skip to Main Content
του Διευθυντή του διαδικτυακού ραδιόφωνου τέχνης Radio Art (www.radioart.gr),
Μάης 2007

1. Ποια θα μπορούσε να είναι η απάντηση σας στο γιατί ερχόμαστε στη ζωή;

Μ.Θ. Αυτό είναι κάτι που κανείς δεν γνώρισε, δεν γνωρίζει και δεν θα γνωρίσει ποτέ. Και που στο βάθος αποδεικνύει την ασημαντότητά μας μπροστά στην ανεξερεύνητη βούληση του Νόμου του Συμπαντικού γίγνεσθαι.

2. Τι είναι η Ευτυχία;

  • Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν τον άνθρωπο στη μαγική γειτονιά της ευτυχίας;
  • Μπορεί εν τέλει να την προσεγγίσει κανείς;

Μ.Θ. Κατ’ αρχήν να ζεις. Να αναπνέεις, να βλέπεις, να ακούς, να γεύεσαι κι αν είσαι άνθρωπος, να σκέφτεσαι, να ονειρεύεσαι, να θέλεις και να μπορείς.

  • Η ευτυχία είναι ένα αίσθημα εντελώς υποκειμενικό, ανάλογα με τη δομή και το περιεχόμενο του κάθε ανθρώπου.
  • Βεβαίως.

3. Γιατί το χρήμα έχει γίνει ο πιο σημαντικός Θεός για τους περισσότερους ανθρώπους;

Μ.Θ. Γιατί ο άνθρωπος είναι από τη μια μεριά ανασφαλής, ενώ απ’ την άλλη άπληστος. Και το χρήμα ικανοποιεί και τις δύο αυτές ανάγκες. Δηλαδή χαρίζει αυτοτέλεια και δύναμη.

4. Τι είναι η μουσική και πόσο βαθιά μπορεί να επηρεάσει τη ψυχή του ανθρώπου;
Μπορεί η μουσική να συντελέσει στην ευτυχία του;
Μ.Θ. Ένα από τα πιο αυθεντικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου, που τον ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες μορφές ζωής. Δηλαδή με την Μουσική ο άνθρωπος αποδεικνύει ότι είναι άνθρωπος.

Μόνο εάν με όπλα την αγωγή και την παιδεία αναζητήσει την ευτυχία στον χώρο του χρέους, του πνεύματος και της τέχνης.

Γιατί υπάρχει και ο δρόμος του κτήνους που όλοι έχουμε μέσα μας και που αν και όταν ξυπνήσει και επικρατήσει, τότε προσφέρει την κτηνώδη απόλαυση (ευτυχία;) που οδηγεί στην ζωώδη ικανοποίηση που κάνει τα άγρια ένστικτα να χορεύουν από χαρά μπροστά σε κτηνώδεις πράξεις. Υπάρχουν άραγε ευτυχέστερα ανθρώπινα κτήνη από εκείνους που μπορούν να βασανίζουν και να σκορπούν τον πόνο και τον θάνατο;

5. Πιστεύετε ότι η μουσική βοηθάει στην κατανόηση του κόσμου;

6. Υπάρχει κάποιο από τα έργα σας που ξεχωρίζετε και γιατί;

7. Κατά τη διάρκεια της συναρπαστικής ζωής σας, βρεθήκατε και συνεργασθήκατε με ορισμένους από τους πιο φωτισμένους ανθρώπους της γενιάς σας αλλά και νεώτερους. Θα ήθελα να ξεχωρίσετε μερικούς από αυτούς και να μου αναφέρετε ποια πεδία της σκέψης τους επηρέασαν τη δικιά σας σκέψη και δημιουργία.

Μ.Θ. Μετά από όσα είπα, νομίζω ότι είναι περιττό να αναφερθώ σε ονόματα, μιας και κάτι τέτοιο απαιτεί μεγάλη υπευθυνότητα, προσοχή και χώρο…

8. Εάν βρισκόσασταν σε έναν υποθετικό διάλογο με τον Μάρξ, τον Φρόϊντ και τον Αϊνστάιν, τι θα ρωτούσατε τον καθένα ξεχωριστά;

Μ.Θ. Δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω.

9. Σε ποιους φιλοσοφικούς άξονες θα πρέπει να κινείται η παιδεία σε μια ιδεατά πραγματικά πολιτισμένη χώρα;

Μ.Θ. Γενικά θα έλεγα, γύρω από τον άξονα της ανθρωπιστικής παιδείας. Ειδικότερα για μας τους Έλληνες θα προσέθετα και την λέξη «ελληνικής» με άξονα την διαχρονική ελληνικότητα από τον Όμηρο και τον Πυθαγόρα έως τους σύγχρονους διανοητές και Έλληνες πνευματικούς δημιουργούς. Και φυσικά κάθε πρόσωπο και πράξη που συνδέεται με το ανθρώπινο και ελληνικό ήθος.

10. Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι σύγχρονοι πολιτικοί κατά τη γνώμη σας;

Μ.Θ. Ότι έχουν συνειδητά παραιτηθεί απ’ τα οράματα δηλαδή την μακροπολιτική και ασχολούνται με τις τρέχουσες υποθέσεις δηλαδή με την μικροπολιτική. Αυτό έχει ως συνέπεια να υποκαθιστούν την ατμομηχανή της προόδου που οδηγεί τους λαούς προς τα εμπρός με έναν αραμπά, που καταδικάζει τον τρόπο ζωής σε ακινησία και μεταβάλλει την καθημερινότητα σε ένα απέραντο τέλμα.

11. Έχουμε δει πολλούς ανθρώπους που όταν αποκτούν εξουσία έρχονται πιο κοντά στο κακό. Συμφωνείτε; Γιατί συμβαίνει αυτό;

Μ.Θ. Η Εξουσία αποτελεί την αιτία όλων των δεινών που έχει περάσει και εξακολουθεί να περνά η ανθρωπότητα. Αυτή είναι που μεταβάλλει τους Άγγελους σε Δαίμονες, τους Σωτήρες σε Τυράννους και τους επαναστάτες σε Τσάρους. Εξουσία σημαίνει βία και πόλεμο. Και έως σήμερα φαίνεται ανίκητη όπως ο καρκίνος.

12. Είσαστε αισιόδοξος για το μέλλον που έρχεται;

Μ.Θ. Ακριβώς γι’ αυτό δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος.

 

Back To Top