούχος νεαρός ερμηνευτής, ο Γιώργος Κεράμης, ο οποίος εντυπωσιάζει το κοινό με την φωνή του.
Στη συναυλία θα συμμετέχει η χορωδία του 3ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας υπό τη διεύθυνση του Θοδωρή Κωνσταντόπουλου.

Μερικά από τα αριστουργήματα που έχουν επιλεγεί να παρουσιαστούν είναι:
Σταύρου Κουγιουμτζή: «Τώρα που θα φύγεις πάρε μαζί σου και τον Χριστό», «Ο Ουρανός Φεύγει Βαρύς», «Του κάτω κόσμου τα πουλιά», «Στα Χρόνια της Υπομονής», «Τα πρώτα λόγια του Χριστού», «Τα πρώτα λόγια του Χριστού», «Του κάτω κόσμου τα πουλιά», «Που ‘ναι τα χρόνια», Μίκη Θεοδωράκη : «Κράτησα τη Ζωή μου», «Την πόρτα ανοίγω το βράδυ», «Ένα δειλινό» από το Τραγούδι του Νεκρού Αδερφού, «Ανοίγω το στόμα» ( Άξιον Εστί)», «Μάνα μου και Παναγιά», «Απρίλη μου», «Της δικαιοσύνης Ήλιε νοητέ», «Βραδιάζει», «Σαββατόβραδο», «Παράπονο», «Δραπετσώνα», «Σαββατόβραδο», «Μέρα Μαγιού», «Η Ζωή εν τάφω», «Αι γενναίε Πάσαι (Ω γλυκύ μου έαρ ), «Της δικαιοσύνης Ήλιε νοητέ».

Είσοδος Ελεύθερη


Φωτογραφίες από την ιστορική παράσταση …σε Βυζαντινά Ίχνη

Back To Top